Follow us

Sex and the wine!

Νομίζετε ότι ξέρετε τι κρασιά αρέσουν στις γυναίκες; Πριν πέσετε από τα σύννεφα, πιείτε ένα ποτήρι με τον Mr. Big και σκαλίστε λίγο την κάβα της Σαμάνθα.

Sex and  the wine!

Νομίζετε ότι τις ξέρετε απέξω κι ανακατωτά, έτσι; Για τις γυναίκες μιλάω. Πόσο πλανάσθε σύντροφοι… Τόσες φορές το έχετε τραγουδήσει το άσμα «Της γυναίκας η καρδιά είναι μια άβυσσος» και ακόμα δεν μάθατε τίποτε. Οι πολυαγαπημένες μας είναι εντελώς απρόβλεπτες και τα κλισέ δεν είναι καθόλου καλός σύμβουλος για να τις καταλάβεις. Λίγη επανάληψη στο «Sex and the city» δεν βλάπτει. για να μη σας βάζω δύσκολα με τους δόκτορες Ίρβιν Γιάλομ και Σίγκμουντ Φρόιντ.

Δεν κάνω τον παντογνώστη, αλλά το φλέγον θέμα τι κρασιά προτιμούν οι γυναίκες το έχω ψάξει. Πίστευα λοιπόν κι εγώ, πριν γνωρίσω τα γούστα τους λίγο καλύτερα, ότι έτσι ντελικάτες που είναι, έτσι που ψοφάνε για χάδια, θα θέλουν ένα κρασί τρυφερό, απαλό, ελαφρύ και μυρωδάτο, μια αέρινη δαντέλα βρε αδελφέ. Κάντε, λοιπόν, ένα πείραμα: ανοίξτε κατ’ αρχάς μια καλή, ελαφριά «Μαντινεία» και ρωτήστε τη γνώμη τους. Όσες φορές το έχω επιχειρήσει, εισέπραξα την ίδια αντίδραση.

Αν τύχαινε να το μυρίσουν, μου έσκαγαν κάνα χαμόγελο λόγω του γνωστού τριανταφυλλένιου αρώματος του εν λόγω κρασιού. Με την πρώτη γουλιά όμως στράβωναν. τι ξενέρωτο μου το ανέβαζαν, τι πλαδαρό κι αγύμναστο το κατέβαζαν. Να περάσουν όλη τη νύχτα μ’ αυτό –λέμε τώρα– ούτε λόγος. Περάστε τώρα στο δεύτερο μέρος του πειράματος. Πιάστε ένα ζουμερό, παλαιωμένο σε βαρέλι Chardonnay και… ρίξτε στο γυαλί φαρμάκι! Με το που θα πέσει το χρυσό οινόπνευμα στο ποτήρι, γυαλίζουν τα μάτια τους σαν ν’ αστράφτει ολόχρυσο Cartier (χρήσιμη παρατήρηση). Μόλις το βάλουν στο στόμα αρχίζουν τα θαυμαστικά και τα επιφωνήματα. Δυνατό, σοβαρό, μεστό, πυκνό, όλο ουσία…

Ελάτε σύντροφοι, δεν είναι δύσκολο. Τα γυναικεία οινικά γούστα έχουν σαφέστατα ανθρωπομορφικό χαρακτήρα. Για να τις εμπνεύσει ένα κρασί πρέπει να μπορούν να στηριχτούν επάνω του. Κι αν δεν πειστήκατε ακόμα, περάστε στο επόμενο στάδιο του πειράματος με κόκκινο. Προτείνετε μια στρογγυλή, φιλική, φρουτώδη, χωρίς γωνίες και ακμές «Νεμέα». Φλούφλη μπορεί να μη στο πούνε το κρασί για να μη σε προσβάλουν, αλλά μπορεί ν’ ακούσεις χαρακτηρισμούς του τύπου «πολύ comme il faut είναι βρε παιδί μου» ή κάτι σε στιλ «δεν είναι και για να παρατήσεις τα πάντα και να τρέξεις ξοπίσω του».

Ανοίξτε τώρα ένα κρασί δυναμικό, πληθωρικό, σαρκώδες, γεμάτο άρωμα μαύρων φρούτων του δάσους, ένα καλλιεργημένο τερατάκι, ένα πρώτης τάξεως Bordeau ή Chateauneuf-du-Pape. Θα σας μεταφέρω απλώς τι μου είχε πει πριν από λίγα χρόνια η Έλλη Στάη σε μια φιλική γευσιγνωσία όταν πίνοντας ένα τέτοιο κρασί τη ρώτησα αν το βρίσκει σέξι. «Αυτό το κρασί είναι αλανιάρικο, σαν να κάθομαι στο τραπέζι φορώντας μαύρο φουστανάκι και γόβα στιλέτο και απέναντί μου να βρίσκεται άνδρας στιβαρός. Δεν έχει σημασία αν θα είμαι μαζί του τα επόμενα 5 λεπτά ή τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτό το κρασί έχει δύναμη, θέλω να πιω ολόκληρο το μπουκάλι».

Και τώρα που νομίζετε ότι τα μάθατε όλα σύντροφοι, σας υπενθυμίζω απλώς ότι εκτός από τα ζώδια υπάρχουν και οι ωροσκόποι όπως λένε και οι αστρολόγοι. Μην παίρνετε αέρα, στο Α είμαστε ακόμα. Το ‘παμε, είναι μια αβύσσος...


Chardonnay Αντωνόπουλου 2004
Ωραίο στόμα, πλούσια γεύση, με μια παιχνιδιάρικη γλύκα να κλείνει το μάτι χωρίς όμως να γίνεται μελό. Η οξύτητα το φρεσκάρει και του δίνει κάποια τσαχπινιά. Το άρωμά του σαν καφές με βούτυρο και μέλι. Κάποιες θα έλεγαν ότι μοιάζει στον Ρίτσαρντ Γκιρ.

Κτήμα Δρυόπη 2003 Νεμέα ΟΠΑΠ
Ένα γλυκό τέρας με καλογυμνασμένο σώμα, με όγκο και πυκνές πεντανόστιμες ταννίνες, που γοητεύει με τον εξαιρετικό συνδυασμό κομψότητας και δύναμης. Μπαχαρικά, καφές, τόνοι κόκκινων φρούτων. Χαίρονται να το μυρίζουν. Σε μια φίλη θύμισε Μπρους Γουίλις.

Ράμνιστα 2001 Νάουσα ΟΠΑΠ
Ταννίνες ντυμένες στο φρούτο που μαστιγώνουν νόστιμα τη γλώσσα. Το πίνεις και νομίζεις ότι το μασάς. Ένας δανδής με μεσογειακό look που φοράει άρωμα πικραμύγδαλου, ελιάς και μαυροκέρασου. Χμμ… Μάλλον μεταξύ Ματ Ντίλον και Τζουντ Λο.

Manousakis Nostos 2002
Στόμα σούπερ φίνο, με τους γραμμένους μυς του να διαγράφονται κάτω από ένα καλοραμμένο πουκάμισο με σοφιστικέ λεπτομέρειες. Άρωμα γλυκού ξύλου, με μπαχαρικά, δεντρολίβανο, βανίλια, βύσσινο και κακάο. Ίσως, δίδυμος αδερφός ενός Σον Κόνερι ή ενός Πιρς Μπρόσναν.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.