... την κλασική, την παραδοσιακή, την μπαρουτοκαπνισμένη, με ψαχνό ζουμερό και λίγο (απαραίτητο) λιπάκι.
«Κρητικός»
Παϊδάκι για Όσκαρ, κόντρα που λιώνει στο στόμα, βοδινές σπαλομπριζόλες απίστευτες –ο Νίκος Δογιάκης είναι πραγματικά δεξιοτέχνης στο ψήσιμο–, σε μια ρουστίκ ταβέρνα με επίπεδο, που κάνει εδώ και χρόνια κόσμο από όλη την Αθήνα να αψηφά τα χιλιόμετρα μέχρι την Κάντζα.
«Άγιος Μερκούριος»
Θα νιώσεις ότι πήγες εκδρομή στο βουνό στη νέα εκδοχή του εξοχικού κέντρου στη Βαρυμπόμπη, με τη ρουστίκ σάλα όπου σιγοκαίει το τζάκι, τα υφαντά και τα παλιά αντικείμενα. Τα παϊδάκια είναι δυνατά, η αρνίσια συκωταριά επίσης και η στιβαρή βοδινή μπριζόλα κάνει θραύση.
«Κόλλιας»
Από το 1930 κρατάει η ιστορία του στα Καλύβια. Έχει ένα μπιφτέκι-διασημότητα σε xl μέγεθος, με κιμά που κόβεται την στιγμή της παραγγελίας και σερβίρεται με ντομάτα σε κυβάκια, έχει όμως κι άλλες χάρες: κοντοσούβλι, κοκορέτσι, σταβλίσιες μπριζόλες, παϊδάκια κ.λπ.
«Το Τρίγωνο»
Το περίφημο κρεατο-στέκι των Καλυβίων είναι απλό, χωρίς φιοριτούρες, με σχάρες και σούβλες μονίμως ετοιμοπόλεμες: θα φας μαστόρικο κοκορέτσι με ξεροψημένη γιρλάντα από εντεράκια, τεράστια μπιφτέκια με χοντρόκοκκη υφή, τρυφερά παϊδάκια, σταβλίσιες μπριζόλες.
«Μουρούζης»
Στα Καλύβια από το μακρινό 1920, ετοιμάζεται να κλείσει έναν ολόκληρο αιώνα, με την τέταρτη γενιά να κρατάει την οικογενειακή παράδοση προσθέτοντας νέες σελίδες σε μια ιστορία γραμμένη με γουρουνόπουλα και αρνιά στη σούβλα, κοκορέτσια, χοιρινές και μοσχαρίσιες μπριζόλες.
«Ελιά»
Στη Μάνδρα Αττικής, στη «σκιά» μιας μεγάλης ελιάς ζωγραφισμένης στον τοίχο, που δίνει τον τόνο στην απλή, βαμμένη σε απαλό πράσινο χρώμα σάλα, κυκλοφορούν παϊδάκια από αρνί και ζυγούρι, λουκάνικα, μπριζόλες και μπιφτέκια σε γενναίες μερίδες. Δοκιμάστε και το τυροπιτάρι.