«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Ο Δημήτρης Αντωνόπουλος μπήκε από την πρώτη ημέρα στο εστιατόριο/εργαστήριο που άνοιξαν ο σεφ Σωτήρης Κοντιζάς και ο Κώστας Πισιώτης και μας μεταφέρει με ένα αυθόρμητο, ιδιοσυγκρασιακό κείμενο τις εντυπώσεις του.

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις

Πρώτο βήμα μέσα, πρώτη μέρα, πρώτη ματιά: μια ντιζαϊνάτη mensa (εστιατόριο ιταλικού πανεπιστημίου ή σχολείου), διάχυτο γκρι και δόσεις μαύρου, μπλε του κοβαλτίου, τραπέζια, καρέκλες, stand, στουλ, αύρα Bauhaus, έξω και μέσα. Θέρμη inox κουζίνας, cool bar και μπάρα που ξεκινώντας απ’ τις φωτιές καταλήγει στα σέικερ. Πιάτο-ντιζαϊνιά από αλουμίνιο, pantone like πολύχρωμοι κατάλογοι δίκην σουπλά, η χαρά του γραφίστα.

Νωρίς, στις 7 μ.μ., τα vibes υποβλητικά, ο κόσμος λίγος. Υπόγειο lab, chef’s fun park, ζυμώσεις, ζυμώματα, τυρί μόλις πηγμένο που στραγγίζει, πειράματα homemade αλλαντικών, research & development πίσω από τη φωτεινή blue cobalt screen. Ψωμί αφράτο, ταϊσμένο προζύμι τριών χρόνων, νοστιμιά γήινη με μια σταλιά λάδι (δεν θα ’λεγα όχι αν ήταν λίγο ξινότερο). Fine fast ή fine mom’s κουνουπίδι τηγανητό σε κουρκούτι, τελειοποιημένη veggie κροκέτα με mayo αγριοράπανου. Παραπούλια με γλύκα λωτού και umami επίμονο από miso butter, προσγειωμένος εξωτισμός τύπου «Nolan» – λίγος λωτός ακόμη θα το απογειώσει!

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις - εικόνα 1

Τι είναι το Bauhaus στη γεύση; Απάντηση: αυτός ο απίστευτα νόστιμος κεφτές σχάρας με σάλτσα αρσενικού, κρεατένιος, χωρίς μπαχάρια (πιπέρι μόνο ακούγεται), απέριττος αλλά όχι απλοϊκός· κολλάς στη χάρη του. Κι άλλη απάντηση: τα χοιρινά παϊδάκια με γευστική λιτότητα και νοστιμάδα καπνού, χωρίς σάλτσες και μπαχαρικά για να εκφράζεται το κρέας ελεύθερα. Η ευκολόπιοτη και σοβαρή Pale Ale, γλυκοφρουτώδης και μια σταλιά πικρή, είναι η σπέσιαλ μπίρα της Kirki microbrewery ειδικά για το «Proveleggioς». Bartenders, εστιάτορες, food bloggers, δημοσιογράφοι, μοδάτοι, φάτσες προχώ, λαός και intellectuals· ενέργεια στο φουλ. Post-punk γκάζια από τους Franz Ferdinand. Ο φωτισμός γλυκός και σωστός, τα φωτιστικά πολύ σύγχρονα, οι food photos ινσταγκραμικά ωραίες.

Πίτσα χμμμ…, μέτρια ζύμη λαστιχωτή, ζηλευτή ντοματένια φρεσκάδα με σκόρδο, κρεμμύδι και θυμάρι στη marinara και φρέσκο homemade τυρί. Σχαριστό στα κάρβουνα λάχανο κλέβει την παράσταση από το πειραματικό λουκάνικο με συκώτι που διψάει για έξτρα καρύκευμα. Θέλω το πείραμα και τα ερωτήματα της γεύσης πιο εμφανή στο μενού και στο story telling των σερβιτόρων. Στιφάδο ή κρεμμυδόσουπα με πρόβειο γιαούρτι; Συμπαθές αλλά αμήχανο. Κροκέτα πατάτας Korokke χωρίς νεύρο, φλούφλικη, αλλά το κέτσαπ μήλου δίπλα της φυσάει.

«Proveleggioς»: Δοκιμάσαμε το νέο εστιατόριο του Σωτήρη Κοντιζά και μεταφέρουμε εντυπώσεις - εικόνα 2

9.10 μ.μ, cool και hot. Ο «Proveleggioς» είναι «club» κι εστιατόριο, η θετική ενέργεια και ο ρυθμός ξεχειλίζουν, η Patti Smith ηλεκτρίζει. Ο Κοντιζάς μάτι άγρυπνο διορθώνει και συμβουλεύει, ο Πισιώτης υποδέχεται, τα παιδιά που σερβίρουν ευγενέστατα απορροφούν τις εντάσεις. Η tarte tatin (καμένη η βάση, αλλά πρώτη μέρα δείχνουμε κατανόηση) έχει ωραία «καραμελωμένα» ξινόμηλα και αταίριαστη ξινή κρέμα. Έξω, το Bauhaus του αρχιτέκτονα Αριστομένη Προβελέγγιου κεντήθηκε με γραμμικό tattoo χρώμα από τον Παύλο –Τwo Hands– Τσάκωνα, τα παιδιά της γειτονιάς βάζουν τις μουσικές τους, οι καπνιστές βγαίνουν να καπνίσουν, το διπλανό «Funky Gourmet» κλειστό. Μ’ αρέσει αυτό το πείραμα, σ’ αυτήν τη γειτονιά…

Περισσότερες πληροφορίες

Proveleggioς

Παραμυθιάς 11, Κεραμεικός
  • Εστιατόρια

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/05/2024

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.