Follow us

Την μοναδική γοητεία των ροζέ κρασιών αποκάλυψε το My market

Σε συνεργασία με το αθηνόραμα και οδηγό το My wine app, το My market Κηφισιάς φιλοξένησε μία ακόμη απ’ τις μοναδικές οινικές συναντήσεις που διοργανώνει η ελληνική αλυσίδα σούπερ μάρκετ, και ο Ανδρέας Ματθίδης, Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, μας ξενάγησε στο ξεχωριστό, αλλά και γοητευτικό κόσμο των ροζέ κρασιών.

Την μοναδική γοητεία των ροζέ κρασιών αποκάλυψε το My market

Με τον ενθουσιασμό μιας επανένωσης φίλων ο φιλόξενος χώρος του My market Κηφισιάς υποδέχτηκε τους «προσκεκλημένους» του στο τελευταίο σεμινάριο «My Wine app-ολαύσεις» της σεζόν, που διοργάνωσαν τα My market σε συνεργασία με το «αθηνόραμα». Μια επανένωση φίλων του κρασιού, που συγκεντρώθηκαν για ένα οινικό απόγευμα αφιερωμένο σε μια από τις πιο αγαπημένες οινικές οικογένειες της Ελλάδας τελευταία: αυτή των ροζέ κρασιών.

Άκρως δροσερά και καλοκαιρινά, τα ροζέ κρασιά πρωταγωνίστησαν σε μια συνάντηση προετοιμασμένη με φροντίδα και προσοχή ώστε να τηρηθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα υγιεινής και ασφαλείας. Ωστόσο, καμία μάσκα δεν θα ήταν ικανή να κρύψει τα χαρούμενα πρόσωπα και τα ανυπόμονα βλέμματα που βρέθηκαν εδώ – και πώς θα μπορούσαν, άλλωστε, όταν οικοδεσπότης μας σ’ αυτήν την άκρως ιντριγκαδόρικη συνάντηση θα ήταν ο Ανδρέας Ματθίδης Dip WSET.

Την μοναδική γοητεία των ροζέ κρασιών αποκάλυψε το My market

Άριστος γνώστης του ελληνικού αμπελώνα και όχι μόνο..., πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Οινοχόων, με σημαντικές διακρίσεις στην «κάβα» του, ο κύριος Ματθίδης μας αποκάλυψε μια συναρπαστική κατηγορία, άξια να σταθεί πλάι σε εντυπωσιακό αριθμό πιάτων, συνοδεύοντας από ελαφριές σαλάτες, λαδερά και τηγανιτά ψαράκια ή θαλασσινά, μέχρι σύνθετες γεύσεις όπως αστακομακαρονάδες, οστρακόδερμα, αλλά και λιπαρά ψάρια σαν τον σολομό, τον τόνο και το φαγκρί.

Η συνάντηση ξεκίνησε με τον ξεναγό μας να μας εξηγεί πώς, με την μικρή παραμονή τους στη δεξαμενή του χυμού των σταφυλιών, οι φλοίδες αφήνουν την απαλή απόχρωσή τους στο κρασί που παράγεται, δίνοντάς τους το χαρακτηριστικό τους χρώμα, κι ύστερα μας ξεδίπλωσε την «γεωγραφία» του ροζέ, παρατάσσοντας μερικούς από τους πιο δυναμικούς εκπροσώπους της.

Για να γίνει πολύ κατανοητή η επέμβαση του ανθρώπινου παράγοντα πάνω στην ίδια πρώτη ύλη επέλεξε να ξεκινήσει με 3 τελείως διαφορετικά κρασιά σε στυλ που προέρχονταν όμως από την ίδια ποικιλία, την ίδια χρονιά, την ίδια περιοχή και το ίδιο οινοποιείο. Υπογραμμίζοντας την ολοένα διευρυνόμενη δυναμική του Ξινόμαυρου, ο κύριος Ματθίδης άνοιξε την οινική μας περιήγηση με τις «Ακακίες Sparkling» του Κτήματος Κυρ-Γιάννη: ένα λαμπερό ημίξηρο αφρώδες κρασί υψηλής ποιότητας που, με τις φραουλένιες και κερασένιες νότες του, είναι εξαίρετο απεριτίφ αλλά και ιδανικός συνοδός για απογεύματα με ανάλαφρες φρουτένιες τάρτες, ή ακόμη και για πιάτα Ασιατικής κουζίνας αλλά και μια καυτερή μακαρονάδα με γαρίδες.

Παραμένοντας στο terroir του Αμύνταιου, αλλά μεταφέροντάς μας από τις πλαγιές στις λίμνες του, μας κάλεσε εν συνεχεία να δοκιμάσουμε το «L’ Esprit du Lac», ξανά απ’ το κτήμα Κυρ-Γιάννη: ένα ροζέ κρασί τύπου Προβηγκίας, που ξεχωρίζει για το ανοιχτόχρωμο, κρεμμυδένιο χρώμα του, αλλά και τα ήπια, κόκκινα φρουτένια αρώματά του και με απαλές ροδακινένιες νότες. Ήπιο κρασί με αισθητή οξύτητα και ωραία ελαιώδη υφή, είναι το κρασί στο οποίο θα βασιστούμε για να συνοδεύσουμε σαλάτες, pasta, μικρά ψάρια, τηγανητά και ψητά εξίσου.

Αμέσως μετά, πάντα με το Ξινόμαυρο στον προβολέα και το Κτήμα Κυρ-Γιάννη στην παραγωγή, σειρά πήραν οι «Ακακίες». Με ανεβασμένες οξύτητες και αισθητή την παρουσία των απαλών τανινών στο τριανταφυλλένιο σώμα, αποτέλεσμα της οινοποιητικής τεχνικής που περιλαμβάνει μεγαλύτερη διάρκεια παραμονής των φλοιών του σταφυλιού στη δεξαμενή, το ροζέ αυτό αποδείχθηκε πιο στιβαρό και πλούσιο στο σώμα, τόσο που να μπορεί να συνοδεύσει ψάρια πιο λιπαρά, όπως έναν ωραίο σολομό, αλλά και άκρως καλοκαιρινά σαγανάκια και σαλάτες με ντομάτα.

Κατεβαίνοντας στην Πελοπόννησο, ο κύριος Ματθίδης μας σύστησε το Σιδερίτη: μια σπάνια, αναβιωμένη ποικιλία που, όταν αρχίζει να ανθίζει, γεμίζει τους αμπελώνες με το πανέμορφο λουλούδι απ’ το οποίο πήρε το όνομά του το «Petite Fleur» της οινοποιίας Παρπαρούση. Ένα απ’ τα πρώτα ελληνικά ροζέ που κινήθηκαν στο μοτίβο της Προβηγκίας, το κρασί αυτό με το στιβαρό στόμα, την υψηλή οξύτητα και την ελαφριά στυφάδα με νότες ορυκτού, αποδεικνύεται ιδανικό ταίρι για λιπαρά λευκά ψάρια όπως το μαγιάτικο, αλλά και πλούσιες μακαρονάδες σαν την all’Amatriciana, την caccio e peppe και την aglio-oglio.

Το Peplo απ’ το κτήμα Σκούρα, ένα δυναμικό blend από Αγιωργίτικο, Shyrah και Μαυροφίλερο, εντυπωσίασε όχι μόνο με την διαδικασία της παρασκευής του, που περιλαμβάνει την παραμονή του Μαυροφίλερου σε αμφορέα, σκεπασμένο με τα στέμφυλα του κρασιού τυλιγμένα σε τουλπάνι, αλλά και με το ιδιαίτερό του σώμα: ξηρό και αρωματικό, με νότες καρπουζιού, λευκών ανθών και περγαμόντου να κυριαρχούν, χάρη στην έντονη επίγευση και την δυναμική οξύτητά του, δικαιολογεί τη θέση του στο καλοκαιρινό τραπέζι, δίπλα σε μεγάλα ψάρια όπως η συναγρίδα και ο σολομός.

Κρατώντας την πιο ενδιαφέρουσα έκπληξή του για το τέλος, ο κύριος Ματθίδης έκλεισε τη συναρπαστική αυτή περιήγηση με τη θεσσαλική ποικιλία Λημνιώνα του κτήματος Ζαφειράκη, που ανέδειξε την σπάνια αυτή ποικιλία σε αυτό που ο σομελιέ μας χαρακτήρισε ως «ελληνική απάντηση στο Pinot Noir». Κεράσι, βατόμουρο και μια υποψία τριαντάφυλλου συνθέτουν το κομψό μπουκέτο του, με το παιχνίδισμα φρουτώδους γεύσης και τραγανής οξύτητας να πλέκουν το έντονα γαστρονομικό προφίλ του κρασιού αυτού που, χάρη στην ωραία λιπαρή υφή και την ορεκτική του αλκοολικότητα, κάνει φαγκριά, σολομούς και τόνους, αλλά και πελαγίσια λαβράκια, τσιπούρες και συναγρίδες να αποκτούν μια διαφορετική λάμψη. Αποδεικνύοντας έτσι, μαζί με όλους τους προηγούμενους συμμάχους του, ότι το ελληνικό ροζέ είναι πράγματι ένας πρωταθλητής του ελληνικού καλοκαιριού.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.