3 ειδικοί μιλούν για τις τάσεις του φετινού καλοκαιριού

Οι ταλαντούχοι bartenders Μαίρη Ταλαιπώρου («Nikkei»), Στέλιος Παπαδόπουλος («Barro Negro») και Μανώλης Λυκιαρδόπουλος («Odori», «Frater & Soror») μας απαντάνε για τις τάσεις στο πίνειν.

3 ειδικοί μιλούν για τις τάσεις του φετινού καλοκαιριού

Οι ταλαντούχοι bartenders Μαίρη Ταλαιπώρου («Nikkei»), Στέλιος Παπαδόπουλος («Barro Negro») και Μανώλης Λυκιαρδόπουλος («Odori», «Frater & Soror») μας απαντάνε για τις τάσεις στο πίνειν και τα πιο μοδάτα summer cocktails, για να πάρετε ιδέες για τις παραγγελίες σας...

Μαίρη Ταλαιπώρου

3 ειδικοί μιλούν για τις τάσεις του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 1

Ποιες είναι οι πιο καυτές τάσεις του φετινού καλοκαιριού;
Σίγουρα οι φυσαλίδες! Ποιος μπορεί να αντισταθεί σε ένα καλοφτιαγμένο, αρωματικό και bubbly ποτό; Μέρα με τη μέρα όλο και περισσότεροι φλερτάρουν με αυτή την τεχνική.

Κάνει comeback κάποιο trend ή έχουμε την επιστροφή κάποιας κατηγορίας κοκτέιλ;
Σταθερό trend το οποίο θα μείνει για αρκετό καιρό είναι τα aperitifs. Στόχος τους να ανοίξουν την όρεξη, προετοιμάζοντας τον ουρανίσκο να υποδεχτεί το φαγητό. Υπάρχουν και τα μαγαζιά που προσφέρουν pairings φαγητού-ποτού, τα οποία ανεβαίνουν συνεχώς.

Τι κοκτέιλ πίνουμε περισσότερο και ποια είναι η δική σας αγαπημένη καλοκαιρινή επιλογή;
Must καλοκαιρινά κοκτέιλ θα είναι πάντα τα tiki! Αγαπάμε το Mai tai, το Pisco Sour, την all time classic Margarita, το Aperol Spritz και παραλλαγές του Gin Tonic. Προσωπικά, έχω αδυναμία στο Americano.

3 ειδικοί μιλούν για τις τάσεις του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 2

Ποιο είναι το feedback από το εξωτερικό;
Η περίοδος που διανύουμε είναι δύσκολη και δεν γνωρίζουμε ακόμη τη διάρκεια της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στον κλάδο. Μερικές χώρες είναι ακόμα σε lockdown. Έχω επικοινωνία με συναδέλφους από Ισπανία και Αγγλία και δυστυχώς υπάρχουν κι εκεί πολλές δυσκολίες, αφού είναι αρκετά τα μαγαζιά που δεν έχουν επαναλειτουργήσει ακόμη. Επικρατεί μεγάλη ανασφάλεια.

Τι θα απολαύσουμε το καλοκαίρι στα μαγαζιά σας;
Φέτος στο «Nikkei» θα βρείτε πολλά χαμογελαστά πρόσωπα έτοιμα να σας περιποιηθούν και να σας χαρίσουν μια αυθεντική Νikkei εμπειρία. Υποδεχόμαστε τον κόσμο με νέο comfort menu με πολλές επιλογές από νιγκίρι, ρολ, ταρτάρ, όξινα σεβίτσε και νόστιμα ορεκτικά. Φυσικά θα βρείτε μια ανανεωμένη λίστα με επιλογές από sour αλλά και signature cocktails. Αγαπάμε λίγο παραπάνω τα ανθρακωμένα Laguna Shimpe με γιασεμί, ιαπωνικό λεμόνι και καπνιστό τυρί, αλλά και το El Gran Camillo μια παραλλαγή του Negroni, σε sour μορφή, αρωματισμένο από λευκή φράουλα και μπανάνα. Τέλος, υπάρχει πληθώρα ετικετών σε Pisco by the Glass από διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιού.

Στέλιος Παπαδόπουλος

3 ειδικοί μιλούν για τις τάσεις του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 3

Ποιες είναι οι πιο καυτές τάσεις του φετινού καλοκαιριού;
Γενικά παρατηρείται παγκόσμια αυξητική τάση προς τα premium αποστάγματα. Τα αποστάγματα αγαύης είναι σε άνοδο, ίσως λόγω του εγκλεισμού («Easy to make at home») με πρωταγωνιστές την τεκίλα και το ανερχόμενο μεσκάλ!

Κάνει comeback κάποιο trend ή έχουμε την επιστροφή κάποιας κατηγορίας κοκτέιλ;
H Paloma, από τεκίλα ή μεσκάλ, σημειώνει την πιο εντυπωσιακή επιστροφή, κάνει το γύρο του κόσμου και αποθεώνεται τόσο από τους bartenders όσο και από τους καταναλωτές. Όπως φαίνεται, είναι το επόμενο Gin Tonic. Με τη συνεχή μάλιστα προώθησή της, έχουμε μεγάλη εκτόξευση και στη Margarita.

Τι κοκτέιλ πίνουμε περισσότερο και ποια είναι η δική σας αγαπημένη καλοκαιρινή επιλογή;
Πιστεύω πως ο κόσμος το καλοκαίρι χρειάζεται κάτι πολύ εύκολο και δροσερό και γι’ αυτό βλέπουμε την Paloma να μετατρέπεται σε σταρ του καλοκαιριού! Όλοι αυτή την περίοδο αναζητάμε την απλότητα και την ξεγνοιασιά, ώστε η καθημερινότητα να είναι όσο το δυνατόν πιο εύκολη, και ένα απλό αλλά γευστικό ποτό είναι το απαραίτητο συστατικό για να περάσεις όμορφα και να αποδράσεις – κάτι που πλέον θεωρείται πολυτέλεια. Τα δικά μου αγαπημένα ποτά, ανάλογα με τη στιγμή της ημέρας είναι διαφορετικά. Από το μεσημέρι μέχρι το ηλιοβασίλεμα, Paloma με Three Cents Pink Grapefruit Soda. Ηλιοβασίλεμα μέχρι μεσάνυχτα μια τέλεια και ισορροπημένη Margarita. Και μετά τα μεσάνυχτα, μένω σταθερός στο Tequila ή Mezcal Chaser με Corona (μεξικάνικη μπίρα αποκλειστικά) ή ακόμα καλύτερα με Coronita, τώρα που ήρθε επίσημα και στην Ελλάδα.

3 ειδικοί μιλούν για τις τάσεις του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 4

Ποιο είναι το feedback από το εξωτερικό;
Στο εξωτερικό ανεβαίνουν τα πιο premium αποστάγματα.

Τι θα απολαύσουμε το καλοκαίρι στα μαγαζιά σας;
Στο «Barro Negro» επιλέγουμε την απλότητα και τη δημιουργία αυθεντικών εμπειριών μέσα από τα ποτά και τη διάθεσή μας. Προάγουμε τη σωστή και υπεύθυνη κατανάλωση, με προσεγμένα συστατικά και μοναδικά αποστάγματα (κυρίως αγαύης αλλά και από όλα τα υπόλοιπα), που πάντα επιλέγουμε με μεράκι και σεβασμό για τον πελάτη μας. Γι’ αυτό, θα βρείτε την καλύτερη Margarita της Αθήνας, αλλά και την πιο ισορροπημένη και δροσιστική Paloma. Τα signature cocktails μας φέρνουν άρωμα και χρώμα Μεξικού δροσίζοντας τη θερμή Αθήνα.

Μανώλης Λυκιαρδόπουλος

3 ειδικοί μιλούν για τις τάσεις του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 5

Ποιες είναι οι πιο καυτές τάσεις του φετινού καλοκαιριού;
Για μένα, αυτό το καλοκαίρι είναι σημαντικό τα μπαρ να είμαι βιώσιμα και να γίνεται τήρηση των μέτρων. Από εκεί και πέρα θα δούμε ποτά με λίγα υλικά, χαμηλά σε αλκοολικούς βαθμούς, aperitifs και δροσερά κοκτέιλ με φρούτα.

Κάνει comeback κάποιο trend ή έχουμε την επιστροφή κάποιας κατηγορίας κοκτέιλ;
Δεν νομίζω ότι εμφανίζεται κάποιο νέο trend αυτή τη περίοδο· είναι δύσκολη κατάσταση για όλους, οπότε νομίζω ότι όλοι ψάχνουν να βρουν λύσεις με λίγα υλικά και χαμηλό κόστος.

Τι κοκτέιλ πίνουμε περισσότερο και ποια είναι η δική σας αγαπημένη καλοκαιρινή επιλογή;
Το καλοκαίρι πίνουμε συνήθως κοκτέιλ με βάση το τζιν ή το ρούμι, σε συνδυασμό με εποχιακά φρούτα, όπως Mojito, Margarita, Daiquiri και φυσικά πολύ Spritz. Εγώ προτιμώ ένα δροσερό Gin Tonic με αρωματισμένο τόνικ και κάποιο φρούτο, ή για πιο νωρίς, ένα Vermouth Tonic! Αγαπημένο καλοκαιρινό κοκτέιλ είναι η Caipirinha: με 3 υλικά που υπάρχουν παντού.

3 ειδικοί μιλούν για τις τάσεις του φετινού καλοκαιριού - εικόνα 6

Ποιο είναι το feedback από το εξωτερικό;
Στο εξωτερικό τα πράγματα είναι στην ίδια κατάσταση μ’ εμάς: Όλοι περιμένουν να δουν τι θα γίνει.

Τι θα απολαύσουμε το καλοκαίρι στα μαγαζιά σας;
Μετά την καραντίνα αλλάξαμε καταλόγους στο «Odori» και στο «Frater & Soror» και κάναμε μια πιο ευέλικτη λίστα, με εύκολα, εποχιακά και μέινστριμ ποτά, βασισμένα στη φιλοσοφία του κάθε μαγαζιού. Αυτό έγινε αφενός για τους πελάτες μας, ώστε να τους δώσουμε κάτι πιο εύκολο χωρίς να τους δυσκολέψουμε, αφετέρου για την προετοιμασία των παρασκευών από τα παιδιά στο μπαρ, σε μια προσπάθεια να ρίξουμε το κόστος και τις εργατοώρες, μέχρι να δούμε τι γίνεται στην αγορά. Μέχρι στιγμής ο κόσμος είναι ευχαριστημένος και νομίζω ότι αρέσει το πιο χαλαρό ποτό αυτή τη περίοδο. Στην Αθήνα τα πράγματα είναι περίεργα χωρίς τους τουρίστες και με τον κόσμο να βγαίνει πιο πολύ σε συνοικίες. Στα νησιά ισχύει το ίδιο· έχει μικρύνει αρκετά η σεζόν και δεν νομίζω ότι ο κόσμος έχει τη διάθεση που είχε άλλες χρονιές… Οπότε, για μένα, αυτήν τη σεζόν πρέπει να δείξουμε χαρακτήρα και να βγούμε από αυτήν με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες.

Περισσότερες πληροφορίες

Odori Vermuteria Di Atene

Σκουλενίου 2, κέντρο
  • Bars

Nikkei Floresta

(ξεν. «St. George Lycabettus») Κλεομένους 2, Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι
  • Ethnic κουζίνες

Frater & Soror

Αμύντα 6, Πλατεία Προσκόπων, Παγκράτι
  • Εστιατόρια

Barro Negro

Ιωάννου Παπαρρηγοπούλου 15, κέντρο
  • Bars

Διαβάστε ακόμα

Τελευταία άρθρα Bars & Clubs

Το Monkey Shoulder αναζητά τους καλύτερους bartenders

Το Ultimate Bartender Championship έρχεται για πρώτη φορά στην Ελλάδα.

ΓΡΑΦΕΙ: ΜΠΑΜΠΗς ΔΟΥΚΑς
01/05/2024

Oliver Hunteman και Νick Warren έρχονται αυτό το ΣΚ στο "Bolivar"

Ο Μάης ξεκινά γεμάτος χορό στην παραλιακή.

Για bar hopping στη Λευκωσία

Η πρωτεύουσα της Κύπρου διαθέτει μια μπαρ σκηνή, με εντελώς δικά της χαρακτηριστικά και μπόλικες πινέζες που σερβίρουν κάτι παραπάνω από καλοφτιαγμένα ποτά.

WORLD OF Beer: Ετοιμάσου για 3 ημέρες γεμάτες μπίρα, μουσική και διασκέδαση!

Από τις 10 έως τις 12 Μαΐου 2024, ζήσε από κοντά τη μοναδική εμπειρία του μεγαλύτερου φεστιβάλ μπίρας στην Ελλάδα και απόλαυσε αμέτρητα είδη μπίρας από τις καλύτερες ζυθοποιίες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στο 'Island' κι αυτό το καλοκαίρι

Το hot spot της αθηναϊκής Ριβιέρας επανέρχεται για μία ακόμη σεζόν.

Το 'Baba Au Rum' παραδίδει την μπάρα του στο συριανό 'Theosis'

Ένα ξεχωριστό pop-up με δύο από τα κορυφαία ελληνικά μπαρ, την Τρίτη 23 Απριλίου.