Φωνή βοόντος για το περιβόητο τρίτο αστέρι Michelin στο «Noma»

Δε θα διαφωνήσω με το τρίτο αστέρι του «Noma» σε μια εποχή που η κρήνη-ουρητήριο του Duchamp και η κονσέρβα του Warhol θεωρούνται έργα σταθμοί που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη της τέχνης τον 20ο αιώνα. Όμως…

Φωνή βοόντος για το περιβόητο τρίτο αστέρι Michelin στο «Noma»

Πριν μερικές μέρες, ανακοινώθηκε το τρίτο αστέρι στο «Noma» της Δανίας, το το επί τέσσερις φορές ανακηρυγμένο καλύτερο εστιατόριο του κόσμου. Φυσικά και δεν θα διαφωνήσω σε μια εποχή που η κρήνη-ουρητήριο του Duchamp και η κονσέρβα του Warhol θεωρούνται έργα σταθμοί που χαρακτηρίζουν την εξέλιξη της τέχνης (και της αισθητικής θα έλεγα) τον 20ο αιώνα. Κατά συνέπεια γιατί όχι και ο Retzepi για την εξαιρετική κουζίνα, που αξίζει ένα ξεχωριστό ταξίδι. Όμως....

Επειδή, με βάση το θόρυβο που γίνεται για τη νέα μεγάλη αποκάλυψη που ακούει στο όνομα Σκανδιναβική κουζίνα, ο Κόκκινος Οδηγός με αυτήν τη βράβευση την καθαγιάζει, θα παρατηρήσω τα εξής. Εάν κάποια γηραιά Σκανδιναβή δοκιμάσει τα εν λόγω πιάτα, η πιθανότητα να αναγνωρίσει κάτι από την όποια τοπική γευστική παράδοση είναι κάτω και από μηδενική. Άρα ουδεμία σχέση έχει το φαγητό του Retzepi με την εν λόγω παράδοση. Δε θα δυσκολευτώ, βέβαια, να συμφωνήσω ότι η δουλειά του εν λόγω σεφ είναι αξιόλογη ερευνητικά κρινόμενη και ως εξ αυτού δικαιούται αυτή ή κάποια άλλη διάκριση.

Παράλληλα όμως θα τονίσω ότι το κόκκινο βιβλιαράκι απευθύνεται σε εκατομμύρια κοινούς θνητούς, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να καταλάβουν γιατί η κρήνη του Duchamp ή οι επαναστατικές προσεγγίσεις του Adria άξιζαν ένα ξεχωριστό ταξίδι ή επίσκεψη, και επ’ αυτού έχω ίδιαν αντίληψη. Κατά συνέπεια, η βράβευση αυτή χωρίς διευκρίνιση για το τι αφορά μάλλον αποπροσανατολίζει το κοινό που αγαπά το πολύ καλό φαγητό, χωρίς όμως να έχει τις απαραίτητες γνώσεις που του επιτρέπουν να αναγνωρίζει και να αξιολογεί προσεγγίσεις αυτού του είδους. Άρα με τη βράβευση αυτή, η μεγάλη πλειοψηφία των φίλων της υψηλής γαστρονομίας εξαπατά και παράλληλα απογοητεύει τους περισσότερους που ξοδεύουν ένα σεβαστό ποσό για να ζήσουν την απόλυτη αυτή εμπειρία. Έχω ήδη αρκετά σχόλια από φίλους και επαγγελματίες που είχαν την περιέργεια και τόλμησαν.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"