Μαθήματα νοστιμιάς στο «Άμα Λάχει»

Το παλιό σχολείο της Καλλιδρομίου έχει αντικαταστήσει το μαυροπίνακα με την κουζίνα και διδάσκει το αλφαβητάρι των ελληνικών γεύσεων, καρυκευμένων με μεράκι κι εφευρετικότητα.

Μαθήματα νοστιμιάς στο «Άμα Λάχει»

Βράδυ Τετάρτης και το... προαύλιο είναι γεμάτο κόσμο· λογικό, αφού εδώ και χρόνια το «Άμα Λάχει» διδάσκει το αλφαβητάρι της νοστιμιάς στα Εξάρχεια, εξασφαλίζοντας τη θέση του στα φιξαρισμένα ραντεβού της Αθήνας με καλοφτιαγμένα πιάτα και ψαγμένους, μερακλίδικους μεζέδες. Μποέμ μεσήλικοι κάθονται δίπλα σε Γαλλίδες φοιτήτριες, πιάτα πασάρονται από τον έναν στον άλλον σε οικογενειακά τραπέζια, ενώ αγοροπαρέες ρίχνουν σχέδια για να αλλάξουν τον κόσμο αμέσως μετά τα λαχταριστά μεζεδάκια που στέλνει η κουζίνα στη μεγάλη, καταπράσινη αυλή.

Με τα ψηλά της δέντρα, είναι ιδιαίτερα φιλόξενη· ιδανική για γλυκές φθινοπωρινές βραδιές ή για κυριακάτικα απομεσήμερα με λιακάδα. Στο άνετο, φωτεινό εσωτερικό, από την άλλη, οι σχολικές αίθουσες έχουν μετατραπεί σε αεράτες σάλες, που συνδέονται με το παρελθόν του χώρου χάρη σε εξαιρετικά συντηρημένες αντίκες αλλά και μια πλούσια συλλογή ασπρόμαυρων φωτογραφιών από σχολικές γιορτές, παρελάσεις, γυμναστικές επιδείξεις κ.λπ., δίνοντας έτσι ρετρό νότα στις μοντέρνες γραμμές επίπλωσης και διακόσμησης.

Μαθήματα νοστιμιάς στο «Άμα Λάχει» - εικόνα 1

Σε αυτήν τη γραμμή που συνδέει μοντέρνο και παραδοσιακό κινείται με χάρη και η κουζίνα, όπως φαίνεται από μια λακέρδα με μαγιονέζα λευκού ταραμά και ωραίο δάγκωμα στη σωστά βρασμένη φακή που δένει την μπουκιά ή τα όμορφα στημένα, μυρωδάτα και ζουμερά αρνίσια κεμπαμπάκια με την προζυμένια πιτούλα. Το ίδιο ισχύει και για την αφράτη «παντρεμένη» φάβα, που βρίσκει ωραία, ανεβασμένη γλυκάδα στην πικάντικη μαρμελάδα κρεμμυδιού που την αγκαζάρει, ενώ το σκεπαστό σαγανάκι Καισαρείας κάτω από τραγανό φύλο κουρού κρύβει γεύσεις και υφές που σε γυρίζουν πίσω σε συνήθειες εφηβικές, κουμπώνοντας ταιριαστά με το κλίμα του χώρου.

Μαθήματα νοστιμιάς στο «Άμα Λάχει» - εικόνα 2

Τα αρνίσια κεμπαμπάκια έρχονται στην τάβλα, καλοσχηματισμένα και ορεκτικά, με αφράτη προζυμένια πιτούλα να τα συνοδεύει, απλώνουν τα αρώματά τους με το που προσγειώνονται στο τραπέζι και αποκαλύπτουν τη ζουμερή, σφιχτή τους σάρκα με το πρώτο τσίμπημα του πιρουνιού. Όσο για τον χοιρινό σιδηρόδρομο, μη διστάσετε να τον βάλετε στη μέση. Το σπέσιαλ πιάτο του «Άμα Λάχει» βγαίνει από την κουζίνα σε εξαιρετική μορφή, με κρέας-λουκουμάκι, που λιώνει στο στόμα γεμίζοντάς το με τη γλυκάδα του, την οποία βοηθάει, χωρίς να την καλύπτει, το γκλασάρισμα καπνιστής πάπρικας.

Περισσότερες πληροφορίες

Άμα Λάχει

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια
  • Ταβέρνες / Μεζεδοπωλεία

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Το 'Boavista Social Club' στο μπαρ και τα decks του 'Birdman'

Το περίφημο σποτ της Λισαβόνας, σε ένα ξεχωριστό βράδυ στη δημοφιλή αθηναϊκή μπάρα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
08/05/2024

Το Athens Street Food Festival επιστρέφει στο Γκάζι

Όπως κάθε Μάιο, έτσι και φέτος, το πιο λαχταριστό φεστιβάλ της πόλης επανέρχεται στο Παλιό Αμαξοστάσιο του Ο.Σ.Υ.

Τα νέα -εξαιρετικά- street food της Αθήνας

Το χεράτο φαγητό έχει αναβαθμιστεί αισθητά τους τελευταίους μήνες και αυτοί είναι οι 'υπεύθυνοι'.

"Makan La Vie": Αέρας Γαλλικής γαστρονομίας στην Ινδονησία

Στο παραδεισένιο νησί Gili Air ο σεφ Lachaux Médéric συνδυάζει τη fusion γαλλική κουζίνα και τις τεχνικές της µε τα τοπικά προιόντα της Ινδονησίας.

Εκλεκτικά μεσημέρια που φέρνουν την αύρα παλιάς Κηφισιάς στο σήμερα στον κήπο του "Isabella’s"

Στο νέο, αποκλειστικά μεσημεριανό, εστιατόριο του ανακαινισμένου "The Twenty One Hotel", ο ανεπιτήδευτος κοσμοπολιτισμός που ταιριάζει γάντι με την Κηφισιά και με την εποχή, μας καλεί για slow living.

Η Ελένη Πετρουλάκη μας κάνει το τραπέζι στο "Blends" στη Γλυφάδα με το healthy & weight loss menu της

Πιάτα με λίγες θερμίδες, υψηλή διατροφική αξία και την υπογραφή της Ελένης Πετρουλάκη σ' ένα καλοκαιρινό σκηνικό.

Ο Αλέξανδρος Καρακατσάνης είναι έτοιμος για το επόμενο βήμα

Μία κουβέντα με τον ταλαντούχο σεφ, με αφορμή το 'Ami gastrotheque' αλλά και ένα νέο, φιλόδοξο και ταρατσάτο εστιατορικό project που καταφθάνει πολύ σύντομα.