5 στάσεις στη δική μας Ιταλία

Ακόμα και μεσούντος του θέρους, το αμόρε μας για τις γεύσεις της Μπότας παραμένει δυνατό και αμείωτο. Ιδού λοιπόν πέντε ωραίες ιδέες για νόστιμη ντόλτσε βίτα στην καλοκαιρινή Αθήνα.

5 στάσεις στη δική μας Ιταλία

Ένα πρόχειρο γκάλοπ αν κάναμε αυτήν τη στιγμή και ρωτούσαμε τους περαστικούς για την αγαπημένη τους εθνική κουζίνα, μετά ασφαλώς από τη δική μας, η απάντηση των περισσοτέρων θα ήταν σίγουρα η ιταλική. Όποια ηλικία και να έχεις, όσο εγκρατής, πολυταξιδεμένος και γκουρμεδιάρης να είσαι, δύσκολα θα αρνηθείς ότι το δίπτυχο pizza & pasta έχει τη δυνατότητα να σε στείλει κατευθείαν στα ουράνια της απόλαυσης και της νοστιμιάς. Το ευτύχημα βέβαια στην περίπτωση αυτού του αμόρε μας με την ιταλική κουζίνα είναι πως στο πέρασμα του χρόνου ωρίμασε και εξειδικεύτηκε, δημιουργώντας μια τρόπον τινά Little Italy στον εστιατορικό χάρτη της Αθήνας, που φτιάχνει τα δικά της ζυμάρια για πίτσα, παρασκευάζει τα δικά της φρέσκα ζυμαρικά, επενδύει στο σωστό ρύζι για τα ριζότι της και προσπαθεί, κοντολογίς, να διακονήσει την αυθεντική γεύση της Μπότας στην πόλη. Ιδού λοιπόν πέντε αξιόλογοι πρεσβευτές της, σε ισάριθμα al fresco σενάρια ανά την καλοκαιρινή Αθήνα.

«Da Bruno»: Κάτω από τον φαληριώτικο ουρανό

5 στάσεις στη δική μας Ιταλία - εικόνα 1

Μια από τις πλέον διαχρονικές πρεσβείες της ιταλικής κουζίνας στην Αθήνα επέστρεψε από την καραντίνα με νέο γευστικό –και όχι μόνο– πρόσωπο. Ο Δημήτρης Τσουκάρης ανανέωσε πλήρως το χώρο, που θυμίζει πλέον κομψό κήπο, δημιούργησε καινούργια γυάλινη κάβα και πρόσθεσε στον κατάλογο ρετσέτες σε σύγχρονο ύφος: ριζότο με ψητά χτένια και κρέμα από σέσκουλα, φρέσκο σολομό μαρινέ με σαντιγί κουνουπιδιού, χειροποίητα σπαγγέτι με κρέμα από πεκορίνο και κρόκο αβγού που γαρνίρονται με φρέσκια καλοκαιρινή μαύρη τρούφα, αλλά και pinsa με χειροποίητο ζυμάρι από τρία διαφορετικά άλευρα, που ξεκουράζεται για τρεις ημέρες.

«Il Trovatore»: Η μελωδία της νοστιμιάς

5 στάσεις στη δική μας Ιταλία - εικόνα 2

Ο «τροβαδούρος» της οικογένειας Βουλγαράκη ξεκίνησε να τραγουδά ιταλικές νοστιμιές πριν από περίπου ένα χρόνο σε μια πολύ όμορφη υπερυψωμένη βεράντα του Παλαιού Φαλήρου. Ο πλούσιος κατάλογος ανθολογεί χαρακτηριστικές γεύσεις της Ιταλίας, είτε στην κλασική τους εκδοχή είτε με τις μοντέρνες πινελιές που βάζει ο φιλέλληνας σεφ Pino Saccheri, από αφράτη και αέρινη πίτσα σε πολλούς συνδυασμούς ως χειροποίητα ζυμαρικά και κρεατικά, όπως η τραγανή κοτολέτα alla milanese. Μια γωνιά του μαγαζιού είναι μάλιστα αφιερωμένη στον μεγάλο Andrea Bocelli, που αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για το εγχείρημα.

«Monzu»: Για garden lovers

5 στάσεις στη δική μας Ιταλία - εικόνα 3

Χαρίζει νέα ζωή στο υπέροχο αρχοντικό της Κηφισιάς με τον δροσερό και καταπράσινο κήπο, όπου παλαιότερα βρίσκαμε το «Γεύσεις με Ονομασία Προέλευσης». Επικεφαλής της κουζίνας είναι ο Γιάννης Λιόκας, ο οποίος ξαναθυμάται τη μεγάλη του αγάπη για την ιταλική κουζίνα και προτείνει, ανάμεσα σε άλλα, θαυμάσια πίτσα με δικό του ζυμάρι που ωριμάζει για 48 ώρες, αλλά και new style ζυμαρικά, όπως τα λιγκουίνι με ταρτάρ γαρίδας, οι «εικονικές» ταλιατέλες από καλαμάρι all’ amatriciana και τα χειροποίητα agnolotti del plin με γέμιση από τα υλικά της καρμπονάρα.

«Cupola»: Ραντεβού στον πεζόδρομο

5 στάσεις στη δική μας Ιταλία - εικόνα 4

Είναι από τα πιο δημοφιλή ιταλικά της πόλης, γι’ αυτό καλό είναι να προνοήσετε για κράτηση προκειμένου να διασφαλίσετε το τραπέζι σας στον ατμοσφαιρικό πεζόδρομο της Ευφορίωνος στο Παγκράτι. Πλάι μάλιστα στις κλασικές του σπεσιαλιτέ και την εξαιρετική πίτσα, αξίζει να ανακαλύψετε τα καινούργια πιάτα που επιμελείται ο Γιάννης Μαρκαδάκης, όπως η αλλιώτικη γκασπάτσο με καρπούζι, ροζ γκρέιπφρουτ και αφρό μοτσαρέλας, το μαύρο ριζότο σουπιάς με το μελάνι της και τα χειροποίητα νιόκι πατάτας με αγκινάρα και κρέμα από μασκαρπόνε.

«Piu Verde»: Στο τρικολόρ δάσος του Παπάγου

5 στάσεις στη δική μας Ιταλία - εικόνα 5

Ένας ευπρόσδεκτος αέρας ανανέωσης πνέει στο διαχρονικό all-day στέκι που απλώνεται σε επίπεδα μέσα στο καταπράσινο και χαρισματικό Άλσος Παπάγου. Το μενού έχει τη σφραγίδα-εγγύηση του Κώστα Τσίγκα και φέρνει στο τραπέζι από vitello tonnato και χυμώδη buratta με πικάντικο μέλι, ντοματίνια και προσούτο μέχρι αυθεντική καρμπονάρα με guanciale και pecorino romano, αλλά και πολύ καλή πίτσα, που προτείνεται σε ενδιαφέροντες συνδυασμούς, όπως η «λευκή» Finocchiona με σαλάμι, speck, φρέσκια μοτσαρέλα και γκοργκοντζόλα.

Περισσότερες πληροφορίες

Da Bruno

Αγ. Αλεξάνδρου 46, Π. Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Piu Verde

Άλσος Παπάγου & Πεντέλης, Άλσος Παπάγου
  • Ethnic κουζίνες

Cupola

Ευφορίωνος 13, Παγκράτι
  • Ethnic κουζίνες

Il Trovatore

Γοργοποτάμου 14 και Αχαιών, Παλαιό Φάληρο
  • Ethnic κουζίνες

Monzu

Λεωφ. Κηφισίας 317 Β, Κηφισιά
  • Ethnic κουζίνες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/05/2024

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.