banner
banner
banner

Sauvignon Blanc

Δώσε φρούτο στον λαό!

ω(Φωτ) Παύλος Τσοκούνογλου ω(Φωτ) Παύλος Τσοκούνογλου Σίμος Γεωργόπουλος Σίμος Γεωργόπουλος Πέμπτη, 23 Ιουνίου 2011

Παιχνιδιάρικο, τραγανό, μυρωδάτο και δροσερό, το Sauvignon Blanc γοητεύει παραγωγούς και κοινό, κατέχοντας πλέον μία από τις δημοφιλέστερες θέσεις στο οινικό προσκήνιο. Υπέροχα κρασιά τώρα που μύρισε άνοιξη.

Sauvignon Blanc

Eίναι γεγονός ότι το Sauvignon Blanc βρίσκεται ανάμεσα στις πλέον χαρισματικές ποικιλίες του πλανήτη. Μας παίρνει από το χεράκι και μας βάζει σε έναν τεράστιο κήπο με νεραντζιές, λεμονιές, γκρέιπφρουτ, φράπες αλλά και πράσινα σμέουρα, αρωματικά χόρτα και λουλούδια. Σπάει στο στόμα και το «κρακ» μάς γεμίζει δροσιά, αρώματα και σκέρτσο. Ή –για να μιλήσουμε σε πιο ψυχοσυναισθηματικό επίπεδο– μπολιάζει κάθε ποτήρι με ανεμελιά, χαρά και χαμόγελο. Δεν είναι, λοιπόν, τυχαία τα ταξίδια του σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης, ούτε και η προ εικοσαετίας εγκατάστασή του στη χώρα μας. Ή –για να κυριολεκτούμε– η εισβολή, αφού μπορεί να ξεχωρίσει κάποιος τα πυκνά τσαμπιά με τις μικρές χοντρόφλουδες ρόγες του σχεδόν σε κάθε γωνιά του ελληνικού αμπελώνα.
Μάλιστα, αν κάποιος ανατρέξει στα πιο αναγνωρίσιμα και μοδάτα κρασιά της σύγχρονης ελληνικής οινικής ιστορίας, θα παρατηρήσει ότι σχεδόν όλα περιλαμβάνουν –και μάλιστα με κυρίαρχα ποσοστά– το Sauvignon Blanc στη σύστασή τους. Φυσικά αυτό οφείλεται στον ελαφρύ, παιχνιδιάρικο χαρακτήρα του, ο οποίος ταιριάζει γάντι με το ζεστό μας κλίμα, καθώς και στην ικανότητά του να συνοδεύει ιδανικά μεγάλο μέρος των ελληνικών πρώτων πιάτων, τις φρέσκες σαλάτες, τα τηγανητά ορεκτικά, τα ωμά θαλασσινά, ακόμη και πιάτα ψαρικών ή λευκών κρεάτων. Αλλά οφείλεται εξίσου και στη φοβερή του ικανότητα να απορροφά σαν σφουγγάρι κάθε καινούργια τάση και οινολογική τεχνική, ευρισκόμενο πάντα στον αφρό των οινοποιητικών καινοτομιών. Θέλετε ζύμωση σε χαμηλές θερμοκρασίες; Ο φρουτένιος χαρακτήρας του ταιριάζει γάντι. Θέλετε οινολογικά παιχνίδια με διάφορες ζύμες ή εκχυλίσεις σταφυλιών πριν από τη ζύμωση; Κι εδώ το Sauvignon είναι «μέσα», και μάλιστα με τα αρώματά του να εκτοξεύονται. Και για όσους το θέλουν σοφιστικέ, τα παιχνίδια με παραμονή στις οινολάσπες και τα ελαφριά περάσματα από βαρέλι δίνουν νεύρο και πολυπλοκότητα.
Συνεπώς, η χαρισματική ποικιλία έχει εξελιχθεί χέρι με χέρι με το ελληνικό κρασί, για να φτάσουμε στο μοντέρνο Sauvignon του σήμερα. Μια «μοντερνιά» μάλιστα που διαθέτει και χαρακτήρα, γεγονός που το καθιστά αναγνωρίσιμο, απομακρύνοντάς το τόσο από το πρότυπο του Λίγηρα όσο και από αυτό της Νέας Ζηλανδίας. τους δύο τόπους που έχουν συνδέσει το όνομά τους με τις ύψιστες επιδόσεις κι εκφράσεις της ποικιλίας.
Έτσι, μπροστά στην τρομακτικής οξύτητας mineral φυτικότητα των κρασιών του Λίγηρα και στο εκρηκτικά γλυκόξινο ροκάνισμα της Νέας Ζηλανδίας, το ελληνικό Sauvignon παρουσιάζεται αρωματικά πιο ντροπαλό –με κυρίαρχες τις νότες λευκόσαρκων φρούτων, πεπονιού και λουλουδιών– και γευστικά πληθωρικό, χωρίς να θυσιάζει δράμι ισορροπίας και σκέρτσου.
Βεβαίως κι εδώ –όπως παντού– υπάρχουν απογοητεύσεις, ιδιαίτερα στην περίπτωση
που τα σταφύλια προέρχονται από υπερβολικά ζεστές και υγρές περιοχές και γόνιμα εδάφη ή ο παραγωγός δεν έχει τιθασεύσει την τάση της ποικιλίας για μεγάλη παραγωγικότητα, που αδυνατίζει τελικά το κρασί. Παρόλα αυτά, το Sauvignon –όπως καταδεικνύουν και οι βαθμολογίες– κρατάει προς το παρόν τα σκήπτρα μεταξύ των αρωματικών ποικιλιών, όντας πιο «δουλεμένο» από τη Μαλαγουζιά, κι ας νιώθει την ανάσα της πιο καυτή παρά ποτέ.
Φυσικά οι οπαδοί των χαμηλών τόνων, της εσωτερικής δύναμης και της κρυμμένης πολυπλοκότητας ίσως βρουν το ελληνικό Sauvignon –αλλά και κάθε Sauvignon– πολύ απλοϊκό και προφανές. Σε αυτούς το μόνο που μπορούμε να πούμε είναι: χαρείτε και χαλαρώστε! Αφήστε που έρχεται και καλοκαίρι και τίποτα δεν μπορεί να μας βάλει σε cool καλοκαιρινή διάθεση με καλύτερο τρόπο από ένα cool Sauvignon Blanc.

banner

Sauvignon Blanc 2010, Ευάμπελος Γη

Sauvignon 
Blanc 2010, Ευάμπελος Γη

Βαθμός 87/100

Τόσο τα γλυκά αρώματα κίτρινων φρούτων και λουλουδιών όσο και το πλούσιο, πιπεράτο στόμα μάλλον δεν σπάνε τα κοντέρ τυπικότητας. Ωστόσο αυτό το εξαιρετικό κρασί από τον Δομοκό διαθέτει φοβερό πλούτο, μακριά διάρκεια και ατελείωτη επίγευση αρμπα­ρόριζας, στοιχεία που του χαρίζουν πανάξια την πρώτη θέση.
Οίνοι Δομοκού, 2232023232, τιμή: € 11,30

Sauvignon Blanc 2009, Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Sauvignon Blanc 2009, Αμπελώνες Αντωνόπουλου

Βαθμός 86,75/100

Αν το Sauvignon του
Άλφα είναι το εγγύτερο στο στιλ της Νέας Ζηλανδίας, τότε αυτό των Αμπελώνων Αντωνόπουλου είναι το Sancerre της Ελλάδας. Άγριο, ατσαλένιο, γεμάτο με το ιώδιο της θάλασσας και την ορυκτή αλμύρα των βότσαλων, απλώνει γέφυρες όχι μόνο μέχρι τον Λίγηρα αλλά και μέχρι τη Σαντορίνη.
Χάλαρης, 2104935000, τιμή: € 10,30

banner

Sauvignon Blanc 2010, Κτήμα Άλφα

Sauvignon Blanc 2010, Κτήμα Άλφα

Βαθμός 86,25/100

Η αγριάδα των χιονισμένων βουνών που περιβάλλουν τον αμπελώνα του Αμυνταίου σχεδόν «διακτινίζεται» στη φιάλη αυτού του νόστιμου Sauvignon. Πράσινο σμέουρο, πικρά εσπεριδοειδή και βουνίσια χόρτα, με τραγανό «κρακ» και νεοζηλανδικό σκέρτσο συνθέτουν ένα tour de force γι’ αυτό το λαμπερό κτήμα.
Άμβυξ, 2109692200, τιμή: € 13,50

Sauvignon Blanc 2010, Οινοποιία Αϊδαρίνη

Sauvignon Blanc 2010, Οινοποιία Αϊδαρίνη

Βαθμός 86/100
Κάποιες χρονιές ο Χρήστος Αϊδαρίνης επιλέγει να μην κυκλοφορήσει το περιορισμένης παραγωγής Sauvignon του. όταν όμως το κάνει, αυτό είναι ένα από τα καλύτερα της χώρας. Η «συνταγή» του 2010 το θέλει ελαφρύ, δροσερό, με τυπικά φυτικά αλλά και ανθώδη αρώματα κι ευχάριστα πικρούτσικο τελείωμα.
Intervino, 2102852903, τιμή: € 9,60

Sauvignon Blanc 2010, Κτήμα Αβαντίς

Sauvignon Blanc 2010, Κτήμα 
Αβαντίς

Βαθμός 85,50/100
Αν και χαμηλών τόνων, αυτό το κρασί προσφέρει με εξαιρετική καθαρότητα τα αρώματα πεπονιού, λουλουδιών και καραμέλας φρούτου. αλλά και τη γευστική ουσία, όντας δροσερό, γλυκόξινο και με ωραία εξέλιξη, που «πουσάρεται» από άγριο άρωμα πράσινου σμέουρου. Άξιος συνεχιστής των υψηλών επιδόσεων του κτήματος. Καρούλιας, 2108141801, τιμή: € 11

Sauvignon Blanc Αμπελοτόπι «Κρυόβρυση» 2010, Κτήμα Χατζημιχάλη

Sauvignon Blanc Αμπελοτόπι «Κρυόβρυση» 2010, Κτήμα 
Χατζημιχάλη

Βαθμός 85,25/100

Το κτήμα της Αταλάντης έχει επενδύσει πολλά στην κοσμοπολίτικη ποικιλία και δείχνει να δικαιώνεται. Ίσως όχι με τη χαμηλών τόνων μύτη –στην οποία πάντως τα αρώματα μπανάνας, πεπονιού και άσπρης σοκολάτας προσδίδουν ενδιαφέρον και ιδιαιτερότητα– όσο με το εξαιρετικά λεμονάτο, μακρύ και τραγανό στόμα του.
Δήμητερ, 2108075512, τιμή: € 13,50

Aristocracy 2009 Sauvignon Blanc, Αμπελώνας Παπαϊωάννου

Aristocracy 2009 Sauvignon Blanc, Αμπελώνας 
Παπαϊωάννου

Βαθμός 83,50/100

Ξεφλουδίζεις μανταρίνι, ανακατεύεις τις φλούδες με ροδοπέταλα, κόβεις και λίγο μοσχάτο σταφύλι και να σου η αξέχαστη μύτη του Aristocracy. Τόσο απλό και τόσο μοναδικό, ιδιαίτερα μάλιστα εφόσον συνοδεύεται από εκρηκτικό, τραγανό και καλοφτιαγμένο στόμα. Αριστοκρατικό δεν ξέρω αν είναι, sexy όμως είναι σίγουρα.
Intervino, 2102852903, τιμή: € 11,60

Sauvignon Blanc 2010, Συμεωνίδης

Sauvignon Blanc 2010, Συμεωνίδης

Βαθμός 83,25/100

Αυτό το Sauvignon από την Καβάλα δεν εντυπωσιάζει με μια πρώτη ανάγνωση, αφού τα αρώματα μαργαρίτας και ανθών εσπεριδοειδών μετά βίας βγαίνουν από το ποτήρι. Αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο και με το στόμα, το οποίο διαθέτει δυναμική παρουσία, γεμάτη λιπαρότητα, εξαιρετική οξύτητα και την πικράδα της νιότης.
Π. Συμεωνίδης, 2594092789, τιμή: € 10,50

Αμέθυστος Sauvignon Blanc 2009, Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη

Αμέθυστος Sauvignon Blanc 2009, Κτήμα 
Κώστα Λαζαρίδη

Βαθμός 83,25/100

Ο Αμέθυστος Fume δεν άλλαξε μόνο όνομα αλλά και την παρουσία του βαρελιού, χαρακτηριστικό που άφησε τα αρώματα των εσπεριδοειδών, του λεμονιού και των χόρτων απλώς «τυλιγμένα σε λεπτή φλούδα ξύλου», όπως εύστοχα σημείωσε ο Αλέξανδρος Σακκάς. Το μόνο που χρειάζεται είναι μερικοί μήνες στη φιάλη προκειμένου να αποβάλει το άγουρο τελείωμά του.
Χάλαρης, 2104935000,
τιμή: € 13,40

Sauvignon Blanc Fume 2009, Κτήμα Γεροβασιλείου

Sauvignon Blanc Fume 2009, 
Κτήμα Γεροβασιλείου

Βαθμός 83,25/100

Στην παρούσα φάση
το βαρέλι δείχνει να καταδυναστεύει αυτό το αξιόλογο Sauvignon. Και αυτό συμβαίνει όχι μόνο στη μύτη –όπου κυριαρχούν βαριά αρώματα κυδωνιού, λιβανιού και βανίλιας– αλλά και στο μακριάς διάρκειας στόμα, από το οποίο η δρυς αφαιρεί τη φινέτσα και τη δροσιά. Ίσως ο χρόνος δράσει υπέρ του…
Intervino, 2102852903, τιμή: € 13,50

Η δοκιμή

  • Τα κρασιά δοκιμάστηκαν στις 18/3/2011 στα γραφεία της ΔΕΣΜΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ Α.Ε. με «τυφλή» δοκιμή από τους Δημήτρη Αντωνόπουλο (δημοσιογράφος), Σίμο Γεωργόπουλο (δημοσιογράφος), Αλέξανδρο Σακκά (δημοσιογράφος) και Αργύρη Τσακίρη (οινολόγος)


  • Η γευσιγνωσία διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που προτείνει η ΕΛΔΟΙΝ


  • Τα κρασιά μάς προμήθευσαν οι παραγωγοί και οι διανομείς τους (οι τιμές είναι ενδεικτικές)


  • Στις γευσιγνωσίες του «Umami» χρησιμοποιούμε νερό S. Pellegrino για να «ησυχάσουμε» το στόμα.Χρώμα / κατηγορία

banner

Ποικιλίες

banner

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

banner

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

banner

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος