banner
banner
banner

Syrah: Το κόκκινο κρασί που μας κατέκτησε

ω(Φωτ) Παύλος Τσοκούνογλου ω(Φωτ) Παύλος Τσοκούνογλου Αλέξανδρος Σακκάς Αλέξανδρος Σακκάς Σάββατο, 04 Δεκεμβρίου 2010

Τα Syrah εμφανίστηκαν στον τόπο μας κάπως καθυστερημένα, αλλά διαδόθηκαν ταχύτατα και αγαπήθηκαν με πάθος. Ενώ στην Ελλάδα –όπως δείχνουν οι αριθμοί– αγαπάμε περισσότερο τα άσπρα «κομψά» κρασιά, στα κόκκινα κρασιά αγαπάμε ό,τι ακριβώς διαθέτει σε αφθονία το Syrah: πολύ σκούρο χρώμα, γλυκά και πικάντικα αρώματα, γευστικό πλούτο και στιβαρή δομή.

(φωτο Κανάρης Τσίγκανoς)

(φωτο Κανάρης Τσίγκανoς)

Δεν είναι τυχαίο ότι στις χώρες που το Syrah δίνει κρασιά με πλούτο, βάθος και στιβαρότητα (όπως συμβαίνει στην Ελλάδα), το κλίμα και οι συνθήκες μοιάζουν σημαντικά με τον τόπο καταγωγής της ποικιλίας, την κοιλάδα του Ροδανού στη νότια Γαλλία: μάλλον ζεστές περιοχές με σχετικά υψηλές θερμοκρασίες, με εδάφη και μικροκλίματα που μπορούν να δώσουν «σοβαρά» κρασιά υψηλών φιλοδοξιών και με δυνατότητες μακράς παλαίωσης. Στη χώρα μας δεν υπάρχουν περιοχές «αφιερωμένες» και «αφοσιωμένες» στη συγκεκριμένη ποικιλία. Τα Syrah, τα βρίσκουμε από τη μία μέχρι την άλλη άκρη της Ελλάδας! Από την άλλη, τα ελληνικά Syrah έχουν κυρίως ευρωπαϊκό στιλ: με πολύ σκούρο χρώμα, «μαύρα» πιπεράτα και ζωικά αρώματα, σφιχτοδεμένη και δυνατή γεύση, αλλά και στιβαρές, πλούσιες ταννίνες. Καμία σχέση με τη «γλύκα» των αυστραλέζικων κυρίως, αλλά και μερικών νοτιοαφρικάνικων Shiraz, των οποίων οι ταννίνες είναι σχεδόν ανύπαρκτες. Ενόψει των εορτών, λοιπόν, σας προτείνουμε έξι εξαιρετικά ελληνικά Syrah για να συνοδέψετε τα πιάτα του εορταστικού τραπεζιού.

banner
Syrah 2006, από το Κτήμα Παυλίδη

Παγγαιορείτικος Τοπικός Οίνος

Παγγαιορείτικος Τοπικός Οίνος

Εντυπωσιακά βαθύχρωμο. Ιδιαίτερα πολυσύνθετο και σαγηνευτικό μπουκέτο αρωμάτων. Το φρούτο έχει λίγο αποτραβηχτεί στα παρασκήνια, αλλά υπάρχει μια ολόκληρη παλέτα αρωμάτων που ακολουθούν: καρύδι, ξερό σύκο, καραμέλα γάλακτος, γλυκά και πικάντικα μπαχαρικά – μαζί με νότες από καφέ. Πληθωρική γεύση με έξοχη δομή. Ταννίνες δυνατές και ευλύγιστες και μακριά επίγευση με τόνους πικρής σοκολάτας. Είναι το κρασί που, λόγω του είδους των αρωμάτων του και της πληθωρικής του δομής, θα αναδείξει κατεξοχήν τη γοητεία του στήθους πάπιας, απλά ψημένου σενιάν στη σχάρα – και θα φτιάξει μαζί του τον τέλειο συνδυασμό.

Syrah Παπαϊωάννου 2006

Κορινθιακός Τοπικός Οίνος

Κορινθιακός Τοπικός Οίνος

Κόκκινο βαθύχρωμο, με πολύ καπνισμένη μύτη, όπου εμφανίζονται αρώματα βιολέτας και κόκκινων φρούτων σε φόντο καραμέλας. Δεν λείπουν όμως και τα ζωικά αρώματα της ποικιλίας. Στη γεύση είναι ισορροπημένο και με καλή δομή, αλλά «γλυκό» και με πολύ μαλακές ταννίνες. Η ήπια και μάλλον απαλή γεύση καθορίζει τελικά και την επιλογή εδέσματος: θα του ταίριαζε πολύ μουσακάς με μελιτζάνες, αλλά και κοτόπουλο στο φούρνο. Πολύ καλό και με κουνέλι ή λαγό, καθώς και με όλα σχεδόν τα είδη κυνηγιού –εκτός από φτερωτό–, μια και το κρέας τους είναι άπαχο και απαλό και δεν χρειάζετα πλούσια κρασιά με στιβαρές ταννίνες

banner
Syrah Κτήμα Άλφα

Τοπικός Οίνος Φλώρινας

Τοπικός Οίνος Φλώρινας

Πολύ πυκνό κόκκινο χρώμα. Όμορφα αρώματα βιολέτας, γραφίτη, ώριμου κόκκινου και φρούτου. Στη γεύση, πλούσιο και στιβαρό, με «γλυκύτητα» και πολύ έντονες ταννίνες. Λες και έχει φτιαχτεί για να ταιριάζει γάντι με μια τεράστια βοδινή μπριζόλα και κρασάτη σάλτσα.

Syrah 2006 Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Τοπικός Οίνος Δράμας

Τοπικός Οίνος Δράμας

Βαθύχρωμο και ζωηρό κόκκινο, με αρώματα μαύρου κερασιού και μαρμελάδας, που συνυπάρχουν με βοτανικές και γαλακτικές νότες συνοδευμένες από τσιμπήματα πράσινου πιπεριού. Γεύση λογικά πλούσια, αρμονική και θερμή – με στρογγυλεμένες, όμορφες ταννίνες. Δημιουργεί πανέμορφο και γευστικότατο συνδυασμό με κρέατα μαγειρεμένα με κόκκινα φρούτα και τη σάλτσα τους, αλλά και το κάπως retro παπάκι με πορτοκάλι.

Syrah «Terra Leone» 2006, από τον Γιώργο Παλυβό

Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος

Πελοποννησιακός Τοπικός Οίνος

Βαθυπόρφυρο πλούσιο χρώμα. Όμορφο και πολυσύνθετο άρωμα – θυμίζει βανίλια, καπνό πίπας, σταφίδα, δαμάσκηνο, πιπέρι και σοκολάτα. Πλούσια, γεμάτη γεύση: ξεκινάει «γλυκά», μέχρι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους οι ισχυρές ταννίνες και η έντονη οξύτητα. Αντί να περιμένετε να μαλακώσει, προσφέρετέ του από τώρα τη συνοδεία ενός εκλεκτού carre d’agneau. Θα σας στοιχίσει λίγο περισσότερο από τα απλά παϊδάκια, αλλά ο συνδυασμός θα μείνει αξέχαστος.

Syrah «Collection» 2005 Αβαντίς, από τον Απόστολο Μούντριχα

Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδας

Τοπικός Οίνος Στερεάς Ελλάδας

Μαυροπόρφυρο χρώμα. Πολυσύνθετο άρωμα, εκφράζεται με έντονη αλλά κομψότατη εξωστρέφεια. Θυμίζει μαύρο κεράσι, πιπέρι, πίσσα, βιολέτα, καραμέλα βουτύρου και σοκολάτα. Εξαιρετικά συμπαγής γεύση, πληθωρική και αρμονική. Η δομή του είναι στιβαρή, θαυμάσια «στημένη», με ζουμερές ταννίνες. Μακρύτατη επίγευση. Αυτό το κρασί χρειάζεται ένα εξαιρετικά καλά και μακρόχρονα ωριμασμένο βοδινό κόντρα φιλέτο από την Αργεντινή ή ένα αμερικανικό porter house (το prime μέρος του T-bone). Θα ταιριάξει όμως θαυμάσια και με χριστουγεννιάτικη γεμιστή γαλοπούλα.

Γευστικοί συνδυασμοί

Χωρίς αμφιβολία, τα κρασιά από Syrah είναι κρασιά φαγητού. Ιδίως δε τα ελληνικά ταιριάζουν ιδιαίτερα με μια κουζίνα που έχει ως βάση το κρέας. Πιο αναλυτικά, πρόκειται για κρασιά θα τα βγάλουν πέρα με επιτυχία συνοδεύοντας κόκκινα κρέατα ψητά στη σχάρα ή στο φούρνο και εξίσου καλά με κάθε είδος πλούσιου κρέατος που είναι μαγειρεμένο με πλούσιες σάλτσες.

Δεν θα μπορούσε όμως να πει κανείς με την ίδια βεβαιότητα ότι τα Syrah ταιριάζουν με τη μεσογειακή κουζίνα, κι ας ξεκίνησαν το μακρύ ταξίδι τους από νότιες περιοχές. Διότι ακόμα και τα Syrah του Νέου Κόσμου είναι τόσο πλούσια και πληθωρικά, που –με εξαίρεση το φιλέτο κόκκινου τόνου στη σχάρα– μόνο με πλούσια πιάτα κόκκινου κρέατος και σκληρά παλαιωμένα και έντονα στη γεύση κίτρινα τυριά ταιριάζουν. Σκεφτείτε λοιπόν τι θα γινόταν με τα στιβαρά, σφιχτοδεμένα και ταννικά ευρωπαϊκά Syrah, αν τους δίναμε για συνοδεία τα ψάρια, τα λαχανικά, τα όσπρια, τα οποία χαρακτηρίζουν την παλέτα της μεσογειακής κουζίνας. Με την ευκαιρία, να θυμίσουμε πως «μεσογειακή» δεν είναι κάθε κουζίνα των χωρών της Μεσογείου, αλλά η κουζίνα όπου το κρέας –και ιδιαιτέρως το κόκκινο– έχει πολύ διακριτική παρουσία στο τραπέζι, καθώς και όλα τα λιπαρά και πλούσια πιάτα.Χρώμα / κατηγορία

banner

Ποικιλίες

banner

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

banner

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

banner

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος