Follow us

Τα ελληνικά κρασιά που άνοιξαν ορίζοντες

Το ελληνικό κρασί έκανε την πρώτη του επανάσταση. Το ΕΥ ξεχωρίζει τις 16 ετικέτες που σημάδεψαν τη σύγχρονη οινική ανανέωση και άνοιξαν νέους δρόμους διονυσιακής ευωχίας.

Τα ελληνικά κρασιά που άνοιξαν ορίζοντες

Οι δραματικές αλλαγές στο χώρο του ελληνικού κρασιού, οι αλλαγές που μας επιτρέπουν να μιλάμε για επανάσταση, ξεκίνησαν ουσιαστικά στα μέσα της δεκαετίας του 80 - αν και τα πρώτα σημαντικά της δείγματα είχαν φανεί κάποια χρόνια πριν -αυτές δεν αφορούν μόνο την παραγωγή του κρασιού, ωστόσο από εκεί ξεκίνησαν.

Η αφομοίωση της σύγχρονης τεχνολογίας, -ανοξείδωτες δεξαμενές, οινοποίηση σε χαμηλές ελεγχόμενες θερμοκρασίες- από τους μεγάλους παραγωγούς στην αρχή, σε συνδυασμό με την επιστροφή στην Ελλάδα μιας «φουρνιάς- οινολόγων που είχαν σπουδάσει στο εξωτερικό -στη Γαλλία κυρίως- και είχαν "βάψει τα χέρια τους με Ch. Margaux και άλλα σπουδαία κρασιά, έφεραν το ελληνικό κρασί πιο κοντά στα διεθνή πρότυπα γεύσης. Τα άοσμα, ή ντυμένα με αγενή κρασίλα, λευκά, προ επαναστάσεως κρασιά λόγου χάριν, αλλάζουν άρδην.

Τώρα πλέον, η μύτη μαγνητίζεται από γοητευτικές μυρωδιές. Από τη μια, έχουμε διάσημες για την αρωματική τους δύναμη ξένες ποικιλίες, που δίνουν πάνω στο ελληνικό χώμα τη δική μας εκδοχή για αυτές (πχ, sauvignon blanc και chardonnay, κυρίως). Από την άλλη, παρεξηγημένες ή χωρίς ταυτότητα ελληνικές ποικιλίες βρήκαν, χάρη στη σύγχρονη οινολογία, το πραγματικό τους πρόσωπο, παρουσιάζοντας τα άγνωστα αρωματικά και γευστικά τους χαρτιά. Η γεύση τους επιτέλους αποκτάει τη δροσιά (οξύτητα), που τόσο πολύ εκτιμά ο σύγχρονος ουρανίσκος διεθνώς.

Αλλά και τα νέας γενιάς κόκκινα ελληνικά κρασιά ρίχνουν μαύρη πέτρα στις βαριές, παλιομοδίτικες εκδοχές τους. Στη γεύση τους μεταγγίζεται άφθονο φρούτο, και τα χαρίσματα της παλαίωσης στο δρύινο βαρέλι κολακεύουν τον ουρανίσκο μας. Ταυτόχρονα, τέλος του 1986, ξεκινούσαν οι πρώτες οργανωμένες προσπάθειες στο χώρο της επικοινωνίας του κρασιού. Η εξειδικευμένη -στη γεύση- δημοσιογραφία που ξεκίνησε τότε το «Αθηνόραμα», έφερε σε επαφή το καταναλωτικό κοινό με τις προσπάθειες των παραγωγών, διαμόρφωσε γευστικά πρότυπα και συνέβαλε στο να γίνει γνωστό και επιθυμητό ότι σήμερα ονομάζουμε επανάσταση στο ελληνικό κρασί. Παράλληλα, πυροδοτήθηκε το πλέον φανερό κομμάτι αυτής της επανάστασης.

Η εντυπωσιακή αύξηση της ποικιλίας των παραγόμενων κρασιών. Η αύξηση ήρθε με αυτό που στην Ελλάδα ονομάσαμε κρασί μικρής παραγωγής. Τι εννοούσαμε; Τώρα φαίνεται πως, ακόμη και αν αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις, μιλούσαμε για κρασί από συγκεκριμένες αμπελοοινικές εκμεταλλεύσεις, που καλλιεργούν τα δικά τους αμπέλια και οινοποιούν στο οινοποιείο τους το χυμό των σταφυλιών τους.

Έτσι, ενώ παλιά δεν είχαμε, παρά μερικές δεκάδες κρασιών, τώρα πια μιλάμε για αρκετές εκατοντάδες. Ενώ δεκαπέντε χρόνια πριν μιλούσαμε για κρασί και αναφερόμασταν σε ελάχιστα ονόματα μετρημένα στα δάχτυλα, τώρα "ψαχνόμαστε» ανάμεσα σε δεκάδες παραγωγών. Λίγα χρόνια πριν, οινοποιοί και οινολόγοι "έπαιζαν» με 10-12 ποικιλίες σταφυλιών. Τώρα έχουν μπει στο παιχνίδι περισσότερο ή λιγότερο διάσημες διεθνείς ποικιλίες σταφυλιών, αλλά και αρκετές ξεχασμένες ελληνικές.

Διεθνείς τάσεις βρίσκουν θερμούς θιασώτες και δημιουργούς στην Ελλάδα (π.χ., μόδα για cabernet sauvignon και syrah), επανάσταση συντελείται ακόμη και στο φθηνό κρασί για το καθημερινό τραπέζι, που η ποιότητά του αναβαθμίζεται πάρα πολύ. Αμέτοχος στην επανάσταση δεν είναι ούτε ο τομέας του packaging, της σχεδιασμένης και επιμελημένης, δηλαδή, συσκευασίας, που οπτικοποιεί την τεράστια βελτίωση του περιεχομένου.

Μόνο τα νούμερα άλλαξαν όμως; Όχι, βέβαια. Κλείστε τα μάτια και σκεφθείτε, για παράδειγμα, το κλασικό ελληνικό λευκό κρασί του 80: αρώματα λιγοστά, στον προθάλαμο της οξείδωσης, και γεύση πλαδαρή. Τώρα, τα φρουτώδη αρώματα ξεχειλίζουν, η γεύση έχει γίνει δροσερή. Άλλα κρασιά, πάλι, ωριμάζουν σε δρύινα βαρέλια και γίνονται πιο σύνθετα. Η Ελλάδα ανταποκρίνεται στη διεθνή πρόκληση και τα ελληνικά κρασιά ανεβαίνουν συχνά στο pontium των διεθνών διαγωνισμών.

Αμπελόφυλλο, Ρετσίνα Τυρνάβου

Τα ελληνικά κρασιά που άνοιξαν ορίζοντες

Του: Συνεταιρισμού Τυρνάβου.
Έτος γεννήσεως: 1964.
Διεύθυνση: Τύρναβος.
Χρώμα οφθαλμών: Αχυροκίτρινο, φωτεινό.
Τύπος μύτης: Μοντέρνος, όντας παραδοσιακός, ευχάριστα ρητινώδης, χωρίς τα φρουτώδη αρώματα των σταφυλιών να έχουν σκεπαστεί από τη δύναμη του ρετσινιού.
Σχήμα στόματος: Ελαφρύ, δροσερό, κομψό, και με όμορφο άρωμα μαστίχας.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Στέλιος Παπράς.
Διανομή: Οινοποιητικός Συν/σμός Τυρνάβου, τηλ. 0492/22002,
Αθήνα: Αντώνης Γεωργίου, τηλ. 5757787.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: «Το Αμπελόφυλλο είναι μια εξελιγμένη ρετσίνα. Διαλέγουμε ρετσίνι εξαιρετικής ποιότητας, που το ενσωματώνουμε με τέτοιο τρόπο στο κρασί, ώστε να του χαρίζει την πλούσια ευωδιά του, χωρίς να καλύπτει τα αρώματα των σταφυλιών που το γεννούν»
Γιατί το διαλέξαμε: Επειδή ανανέωσε την παράδοση της ρετσίνας, δίνοντας της μια σύγχρονη, κομψότερη μορφή.

Κατώγι Αβέρωφ

Του: Ευάγγελου Αβέρωφ.
Έτος γεννήσεως: 1965.
Διεύθυνση: Μέτσοβο.
Χρώμα οφθαλμών: Σκούρο κόκκινο.
Τύπος μύτης: Σύνθετος, με προσωπικότητα. Θυμίζει ξερά φρούτα και βανιλέ μπαχάρια.
Σχήμα στόματος: Καλοδομημένο και γεμάτο.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Σωτήρης Σωτηρόπουλος. Διανομή: Santa Maura, τηλ. 7621984.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: «Ξεκινώντας το 1960 την οινοπαραγωγική του δραστηριότητα στο Μέτσοβο, ο Ευάγγελος Αβέρωφ, φύτεψε τις πρώτες ξένες ποικιλίες που ήρθαν στην Ελλάδα, σε άγριες και απρόσιτες πλαγιές της Πίνδου, σε υψόμετρο χιλίων μέτρων. Η δημιουργία ενός εκλεκτού κρασιού κατά τα γαλλικά πρότυπα ήταν από την αρχή ο στόχος, και το 1965 κυκλοφόρησαν οι πρώτες φιάλες του κόκκινου κρασιού "Κατώγι". Το πρωτοποριακό για την εποχή του μοντέλο τού αμπελουργού-οινοποιού έμελε μετά από δεκαπέντε χρόνια να βρει πολλούς μιμητές και να επεκταθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, δίνοντας αυτό που ονομάζουμε σήμερα "ποιοτικά κρασιά μικρής παραγωγής-, (δήλωση του Σ. Ιωάννου της «Κατώγι Οινοποιητικής ΑΕ.
Γιατί το διαλέξαμε: Θέλει κι ερώτημα; Για ξανακοιτάξτε την ημερομηνία γέννησης. Αυτό το κρασί δεν άνοιξε απλώς νέους ορίζοντες, τους μάντεψε!

Chateau Carras Των: Χρήστου και Γιάννη Καρρά.

Έτος γεννήσεως: 1971.
Διεύθυνση: Πλαγιές Μελίτωνα (ΟΠΑΠ) Χαλκιδικής.
Χρώμα οφθαλμών: Βαθύ και πορφυρό.
Τύπος μύτης: Σαν βαρέλι γεμάτο μικρά, κόκκινα φρούτα του δάσους.
Σχήμα στόματος: Στρογγυλό, σαρκώδες και βελούδινο.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Βαγγέλης Γεροβασιλείου.
Διανομή: Πόρτο Καρράς, τηλ. 0375/71184.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: «Σπάνιες είναι οι αναφορές στο ελληνικό κρασί, στις παγκόσμιες οινικές εγκυκλοπαίδειες. Σε ένα σημείο πάντως συμφωνούν ότι: το Chateau Carras υπήρξε σταθμός στη σύγχρονη ιστορία του ελληνικού κρασιού. Προήλθε από νέες (για την Ελλάδα) ποικιλίες, νέα καλλιεργητική αντίληψη, νέες τεχνικές οινοποίησης, συστηματική και ελεγχόμενη παλαίωση, και άλλες ακόμη καινοτομίες. Και ίσως το πιο σημαντικό από όλα αυτά: ο αμπελώνας όπου δημιουργήθηκε, υπήρξε το μοντέλο -τουλάχιστον 15 χρόνια πριν "πιάσει" η έννοια- του Κτήματος: ενός κρασιού, δηλαδή, που τα σταφύλια του καλλιεργούνται και ακολούθως οινοποιούνται και εμφιαλώνονται από έναν και μόνο άνθρωπο, τον παραγωγό-, (δήλωση του Χρήστου Καρρά).
Γιατί το διαλέξαμε: Επειδή ουσιαστικά είναι το πρώτο ελληνικό cabernet, με ένα στιλ που εφεξής αποτέλεσε σημείο αναφοράς για όλα όσα ακολούθησαν.

Αγιορείτικο

Του: Ευάγγελου Τσάνταλη. Έτος γεννήσεως: 1981.
Διεύθυνση: Άγιος Παύλος Χαλκιδικής.
Χρώμα οφθαλμών: Αχνοκίτρινο.
Τύπος μύτης: Μοντέρνος και φρουτώδης.
Σχήμα στόματος: Γλυκούλι και ελαφρύ.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Παύλος Αργυρόπουλος.
Διανομή: Τσάνταλης ΑΕ, τηλ. 8813755-6.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: «Η εμφάνιση του Αγιορείτικου Τοπικού Οίνου" στην αγορά, έδωσε στο ελληνικό κρασί μια νέα πνοή και αναζωογόνησε την αμπελουργία του Αγίου Όρους Μέχρι τότε, οι Έλληνες ήταν συνηθισμένοι μόνο στις ξηρές γεύσεις. Η ημίξηρη γεύση του Αγιορείτικου, ο αρωματικός του πλούτος και το ζωηρό λευκό του χρώμα, ήταν η καινούργια εμπειρία του ελληνικού κρασιού», (δήλωση του Άγγελου Δημητριάδη, διευθύνοντος συμβούλου της Ε. Τσάνταλης ΑΕ).
Γιατί το διαλέξαμε: Επειδή ήταν το πρώτο ελληνικό λευκό κρασί, που έπαιξε δυνατά το χαρτί της φρεσκάδας. Έκτοτε, αυτή η φρεσκάδα στη γεύση έγινε προϋπόθεση για τα περισσότερα λευκά κρασιά που καταναλώνουμε.

Κτήμα Παπαϊωάνvou

Του: Θανάση Παπαϊωάννου.
Έτος γεννήσεως: 1981.
Διεύθυνση: Νεμέα.
Χρώμα οφθαλμών: Βαθυκόκκινο.
Τύπος μύτης: Κερασένιος, με βανίλια.
Σχήμα στόματος: Στρογγυλό, με βελούδινα "χείλη", βαμμένα στο φρούτο.
Μαιευτήρες/Οινολόγοι: Γιώργος και Θανάσης Παπαϊωάννου.
Διανομή: Intervino, τηλ. 6511501.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: "Το κρασί της Νεμέας του Ηρακλή σπάει την κυριαρχία των cabernets. Πλημμυρίζει το στόμα και τη μύτη με ελληνική γεύση, άρωμα και δύναμη. Μια Νεμέα 100%".
Γιατί το διαλέξαμε: Έκανε την πρώτη, ουσιαστικά, μετάγγιση φρούτου στα συνήθως βαριά μέχρι τότε νεμεάτικα κρασιά. Άνοιξε το δρόμο στο σύγχρονο πρόσωπο της ονομασίας προέλευσης Νεμέα και την έβαλε στην καρδιά των Ελλήνων.

Κτήμα Χατζημιχάλη Cabernet Sauvignon

Του: Δημήτρη Χατζημιχάλη.
Έτος γεννήσεως: 1981.
Διεύθυνση: Αταλάντη.
Χρώμα οφθαλμών: Κόκκινο, σχεδόν μελανί.
Τύπος μύτης: Πολυσύνθετος, φινετσάτος, βανιλο-φρουτο-σοκολατένιος.
Σχήμα στόματος: Μαλακό, βελούδινο, γεμάτο και δυνατό.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Μαίρη Φλεριανού.
Διανομή: Κτήματα και Επιλογές ΑΕΒΕ, τηλ. 8076705-6.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: "Το Cabernet έδινε (σ.σ. την εποχή που βγήκε) μια ευρωπαϊκή, διαφορετική γεύση [ ... ] Άρεσε, και σιγά σιγά καθιερώθηκε στους καλλιτεχνικούς κύκλους. Μπήκε στα μπαράκια της μόδας την εποχή εκείνη [ ... ] Ίσως, πάλι, οι διανοούμενοι που επέστρεφαν τότε από τη Γαλλία, το βρήκαν του γούστου τους» (απόσπασμα συνέντευξης του Δ. Χατζημιχάλη στον Δ. Αντωνόπουλο, «Αθηνόραμα», τεύχος 770).
Γιατί το διαλέξαμε: Μπορεί το "Κατώγι" και το "Chateau Carras" να προηγήθηκαν, αλλά ο Χατζημιχάλης έκανε μόδα και καθιέρωσε το cabernet στην Ελλάδα.

Samos grand cru

Του: ΕΟΣΣ (Ένωση Οινοποιητικών Συνεταιρισμών Σάμου).
Έτος γεννήσεως: 1982.
Διεύθυνση: Ονομασία Προέλευσης Σάμος.
Χρώμα οφθαλμών: Γοητευτικό, απαλό χρυσαφί.
Τύπος μύτης: Ντελικάτος και έντονος, με φρουτώδη φρεσκάδα.
Σχήμα στόματος: Σαγηνευτικά γλυκό και αρκούντως τσαχπίνικο.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Μανώλης Τσακαλάκης. Διανομή: ΕΟΣΣ, τηλ. 0273/27381.
Τι πιστεύει ο μαιευτήρας για το παιδί: "Το σαμιώτικο αυτό κρασί παράγεται με πολύ αυστηρές προδιαγραφές (επιλεγμένοι αμπελώνες με χαμηλές στρεμματικές αποδόσεις), προκειμένου να εναρμονιστεί με τις νέες διαιτητικές συνήθειες για ελαφρύτερα γλυκά κρασιά. Ταυτόχρονα, αναδεικνύει άγνωστες αρωματικές αρετές του μοσχάτου και μειώνει τη γλύκα του, δίνοντας μια πιο δροσερή γεύση".
Γιατί το διαλέξαμε: Έφερε την ανανέωση και τη σύγχρονη γεύση στο πιο καταξιωμένο ανά την υφήλιο ελληνικό γλυκό κρασί: το γλυκό σαμιώτικο.

Κούρος

Του: Βασίλη Κουρτάκη.
Έτος γεννήσεως: 1985.
Διεύθυνση: Ονομασία προέλευσης Πάτρα.
Χρώμα οφθαλμών: Κρυστάλλινο κίτρινο.
Τύπος μύτης: Ώριμη φινέτσα, εκφρασμένη σε κίτρινα φρούτα. Σχήμα στόματος: Στρογγυλό, μαλακό και πλούσιο.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Βασίλης Πυροβολάκης.
Διανομή: Δ. Κουρτάκης ΑΕ, τηλ. 0299/22231-6.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: "ο λευκός "Κούρος" το 1989, κατά τη διάρκεια διεθνούς διαγωνισμού στα πλαίσια της VΙΝΕΧΡΟ, απέσπασε (μαζί με άλλα 20 κρασιά, ανάμεσα σε 2.485) το ειδικό μεγάλο βραβείο. Το 1990, πάλι, τιμήθηκε -σε διεθνή διαγωνισμό του Λονδίνου- με το Eurobest, για την καλύτερη ετικέτα οίνου της χρονιάς. Απέδειξε ότι ένα ελληνικό κρασί μπορεί σήμερα να ανταγωνιστεί τα ξένα τόσο στην ποιότητα, όσο και στο design".
Γιατί το διαλέξαμε: Εκτός από πολύ καλό κρασί, καθιέρωσε με την τολμηρή, ανελισσόμενη ετικέτα του, ένα πρωτοποριακό packaging.

Κτήμα Γεροβασιλείου

Του: Βαγγγέλη Γεροβασιλείου.
Έτος γεννήσεως: 1987.
Διεύθυνση: Επανωμή Θεσσαλονίκης.
Χρώμα οφθαλμών: Όμορφο πρασινοκίτρινο.
Τύπος μύτης: Ιδιαίτερος, με χαρακτήρα. Άλλωστε, το άρωμα της πράσινης πιπεριάς άφησε εποχή, πολλοί πια την ψάχνουν στο ποτήρι τους.
Σχήμα στόματος: Απαλό και βαθύ.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Βαγγέλης Γεροβασιλείου.
Διανομή: Interνino, τηλ. 6511317.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: «Για πρώτη φορά αναβίωσε και οινοποιήθηκε η ξεχασμένη Μαλαγουζιά, με αποτέλεσμα να ανακαλύψουμε μια ακόμη εκλεκτή ποικιλία».
Γιατί το διαλέξαμε: Επειδή είναι από τα πρώτα κρασιά που έφεραν τη μύτη του Έλληνα στο ποτήρι και την αιχμαλώτισαν. Άλλωστε, η πρωτοφανής επιτυχία του το αποδεικνύει

Καλλίστη

Του: Γιάννη Μπουτάρη.
Έτος γεννήσεως: 1989.
Διεύθυνση: Σαντορίνη (ΟΠΑΠ).
Χρώμα οφθαλμών: Λευκόχρυσο και λαμπερό.
Τύπος μύτης: Διακριτικός και λεμονάτος, με νύξεις βανίλιας.
Σχήμα στόματος: Γεμάτο και νευρικό.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Γιάννης Βογιατζής.
Διανομή: Μπουτάρη Εμπορική, τηλ. 031/706400.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: «Η παρουσία της εταιρείας Μπουτάρη στη Σαντορίνη, έκλεινε σχεδόν δέκα χρόνια. Το ασύρτικο και τα χαρακτηριστικά του είχαν αρχίσει να μας γίνονται δεύτερη φύση και εξακολουθούσαν να είναι πρόκληση για πολλές αταξίες. Οι πατροπαράδοτες τοπικές μέθοδοι, οι νέες τεχνικές αντιλήψεις, τα γαλλικά βαρέλια και η μαγεία του νησιού, δεν μπορούσαν να μας αφήσουν ασυγκίνητους. Οι πρώτες προσπάθειες για διάφορα παντρέματα (τεχνική «sur Iies», όψιμος τρύγος, δευτερογενή αρώματα), ήταν κουραστικές. Τώρα είμαστε περήφανοι για το Σαντορινιό κρασί μας, που επάξια φέρει το όνομα "Καλλίστη"».
Γιατί το διαλέξαμε: Όχι μόνο δημιούργησε τη δημοφιλή σχολή παλαίωσης του κρασιού της Σαντορίνης, σε βαρέλι, αλλά ήταν και από τα πρώτα ελληνικά λευκά που είχαν το «δρύινο» αυτό προνόμιο.

Κτήμα Γιανακοχώρι

Του: Γιάννη Μπουτάρη.
Έτος γεννήσεως: 1990. Διεύθυνση: Νάουσα.
Χρώμα οφθαλμών: Σκούρο και σαγηνευτικό κόκκινο.
Τύπος μύτης: Σαν να πασπαλίζεις κεράσια με κανέλα, έχοντας όμως σε πρώτο πλάνο το άρωμα κατατεθέν του Ξινόμαυρου: ντομάτα, φράουλα, φραγκοστάφυλο και ελιά.
Σχήμα στόματος: Το σαρκώδες MerIot ντύνει τον αιχμηρό «σκελετό» του Ξινόμαυρου.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Γιάννης Βογιατζής.
Διανομή: Μπουτάρη Εμπορική, τηλ. 031/706400.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: -Πρωτοεμφανίστηκε στην αγορά το 1990, ως "Πειραματικός Οίνος Μπουτάρη – Ξινόμαυρο / ΜerΙοt". Φυσικά, είχαν προηγηθεί φυτεύσεις και δοκιμές αναλογιών στο χαρμάνι. Είναι το προσωπικό μου καμάρι, αφού καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μια νέα γεύση στην αυτοκρατορία του Ξινόμαυρου στην καρδιά της Νάουσας. Θεωρώ ότι ως κρασί είναι εφάμιλλο μιας πολύ καλής σοδειάς επιλεγμένου Ξινόμαυρου Νάουσας-.
Γιατί το διαλέξαμε: Επειδή βρήκε επιτέλους τον ιδανικό παρτενέρ του Ξινόμαυρου -το MerIot-, που τιθάσευσε το δύσκολο χαρακτήρα του, παρέχοντάς του εφαλτήριο για διεθνούς εμβέλειας επιδόσεις. Εξάλλου, αποτέλεσε την απάντηση ενός μεγάλου παραγωγού στη μόδα των μικρών.

Ορεινός Οίνος Αντωνόπουλου


Του: Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου.
Έτος γεννήσεως: 1990. Διεύθυνση: Μαντινεία (ΟΠΑΠ).
Χρώμα οφθαλμών: Γοητευτικό λευκόχρυσο.
Τύπος μύτης: Ο χαρακτηριστικός φίνος και λουλουδάτος, του Μοσχοφίλερου.
Σχήμα στόματος: Φίνο και δροσερό -αν και η «Μαντινεία» συνήθως θέλει κι άλλο νεύρο.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Μιχάλης Προμπονάς.
Διανομή: Santa Maura, τηλ. 7621984.
Τι πιστεύει ο μαιευτήρας για το παιδί: «Μετά από οκτώ χρόνια από τη δημιουργία της πρώτης Μαντινείας, "Ορεινά Κτήματα", μέσα από την οποία αποκτήσαμε τη γνώση και την εμπειρία της δύστροπης, αλλά και χαρισματικής, ποικιλίας "Μοσχοφίλερο", είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι: η πραγμάτωση του σκοπού του οραματιστή Κωνσταντίνου Αντωνόπουλου να αιχμαλωτίσει το άρωμα της γης και τις μυρωδιές του αμπελιού, σε ένα μπουκάλι κρασί, ήταν το στοιχείο που έφερε το δημιούργημα αυτό τόσο κοντά στον κόσμο».
Γιατί το διαλέξαμε: Επειδή ήταν το πρώτο που έκανε δημοφιλή τα κρασιά της Μαντινείας

Ασπρολίθι

Των: Άγγελου Ρούβαλη, Γιάννη Καραμπάτσου, Άγγελου Ρογκάλα.
Έτος γεννήσεως: 1990.
Διεύθυνση: Ορεινή Αιγιαλεία, Πάτρα (ΟΠΑΠ).
Χρώμα οφθαλμών: Λαμπερό και λευκοκίτρινο.
Τύπος μύτης: Φρούτο και φινέτσα -ή αλλιώς, τι ζητάει ο ανανάς στην Πάτρα;
Σχήμα στόματος: Κι όμως, ,η δροσιστική «βορειοευρωπαϊκή» οξύτητα χαρακτηρίζει αυτό το Ροδίτη.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Άγγελος Ρούβαλης.
Διανομή: Intervino, τηλ. 6511317.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: «Ξεκίνησα το Ασπρολίθι με το απλό σκεπτικό, να κάνω σωστή και σύγχρονη οινοποίηση στην περιοχή που ζούσα. Η ανταμοιβή ,ήταν γενναιόδωρη. Πρώτον, απέδειξε ότι μια διαδεδομένη ελληνική ποικιλία, ο Ροδίτης, μπορεί να ανταποκριθεί στο σύγχρονο γευστικό γούστο. Δεύτερον, φανέρωσε τις μεγάλες δυνατότητες μιας Ολόκληρης, χαρισματικής ζώνης, της ορεινής Αιγιαλείας. Και τρίτον, απέδειξε ότι η ελληνική αγορά ήταν, ώριμη για κρασιά ποιότητας, (δήλωση του Άγγελου Ρούβαλη).
Γιατί το διαλέξαμε: Επειδή έβγαλε στο προσκήνιο τις αγvoημένες μέχρι τότε αρωματικές ,δυνατότητες του -παρεξηγημένου Ροδίτη.

Ερυθρός Παπαϊωάvνoυ

Του: Θανάση Παπαϊωάννου. Έτος γεννήσεως: 1991.
Διεύθυνση: Νεμέα.
Χρώμα οφθαλμών: Χαρούμενο κόκκινο, με μοβ αποχρώσεις.
Τύπος μύτης: Χαριτωμένος, εκφραστικός, εκρηκτικά φρουτώδης.
Σχήμα στόματος: Σαρκώδες και ζωηρό.
Μαιευτήρες/Οινολόγοι: Γιώργος και Θανάσης Παπαϊωάννου.
Διανομή: Intervino, τηλ. 6511317.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: «Είναι ένας μάρτυρας της πλούσιας, βελούδινης γεύσης και του κερασένιου αρώματος του νεμεάτικου κρασιού. Έχει μεγάλη γευστική και αρωματική πληρότητα. Ένα απίθανα σφριγηλό, νεανικό, κόκκινο κρασί".
Γιατί το διαλέξαμε: Έφερε το κρασί μικρής παραγωγής στο καθημερινό τραπέζι, προτείνοντας, σε φθηνή τιμή, μια εκρηκτικά φρουτώδη εκδοχή του Αγιωργήτικου, και παράλληλα πέτυχε να σπάσει το ασυμβίβαστο «κρασί μικρής παραγωγής φθηνή τιμή», καθιερώνοντας τους μικρούς παραγωγούς σε έναν τομέα που φυσικοί κυρίαρχοι ήταν οι μεγάλοι

Αμέθυστος

Του: Κώστα Λαζαρίδη. Έτος γεννήσεως: 1992.
Διεύθυνση: Δράμα.
Χρώμα οφθαλμών: Πρασινοκίτρινο της μόδας. Τύπος μύτης: Εκρηκτικός. Μια τροπική φρουτοσαλάτα στο ποτήρι σας!
Σχήμα στόματος: Απαλό και, δροσερό. Τα ασυγκράτητα αρώματα του «σκάνε μύτη" και στο στόμα.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Βασίλης Τσακτσαρλής.
Διανομή: Παύλος Παυλίδης, τηλ. 9882273.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: «Μόλις κυκλοφόρησε στην ελληνική αγορά ο λευκός "Αμέθυστος", αμέσως εντυπωσίασε, αγαπήθηκε και απέκτησε πολλούς φίλους. Ήταν και συνεχίζει ακόμη και σήμερα να είναι ένα κρασί -το πρώτο και μοναδικό ίσως στην Ελλάδα- με έντονο αρωματικό, φρουτώδη χαρακτήρα, πλούσια, μεστή γεύση και επίγευση μεγάλης διάρκειας-.
Γιατί το διαλέξαμε: Αν ο Γεροβασιλείου έφερε τη μύτη του Έλληνα στο ποτήρι, ο , Λαζαρίδης την κάρφωσε σε αυτο και τη χόρτασε. Στον «Αμέθυστο" μυρίσαμε αρώματα που δεν είχαμε ξαναμυρίσει, ιδίως σε τέτοια ένταση, σε άλλο ελληνικό κρασί.

Syrah, Domaine Carras

Των: Γιάννη και Χρήστου Καρρά.
Έτος γεννήσεως: 1994. Διεύθυνση: Σιθωνία Χαλκιδικής.
Χρώμα οφθαλμών: Εντυπωσιακό μαυροκόκκινο. Τύπος μύτης: Πιπέρι - ,βανίλια, σημειώσατε «Χ" -σε τερεν, απο βατόμουρα και φραγκοστάφυλα.
Σχήμα στόματος: Πληθωρικό και φιλήδονα πικρό.
Μαιευτήρας/Οινολόγος: Βαγγέλης Γεροβασιλείου.
Διανομή: Πόρτο Καρράς, τηλ. 037571184.
Τι πιστεύει ο μπαμπάς για το παιδί του: «Το Syrah του Κτήματος Καρρά πιστεύω πως επιβεβαιώνει κάτι που αισθάνομαι εδώ και καιρό: ότι η Eλλάδα μπορεί και πρέπει να ανταγωνίζεται τη διεθνή σκηνή, σαν "New World" παραγωγός. Το συγκεκριμένο Syrah δεν χρειάζεται να συγκριθεί με ένα διάσημο Hermitage. Ο εξαιρετικός νότιος αμπελώνας του Κτήματος, στον οποίο καλλιεργείται από το 1975, το έχει προικίσει με εκπληκτικής ωριμότητας φρούτο, πάχος και πληθώρα "ζεστών" αρωμάτων. Χάρη στην οινοποιητική τέχνη του Βαγγέλη Γεροβασιλείου, είναι ένα πραγματικά μοντέρνο ελληνικό κρασί".
Γιατί το διαλέξαμε: Είναι η ελληνική απάντηση στο Νέο Κόσμο. Στην παγκόσμια μόδα του Syrah το κρασί του Κτήματος Καρρά παίζει δυνατά. Τόσο, που θα μπορούσαν να το περάσουν για αυστραλέζικο.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.