Follow us

Τα κρασιά (και όχι μόνο) του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Ο Αλέξανδρος Σακκάς επιστρατεύει το μαγικό του ραβδάκι και προτείνει ονειρεμένους συνδυασμούς κρασιού και μπίρας με αγαπημένα εορταστικά εδέσματα. Μεθυστικά «Jingle Bells» για ψαγμένα παιδιά.

Τα κρασιά (και όχι μόνο) του Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού

Όσο πλησιάζουν οι γιορτές, οι αισθήσεις οξύνονται προσμένοντας την ώρα που τα χριστουγεννιάτικα καλούδια θα σχηματίζουν ερεθιστικά βουναλάκια στην τραπεζαρία. Αυτή η γιορτή, περισσότερο από το Πάσχα, ανοίγει διάπλατα την πόρτα στην ευφροσύνη της ψυχής, με το μονοπάτι στρωμένο με λιχουδιές. Παρακάλεσα λοιπόν θερμά τον αγαπημένο σεφ των γευστικών μας παιχνιδιών Σωτήρη Ευαγγέλου να στήσει ένα μίνι εορταστικό τραπέζι στο «GB Corner». Εγώ έφτασα φορτωμένος κρασιά και μπίρες για τους πειραματισμούς, οι οποίοι θα μας έδιναν τα καλύτερα και πιο αρμονικά ζευγάρια.

Την «έπεσα» αυθόρμητα στη βασίλισσα γαλοπούλα, που ο Σωτήρης Ευαγγέλου είχε ετοιμάσει σε μια πολύ σπέσιαλ εκδοχή: ψητή με γλυκοπατάτα, αρακά και μπέικον, σος «gravy» με πορτοκάλι και κράνα. Ήταν υπέροχη! Στράφηκα αμέσως στο Samos Nectar 2006: είναι σαφές ότι τα γλυκά κρασιά ταιριάζουν σε μια πληθωρικά μαγειρεμένη γεμιστή γαλοπούλα όπως αυτή που είχα μπροστά μου. Ίσως βέβαια με ένα ελαφρύτερο, πιο νεαρό σαμιώτικο κρασί έκαναν το ιδανικό ζευγάρι. Πολύ καλά τα πήγε όμως και η σπανιόλικη γκουρμέ μπίρα Estrella Damm Inedit, τη δημιουργία της οποίας υπογράφουν ο Ferran Adria και η ομάδα του «El Bulli». Η ντελικάτη βοτανικότητά της, παρφουμαρισμένη με κάρδαμο, άσπρα φρούτα και λουλούδια, φρεσκάρει τον ουρανίσκο και δίνει φτερά στο πιάτο. Η γαλοπούλα βρήκε όμως το μάστορά της στη Νεμέα Grande Reserve 2004 της Σεμέλης: εκεί να δείτε επίπεδο ισορροπίας και αγαλλίασης! Μετά λες απλώς ένα σκέτο «ας προχωρήσουμε στα επόμενα»… Και αυτό ήταν ένα απαλότατο μοσχαράκι γάλακτος με κολοκύθα και σταφίδες γκρατινέ που επιδόθηκε σε ένα χορό όλο προκλητικά, ηδονικά τσακίσματα με τη φινέτσα της Νεμέας Grande Reserve της Σεμέλης αλλά και σ’ ένα όμορφο, διστακτικό βαλσάκι με την μπίρα.

Επόμενο βήμα ένα ονειρώδες πιάτο. Παϊδάκια από baby γουρουνάκι γάλακτος, ξεροψημένο, ζουμερό και τραγανό, με κόκκινο λάχανο, πουρέ πατάτας και ξινόμηλο. Προσέξτε τώρα τους πολυποίκιλους συνδυασμούς που επιτρέπονται μέσα στο κλίμα της επικείμενης γιορτινής εξτραβαγκάντσας: το κόκκινο λάχανο της γαρνιτούρας με τα ξινόμηλα δένουν ολόγλυκα κι ευτυχισμένα σ’ ένα απαράμιλλο ζευγάρι με το Samos Nectar. το κρέας από μόνο του είναι έξοχο με την υπέροχη μεταλλικότητα της Σαντορίνης Grande Reserve 2008 από τη Santo Wines, αλλά και με την Inedit. αν όμως θέλετε να βάλετε τα πάντα σε μια μπουκιά, ιδανική είναι η Νεμέα Grande Reserve. Κατόπιν ήρθε η σειρά της πάπιας: ψημένη και κομμένη σε λεπτές φετούλες, με το συκώτι της και μια ελαφρότατη σος πορτοκαλιού με πράσινο πιπέρι. Πολύ δυνατή και βαθιά γεύση, χρειάζεται ένα στιβαρό κόκκινο κρασί. Κι επειδή το πολύ πυκνό Merlot του Αϊβαλή έχει και σοκολατένια, και φρουτώδη στοιχεία, και πολύ πλούσιες, στιβαρές τανίνες, ο συνδυασμός «κούμπωσε» πάραυτα και με μάγεψε. Πολύ ωραία –αλλά για δια-φορετικούς λόγους– ταίριαξε το κρέας της πάπιας με το Petit Verdot από το Κτήμα Παπαϊωάννου: η απαλή υφή και η πλούσια γεύση του απαλύνουν τη γευστική στιβαρότητα της πάπιας. Αλλά προσέξτε: σκέτο το συκώτι της πάπιας φτιάχνει μια κόντρα όλο μαγεία ανάμεσα στο γλυκό, το βελούδινο και το αλμυρό αν βάλεις δίπλα του το Samos Nectar.

Η κορύφωση ήρθε με το γλυκό από τους chef patissiers του εστιατορίου: στρώσεις από κέικ αρωματισμένο με τζίντζερ, με κρέμα γλυκιάς κολοκύθας συνοδεία παγωτού Baileys. Υπέροχο φινάλε με Samos Nectar, φυσικά. Καλά μας Χριστούγεννα!

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.