Viva la musica! Στο καλειδοσκόπιο του συναυλιακού καλοκαιριού

Συναυλίες καλοκαίρι 2024

Τα sold out ξεκίνησαν από (πολύ) νωρίς φέτος και μπορεί να ακολούθησαν αναποδιές, όπως η ανασφάλεια για την έγκαιρη αποκατάσταση του στεγάστρου στο ΟΑΚΑ, όμως ο συναυλιακός πυρετός καλά κρατεί. Η αλήθεια είναι ότι, σε αντίθεση με άλλες χρονιές, αυτό το καλοκαίρι δεν έχει "κάτι για όλους" –η έλλειψη χιπ χοπ ονομάτων είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα–, μας αποζημιώνει όμως με πληθώρα διεθνών καλλιτεχνών που έρχονται στην Αθήνα φορτσάτοι, για να επιβεβαιώσουν το θρύλο τους ή για να συνεχίσουν τη σύσφιξη σχέσεων με το ελληνικό κοινό.   

Ετοιμαστείτε για βρετανική "εισβολή"!

Μερικά από τα πιο επιδραστικά συγκροτήματα που γέννησε η βρετανική εναλλακτική σκηνή ετοιμάζονται για απόβαση στις φεστιβαλικές σκηνές που θα μονοπωλήσουν το ενδιαφέρον των Αθηναίων αυτό το καλοκαίρι. Στην Πλατεία Νερού, το Release Athens θα υποδεχτεί ένα από τα πιο ιστορικά ονόματα της britpop σκηνής, τους Pulp, μαζί με το supergroup των The Smile (20/6). H κορυφαία μπάντα από το Sheffield επανενώθηκε για μια σειρά από συναυλίες στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με αφορμή την επέτειο για τα τριάντα χρόνια του εμβληματικού άλμπουμ τους "His ‘N’ Hers".

Pulp
© shutterstock.com
Pulp

Με επικεφαλής τον χαρισματικό frontman Jarvis Cocker, οι Pulp έφτιαξαν το σάουντρακ της εφηβείας και της ενηλικίωσης μιας ολόκληρης γενιάς, με τραγούδια σαν τα "Common People", "Disco 2000", "Lipgloss" και "This Is Hardcore" να ακούγονται σαν να γράφτηκαν μόλις χτες. Mαζί τους, ως co-headliners, οι The Smile, η μπάντα που δημιούργησαν ο Thom Yorke και ο Jonny Greenwood, δηλαδή ο δημιουργικός πυρήνας των περίφημων Radiohead, μαζί με τον Tom Skinner των Sons of Kemet.

The Smile
The Smile

Τον Ιούλιο περιμένουμε στο ίδιο φεστιβάλ τους trip hop ήρωες Massive Attack (17/7). Ξεκινώντας από το Μπρίστολ, το 1988, και από την κολεκτίβα The Wild Bunch, οι Massive Attack κατάφεραν με μόλις πέντε studio albums, να αλλάξουν τη σύγχρονη μουσική για πάντα μέσα από τους σκοτεινούς και άλλοτε αισθαντικούς συνδυασμούς electronica, με samples και επιρροές από τη hip-hop και την dub μέχρι τη reggae, τη soul και την post-punk σκηνή. Σε ένα από τα αναπάντεχα comebacks της χρονιάς το Lalibela Music Festival επιστρέφει έπειτα από καιρό και προσκεκλημένους τους indie rock θρύλους Kasabian. Η παρέα του Serge Pizzorno φτάνει μάλιστα στην Αθήνα λίγες ημέρες πριν τη μεγάλη συναυλία της στο Victoria Park, αλλά και την κυκλοφορία του νέου της άλμπουμ.

Placebo
Placebo

Με ακυκλοφόρητο υλικό αλλά και μερικές από τις μεγαλύτερες επιτυχίες των 00s, υπόσχονται ένα αξέχαστο reunion με τους φίλους της μπάντας στα μέρη μας (2/7, ΟΑΚΑ). Υπό αυτές τις συνθήκες, τις αφίξεις από Αγγλία δεν θα μπορούσαν να ολοκληρώσουν άλλοι από τους Placebo ως ένα από τα πιο ιδιαίτερα αλλά και πιο επιδραστικά γκρουπ του βρετανικού alternative τα τελευταία 30 χρόνια. Ο Brian Molko και ο Stefan Olsdal έρχονται στα Rockwave Nights και στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού, την πρώτη νύχτα του Αυγούστου.

Οι solo crooners που θα "ροκάρουν" την Αθήνα

Miles Kane
© Ben Houdijk / Shutterstock.com
Miles Kane

Για μια συναυλία που θα σηματοδοτήσει άτυπα την έναρξη του συναυλιακού καλοκαιριού έρχεται ο Miles Kane, στο "Arch Club" (17/5). Έπειτα από πολλά χρόνια σε σημαντικά συγκροτήματα, όπως οι The Last Shadow Puppets, με τον Alex Turner των Arctic Monkeys, ο Βρετανός χαράσσει νέα, μοναχική πορεία ως "One Man Band", όπως προδίδει και το όνομα της πιο πρόσφατης κυκλοφορίας του.

Lenny Kravitz
Lenny Kravitz

O φεστιβαλικός πυρετός αναμένεται να κορυφωθεί με την άφιξη του σούπερ σταρ Lenny Kravitz, ο οποίος επιστρέφει στις 2/8, έπειτα από 16 χρόνια, στην Ελλάδα (ΟΑΚΑ), για λογαριασμό του AthensRocks 2024. Ο πολύπλευρος τραγουδιστής, κιθαρίστας, fashion icon, ηθοποιός, παραγωγός, συνθέτης και ακτιβιστής έρχεται με τον νέο του δίσκο "Blue Electric Light" και σαράντα χρόνια rock ‘n roll εμπειρίας.

Παίξ’ το, αλλιώς, Sam!

Nouvelle Vague
Nouvelle Vague

Είναι ιδιαίτερος κόσμος αυτός των συγκροτημάτων που ασχολούνται αποκλειστικά με τη μεταποίηση των δημιουργιών άλλων καλλιτεχνών. Μια εικοσαετία πριν, πάντως, οι Γάλλοι Nouvelle Vague έγιναν διάσημοι πανευρωπαϊκώς με το ομώνυμο ντεμπούτο τους (2004), χάρη στο οποίο σφυρηλάτησαν μια πολύ θερμή σχέση με την Ελλάδα – όπου κι επιστρέφουν τώρα μετά από αρκετό καιρό (14/6, "Gazarte"), για πρώτη φορά μετά το θάνατο του Olivier Libaux (2021). Οι Αμερικανοί Scott Bradlee's Postmodern Jukebox, από την άλλη, εδραιώθηκαν χάρη σε εμφανίσεις των πιο πρόσφατων ετών, που έδειξαν ότι δεν θα είναι λίγοι όσοι θα τιμήσουν τον νέο τους ερχομό (3/9, Τεχνόπολη). 

Από την έναρξη προπώλησης στο sold out, ένα τσιγάρο δρόμος

Coldplay
© Christian Bertrand / Shutterstock.com
Coldplay

Σε μία από τις πιο ενθουσιώδεις συναυλιακές στιγμές της χρονιάς, οι Coldplay ανακοίνωσαν ένα τρίτο σκέλος του bigger than life Music of The Spheres World Tour, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά την Αθήνα (OAKA). Οι Έλληνες fans των pop/rock ηρώων από τη Βρετανία έκαναν ανάρπαστα τα εισιτήρια της πρώτης συναυλίας (8/6) σε χρόνο-ρεκόρ, με την παραγωγή να ανακοινώνει και δεύτερη ημερομηνία μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη της προπώλησης (9/6).

Nick Cave
© Sacha Lecca
Nick Cave

Πολλοί ήταν αυτοί που έμειναν απογοητευμένοι από την ταχύτητα με την οποία είδαν να εξαφανίζονται τα εισιτήρια για το τριπλό live του θρυλικού Nick Cave στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση (1-3/6). Ο Cave επιστρέφει στην Αθήνα για μια σειρά σπάνιων σόλο εμφανίσεων με τον ίδιο στο πιάνο και τον Colin Greenwood των Radiohead στο μπάσο.

Μουσικές του κόσμου

Tinariwen
© Marie Planeille
Tinariwen

Οι φίλοι της world music δεν θα μείνουν παραπονεμένοι από το φετινό καλοκαίρι. Μπορεί η συναυλιακή κίνηση να μην είναι, πια, ανάλογη αυτής που υπήρχε πριν από μια δεκαπενταετία, ωστόσο στην Αθήνα πρόκειται να δούμε και τους κορυφαίους Tinariwen, αλλά και πολυσυζητημένες νεότερες περιπτώσεις σαν τους DakhaBrakha και τον Ara Malikian. Οι ξακουστοί "bluesmen της Σαχάρα" έρχονται στον Λυκαβηττό (19/9) για μια γιορτή της μοντέρνας όψης των Τουαρέγκ παραδόσεων της Δυτικής Αφρικής. Το ουκρανικό πολυφωνικό κουαρτέτο με τις θεατρικής πνοής συναυλίες-παραστάσεις, πάλι, σκοπεύει να γιορτάσει τα 20 χρόνια δράσης του στο "Fuzz" (14/5), ενώ το κοσμοπολίτικο βιολί του διακεκριμένου Λιβανεζοαρμένιου βιρτουόζου θα πρωταγωνιστήσει στον Λυκαβηττό, στις 25/6. 

Για metal στον Λυκαβηττό

Machine Head
Machine Head

Αναλαμβάνοντας να φιλοξενήσει τις Rockwave Nights 2024, ο Λυκαβηττός γίνεται προορισμός (και) για το metal κοινό, το οποίο αναμένεται να σπεύσει στο λόφο προκειμένου να δει τους Opeth (3/7), αλλά και τους Machine Head (4/7). Αναγνωρισμένοι ως μπάντα κομβική για την ανάδυση ενός alternative metal ήχου με progressive ανησυχίες, οι Σουηδοί Opeth έχουν σίγουρα λείψει από στους Έλληνες fans, αφού έχουν εννιά χρόνια να φανούν στην Αθήνα.

Leprous
Leprous

Παίζουν, δε, μαζί με τους συνοδοιπόρους Leprous, που έχουν πραγματοποιήσει συχνές επισκέψεις στη χώρα μας, βρίσκοντας θερμότατη αποδοχή. Πολύς κόσμος, βέβαια, αναμένει πώς και πώς να δει τους Καλιφορνέζους Machine Head, οι οποίοι γιορτάζουν τα 30 χρόνια του καθοριστικού άλμπουμ "Burn My Eyes" (1994) και είναι γνωστοί για τα εκρηκτικά τους live, που τους έχουν καταστήσει headliners σε πλήθος ευρωπαϊκών φεστιβάλ.

Μικρές -μα "μεγάλες"- ορχήστρες και χορωδίες 

Pink Martini
Pink Martini

Τα Rockwave Nights υπόσχονται ένα ξέφρενο καλοκαιρινό πάρτι "Στην κορυφή" του Δημοτικού Θεάτρου Λυκαβηττού με τους Pink Martini και την China Forbes. Το αγαπημένο lounge- jazz κοκτέιλ γκρουπ του ελληνικού κοινού έρχεται με δημοφιλή τραγούδια, ρετρό διάθεση και latin, pop και τζαζ μελωδίες (15/7). Οι Il Divo, το διάσημο classical crossover κουαρτέτο που πάντρεψε το κλασικό με το σύγχρονο τραγούδι, επισκέπτεται τον ίδιο χώρο με την υπόσχεση να αλλάξει για πάντα τη γνώμη σας για την όπερα και την κλασική μουσική (11/9).

Τζαζ ιδιαιτερότητες

BadBadNotGood
BadBadNotGood

Το Athens Jazz συνεχίζει να αναδεικνύει διαφορετικές πτυχές της τζαζ δημιουργίας με προτάσεις που κλείνουν το μάτι στην παράδοση και άλλες πιο σύγχρονες. Για εννέα ημέρες, μπάντες και σχήματα από κάθε γωνιά του πλανήτη –ανάμεσά τους οι Dock in Absolute, Louis Matute Large Ensemble, Mathias Eick Quintet, Nils Landgren Funk Unit και Júlia Karosi– συναντιούνται στο καθιερωμένο πλέον ραντεβού των μουσικόφιλων Αθηναίων, στην Τεχνόπολη. Η έναρξη και η λήξη του φεστιβάλ θα εορταστεί στο γειτονικό "Gazarte" με προσκεκλημένους τους Meute και BadBadNotGood, στις 26/5 και 3/6, αντίστοιχα.

Charles Lloyd ε
© D. Darr
©  D. Darr 

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου, ο 86χρονος τζαζίστας Charles Lloyd επιστρέφει στο Ηρώδειο για να μοιραστεί και πάλι τη σκηνή με τη Μαρία Φαραντούρη, σχεδόν δύο δεκαετίες μετά το ιστορικό "Athens Concert", που ηχογραφήθηκε ζωντανά. Ο μυθικός σαξοφωνίστας και συνθέτης, που μόλις κυκλοφόρησε το νέο "The Sky Will Still Be There Tomorrow", και οι τρεις σολίστ που θα τον συνοδεύουν επί σκηνής θα συμπράξουν, μάλιστα, με τον Σωκράτη Σινόπουλο (18/7).

Η Αθήνα "ηλεκτρίζεται"

David August
David August

Aγαπημένοι γνώριμοι αλλά και νέοι επισκέπτες συνθέτουν έναν προγραμματισμό που δημιουργεί σοβαρά διλήμματα στους λάτρεις της ηλεκτρονικής μουσικής. Ο ιδιάζων David August έρχεται στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά για μια συναρπαστική οπτικοακουστική εμπειρία πάνω στο νέο "VĪS" (20/5) και οι Kerala Dust, το σχήμα που ένωσε την αγάπη του για το psych rock με την techno, στο "Fuzz" (29/5). Η ομάδα Dimensions στήνει πάρτι με τους Adriatique σε ένα extended set μαζί με τους Echonomist, Nick Jojo και Human Rias (1/6, Λυκαβηττός). Μεγάλο ενθουσιασμό έχει προκαλέσει η επιστροφή του Ben Frost, καταξιωμένου συνθέτη της μίνιμαλ, πειραματικής, industrial και noise μουσικής στο Subset Festival του ΦΑΕ 2024 (14/6, Ωδείο Αθηνών) αλλά και η άφιξη του Chris Corner με το σόλο project του IAMX, στο "Gagarin" (14/9).

Richie Hawtin & Sama' Abdulhadi
Richie Hawtin & Sama' Abdulhadi

Μετά το "Respublika", τη θεατρική παράσταση παράσταση-κοινωνικό πείραμα του Łukasz Twarkowski, η rave εμπειρία συνεχίζεται εκτός Στέγης. Ο Richie Hawtin και η Sama' Abdulhadi μεταμορφώνουν το Terra Vibe Park στη Μαλακάσα σε ηλεκτρισμένο dancefloor (15/6). Τέλος οι Artbat, το διάσημο ντουέτο της underground χορευτικής σκηνής του Κιέβου, επιστρέφουν για ένα εκρηκτικό βράδυ στο "Bolivar" (20/7). 

Ιστορικά hard punk στο "Arch" 

Casualties
© Jaka Curlic

Το hardcore είχε πάντα τους δικούς του φίλους στην Αθήνα, που μετέτρεπαν κάθε σχετική συναυλία σε punk γιορτή. Τέτοια παρέλαση ιστορικών ονομάτων του χώρου, όμως, ίσως και να μην έχει ξαναδεί η πόλη. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, στο "Arch" θα δούμε κατά σειρά τους κομβικούς για την ανάπτυξη του είδους Agnostic Front (18/6), τους εκπροσώπους του 1990s κύματος Casualties (22/6), τους πρόσφατα ανασχηματισμένους Bane (26/6), τους επιδραστικούς Cro-Mags του "The Age Of Quarrel" (27/6), αλλά και τους Earth Crisis (7/7), οι οποίοι άφησαν έντονο αποτύπωμα στη straight edge κουλτούρα που άνθησε εντός των αμερικανικών hardcore συνόρων.

Η νοσταλγία των 80s ξαναχτυπά

Duran Duran
Duran Duran

Στα τέλη του 2023, οι Duran Duran κυκλοφόρησαν το 16ο άλμπουμ τους, το "Danse Macabre", ένα concept album αφιερωμένο στο Halloween. Με αφορμή αυτό, οι pop stars των διαχρονικών 80s και δημιουργοί των μεγαλύτερων anthems των τελευταίων 40 ετών έρχονται ξανά στην Αθήνα, σε μια από τις πολυαναμενόμενες μέρες του Release Athens (18/7, Πλατεία Νερού).

Sting
Sting

O Sting ετοιμάζεται για δύο ιδιαίτερες συναυλίες σε ένα χώρο μοναδικής ομορφιάς και ακουστικής και σε μια αναδρομή σε όλες τις παλιές και νεότερες επιτυχίες του, οι οποίες σίγουρα θα καταγραφούν στα highlights της σύγχρονης μουσικής μας ιστορίας (5-6/7, Ηρώδειο). Τέλος, οι Dire Straits Legacy, που αποτελούνται από τα αυθεντικά μέλη της θρυλικής μπάντας των 80s –Alan Clark, Mel Collins, Phil Palmer, Danny Cummings, και τον Marco Caviglia– "ζωντανεύουν" στην Τεχνόπολη μερικά από τα σπουδαιότερα ροκ τραγούδια (29/6). 

Σε πανελλήνια πρώτη

Maneskin
Måneskin

Παρά τα δίκια όσων γκρινιάζουν ότι βλέπουμε τις ίδιες και τις ίδιες συναυλίες, υπάρχουν πάντα τα ονόματα που έρχονται για πρώτη φορά. Δίπλα στους Thievery Corporation, λ.χ., το Release Athens τοποθετεί τους πολυσυζητημένους Black Pumas (9/7), ενώ πλαισιώνει τους Duran Duran με τους Sofi Tukker (18/7), που κάνουν αίσθηση στο dance pop στερέωμα. Αλλά ούτε ο Jacob Collier έχει ξαναπαίξει στην Αθήνα: θα το κάνει το Σάββατο 13/7 στον Λυκαβηττό, επιχειρώντας να αποδείξει ότι του αξίζει ο βαρύγδουπος χαρακτηρισμός "Μότσαρτ της Generation Z".

Black Pumas
Black Pumas

Ξεχωριστή αίσθηση, ασφαλώς, προξένησε και η ανακοίνωση των Ιταλών Måneskin, οι οποίοι έρχονται στο Ejekt Festival με φουλ γιουροβιζιονική φόρα (23/7), όπως βέβαια κι αυτή του φινλανδικού pop διδύμου Maustetytöt (30/5, "Gazarte"), που διακρίθηκε χάρη στην ταινία "Πεσμένα Φύλλα". Στο Ejekt, τέλος, θα δούμε και τους metalcore τιτάνες Bring Me the Horizon (24/7), οι οποίοι λογίζονται ανάμεσα στα μεγαλύτερα απωθημένα του ελληνικού κοινού.

Η Αμερική αντεπιτίθεται 

Smashing Pumpkins
Smashing Pumpkins

Οι alt-rock εικονοκλάστες που ηγήθηκαν της εναλλακτικής σκηνής των 90s έρχονται στο Plisskën. Ο λόγος για τους Smashing Pumpkins, που θα κάνουν στάση στο ΣΕΦ στις 16/7, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους "The World Is a Vampire". Με περισσότερα από 30 εκατομμύρια πωλήσεις από το ντεμπούτο άλμπουμ τους "Gish" (1991) μέχρι το διπλό "CYR" (2022) και δύο βραβεία Grammy, παραμένουν ένα από τα πιο επιδραστικά ροκ σχήματα που κατάφερε να ξεπεράσει σε δημοφιλία πολλά ονόματα του mainstream ήχου, στρώνοντας το δρόμο για την επόμενη γενιά καλλιτεχνών.

Queens of the Stone Age
© Andres Neumann
Queens of the Stone Age

Ακόμα μία τεράστια μπάντα από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού φτάνει στο AthensRocks 2024 για μια βραδιά που το κοινό της Ελλάδας χρειάστηκε να περιμένει για χρόνια. Οι Queens of the Stone Age του Josh Homme που με το ομώνυμο ντεμπούτο τους το 1998 έγιναν οι ροκ ήρωες μιας ολόκληρης γενιάς, έρχονται με υλικό από το περσινό "Ιn Times New Roman" για να αποδείξουν ότι παραμένουν το ίδιο ασυγκράτητοι (27/7, ΟΑΚΑ).

Οι συνήθεις ύποπτοι  

dEUS
dEUS

Καλοκαίρι χωρίς συνήθεις υπόπτους, απλά δεν γίνεται. Κάπως έτσι, λοιπόν, υποδεχόμαστε και πάλι τους Thievery Corporation, οι οποίοι στοχεύουν να χορέψουν το Release Athens στις 9/7, αλλά και την Imany, σε ακόμα μία "Voodoo Cello" μυσταγωγία (16/7, Λυκαβηττός). Οι dEUS, πάλι, φέρνουν το εναλλακτικό τους rock στο "Floyd" (7/6, φωτό), οι λατρεμένοι James βάζουν άλλη μία σφραγίδα στην πολύχρονη σχέση τους με τη χώρα μας (5/9, Λυκαβηττός), ενώ οι Pavlov's Dog μας δίνουν ραντεβού στο ιστορικό "Κύτταρο" (10/9). Τέλος, ο Hauser ανεβάζει τις "Rebel With A Cello" παραστάσεις του στον Λυκαβηττό (13/9), ενώ οι Fleshtones υπόσχονται ακόμα μία εμπειρία σε garage rock ρυθμούς (5/6, "An Club").

Release your inner beast

Judas Priest
Judas Priest

Τα τελευταία χρόνια, το Release Athens έγινε σταθερό σημείο αναφοράς (και) για το metal κοινό, με αποτέλεσμα τα "πηγαδάκια" για το τι θα έχει το επόμενο καλοκαίρι να ξεκινούν από νωρίς, πριν καν γίνουν οι πρώτες επίσημες ανακοινώσεις. Και το φετινό πρόγραμμα δεν απογοητεύει, αφού ποντάρει σε αγαπημένα ονόματα, φροντίζοντας, παράλληλα, να διαθέτει κάτι για όλους. Οι Megadeth, για παράδειγμα, ανήκουν στα μεγάλα κεφάλαια της thrash αισθητικής, με τον ερχομό τους (στις 14/6) να ενισχύεται από τους διαπιστωμένα λατρεμένους Blind Guardian και τους πολυσυζητημένους Grand Magus από τη Στοκχόλμη.

Megadeth
Megadeth

Κομμάτι της ζώσας metal ιστορίας είναι βεβαίως και οι αειθαλείς Judas Priest, οι οποίοι καταφθάνουν παρέα με τον Bruce Dickinson των Iron Maiden και τους σιδηρόφρακτους Accept (21/7), δημιουργώντας έναν άχαστο συνδυασμό, που αναμένεται να τραβήξει πλήθος κόσμου στην Πλατεία Νερού. Οι Πολωνοί Behemoth, τέλος, αν και νεότερο όνομα συγκριτικά με τα προηγούμενα, έχουν δείξει τα "δόντια" τους σε κάμποσες περιπτώσεις, λογιζόμενοι, έτσι, ως άξιοι φεστιβαλικοί ηγέτες για την Κυριακή 28/7, πλαισιωμένοι από τους Ολλανδούς βετεράνους Pestilence, αλλά και τους Testament – δόξες του Bay Area thrash.

Λίγο καλοκαίρι ακόμα

Martin Garrix
Martin Garrix

Δύο διαφορετικές φεστιβαλικές διοργανώσεις χαρίζουν μια αναπάντεχη αίσθηση ανυπομονησίας για τον Σεπτέμβριο. To Primer επιστρέφει μεγαλύτερο από ποτέ, στις 7-8/9, στην Πλατεία Νερού και στο Faliro Sports Pavilion. Στα δύο stages θα φιλοξενηθούν τα πιο hot ονόματα της dance σκηνής, όπως οι Martin Garrix, ARGY, Röyksopp κ.ά. Το Plisskën Festival φέρνει ένα εντυπωσιακό διήμερο line up με headliners την πρώτη ημέρα τους Σουηδούς post-punk rockers Viagra Boys και τη δεύτερη τον πρωτοπόρο του emo ραπ Yung Lean (13-14/9).

Back to the alternative

The Offspring
Offspring

Μουσικά, τα 1990s σημαδεύτηκαν από μια έκρηξη alternative κιθαριστικών στιλ. Στο πλαίσιό της, οι Offspring βρέθηκαν να αλώνουν τα παγκόσμια rock clubs με pop/punk ύμνους σαν το "Come Out And Play" (1994), που φέτος κλείνει τα 30 στο Release Athens (9/6). Aνάλογη εκτόξευση γνώρισε και το nu metal των Korn, που θα γιορτάσουν τα δικά τους 30 χρόνια δισκογραφίας στο Ejekt Festival (22/7).

Parkway Drive
Parkway Drive

Οι σχετικές εξελίξεις συνεχίστηκαν και στα 00s, όταν εμφανίστηκαν οι Slipknot και οι Parkway Drive. Τώρα, ο τραγουδιστής των πρώτων, Corey Taylor, επισκέπτεται την Αθήνα για μια σόλο συναυλία στον Λυκαβηττό (28/5), ενώ οι Αυστραλοί ξανάρχονται για έναν νέο γύρο metalcore συγκινήσεων (11/6, "Floyd"), μετά τον περσινό τους θρίαμβο στην Πλατεία Νερού.

Σταθερές αξίες με θηλυκό πρόσημο 

Loreena McKennitt
© Richard Haughton
Loreena McKennitt

Δεν έχει και πολλά κοινά σημεία η μουσική της Αμερικανίδας Dee Dee Bridgewater με αυτήν που φτιάχνει η Καναδέζα Loreena McKennitt, όμως και οι δύο είναι τραγουδίστριες με εδραιωμένες και (πολλάκις) δοκιμασμένες συμπάθειες στην Ελλάδα, που συχνά αψηφούν, μάλιστα, τα "σύνορα" μεταξύ των ειδών. Η Bridgewater, φωνή αγαπημένη στο τζαζ ακροατήριο, η οποία πρεσβεύει τη μεγάλη αμερικάνικη παράδοση στο χώρο, έρχεται στην Τεχνόπολη (15/7) για να γιορτάσει μισόν αιώνα πορείας.

Dee Dee Bridgewater
Dee Dee Bridgewater

Η McKennitt, πάλι, διάλεξε το Ηρώδειο για την εκκίνηση μιας σημαντικής ευρωπαϊκής περιοδείας (26/6), αφιερωμένης στα 30 χρόνια του "The Mask And The Mirror" – του δίσκου, δηλαδή, που την έκανε όνομα αναφοράς στα μέσα της δεκαετίας του 1990, συστήνοντας διεθνώς την ξεχωριστή, βασισμένη στις κέλτικες παραδόσεις τραγουδοποιία της.

Επιστροφές-καταστροφές 

Rammstein
© Bryan Adams
Rammstein

Πολλά άλλαξαν από την τελευταία φορά που είδαμε τους Rammstein, την Anohni αλλά και τον Glenn Hughes σε σόλο δράση. Όμως οι εντυπώσεις έμειναν ολοζώντανες, δημιουργώντας, έτσι, ενθουσιασμό για τη φετινή τους επιστροφή. Τους Rammstein τους θυμόμαστε να συναρπάζουν με τις φωτιές και τη βία του σκληροτράχηλου rock τους. Πλέον, όμως, είναι όνομα τέτοιας εμβέλειας, που σηκώνουν εμφάνιση στο Ολυμπιακό Στάδιο (30/5).

Anohni
Anohni & The Johnsons

Την Anohni, πάλι, έχουμε να τη θαυμάσουμε από τότε που προσδιοριζόταν ως Antony. Πάντως ξανάρχεται με το γκρουπ –Anohni & The Johnsons, πλέον (13/6, Ηρώδειο)– σε μια δημιουργική φάση, που συμπλέει πλήρως με την εξέλιξη της περσόνας της. Ο Glenn Hughes, τέλος, καταφτάνει για μια βραδιά αφιερωμένη στα 50 χρόνια του θρυλικού "Burn" των Deep Purple, η οποία μπορεί και να βγάλει sold out το "Floyd" (24/5).

Ατμοσφαιρικά ηχοτοπία

Fever Ray
© Nina Andersson & Martin Falck
Fever Ray

Still Corners είναι μία από τις πιο ξεχωριστές περιπτώσεις της indie/dream pop της τρέχουσας δεκαετίας. Το ντουέτο Greg Hughes - Tessa Murray έρχεται στο πλαίσιο της περιοδείας για την προώθηση του νέου του άλμπουμ, "Dream Talk", στο "Gagarin" (31/5). Χαμένοι κάπου στην ηλεκτρονική-ροκ στρατόσφαιρα, oι οικείοι μας πια Λονδρέζοι Archive κάνουν επίδειξη δύναμης με το τελευταίο CD τους "Call To Arms & Angels" και παλιότερα live must ("Fuck You", "Again" κ.ά.), στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού (14/6). Το σουηδικής καταγωγής gender fluid Karin Dreijer έρχεται ως Fever Ray για μια σπάνια ζωντανή μουσική παράσταση με επίκεντρο το εκπληκτικό νέο άλμπουμ "Radical Romantics" (14/7, Λυκαβηττός).

Εθιστικά radio hits

Jain
Jain

Αρκετοί είναι φέτος οι καλλιτέχνες που έχουν έντονη ραδιοφωνική παρουσία στην καθημερινότητά μας τους τελευταίους μήνες (ή και χρόνια) και καταφθάνουν στην Αθήνα το επόμενο διάστημα. O βασιλιάς του electro swing Parov Stelar θα μαγέψει το κοινό στο Release Athens με τις μοναδικές jazz, house, swing και electro μείξεις που τον έχουν αναδείξει σε ένα απ’ τα αγαπημένα ονόματα του ελληνικού ραδιοφώνου. Μάλιστα, στο line-up της ίδιας ημέρας (15/7, Πλατεία Νερού) θα έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε ζωντανά τη Γαλλίδα Jain, που κατέκτησε τα ερτζιανά με το εθιστικό "Makeba".

Parov Stelar
© Tanja Schalling
Parov Stelar

Πρωταγωνιστές στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού στις 2/7 θα είναι ο Mika, που έρχεται για ένα χορευτικό live party με ποπ διαμάντια, και λίγες μέρες αργότερα ο Ισραηλινός τραγουδοποιός Asaf Avidan, με μουσική που περιέχει δόσεις blues και cabaret, folk και indie rock, αλλά και το διάσημο ανδρόγυνο παιχνίδι του (12/7). Στον ίδιο χώρο θα εμφανιστεί ο James Arthur, που πριν από μερικά χρόνια μας αιφνιδίασε με το mega radio-hit "Impossible" (3/9), αλλά και ο εναλλακτικός Βρετανός σταρ του εγχώριου ραδιοφώνου, Jack Savoretti,  που επιστρέφει με  ρομαντική διάθεση για ένα ταξίδι πίσω στο χρόνο με το νέο άλμπουμ του, "Miss Italia" (20/9). 

Δείτε όλες τις συναυλίες της εβδομάδας εδώ.

Διαβάστε Επίσης

Διαβάστε Επίσης

Περισσότερες πληροφορίες

Release Athens 2024 - Parov Stelar

  • Φεστιβάλ

Ο διάσημος Αυστριακός μουσικός και παραγωγός, που τόσο έχει αγαπηθεί στη χώρα μας, έρχεται μαζί με την Jain και τους Telenova, την πιο χορευτική βραδιά του φετινού καλοκαιριού. Ο Marcus Fuereder, όπως είναι το πραγματικό όνομα του Parov Stelar, με τον αλάνθαστο συνδυασμό ηλεκτρονικών dance ήχων με jazz και swing samples που ο ίδιος πρωτοπαρουσίασε, έχει εξασφαλίσει μια ξεχωριστή θέση στον κόσμο της μουσικής, παγκοσμίως. Γνώρισε την καταξίωση από τις πρώτες του κυκλοφορίες, στις αρχές των 00s, και τα τελευταία 20 χρόνια έχει καταγράψει μια σπουδαία πορεία, με αμέτρητα hits και sold-out εμφανίσεις στους πιο εμβληματικούς χώρους του κόσμου. Ταυτόχρονα, εξελίχθηκε και σε έναν από τους πιο αξιόπιστους και περιζήτητους remixers της σκηνής, συνεργαζόμενος με ονόματα από ολόκληρο το μουσικό φάσμα - όπως οι Tony Bennett, Lady Gaga, Lana Del Rey, Bryan Ferry, μεταξύ πολλών άλλων.

Coldplay

  • Rock-pop-folk

Mετά την τεράστια επιτυχία της sold-out καλοκαιρινής περιοδείας της περασμένης χρονιάς, οι pop/rock ήρωες από τη Βρετανία ανακοίνωσαν ένα τρίτο σκέλος του Music of The Spheres World Tour, που περιλαμβάνει για πρώτη φορά την Αθήνα. Σημαντικές διακρίσεις για το "Poor Things" του Γιώργου ΛάνθιμουΠέρα από τις bigger than life επιτυχίες τους («Yellow», «The Scientist», «Fix You» κ.λπ.), οι Coldplay είναι διάσημοι για τα θεαματικά και πολύχρωμα live shows τους. Έτσι, οι Έλληνες fans των Coldplay έκαναν ανάρπαστα τα εισιτήρια της πρώτης συναυλίας σε χρόνο ρεκόρ, με την παραγωγή να ανακοινώνει και δεύτερη ημερομηνία μέσα σε λίγες ώρες από την έναρξη της προπώλησης.

Smashing Pumpkins

  • Rock-pop-folk

Η alt -rock μπάντα που ηγήθηκε της εναλλακτικής σκηνής των 90s κάνει στάση στην Αθήνα, στο πλαίσιο της παγκόσμιας περιοδείας τους The World Is a Vampire. Με περισσότερα από 30 εκατομμύρια πωλήσεις από το ντεμπούτο άλμπουμ τους («Gish», 1991) μέχρι τον ενδέκατο ολοκληρωμένο και διπλό δίσκο τους, «CYR» (2022) και δύο βραβεία Grammy οι Smashing Pumpkins παραμένουν ένα από τα πιο επιδραστικά ροκ σχήματα που κατάφερε να ξεπεράσει σε δημοφιλία πολλά ονόματα του mainstream ήχου. Ήταν 1995 όταν σε πείσμα της δισκογραφικής τους αλλά και του μουσικού Τύπου το συγκρότημα από το Σικάγο με επικεφαλής τον αντιφατικό Billy Corgan ανακοίνωσε την κυκλοφορία ενός διπλού άλμπουμ· εγχείρημα που μέχρι τότε είχαν τολμήσει μεγαθήρια, όπως οι Beatles, οι Pink Floyd και οι Who. Ο λόγος για το διαμαντένιο «Mellon Collie and the Infinite Sadness» (1995), που σφράγισε την εποχή του εναλλακτικού ροκ. Ακολούθησαν κι άλλες κορυφαίες στιγμές, σαν το πλατινένιο «Adore» (1998) και το χρυσό «Machina/The Machines of God» (2000), με τους Smashing Pumpkins να μην κόβουν ταχύτητα ποτέ τόσο στο στούντιο όσο και στη σκηνή.

Ejekt 2024 - Korn

  • Metal

Οι πρωτεργάτες του nu metal, το βραβευμένο με Grammy συγκρότημα που πριν από τριάντα χρόνια άλλαξε για πάντα την πορεία του σκληρού ήχου, συστήνοντάς τον στο ραδιόφωνο, την τηλεόραση ("South Park", "The Simpsons" κ.λπ.), το σινεμά ("End of Days", "The Crow", "Lara Croft" κ.ά.) και το mainstream κοινό γενικότερα θα είναι οι μεγάλοι πρωταγωνιστές του Ejekt Festival. Μαζί τους το alt metal group των Spiritbox. H μουσική των Korn, αναπόσπαστο κομμάτι της ποπ κουλτούρας, άνοιξε το δρόμο για πολλά μεταγενέστερα γκρουπ, όπως οι Limp Bizkit, οι Slipknot και οι Sepultura, μεταξύ άλλων.

AthensRocks 2024 - Lenny Kravitz

  • Rock-pop-folk

Ο πολύπλευρος τραγουδιστής, κιθαρίστας, fashion icon, ηθοποιός, παραγωγός, συνθέτης και ακτιβιστής επιστρέφει στην Αθήνα μετά από 16 χρόνια στην Ελλάδα, με αφορμή τον νέο του δίσκο "Blue Electric Light". Με σχεδόν σαράντα χρόνια εμπειρίας, ο αειθαλής Kravitz συνεχίζει πάντα πιστός στο πνεύμα του rock ‘n roll, της soul αλλά και της funk να ροκάρει με το πάθος ενός ανερχόμενου ονειροπόλου.

Release Athens 2024 - The Offspring

  • Rock-pop-folk

Mία από τις πιο επιτυχημένες punk rock μπάντες όλων των εποχών, με απήχηση σε ολόκληρο το φάσμα των φίλων της rock’n’roll μουσικής, επιστρέφουν μετά από 15 χρόνια στην Αθήνα για την πιο δυναμική βραδιά του φετινού καλοκαιριού. Οι The Offspring δημιουργήθηκαν το 1984 στην Καλιφόρνια και αποτέλεσαν ένα από τα συγκροτήματα που αναζωογόνησαν το ενδιαφέρον του κοινού για το punk στα 90s. Κύριος λόγος η κυκλοφορία του αξεπέραστου “Smash” (1994) στην Epitaph Records, το οποίο έχει πλέον ξεπεράσει τις 11 εκατομμύρια πωλήσεις παγκοσμίως, αποτελώντας μέχρι σήμερα το εμπορικότερο album ανεξάρτητης εταιρείας στην ιστορία της μουσικής, ενώ τα singles “Come Out And Play”, “Self Esteem” και “Gotta Get Away” εξελίχθηκαν σε διαχρονικούς ύμνους μιας ολόκληρης γενιάς και σφράγισαν τη θέση της μπάντας στην κορυφή του μουσικού στερεώματος.

Release Athens 2024 - Megadeth

  • Metal

Η μπάντα του «αρχιτέκτονα» Dave Mustaine καθόρισε το heavy metal και συνεχίζει να το κάνει μέχρι σήμερα, 40 χρόνια μετά το ξεκίνημά της. Μέλος των περίφημων Big Four της thrash-metal σκηνής και ένα από τα κορυφαία και πιο επιτυχημένα ονόματα του σκληρού ήχου, επιστρέφουν στη χώρα μας μετά από πολλά χρόνια για να παρουσιάσουν ένα show γεμάτο τραγούδια-ύμνους. Μαζί τους, οι βάρδοι του progressive power metal, οι Blind Guardian. Το όνομα Megadeth αποτελεί από μόνο του ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια της heavy metal ιστορίας και ξεκίνησε να γράφεται αμέσως μετά την πολυσυζητημένη αποχώρησή του Dave Mustaine από τους Metallica. Συνθέτης, μαζί με τα υπόλοιπα μέλη, πολλών κομματιών στους δύο πρώτους δίσκους των τελευταίων, ο 22χρονος κιθαρίστας, πεινασμένος για μουσική και δημιουργία, αποφάσισε να σχηματίσει τη μπάντα και να ακολουθήσει τη δική του μοναδική πορεία. Τιθασεύοντας τον ήχο του NWOBHM, προσδίδοντάς του ριζικά ταχύτερα riffs, μαζί με μοναδική τεχνική ευελιξία, περίπλοκες συνθέσεις και την αρχέγονη ενέργεια του punk, ο Mustaine δεν σταμάτησε ποτέ να οραματίζεται νέους δρόμους στη σκληρή μουσική.

Release Athens 2024 - Pulp & The Smile

  • Rock-pop-folk

Ένα από τα πιο αγαπητά ονόματα της britpop σκηνής, οι Pulp, μοιράζονται τη σκηνή με το super group των The Smile. Με αρχηγό τον χαρισματικό Jarvis Cocker, έναν από τους καλύτερους frontmen της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, οι Pulp χάρισαν το soundtrack της εφηβείας και της ενηλικίωσης σε μια ολόκληρη γενιά, παραμένοντας θριαμβευτικά επίκαιροι και αναγκαίοι έως σήμερα. “Common People”, “Disco 2000”, “Something Changed”, Razzmatazz”, “Do You Remember The First Time?”, “Babies”, “Lipgloss”, Sorted for E’s & Wizz”, “This Is Hardcore” είναι μόνο μερικά από τα αριστουργηματικά singles που μας χάρισαν, προσδίδοντας μία μοναδική ποιότητα σε αυτό που ονομάζεται pop μουσική. Οι The Smile είναι η μπάντα που δημιούργησαν ο Thom Yorke και ο Jonny Greenwood, δηλαδή ο δημιουργικός πυρήνας των περίφημων Radiohead, μαζί με τον Tom Skinner των Sons of Kemet.

Release Athens 2024 - Thievery Corporation & Black Pumas

  • Soul-Funk-R&B

Mια ημέρα αφιερωμένη στους ήχους της downtempo, dub, electronica και της soul. Γνωστοί και αγαπημένοι του ελληνικού κοινού οι πρώτοι, για πρώτη φορά στην Ελλάδα οι δεύτεροι, σε μία από τις ελάχιστες εμφανίσεις που θα πραγματοποιήσουν το καλοκαίρι στην Ευρώπη, υπόσχονται να μας χαρίσουν ένα από τα πιο χορευτικά shows της φετινής χρονιάς. Οι Thievery Corporation, το πρωτοποριακό ντουέτο από τη Washington, είναι μια από τις σταθερές αξίες της ηλεκτρονικής μουσικής, εδώ και χρόνια, με μια ανεξάντλητη δεξαμενή επιρροών που ξεκινά από τις παραδόσεις της dub/reggae και φτάνει έως τη jazz και τη bossanova των 60s. Ιδρύθηκαν το 1995, από τον Rob Garza και τον Eric Hilton, και στις δεκαετίες που ακολούθησαν όχι μόνο εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο επιτυχημένα ονόματα του είδους, αλλά καθόρισαν την downtempo/trip hop σκηνή με τις καινοτόμες παραγωγές και τα εξαιρετικά τραγούδια τους.

Release Athens 2024 - Massive Attack

  • Electronica-Industrial

Μια ακόμα μαζική επίθεση του βρετανικού συγκροτήματος με τα καλύτερα της καριέρας τoυ. Ξεκινώντας από το Bristol της Αγγλίας, το 1988, έχοντας τις ρίζες τους στην κολεκτίβα The Wild Bunch, οι Massive Attack παραμένουν μόνιμα μπροστά από την εποχή τους. Mε μόλις 5 studio albums, άλλαξαν τη σύγχρονη μουσική για πάντα. Αμφισβητώντας κάθε γνωστή pop φόρμα και κλισέ, γέννησαν το trip hop, έναν δικό τους ήχο που δεν μπορούσε να μπει σε καμία κατηγορία. Ένας σκοτεινός και αισθαντικός συνδυασμός ηλεκτρονικών ήχων, hip-hop, samples, επιρροών από τη dub / reggae / soul, ακόμα και από το post-punk, που συνεπήρε την παγκόσμια σκηνή στις αρχές των 90s και μας προσέφερε μερικά από τα σπουδαιότερα δείγματα μουσικής δημιουργίας των τελευταίων 30 ετών.

Release Athens 2024 - Duran Duran

  • Rock-pop-folk

Οι μεγαλύτεροι pop stars των διαχρονικών 80s, υπεύθυνοι για μερικά από τα πλέον μυθικά τραγούδια των τελευταίων 40 ετών και εντυπωσιακά επίκαιροι μέχρι σήμερα, έρχονται στην Αθήνα για ένα φαντασμαγορικό show. Οι Duran Duran σχηματίστηκαν στο Birmingham της Αγγλίας το 1978 και εξελίχθηκαν σε μια από τις πιο καθοριστικές μπάντες της new wave και synth-pop σκηνής των 80s. Αποτελούμενοι από τους Simon Le Bon, Nick Rhodes, John Taylor, Roger Taylor και Andy Taylor, κατάφεραν μέσα σε μόλις πέντε χρόνια (1981-1986) να προκαλέσουν παγκόσμια φρενίτιδα αντίστοιχη εκείνης των Beatles στα 60s. Στα τέλη του 2023, οι Duran Duran κυκλοφόρησαν το 16ο άλμπουμ της εντυπωσιακής καριέρας τους. Το “Danse Macabre” είχε σαν επίκεντρο της έμπνευσής του τη γιορτή του Halloween και απέσπασε εξαιρετικές κριτικές.

Release Athens 2024 - Judas Priest & Bruce Dickinson

  • Metal

Οι Metal Gods του Rob Halford και ο τραγουδιστής / frontman των Iron Maiden, δύο ονόματα που δεν χρειάζονται περαιτέρω συστάσεις και χαρακτηρισμούς, σε μια βραδιά-ορόσημο για τους φίλους του σκληρού ήχου στη χώρα μας. Μαζί τους, ένα απ’τα πιο κομβικά συγκροτήματα της σκηνής, οι Γερμανοί Accept. Οι Judas Priest ξεκίνησαν το 1969 στο Birmingham της Αγγλίας και άλλαξαν για πάντα το πρόσωπο του heavy metal. Στα 50 και πλέον χρόνια ύπαρξής τους, δεν έχει απομείνει διθύραμβος που να μην έχει γραφτεί για την παρέα του Rob Halford. O Bruce Dickinson είναι μία από τις καλύτερες και πιο χαρακτηριστικές φωνές – και παρουσίες – του Heavy Metal και, ταυτόχρονα, ένας ανήσυχος και πολυμαθής άνθρωπος. Frontman των Iron Maiden, μίας από τις εμβληματικότερες μπάντες όχι μόνο του σκληρού ήχου αλλά ολόκληρου του φάσματος της rock μουσικής, συγγραφέας, επιχειρηματίας, πιλότος, σεναριογράφος, spoken-word performer και σίγουρος πως το 2024 θα είναι η δική του χρονιά.

Release Athens 2024 - Behemoth & Testament

  • Metal

Οι πρωτεργάτες του ακραίου ήχου στην Πολωνία και οι κορυφαίοι εκπρόσωποι του thrash metal των ΗΠΑ, αντίστοιχα, θα πλαισιωθούν από τους Ολλανδούς Pestilence, εκ των κορυφαίων ονομάτων του progressive death metal, σε μια μοναδική βραδιά για τους απανταχού metalheads. Οι Behemoth δημιουργήθηκαν το 1991 από τον αινιγματικό frontman και κιθαρίστα, Adam "Nergal" Darski, και έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη - θρυλική πια - σκηνή ακραίου ήχου της Πολωνίας. Αν και οι ρίζες τους βρίσκονται αναμφίβολα στο black metal, χάρις το μοναδικό όραμα του Nergal εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο ξεχωριστά συγκροτήματα των τελευταίων δεκαετιών. Οι Testament δημιουργήθηκαν το 1983 στην Καλιφόρνια και γρήγορα έγιναν από τα κορυφαία ονόματα της περιβόητης Bay Area Thrash σκηνής των 80s, η οποία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην έκρηξη του σκληρού ήχου σε ολόκληρο τον κόσμο. Γνωστοί για τις δυναμικές ζωντανές εμφανίσεις τους και με εντυπωσιακή χημεία μεταξύ τους, οι Testament είναι από εκείνες τις μπάντες που δεν τους αγγίζει ο χρόνος και που μέσα στις τέσσερις δεκαετίες της ύπαρξης τους έχουν αφήσει μια σπουδαία κληρονομιά που εξακολουθεί να επηρεάζει τη metal σκηνή.

Rammstein

  • Metal

Ιndustrial/metal επίθεση απ' το αιρετικό γερμανικό σχήμα που φημίζεται για τα εντυπωσιακά show του. Οι Γερμανοί γίγαντες της industrial metal επιστρέφουν επιτέλους στην Ελλάδα, με αφορμή το "Stadium" tour τους, που όπως προδίδει και ο τίτλος περιλαμβάνει μια σειρά από φαντασμαγορικά γηπεδικά shows. Δεκατέσσερα χρόνια μετά την τελευταία τους επίσκεψη στην Αθήνα, οι Rammstein επιστρέφουν με ένα setlist με όλες τις μεγάλες επιτυχίες της τριακονταετούς πορείας τους, δίνοντας το στίγμα ενός δυνατού συναυλιακού καλοκαιριού. Με φόντο το γιγαντιαίο σκηνικό τους στήνουν ένα υπερθέαμα με πυροτεχνήματα, light shows κι εκείνη την αστείρευτη σκηνική ενέργεια που κάνει τις πάντα sold out συναυλίες τους μια αξέχαστη live μουσική εμπειρία.

Rockwave Nights - Mika

  • Rock-pop-folk

Μετά την ξεσηκωτική του εμφάνιση στο περσινό Rockwave Festival, ο εκθαμβωτικός showman με τα πολύχρωμα ποπ beats επιστρέφεi στα Rockwave Nights. Ποπ διαμάντια όπως «Grace Kelly», «Relax, Take It Easy», «Lollipop», «Big Girl (You Are Beautiful)» «The Origin of Love», «We Are Golden», ενσωματώνονται σε μια αιώνια λούπα που στριφογυρίζει στο ανθρώπινο μυαλό. Οι επιτυχίες του ΜΙΚΑ είναι τόσο πιασάρικες και οι live εμφανίσεις του τόσο ψυχαγωτικές που κάθε συναυλία του μετατρέπεται σε ένα λαμπερό, χορευτικό πάρτυ διαχέοντας περισσότερα χρώματα από όσα χωρούν στο ουράνιο τόξο.

Rockwave Nights - Οpeth

  • Metal

Oιι Σουηδοί εκφραστές του progressive metal θα μοιραστούν την σκηνή με τους πρωτοπόρους του σύγχρονου progressive Leprous. Ένα ψυχεδελικό τρενάκι τρόμου που δραπετεύει από τη φλόγα της καταδίκης στις ήπιες νότες του Damnation, επιταχύνοντας όσο πλησιάζει το εφιαλτικό σκηνικό του Blackwater Park φτάνοντας στο σημείο της λύτρωσης υπό τον πολυτάραχο ήχο του Deliverance. Η λατρεία και το πάθος τους για τον ήχο της δεκαετίας του '70 μεταφόρφωσαν τους Οpeth σε ένα μουσικό πολυεργαλείο που διακρίνεται από progressive μέταλ, folk και blues ακούσματα και μουσικές ενορχηστρώσεις δύσκολες στην περίπλοκη απλότητά τους και πολυμήχανες στην ικανότητά τους να γοητεύουν με απολαυστικές, στοχαστικές μελωδίες.

Arch Club - Live Stage

Κωνσταντινουπόλεως 111, Γκάζι
  • Συναυλίες

An Club

Σολωμού 13-15, Εξάρχεια
  • Συναυλίες

Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας

Φάληρο
  • Συναυλίες

Δημοτικό Θέατρο Πειραιά

Ηρώων Πολυτεχνείου & Βασ. Γεωργίου

Gagarin 205 Live Music Space

Λιοσίων 205 (στάση μετρό Αττική)
  • Συναυλίες

Fuzz Live Music Club

Π. Ιωακείμ 1 & Πειραιώς 209, Ταύρος
  • Συναυλίες

Κύτταρο

Ηπείρου 48 & Αχαρνών, Βικτώρια
  • Συναυλίες

Πλατεία Νερού

κτίριο πεζογέφυρας (δίπλα στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο, στάση τραμ Δέλτα Φαλήρου), Νέο Φάληρο
  • Συναυλίες

Στέγη Ιδρύματος Ωνάση

Λεωφ. Συγγρού 107, Νέος Κόσμος
  • Βινιέτες Τεχνών - City life

Gazarte

Βουτάδων 32-34, Γκάζι
  • Συναυλίες

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Μουσική

Ματαιώνεται η συναυλία των Machine Head στο Δημοτικό Θέατρο Λυκαβηττού

Το αντίτιμο των εισιτηρίων θα επιστραφεί στους κατόχους.

01/05/2024

Άνισες εντυπώσεις από συναυλίες της Συμφωνικής Ορχήστρας της ΕΡΤ στο Μέγαρο

Παρά το ενδιαφέρον του προγραμματισμού, οι "άτακτες" εμφανίσεις του συνόλου σε διάφορους χώρους δεν επιτρέπουν ξεκάθαρη αποτίμηση της προόδου του.

Dave Holland: Τζαζ θρίαμβος στα St Paul's Sessions, παρέα με το νέο του τρίο

Εκπληκτική βραδιά στο αμφιθέατρο "Ιωάννης Δεσποτόπουλος" του Ωδείου Αθηνών, με διαρκείς ζητωκραυγές για τον σπουδαίο Βρετανό κοντραμπασίστα και τις καινούριες του περιπέτειες με τους Αμερικανούς παιχταράδες Jaleel Shaw (άλτο σαξόφωνο) & Eric Harland (ντραμς).

Indie Playground Festival vol.2: Ένα διήμερο πάρτι στο Φεστιβάλ Αθηνών Επιδαύρου

Ένα event αφιερωμένο στη σύγχρονη ανεξάρτητη ελληνική indie, alternative rock, pop και electronica σκηνή.

Η Ταράτσα του Φοίβου ανάβει ξανά τα φώτα της στο θέατρο Άλσος

Καλεσμένοι στις δύο πρώτες παραστάσεις η Νατάσσα Μποφίλιου και ο Βύρων Θεοδωρόπουλος.

O συνθέτης Σταύρος Σοφιανόπουλος μάς λέει "Λέξεις που δεν είπαμε"

Με μια εξαιρετική ομάδα μουσικών παρουσιάζουν την νέα του δισκογραφική δουλειά, καθώς και παλαιότερες μουσικές και τραγούδια, που κέρδισαν την αναγνώριση και αγάπη του κοινού.