Vino, vidi, vici

Τατιάνα Οικονομίδου Τατιάνα Οικονομίδου Παρασκευή, 02 Μαΐου 2008

Με πέντε βραβεία, λαμπρές κριτικές και σχέδια για το μέλλον, ο Πάνος Λαντίδης εξηγεί γιατί τα κρασιά της Νεμέας αποτελούν εθνικό θησαυρό…

Vino, vidi, vici

Η διαδρομή μέχρι τη Νεμέα είναι απόλαυση. Μιάμιση ώρα από την Αθήνα και είναι σαν να βρίσκεσαι στους αμπελώνες της Καμπανίας ή της Τοσκάνης. Ωστόσο, είναι ένας εξίσου προικισμένος τόπος. Αυτός ήταν και ο λόγος που ο Πάνος Λαντίδης εγκατέλειψε την Κύπρο για να δημιουργήσει το κτήμα του στην περιοχή του Ξερόκαμπου, σε υψόμετρο 650 μ., όπου ευδοκιμούν οι ποικιλίες Αγιωργίτικο, Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Merlot και Μοσχοφίλερο. «Για την ακρίβεια, προηγήθηκε μια μακρά πορεία που ολοκληρώθηκε με τις σπουδές μου στο Μονπελιέ και το Μπορντό.

Ο αέρας, όμως, της ελληνικής γης έχει τη δική του γοητεία και η Νεμέα είναι το μέλλον», εξηγεί με πάθος. «Τα συστατικά του εδάφους, το υψόμετρο και το μικροκλίμα ανοίγουν προοπτικές για μεγάλα κρασιά». Όπως, για παράδειγμα, η Νεμέα 2005 και το Χρυσάμπελο 2005 που κέρδισαν το 2007 σημαντικούς τίτλους στους διαγωνισμούς Decanter World Wine Awards και Concours Mondial de Bruxelles.

Δυνατό comeback με κλασικές ποικιλίες

Ο ίδιος, όπως κάθε δημιουργός, αρνείται να κάνει διακρίσεις. «Οι δύο πρώτες ετικέτες, η Νεμέα και το Chardonnay, ήταν καθοριστικές, αφού αποτύπωναν την απόπειρα ενός μικρού παραγωγού να χαράξει τη δική του πορεία. Το ίδιο εντυπωσιακό είναι και το Χρυσάμπελο, ένα cuve΄e Aγιωργίτικου και Cabernet Sauvignon που ξεχωρίζει για το μεστό σώμα και τις βελούδινες τανίνες του». Τα πρώτα κτήματα αγοράστηκαν το 1993, ενώ το οινοποιείο κατασκευάστηκε το 2000. Το στοίχημα για τον Πάνο Λαντίδη είναι ν’ αποδείξει ότι τίποτα δεν είναι αδύνατο, συνδυάζοντας απαιτητικές ποικιλίες. Είναι, μάλιστα, εξαιρετικά προσεκτικός με τις λεπτομέρειες, μελετώντας τις ιδιαιτερότητες που μπορούν να προσθέσουν δύναμη και χαρακτήρα (χαμηλή στρεμματική απόδοση και ποιότητα του εδάφους).

Προς τη διεθνή αναγνώριση

Αυτός είναι και ο λόγος που τα κρασιά του εκτιμούνται από βραβευμένους sommeliers ανά τον κόσμο. «Στο εξωτερικό, τα ελληνικά κρασιά είναι σε ανοδική πορεία και σ’ αυτό έχουν συμβάλει και οι παραγωγοί, παρουσιάζοντας κάθε χρόνο σπουδαίο έργο. Ωστόσο, πρέπει να καλλιεργήσουμε το ενδιαφέρον που υπάρχει για τα κρασιά του Μπορντό, της Καλιφόρνιας ή της Τοσκάνης».

Θα μπορούσε να μιλά με τις ώρες για τα σχέδιά του, αφού πιστεύει ότι κάθε χρονιά φέρνει και καινούργιες εκπλήξεις. Είναι, όμως, σίγουρος ότι το μέλλον βρίσκεται στις γηγενείς ποικιλίες που μπορούν να κάνουν τη διαφορά. Ο ίδιος προσανατολίζει τα σχέδιά του προς αυτή την κατεύθυνση με την υπόσχεση ότι θα υπάρξουν ανατροπές. «Διαθέτουμε εξαιρετικά κρασιά, αλλά, καθώς τα περισσότερα είναι άγνωστα, χάνουμε ένα κομμάτι από τον εθνικό μας πλούτο». Τα πρώτα δείγματα, όμως, δείχνουν ότι οι καλές μέρες του ελληνικού κρασιού τώρα ξεκινούν…

Δυνατές υπογραφές
Δυνατές υπογραφές

-Cava Λαντίδη Εξαιρετικός συνδυασμός Cabernet Sauvignon με Αγιωργίτικο και Μerlot που παραμένει για 24 ώρες σε δρύινα βαρέλια, εμφιαλώνεται και παλιώνει σε κελάρια για 12 μήνες.-Λαντίδη ΟΠΑΠ Νεμέα Γηγενής ποικιλία με αρώματα μπαχαρικών, κερασιού και δαμάσκηνου. Από τις καλύτερες χρονιές η Νεμέα 2005.-Μοσχοφίλερο Λαντίδη Από τα κτήματα της Μαντινείας, ένα λευκό φιλέρι με δυνατό σώμα, γεύση, χρώματα και πυκνό άρωμα ροδοπέταλων, λεμονιού και μέντας.-Ροδόχρους Λαντίδη Από τα εκλεκτά ροζέ, με βάση Cabernet Sauvignon, με σπουδαία μύτη, τριαντάφυλλο και βατόμουρο και στιβαρό χαρακτήρα. Παλαίωσε για ένα μήνα σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

Κτήμα Λαντίδη-Οινοποιείο: Ξερόκαμπος Νεμέας, 2746024056, www.lantides.grΧρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος