Follow us

Τσίπουρο και κρασί κάτω από τα Μετέωρα

Ίσως την εποχή των δεινοσαύρων η Θεσσαλία να ήταν θάλασσα, αργότερα λίμνη… και τα Μετέωρα της Καλαμπάκας, το σημείο εκβολής ενός γιγάντιου κεντροευρωπαϊκού ποταμού … Μέσα από τέτοιες γεωλογικές μεταβολές η Θεσσαλία σήμερα βρέθηκε να διαθέτει μερικά από τα πιο ιδανικά σημεία για την καλλιέργεια του αμπελιού... Αφήνοντας τα ερωτήματα περί ορογένεσης ας θέσουμε ένα πιο πρόσφατο. Για ποιο λόγο το τσίπουρο είναι τόσο σημαντικό στη Θεσσαλία, όσον αφορά το τρίπτυχο ποιότητα, κατανάλωση και παραγω

Τσίπουρο και κρασί κάτω από τα Μετέωρα

Για τους περισσότερους η λέξη Θεσσαλία φέρνει στο μυαλό πεδιάδα, σιτοβολώνες και καλοκαιρινή ζέστη. Αντίθετα αυτοί που γνωρίζουν καλύτερα τα πράγματα, ξέρουν ότι στα άκρα του κάμπου, υπάρχουν μερικά από τα πιο όμορφα ημιορεινά τοπία της χώρας μας. Ίσως (θεωρητικά τουλάχιστον) την εποχή των δεινοσαύρων η Θεσσαλία να ήταν θάλασσα, αργότερα λίμνη και τα Μετέωρα της Καλαμπάκας, το σημείο εκβολής ενός γιγάντιου κεντροευρωπαϊκού ποταμού. Μέσα από αυτές τις πιθανές γεωλογικές μεταβολές η Θεσσαλία του σήμερα βρέθηκε να διαθέτει στα άκρα της μερικά από τα πιο ιδανικά σημεία για την καλλιέργεια του αμπελιού. Αφήνοντας τα ερωτήματα περί ορογένεσης ας θέσουμε ένα πιο πρόσφατο. Για πιο λόγο το τσίπουρο είναι τόσο σημαντικό στη Θεσσαλία, όσον αφορά το τρίπτυχο ποιότητα, κατανάλωση και παραγωγή;

Πάλι στα άκρα του Θεσσαλικού κάμπου, εκεί που αρχίζουν τα βουνά σήμερα βρίσκουμε συγκεντρωμένο ένα μεγάλο δυναμικό σταφυλιών και παράδοση στην παραγωγή τσίπουρου. Άλλωστε από την δυτική Θεσσαλία ξεκίνησε και η παραγωγή του ούζου. Ερμηνεία γι’ αυτό μπορεί να αποτελέσει η ύπαρξη άφθονης καύσιμης ύλης, (εξ αιτίας της γειτνίασης με ορεινούς όγκους) η οποία είναι απαραίτητη στην απόσταξη. Όταν η άφθονη καύσιμη ύλη συναντά άφθονα αμπέλια, παράγει τσίπουρο και μάλιστα καλό. Δέστε, ως αντίθετο παράδειγμα, την Αττική όπου ο συνδυασμός αυτός είναι μάλλον ανύπαρκτος. Ακόμη το τσίπουρο, πιο εύκολο στην μεταφορά σε σχέση με το κρασί, διευκολύνει την εμπορία του σε μακρινές περιοχές με μεγαλύτερα αστικά κέντρα. Τέλος ίσως πάλι να ταιριάζει με τις διατροφικές συνήθειες της Θεσσαλίας που δεν διστάζει σε μεζέδες με πικάντικη αίσθηση αλμυρών θαλασσινών και πλούσιων λιπαρών.

Τσίπουρο και κρασί κάτω από τα Μετέωρα

Εκεί στα δυτικά της Θεσσαλίας στο ορεινό χωριό Φωτεινό Καλαμπάκας γεννήθηκαν ο Μάκης και ο Κώστας Τσιλιλής. Ο Μάκης σπούδασε Χημικός και ο Κώστας Φυσικός στο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Το 1989 αποφάσισαν να ασχοληθούν με την παραγωγή αποσταγμάτων και ειδικότερα τσίπουρου. Η παραγωγή του, στις γύρω ορεινές περιοχές είναι διαδεδομένη αλλά μέχρι τότε δεν υπήρχε καμία οργανωμένη μονάδα που να λειτουργεί με ελεγχόμενες προδιαγραφές.

Για τον σκοπό αυτό ξεκίνησαν δημιουργώντας ένα οινοποιείο-αποσταγματοποιείο όπου τα σταφύλια συμπιέζονται ελαφρά και τα στέμφυλα που προκύπτουν οδηγούνται σε δεξαμενές με σκοπό τη ζύμωση και στη συνέχεια, την απόσταξη. Αργότερα δημιούργησαν και μια σειρά μονοποικιλιακών αποσταγμάτων σταφυλιών, αποστάζοντας τα αντίστοιχα σταφύλια, μαζί με το κρασί. Στη συνέχεια, το 1996 αποφάσισαν να φυτέψουν δικά τους αμπέλια με επιπλέον στόχο την παραγωγή και εμφιάλωση κρασιών. Το αποσταγματοποιείο όπως και το οινοποιείο βρίσκονται στο χωριό Ράξα δίπλα στον ποταμό Ληθαίο. Είναι σύγχρονο και διαθέτει υπόγεια κάβα με δρύινα βαρέλια για την παλαίωση αποσταγμάτων και κρασιών. Θα το βρείτε εύκολα στρίβοντας δεξιά, 14 χιλιόμετρα πριν την Καλαμπάκα και τα Μετέωρα..

Η περιοχή στην οποία βρίσκεται η εκμετάλλευση είναι ιδανική για το συγκεκριμένο εγχείρημα. Το κλίμα είναι ηπειρωτικό με κρύους χειμώνες και θερμά καλοκαίρια. Η ευρύτερη περιοχή, ανάμεσα σε Νότια Πίνδο και Αντιχάσια, είναι πεδινή με εκτάσεις που διακόπτονται από χαμηλούς λόφους. Σε πλαγιές τέτοιων λόφων έχουν δημιουργήσει, σε μέρη κοντινά στο οινοποιείο, αμπέλια συνολικής έκτασης που σήμερα φτάνουν τα 100 στρέμματα. Το ένα από αυτά, φυτεμένο με Cabernet Sauvignon, στην περιοχή Αρδάνι, αγναντεύει το βράχο των Μετεώρων, ενώ ένα άλλο, φυτεμένο με Μαλαγουζιά, βρίσκεται κάτω από τον γεωλογικό σχηματισμό της Θεόπετρας γνωστής για το σπήλαιο με προϊστορικά ευρήματα. Σε άλλα αμπέλια έχουν φυτέψει επίσης Ασύρτικο, Chardonnay, Ξινόμαυρο, Syrah και τη Λημνιώνα μια σπάνια, πολλά υποσχόμενη ποικιλία της Δυτ. Θεσσαλίας. Τα κρασιά που προέρχονται από τα σταφύλια του κτήματος στις πλαγιές του προϊστορικού σπηλαίου της Θεόπετρας Καλαμπάκας κυκλοφορούν σε έξη ετικέτες με την επωνυμία ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ. Τελευταία προσθήκη στην γκάμα των κρασιών είναι η σειρά αφρωδών και ήρεμων οίνων BiancoNero απο μοσχάτο Αμβούργου, τα οποία δημιούργησε η κόρη του Μάκη Τσιλιλή, Ιωάννα, οινολόγος από το πανεπιστήμιο του Bordeaux.

Τα κρασιά του κτήματος

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΛΕΥΚΟΣ 2012
Π.Γ.Ε ΜΕΤΕΩΡΑ • ΛΕΥΚΟΣ
Ποικιλίες Μαλαγουζιά, Ασύρτικο

Κίτρινο μεσαίου βάθους. Καθαρά αρώματα εσπεριδοειδών, μάνγκο, λουλουδιών και φρέσκες βοτανικές νότες. Στόμα γεμάτο με έντονη οξύτητα που του δίνει ζωντάνια και λεμονάτη επίγευση.
Μπορεί να συνδυαστεί με ψάρι, λαχανικά μαγειρεμένα, λευκό κρέας με λεμονάτες σάλτσες.

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΡΟΖΕ 2012
Π.Γ.Ε. ΜΕΤΕΩΡΑ • ΡΟΖΕ
Ποικιλίες Λημνιώνα, Syarh
Ροδί λαμπερό με ιώδεις αποχρώσεις. Έντονα και καθαρά αρώματα φράουλας βατόμουρου, ροδιού και βανίλιας. Στόμα μεσαίου όγκου με γλυκύτητα και δροσερή οξύτητα που παραμένει αισθητή και στην επίγευση.
Μπορεί να συνδυαστεί με οστρακόδερμα, ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες, γλυκόξινα πιάτα.

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ ΛΗΜΝΙΩΝΑ 2010
Π.Γ.Ε. ΜΕΤΕΩΡΑ • ΕΡΥΘΡΟΣ
Ποικιλία Λημνιώνα
Ωρίμανση σε βαρέλι.
Αρκετά βαθύ ερυθρό. Αρώματα κόκκινου φρούτου βύσσινου, γαρύφαλλου, βανίλιας και ξηρού σύκου. Στόμα γεμάτο με καλή ισορροπία και αρκετά αισθητές τανίνες που θέλουν το χρόνο τους.
Μπορεί να συνδυαστεί με κόκκινα κρέατα, ψητά ή μαγειρεμένα και κίτρινα τυριά.

ΚΤΗΜΑ ΘΕΟΠΕΤΡΑ – ΕΡΥΘΡΟΣ 2008
ΤΟΠ. ΟΙΝΟΣ ΜΕΤΕΩΡΩΝ • ΕΡΥΘΡΟΣ
Ποικιλίες Syrah, Λημνιώνα, Cabernet Sauvignon
Ωρίμανση σε βαρέλι.

Βαθύ ερυθρό. Αρώματα νυχτολούλουδου, γραφίτη, κόκκινου φρούτου και δαμάσκηνου, με νότες μπαχαρικών και πιπεράτες νύξεις. Στόμα πλούσιο, με πληθωρικές, τανίνες σε τροχιά ωρίμανσης, πολύ καλή δομή και ισορροπία και μεγάλη διάρκεια.
Μπορεί να συνδυαστεί με πλούσια πιάτα κόκκινου κρέατος με σάλτσα και κυνήγι φτερωτό ή τριχωτό.

BiancoNero White
Αφρώδης • ΛΕΥΚΟΣ
Ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου
Λαμπερό και ανοιχτό κιτρινοπράσινο με άφθονη έκλυση φυσαλίδων. Αρώματα πληθωρικά τριαντάφυλλου, ροδάκινου και μέντας. Στόμα με το τριαντάφυλλο να προηγείται και να παραμένει, άφθονο διοξείδιο με καλοζυγισμένη ισορροπία γλύκας κα δροσιστικής οξύτητας
Μπορεί να συνοδεύσει σαλάτες χωρίς να φοβάται ούτε αυτές που έχουν ενισχυμένη οξύτητα λεμονιού. Επίσης φρούτα, γλυκά και παγωτά.

BiancoNero Pink
Αφρώδης • ΡΟΖΕ
Ποικιλία Μοσχάτο Αμβούργου
Λαμπερό ροδί ιώδες χρώμα που αποκτάει κίνηση χάρη στην έκλυση των φυσαλίδων. Αρώματα πληθωρικά τριαντάφυλλου, ροδάκινου και κερασιού. Στόμα με το τριαντάφυλλο να προηγείτο και να παραμένει άφθονο διοξείδιο με καλοζυγισμένη ισορροπία γλύκας κα δροσιστικής οξύτητας
Μπορεί να συνδέσει με σαλάτες χωρίς να φοβάται ούτε αυτές που έχουν ενισχυμένη οξύτητα ξυδιού, φρούτα, γλυκά και παγωτά.




Τα αποστάγματα

Τσίπουρο ή απόσταγμα σταφυλής:
Το τσίπουρο είναι το προϊόν που παράγεται με απόσταξη σταφυλιών όταν, πριν τη ζύμωση, ο μισός περίπου χυμός τους έχει αφαιρεθεί με συμπίεση. Αντίθετα το απόσταγμα σταφυλής παράγεται από ζυμωμένα σταφύλια που απλά έχουν σπάσει, χωρίς καμία συμπίεση, δηλαδή με όλο το χυμό που περιέχουν. Αυτό οργανοληπτικά έχει ως αποτέλεσμα τα αποστάγματα σταφυλής να είναι πιο κοντά στα αποστάγματα κρασιού και άρα πιο ήπια.

ΜΟΣΧΑΤΟ ΑΜΒΟΥΡΓΟΥ
απόσταγμα σταφυλιού
Έντονα και ευδιάκριτα άρωμα εσπεριδοειδών, λεμόνι και λάιμ, λουλούδια πορτοκαλιάς και τριανταφυλλένια συν μαστίχα που στο τέλος κυριαρχεί και που όλα μαζί καταφέρνουν να σβήσουν την αίσθηση της αλκοόλης. Στόμα που μπαίνει με γλύκα και τα αρώματα να καθυστερούν στο έπακρο την εμφάνιση του καψίματος της αλκοόλης. Αρώματα που μένουν στο στόμα για πολύ ώρα.
Απόσταγμα σταφυλιού για γλυκές γεύσεις από κρέπες, τάρτες και κρέμες με τα ανάλογα με την περιγραφή αρώματα Δοκιμάστε το με τάρτα λεμόνι.

CHARDONNAY
απόσταγμα σταφυλιού
Αρώματα διακριτικά με αίσθηση από λουλούδια ακακίας, φλούδας πορτοκαλιού, φασκόμηλου, δενδρολίβανου σε περιτύλιγμα αλκοόλης. Στο στόμα η αλκοόλη δίνει τη γλύκα της και στη συνεχεία το ελεγχόμενο κάψιμο. Στα αρώματα που μένουν στο στόμα προσθέστε μια βουτυράτη αίσθηση.
Δοκιμάστε το με ριζότο θαλασσινών με γαρίδες και καραβίδες που έχει κρέμα γάλακτος για την βουτυράτη αίσθηση. Ακόμη με ακόμη πιο αλμυρούς θαλασσινούς μεζέδες όπως αυγοτάραχο και παστά ψάρια.

ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ
απόσταγμα σταφυλιού
Διακριτικά αρώματα κόκκινου μήλου και μέντας, μπαχαρικών όπως το μοσχοκάρφι και το μοσχοκάρυδο . Στόμα με γλύκα και αρώματα που επιτρέπουν στη αλκοόλη να κάνει την εμφάνιση της μόνον αφού πρώτα η γουλιά φύγει από το στόμα.
Δοκιμάστε το με ένα σαλάμι αέρος , με ψητό λουκάνικο και οτιδήποτε μεζέ ή πιάτο γενναία αρωματισμένο με μπαχαρικά.

CABERNET SAUV.
απόσταγμα σταφυλιού
Αρκετά έντονα αρώματα σε ένα συνδυασμό εσπεριδοειδών και κόκκινων φρούτων συν βοτανικές νότες και πιπεράτες μπαχαρικών. Στόμα με καλή γλύκα από την αλκοόλη . Η επίγευση συνοδεύεται από αρώματα κακάο.
Δοκιμάστε το με ένα καλής ποιότητας σοκολατάκι στο τέλος αφού πρώτα το έχετε συνοδέψει με μεζέδες που έχουν λιπαρή αίσθηση όπως πατέ, λουκάνικο με πορτοκάλι, παστό χοιρινό.

DARK CAVE
(παλαιωμ. τσίπουρο 5 ετών)
Χρώμα σκούρο λαμπερό πορτοκαλί. Έντονα και ταυτόχρονα ήπια και στρωμένα αρώματα αποτέλεσμα ενός ευτυχούς γάμου, που ξεφεύγουν από το τσίπουρο και παραπέμπουν σε ευγενή αποστάγματα κρασιού. Ευδιάκριτα αρώματα βανίλιας , βιολέτας, δαμάσκηνου, περγαμόντο γλυκό, σιρόπι μελιού, ξερού σύκου. Ακόμη μοσχοκάρυδου, κανέλας και γαρύφαλλου. Στόμα που ο χρόνος έχει στρογγυλέψει αφήνοντας το κάψιμο σε ένταση που απλά μας υπενθυμίζει ότι πρόκειται για απόσταγμα 41 βαθμών. Μάλλον για μετά το γεύμα ή και χωρίς αυτό.

ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (χωρίς γλυκάνισο)
Έντονα και καθαρά αρώματα εσπεριδοειδών που συνδυάζονται αρμονικά με κόκκινα φρούτα μήλου και μούρου. Λουλουδιών βιολέτας, μοσχοκάρυδο και βουτυράτες νότες. Στόμα γλυκό και μαλακό με τη αλκοόλη να μουδιάζει το στόμα χωρίς να το καίει. Το μοσχοκάρυδο παραμένει τελευταίο.
Δοκιμάστε με οποιοδήποτε έντονα αρωματισμένο πιάτο ή μεζέ . Ακόμη με καυτερά από πιπεριά ή κάποιο πιο εξωτικό γουσάμπι πάνω σε ψάρι ακόμη και ωμό. Ικανό να τα βάλει πέρα με μεζέδες ακραίας αλμύρας και μεζέδες που έχουν αρπάζει από το κάρβουνο.

ΤΣΙΠΟΥΡΟ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ (με γλυκάνισο)
Ένα τσίπουρο που αρωματικά δεν διστάζει να δηλώσει την παρουσία του γλυκάνισου. Έχοντα δίπλα του μια πλήρη σειρά από άλλα τσίπουρα το γλυκάνισο του, επιτρέπεται να κάνει φανερή την παρουσία του. Ο συνδυασμός της με τα αρώματα του σταφυλιού του δίνει ένα υπόβαθρο με ένταση που αφήνει χώρο το ένα για το άλλο. Παραμένει ιδιαίτερα απολαυστικό ακόμη και στο τέλος αφού έχει φύγει από το στόμα δίνοντας την αίσθηση μαστίχας που έχει κολλήσει στο στόμα.
Δοκιμάστε το με κάθε έντονα αρωματικό μεζέ στον οποίο δεν μπορεί να αντέξει κανένα από τα υπόλοιπα τσίπουρα. Απολαύστε το με καλαμάρι γεμιστό με μυρωδικά και τελειωμένο πάνω σε μια καυτή σχάρα.

Τα κρασιά και τα αποστάγματα μπορείτε να τα ζητήσετε στα τηλέφωνα 210-2524567 στην Αθήνα και 2431-0 -85885 Fax: 2431-0- 85381. Θα σας δώσουν πληροφορίες σε ποια σημεία, κάβες και εστιατόρια μπορείτε να τα βρείτε στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
Υπεύθυνος Κώστας Τσιλιλής

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.