Η αλλιώτικη συμβιωτική οικολογία του «Περιβολιού στη Βάρη»

Ένα περιβόλι υπόδειγμα εφαρμογής της permaculture ανοίγει τον γοητευτικό ολιστικό κήπο του, προσφέρει οικολογικά ερεθίσματα προς γνώση και μίμηση, και στο εστιατόριό του τρως κλασικές νοστιμιές.

Η αλλιώτικη συμβιωτική οικολογία του «Περιβολιού στη Βάρη»

Η τελευταία λέξη της τεχνολογίας λέγεται κοτοτρακτέρ(!) και τουαλέτα χωρίς καζανάκι. Τα βλέπω και τα δύο μπροστά μου καθώς κάνω τη βόλτα μου στο καταπράσινο «Περιβόλι στη Βάρη». Το κοτοτρακτέρ είναι ένα ιγκλού, ένα κινητό κοτέτσι, οι «ένοικοι» του οποίου καθαρίζουν το έδαφος και αερίζουν το χώμα, το σκαλίζουν χωρίς να τραυματίζουν τη δομή του, το λιπαίνουν, και ενσωματώνουν τα περιττώματά τους· ζουν δηλαδή τη ζωή τους αναβαθμίζοντας το περιβόλι και αντικαθιστώντας τους ανθρώπους! Η δεύτερη καταργεί τη σπατάλη του νερού, μέσω της καύσης των λυμάτων σε ηλιακό φούρνο και της αποστείρωσης. Ο χώρος δημιουργήθηκε το 2011 από την Άννα Μορδεχάι και είναι ανοιχτός στο κοινό από το 2016, ως ένα περιβόλι στο οποίο καλλιεργείται η νοοτροπία της μόνιμης συμβιωτικής καλλιέργειας (permaculture) και το οποίο λειτουργεί ως farm to fork εστιατόριο. Η κ. Μορδεχάι, συνδυάζοντας οικολογία, τοπογραφία, βιολογική καλλιέργεια, αρχιτεκτονική κήπων, δασολογία και πράσινη οικονομία κατάφερε να μετατρέψει έναν άγονο προηγουμένως τόπο σ’ έναν μικρό παράδεισο.

Τι είναι τώρα η permaculture; Ένας εύστοχος ορισμός λέει ότι πρόκειται για μια επιστήμη σχεδιασμού οικοσυστημάτων η οποία μας δείχνει πώς μπορούμε να είμαστε αυτάρκεις και αυτόνομοι, μιμούμενοι τη συμβιωτική, ολιστική λογική της φύσης, χρησιμοποιώντας αρχαίες τεχνικές μαζί με καινούργια τεχνογνωσία, σεβόμενοι τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Όλα εδώ, λιμνούλες, βατράχια, λαχανικά, λουλούδια και δέντρα είναι μπλεγμένα επί συμβιωτικώ σκοπώ.

Η κουζίνα του «Περιβολιού στη Βάρη» είναι βαθιά εποχική και στηρίζεται στα υλικά των παρτεριών του, που αφήνονται να ωριμάσουν πάνω στο φυτό και συλλέγονται στην ακμή τους· συμπληρώνονται από μικρούς παραγωγούς που δουλεύουν με σεβασμό στις φυσικές διεργασίες. Χαίρομαι μια μελιτζανοσαλάτα καπνιστή σερβιρισμένη με ντοµατίνια και ξινομυζήθρα, πλευρώτους στη σχάρα με ωραίο σιρόπι, φρεσκοφτιαγμένο τραγανό τηγανόψωμο με λιαστή ντομάτα και φέτα, αφράτη ομελέτα με δικά τους αβγά, μυρωδικά και γραβιέρα, δυοσμάτους κολοκυθοκεφτέδες και τραγανούς πατατοκεφτέδες με γιαούρτι και γλυκιά σάλτσα πιπεριάς.

Η αλλιώτικη συμβιωτική οικολογία του «Περιβολιού στη Βάρη» - εικόνα 1

Μια σαλάτα με φρέσκα φασολάκια, κολοκυθάκια, καρότο, κρεμμύδι έρχεται ζωηρή με κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής και ντρέσινγκ γλυκειάς μουστάρδας. Το κατσικάκι στο φούρνο με πατάτες θυμίζει Κυριακή, το μοσχαρίσιο-πρόβειο λουκάνικο έχει γραμμένη νοστιμιά. Υπάρχει και μια διάσταση παλιομοδίτικων παρα-μαγειρεμάτων πάντως που θέλει διόρθωση (στο συκώτι λ.χ. και στο γιουβέτσι με τις γαρίδες 0), και τα στριφτάρια με πέστο ρόκας είναι ελαφρώς πιπεράτα. Η γκάμα των γλυκών ελκυστική και το εκμέκ κανταΐφι ανάλαφρο.

Στο «Περιβόλι στη Βάρη» τα παιδιά και οι μεγάλοι θα χαρούν, και αν θέλουν μάλιστα μπορούν να συμμετάσχουν σε κάποιο από τα εκπαιδευτικά προγράμματα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης που διοργανώνει. Αν έχετε δε δικές σας ελιές, μπορείτε εδώ να παράξετε το δικό σας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο με χαμηλή οξύτητα, στο μικρό, μοντέρνο ελαιοτριβείο ψυχρής έκθλιψης που διαθέτουν. Τέλος, σκουπίδια εδώ δεν υπάρχουν· τα περισσεύματα γίνονται τροφή για τις κότες ή κόμποστ στη σκουληκοφάρμα τους.

Περισσότερες πληροφορίες

Περιβόλι στη Βάρη (Το)

Κυρηνείας 15 (π. Κυργίων), Βάρη
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

ΓΡΑΦΕΙ: SPONSORED CONTENT
08/05/2024

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.

Lolita's

Το νέο στέκι - σουξέ του Ψυχικού έχει κοσμοπολίτικο στιλ, κινηματογραφική αύρα, κεφάτη διάθεση και ωραίες ιδέες στην κουζίνα. Αν προσέξει ώστε η ευρηματική γαστρονομική του πρόταση να κερδίζει και στα σημεία, μπορεί εύκολα να γίνει ένας απ’ τους πιο άχαστους καλοφαγικούς προορισμούς της πόλης.