Μίλτος Αρμένης: "Έκλαψα στο πρώτο μου stage γιατί "νόμιζα ότι ήμουν μάγειρας""

Ο Ισπανο-Κερκυραίος σεφ και συνιδιοκτήτης του "Bocas meze" στη Νέα Φιλαδέλφεια, μιλά για το γευστικό του μνημονικό και εξηγεί γιατί τα tapas στην Ελλάδα μπορούν να (ξανα) γίνουν τάση.

Μίλτος Αρμένης

Στιβαρός και αλέγκρος, μισός Κερκυραίος, μισός Ισπανός, ο Μίλτος Αρμένης έχει κερδίσει "με τις κουτάλες του" μια θέση ανάμεσα στις πιο αξιόλογες μορφές της ελληνικής γαστρονομικής σκηνής. Η μαγειρική του γραφή έχει νόστιμη πλοκή διατηρώντας το ενδιαφέρον στις γεύσεις που περνούν από την "πέννα" του. Αυτό εξάλλου αποδεικνύουν στάσεις προηγούμενων ετών όπως ο "Ερημίτης" στους Παξούς – όπου βραβεύθηκε με το ειδικό "Βραβείο Κοινού" στους "Χρυσούς Σκούφους" του 2016- ή το "Όμικρον" του ομίλου "Καστελόριζο", στο οποίο έφερε "Βραβείο Ελληνικής Κουζίνας", τον καιρό που είχε αναλάβει τα γευστικά ηνία.

Πλέον, ως συνιδιοκτήτης του "Bocas" στη Νέα Φιλαδέλφεια, συχνάζει πάνω από μαρμίτες και έναν ωραίο ξυλόφουρνο όπου η ελληνική γαστρονομική κουλτούρα ερωτοτροπεί με αυτή της χώρας των Βάσκων. Η κουζίνα και το μαγαζί στο σύνολό του εκπέμπουν μια ζεστή εξωστρέφεια όπως και ο ίδιος, αφού ενίοτε αφήνει για λίγο την "ζώνη άνεσής" του για να συνομιλήσει με τους θαμώνες. Στο μενού του μερακλίδικοι μεζέδες και tapas συνυπάρχουν σε τσιπουροποσίες ολκής, με κάποια να σφηνώνονται αβίαστα στο γευστικό σου θυμικό όπως τα σουτζουκάκια τόνου ή η γαρδούμπα γαρίδας. "Η λογική των δύο (μεζέδων και tapas) είναι παρόμοια, στόχος είναι κάποια στιγμή ο κόσμος να μάθει το σκεπτικό μας, να παραγγέλνουν τα αποστάγματα ή τα κοκτέιλ και τα υπόλοιπα να τα αφήνουν πάνω μας. Οι Έλληνες είναι πολύ ανοιχτοί σε νέες ιδέες, και σε μια πιάτσα με παράδοση στον κλασικό μεζέ ήταν ευχάριστη έκπληξη η τόσο γρήγορη αποδοχή μας."

Bocas meze
Λεωνίδας Τούμπανος


Μίλτος Αρμένης Bocas
Λεωνίδας Τούμπανος

Μπορεί να θήτευσε και να μαθήτευσε σε σημαντικά εστιατόρια εντός και εκτός Ελλάδας αλλά η ισπανική και η κορφιάτικη κουζίνα είναι οι βασίλισσες της καρδιά του. Αναπολεί στιγμές από το κυριακάτικο τραπέζι και εξηγεί πώς οι μνήμες έγιναν αναπόσπαστο κομμάτι της μαγειρικής του: "Η γιαγιά μου μαγείρευε παραδοσιακά πιάτα όπως κόκορα παστιτσάδο, μπουρδέτο, μπιάνκο. Από τα χέρια της μάνας, οι αχιβάδες με ισπανικά μπαχαρικά και κρασί ήταν από τα πιάτα που λάτρευα όπως και την παέγια με κοτόπουλο, χοιρινό και θαλασσινά. Αρκετά από αυτά τα βάζω στο μενού σε εκδοχές που τεχνικά και αισθητικά μπορεί να φαίνονται διαφορετικές αλλά μόλις κλείσεις τα μάτια, οι γεύσεις παραμένουν απείραχτες, όπως χαράχτηκαν στη δική μου μνήμη." Μεγάλο πράγμα η γευστική μνήμη για έναν μάγειρα!

"Θεωρώ ότι από τα κορυφαία εστιατόρια ισπανικής κουζίνας που έχω επισκεφτεί είναι αυτό των αδερφών Roca στη Χιρόνα. Ο τρόπος που συνδυάζουν τις πρώτες ύλες, η γευστική μεν απλότητα αλλά και η τεχνική πολυπλοκότητα των πιάτων τους είναι μοναδική. Θυμάμαι ένα τρομερό χέλι με τρεις διαφορετικούς πουρέδες και ένα γλυκό, το "μνήμες από το δάσος”, μου έχουν μείνει. Είναι αληθινή τέχνη το να μπορείς να μαγειρεύεις νόστιμα, μεταφέροντας μέσω το φαγητού συναισθήματα."

"Η πειθαρχία και το μαγειρικό ήθος είναι στοιχεία που θαύμασα και υιοθέτησα από τα εστιατόρια που πέρασα στο εξωτερικό. Είναι εμπειρία η συνεργασία σε κάθε επίπεδο, stage ή κανονική θητεία, με χώρους που λειτουργούν με υψηλά standards. Αν έχεις τα μάτια σου ανοιχτά, ανοίγουν και οι μαγειρικοί σου ορίζοντες, από όποια πλευρά και αν το δεις. Θυμάμαι, το πρώτο βράδυ στο stage που έκανα στο "Ivan” στην Ελβετία, έκλαιγα για ώρες. Πήγα πεπεισμένος ότι ήμουν μάγειρας, είδα όμως άλλα πράγματα και αναθεώρησα. Ήταν το πρώτο σοκ, από τότε έβαλα στόχο να εξελιχθώ και να φτάσω σε πολύ καλό μαγειρικό επίπεδο. Κάθε μέρα γι’ αυτό ακριβώς προσπαθώ", λέει ολοκληρώνοντας.

Περισσότερες πληροφορίες

Bocas Meze

Προύσσης 13, Ν. Φιλαδέλφεια,
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΟΛΥΜΠΙΟΥ
07/05/2024

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.

Γιουβετσάκια

Υποδειγματική εντελώς off Broadway ταβέρνα, που μαγειρεύει 30 χρόνια τώρα ντελικάτη ελληνική κουζίνα, βασισμένη σε εξαιρετικές πρώτες ύλες.

Δύο αφορμές για "Zillers"

Σπέσιαλ γεύσεις σερβίρει το βράδυ της Ανάστασης το ατμοσφαιρικό εστιατόριο της οδού Μητροπόλεως, ενώ λίγες ημέρες αργότερο το αδερφό "The Zillers Pastry Bar" υποδέχεται τον εξαιρετικό pastry chef Gilles Marchal.