«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά

Αραδιάζει στεριανά και θαλασσινά μεζεδάκια, κλασικά και πιο πρωτότυπα, κάτω από το πλατάνι-σήμα κατατεθέν της Αγίας Ζώνης, ξαναζωντανεύοντας ένα σημείο όπου οι Κυψελιώτες έδιναν παραδοσιακά τα ραντεβού τους.

«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά

Αραδιάζει στεριανά και θαλασσινά μεζεδάκια, κλασικά και πιο πρωτότυπα, κάτω από το πλατάνι-σήμα κατατεθέν της Αγίας Ζώνης, ξαναζωντανεύοντας ένα σημείο όπου οι Κυψελιώτες έδιναν παραδοσιακά τα ραντεβού τους.

«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά - εικόνα 1

Eκεί, στην Αγίας Ζώνης, τη χρυσή εποχή της Κυψέλης ήταν... πλατειάρχης ο περίφημος «Σβίγγος». Φούσκωναν και ροδοκοκκίνιζαν οι σβίγγοι του στο λάδι και στα τραπέζια γύρω από τον πλάτανο δεν έπεφτε καρφίτσα. Κάτω από τις φυλλωσιές­ ο Ορέστης Μακρής έπαιζε τάβλι με τον Παντελή Ζερβό στη «Θεία από το Σικάγο» του Σακελλάριου.

Αυτό το μικρό κυψελιώτικο αστικό­ ξέφωτο, τριγυρισμένο από δρόμους με ονόματα νησιών –Λέρου, Μυτιλήνης και Αστυπάλαιας από τη μία, Σαμοθράκης και Θάσου από την άλλη–, πέρασε από πολλά στάδια έκτοτε. Σχεδόν ξεχάστηκε. Μέχρι που αυτό το καλοκαίρι ο «Πλάτανος» (που κράτησε το όνομα της οικογενειακής ταβέρνας της οποίας πήρε τη θέση), «αδερφάκι» του ψητοπωλείου «Μερακλήδες» ακριβώς απέναντι, βάλθηκε να επαναφέρει­ λίγη από την ανεμελιά των παλιών­ εποχών.

«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά - εικόνα 2

Το καινούργιο μεζεδοπωλείο με το λιτό λαδοπράσινο εσωτερικό, στους τοίχους του οποίου κρέμονται στιγμιότυπα από ασπρόμαυρες ελληνικές ταινίες, έστησε ψηλά και χαμηλά ξύλινα τραπέζια και λουλουδιαστά γλαστράκια δίπλα στο υπεραιωνόβιο πλατάνι και, σερβίροντας καφέ και κέικ από το πρωί και συνεχίζοντας με μεζεδολόγημα, άρχισε σταδιακά να ξαναμαζεύει τη γειτονιά στη σκιά του.

Το τσίπουρο χωρίς μεζέ κοστίζει € 2, με μεζεδάκι πάει στα € 3,50. Ο Μιχάλης Ζάχαρης, ο οποίος έχει αναλάβει την κουζίνα, έχει κέφι και ωραίες ιδέες, κρατώντας τα πιάτα του οικεία, βάζοντας όμως και τη δική του πινελιά. Από μια ταραμοσαλάτα με μπόλικο κρεμμύδι, που έχει για... κερασάκι καπνιστά μύδια (€ 8,50), σε πάει στους τραγανούς καλοκυθοκεφτέδες, που ζυμώνονται με τραχανά κι έχουν ωραίο τηγάνι και σάλτσα γιαουρτιού (€ 5,60), και από εκεί στις παντρεμένες σαρδέλες ή σε μια γενναιόδωρη μερίδα τσιγαριαστό αρνάκι με ρακή και δεντρολίβανο (€ 12,80), που ήταν λίγο αλμυρούτσικο στην περίπτωσή μας, αλλά είχε φοβερές μελωμένες πατάτες. Το ασυνήθιστο ελληνο-σπανιόλικο­ σπεν­τζοφάι του, πάλι, στεριανό και θαλασσινό μαζί, είναι γευστική βόμβα, με μια πικάντικη σάλτσα πραγματικά για βούτες.

Στο τέλος ήρθε ένα συμπαθέστατο σιροπάτο ραβανί με ινδοκάρυδο, μαρμελάδα ροδάκινο-μήλο, με λίγο τζίντζερ να αχνοακούγεται στο βάθος, και παγωτό. Και κουταλάτο υποβρύχιο – για να φύγεις με μια γεύση νοσταλγίας στο στόμα.

Μη χάσετε...

..το σπεντζοφάι

«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά - εικόνα 3

Έχει και γαρίδες, που καταφέρνουν έντεχνα να ακούγονται δίπλα στο έντονο λουκάνικο και στον παστουρμά. Ωραία πικάντικη, πολύ νόστιμη η σάλτσα με τη φρέσκια ντομάτα και τις κόκκινες πιπεριές.

..τις παντρεμένες σαρδέλες

«Πλάτανος»: Μια καινούργια ιστορία απ’ τα παλιά - εικόνα 4

Ψημένες στο φούρνο, με πραγματικά τρυφερή σάρκα, ποτισμένη στο εσωτερικό με διάφορα μυρωδικά, έρχονται παρέα με σοταρισμένα κρεμμύδια και πληθωρική σκορδαλιά πατάτας.

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Εστιατόρια

Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024: Η ελληνική κουζίνα με τα μάτια του αστεράτου Ιταλού Luca Piscazzi

Ο σεφ του "Pelagos" στο "Four Seasons" της Αθήνας δημιούργησε για την τελετής απονομής ένα μενού με τοπικές και εμβληματικές σπεσιαλιτέ της ελληνικής κουζίνας ιδωμένες μέσα από μια σύγχρονη ιταλική ματιά και κέρδισε θερμό χειροκρότημα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΔΗΜΗΤΡΗς ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟς
17/05/2024

Τα Βραβεία Ελληνικής Κουζίνας 2024 και ο "Κύκλος των Χαμένων Συνταγών": Δείτε τα highlights της βραδιάς απονομής

Ποια μπορεί να είναι η νέα ματιά στον πλούτο της ελληνικής κουζίνας που θα οδηγήσει στην περαιτέρω εξέλιξή της μέσω των ριζών της, στη δεύτερη "επανάστασή" της; Αυτό ήταν το μεγάλο ερώτημα που τέθηκε σχεδόν σε κάθε εκλεκτό καλεσμένο στο "Makedonia Palace" της Θεσσαλονίκης και την απονομή των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024. Αλλά και πολύ πιο μακριά από εκεί.

Η Άννη Ηλιοπούλου για το επόμενο βήμα της ελληνικής κουζίνας

Διαβάστε αναλυτικά τον λόγο της Προέδρου του Δ.Σ. της Δέσμης Εκδοτικής Α.Ε. και Επικεφαλής του θεσμού των Χρυσών Σκούφων Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας Άννης Ηλιοπούλου στο πλαίσιο της τελετής απονομής των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας 2024.

Γιάννη Κιόρογλου, πώς είναι να μαγειρεύεις για το Φεστιβάλ των Καννών;

Μία κουβέντα με τον χαρισματικό Έλληνα σεφ που διαπρέπει (και) σε γαλλικό εστιατορικό έδαφος.

Paco Morales, Massimo Bottura, Andoni Aduriz, Ana Ros και Clare Smyth στο φετινό Sani Gourmet

Ο γαστρονομικός θεσμός του 'Sani Resort' επιστρέφει με ένα εντυπωσιακό διεθνές line-up αστεράτων σεφ.

Το "Αφρόψαρο" πάει Σαντορίνη

Το ψαρογαφικό στέκι – φαβορί του Νέου Ηρακλείου αποκτά καλοκαιρινή έδρα στο νησί του ηφαιστείου, με την παιχνιδιάρικη θαλασσινή κουζίνα του να αγναντεύει συγκλονιστική θέα στην καλντέρα από τη βεράντα του "Rocabella Santorini Hotel"