ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Σαντορίνη

Η Σαντορίνη εκρήγνυται ξανά και το «Umami» είναι εκεί για να επιβεβαιώσει ότι η οινική λάβα του Ασύρτικου τινάζεται στις ψηλότερες κορυφές του κόσμου! Τέτοια κρασιά­ θα μπορούσαν να κερδίσουν το Champions League ή να τα πιεις στην κούπα του Eurobasket...

Σαντορίνη

Μια γευσιγνωσία είκοσι λευκών κρασιών συνήθως ισοδυναμεί με ένα ευχάριστο διωράκι, ­μετά το πέρας του οποίου η γευσιγνωστική ομάδα του «Umami» μπορεί να συνεχίσει απερίσπαστα το φορτωμένο πρόγραμμά της. Όχι όμως όταν η καυτή λάβα της σαντορινιάς γης ξεπηδά μέσα από κάθε ποτήρι σκορπώντας χρώματα, αρώματα και γεύσεις που κόβουν την ανάσα. Γιατί­ αυτή η γευσιγνωσία ήταν ένα ατελείωτο­, ηδονιστικό μαρτύριο που θα έκανε ακόμα­ και τον Μαρκήσιο ντε Σαντ να γράψει από την αρχή, ξεκινώντας από λευκή κόλλα! Εντάξει, η μοναδικότητα της γεμάτης κάψα­, αέρα και ηφαιστειακή ελαφρόπετρα Σαντορίνης είναι γνωστή και χιλιοτραγουδισμένη­. το ίδιο και η ποιότητα των κρασιών της. Αυτήν­ τη φορά, όμως, η δοκιμή έσπασε όλα τα βαθμολογικά κοντέρ ξηρών λευκών κρασιών­. Η πρώτη δεκάδα «έκλεισε» με μια βαθμολογία που σε άλλες περιπτώσεις θα έδινε ακόμη και την πρώτη θέση, ενώ το κορυφαίο κρασί βαθμολογήθηκε με το απίστευτο, αλλά αληθινό 94/100. Για τέσσερις και πλέον ώρες ανεξαιρέτως όλα τα κρασιά μάς καθήλωσαν με την κλάση και την ποιό­τητα των αρωμάτων, το μοναδικό ορυκτό χαρακτήρα τους, την άγρια γευστική τους δύναμη και την ατελείωτη επίγευση – τόσο έντονη που νόμιζα ότι θα προστίθετο στο επόμενο κρασί!
Το χάρισμα της σαντορινιάς γης είναι τόσο­ μεγάλο, που πολλές φορές οι ικανότητες των παραγωγών περνούν σε δεύτερη μοίρα. Θεωρούμε δηλαδή ότι αρκεί να πάρει κάποιος στα χέρια του το ευλογημένο Ασύρτικο του νησιού και όλα τα υπόλοιπα έρχονται σχεδόν μόνα τους. Κανένα άλλο Ασύρτικο τη Ελλάδας δεν έχει τέτοιο δυναμικό. Ωστόσο, η σύγκριση με παλιότερες ανάλογες δοκιμές καταδεικνύει αμέσως τόσο τη σπουδαία δουλειά όσο και την ­πρόοδο που έχει συντελεστεί σε κάθε κάναβα του νησιού­. ­Αυτήν τη διαπίστωση δεν την επιβεβαιώνει μόνο ο υψηλότατος μέσος όρος αλλά και ο ικανός αριθμός των κρασιών εκείνων που διαθέτουν πλούτο, πολυπλοκότητα και δομή τέτοια ώστε να μπορούν να κοιτάξουν στα μάτια ακόμη και κρασιά κορυφαίων περιοχών του πλανήτη – η Βουργουνδία έρχε­ται αυτόματα στο μυαλό λόγω οξύτητας, σώματος και mineral χαρακτήρα. Και μάλιστα αντέχουν να συγκριθούν όχι απλώς με τα ­καλά Meursault ή Chassagne Montrachet αλλά και με σπουδαία Premier Cru ή –γιατί όχι;– ακόμη και με μυθικά Grand Cru! Μάλιστα, αυτή η συγκλονιστική ποιότητα­ των σαντορινιών κρασιών δεν εκφράζεται­ μέσα­ από μια μονότονη τυπικότητα, αλλά­ από μια απίστευτη πολυμορφία που έφερε­ δίπλα-­δίπλα λεμονάτα «ξυράφια», ώριμα 14,5άρια, εξωτικούς πειραματισμούς, μπαρουτοκαπνισμένους δυναμίτες αλλά και μελένιες Cuvees. Αν προσθέσουμε και τα Vinsanto του νησιού, μάλιστα, θα μπορούσαμε να απολαύσουμε ένα all-Ασύρτικο dinner, το οποίο θα περιλαμβάνει από όστρακα μέχρι πλούσια πιάτα λευκών κρεάτων και από φίνα ψαρικά μέχρι πληθωρικές εξωτικές ή fusion συνταγές.
Εξίσου εντυπωσιακή είναι η μεταμόρφωση κάθε ποιοτικής Σαντορίνης στη φιάλη. Συνη­θίζουμε να λέμε ότι τα κρασιά του νησιού­ μπορούν να παλαιώσουν. Για μια πιο ολοκληρωμένη εκτίμηση του δυναμικού τους δοκιμάσαμε και μερικές παλιότερες χρονιές εκτός συναγωνισμού. Η εκτός γευσιγνωσίας δοκιμή ώριμων φιαλών απέδειξε­ ότι η παλαίωση επιβάλλεται, καθώς επιφέρει­ τρομερές αλλαγές τόσο στην ένταση και την πολυπλοκότητα των αρωμάτων όσο και στον τρόπο που η ατσάλινη οξύτητά τους ενσωματώνεται στη δύναμη και στον πλούτο του κρασιού­. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι όλα τα παλαιω­μένα κρασιά –όπως η Σαντορίνη 2006 του Σιγάλα αλλά και τα Βαρέλι 2006 και Κτήμα 2006 του Αργυρού– έλαβαν σημαντικά υψηλότερες βαθμολογίες από τις πρόσφατες ­εμφιαλώσεις τους. Μάλιστα το τελευταίο, με μέσο όρο 95/100, συγκέντρωσε­ την υψηλότερη βαθμολογία που έχει λάβει ποτέ ελλη­νικό λευκό ξηρό κρασί!
Και όλα τα παραπάνω, με το μοναδικό terroir να αφήνει πάντα και παντού το αμίμητο αποτύπωμά του, με απόλυτα διακριτή ορυκτή παρουσία, τρομερή γευστική διάρκεια και ατελείωτη, δροσερή επίγευση. Στοιχεία που κάνουν κάθε Σαντορίνη όχι μόνο πολύτιμη αλλά και αναγνωρίσιμη ανάμεσα σε όλα τα σπουδαία κρασιά του κόσμου. Οι πιθανότητες να αποκτήσει η Ελλάδα τα ­δικά της –επισήμως καταταγμένα– Grand Cru κρασιά ή αμπελοτόπια είναι ελάχιστες, ωστόσο είναι πέρα για πέρα σίγουρο ότι ο σαντορινιός αμπελώνας θα άξιζε να καταλάβει όλες τις θέσεις της πρώτης σειράς. Για κάθε Έλληνα ανήσυχο οινόφιλο, βέβαια, ίσως τα παραπάνω δεν έχουν καμία σημασία, αφού ήδη απολαμβάνει τα πολύτιμα ­διαμάντια της Σαντορίνης δίπλα σε όλα τα μεγάλα λευκά του κόσμου, νιώθοντας ­εθνικά υπερήφανος…

To top 10 της δοκιμής

Nykteri 2010, San…torini Winery

Σαντορίνη

Βαθμός 94/100
Ένα κρασί-ηφαιστειακή έκρηξη, με την τρίμηνη παλαίωση στη δρυ να καρυκεύει αυτόν το βερικοκένιο-mineral δυναμίτη με νύξεις ζύμης, πιπεριού και ξηρών καρπών. Θα το περνούσε κάποιος­ για Viognier αυτό το αριστούργημα – τουλάχιστον μέχρι να εμφανιστούν τα ανεξίτηλα σημάδια από τον ορυκτό τσαμπουκά της ­Σαντορίνης... Mediterra, 2106009828, τιμή: € 13,50

Santorini 2010, San…torini Winery

Βαθμός 93,25/100
Εκπλήξεων συνέχεια με ένα συγκλονιστικό κρασί, το οποίο –παρά τον τροπικό του χαρακτήρα, που εκφράζεται με νότες ανανά, μάνγκο, λουκουμιού και ζαχαρωμένου λεμονιού– σφραγίζει με την τρομερή του δύναμη, την ατελείωτη ορυκτή επίγευση και τη χαρακτηριστική τανική του πινελιά το διαβατήριο ενός μονα­δικού terroir. Mediterra, 2106009828, τιμή: € 11,50

Σαντορίνη 2010, Χατζηδάκης

Βαθμός 92/100
Ορυκτά, ατσάλι, άνθη­ λεμονιάς, λουίζα και λάιμ­ πλέκουν μια έντονη πλην σοφιστικέ αρωματική δαντέλα. Το στόμα διαθέτει το «πάχος» και την… αιώνια διάρκεια που χαρακτηρίζουν τον σπουδαίο οινοποιό, με την ορυκτή αίσθηση­ πρωταγωνίστρια και το τανικό τελείωμα κερασάκι σε μια αστεράτη τούρτα. Αίολος, 2109887341, τιμή: € 11

Santorini 2010, Οινοποιία Γαβαλά

Βαθμός 90,50/100
Ένα κοφτερό και καλογυαλισμένο υγρό ξίφος που αποκαλύπτει ατσάλινη αυστηρότητα, κρυστάλλινη καθαρότητα, λεμονάτη δροσιά και μια φοβερή γευστική διάρκεια. Απαιτεί πάντως –και αξίζει– τουλάχιστον μία πενταετία στη φιάλη για να εκφράσει όλο το δυναμικό του. Intervino, 2102852903, τιμή: € 11,70

Santorini Cuvee Νο. 15 2009, Χατζηδάκης

Βαθμός 89,75/100
Πυκνός, ώριμος χαρακτήρας σαν πασπαλισμένο με κανέλα ψητό μήλο, κίτρινα φρούτα­ και λουίζα σε πρώτο φόντο και mineral πινελιές στο βάθος. Βάθος ατελείωτο όμως και στη γεύση του, αφού διαθέτει απίστευτο πλούτο, φοβερή διάρκεια και δροσερό –παρά τη γλύκα και τους 14,5 βαθμούς αλκοόλ– τελείωμα. Αίολος, 2109887341, τιμή: € 18,50

Santorini Barrel Fermented 2009, Χατζηδάκης

Βαθμός 89/100
Ο πληθωρικός, βαρύς χαρακτήρας των κρασιών του Χαρίδημου Χατζηδάκη δεν θα μπορούσε παρά να φτάνει στα όριά του στη ζυμωμένη και ωριμασμένη για δέκα μήνες σε βαρέλι Σαντορίνη του. Πετιμέζι, ζαχαρωμένα ξερά φρούτα και ξηροί καρποί στη μύτη, πάχος, στρογγυλάδα και βανιλάτος-ξηροκαρ­πάτος χαρακτήρας στο στόμα. Αίολος, 2109887341, τιμή: € 13

Κτήμα Αργυρού Βαρέλι 2009, Κτήμα Αργυρού

Βαθμός 88,75/100
Αν και ακόμη απελπιστικά νεαρή, η μύτη θυμίζει ηφαιστειακή έκρηξη, με τα ορυκτά και τα λεμονάτα αρώματα να ξεχύνονται στις πλα­γιές και το ραντισμένο με τσακμακόπετρα καπνό να φτάνει στον ουρανό. Η πίκρα της νεραντζόφλουδας είναι η γευστική γαρνιτούρα στην κομψή γεύση, που εκλιπαρεί για μια εξάχρονη παλαίωση. Γένκα, 2105278516, τιμή: € 14

Θαλασσίτης Βαρέλι 2009, Γαία Οινοποιητική

Βαθμός 88/100
Ο βαρελάτος Θαλασσίτης είναι ακόμη ντροπαλός λόγω ηλικίας. Ωστόσο, είναι διαθέσιμος να μοιραστεί μαζί μας τα αρώματα των ορυκτών, των λευκόσαρκων άγουρων φρούτων και του καπνού, αλλά και να κρατήσει τις αποστάσεις με την αυστηρά κομψή γεύση του, η μακριά επίγευση της οποίας καρυκεύεται με πιπεράτες νότες. Γαία Οινοποιητική, 2108055642, τιμή: € 14,70

Σαντορίνη 2010, Κτήμα Σιγάλα

Βαθμός 87,50/100
Η υπερβολική νεότητά του επιτάσσει ωριαία μετάγγιση ώστε να απελευθερωθεί το φίνο άρωμα, που θυμίζει ατσάλινη λάμα μετά το κόψιμο φλούδας άγουρου λεμονιού. «Σφιχτό» και αυστηρό στο στόμα, διαθέτει τη ράτσα ενός καλού Chablis αλλά και γευστική διάρκεια που εγγυάται αποθεωτικές επιδόσεις σε μία ­πενταετία. Καρούλιας, 2108141801, τιμή: € 12

Ασύρτικο της Γαίας 2010, Γαία Οινοποιητική

Βαθμός 87/100
Η άγρια ζύμωση του χυμού 80χρονων αυτόριζων αμπελιών γεμίζει το ποτήρι με την αίσθηση της ελαφρόπετρας, της κρεμ μπριλέ και του άγουρου πεπονιού. Το στόμα είναι τόσο φρουτώδες όσο ένα κρασί του Νέου Κόσμου, τόσο ορυκτό όσο μια Σαντορίνη και τόσο μακρύ όσο ένα εξαιρετικό Ασύρτικο... Γαία Οινοποιητική, 2108055642, τιμή: € 13,20

Η δοκιμή Τα κρασιά δοκιμάστηκαν στις 26/5/2011 στα γραφεία της ΔΕΣΜΗΣ ΕΚΔΟΤΙΚΗΣ Α.Ε. με «τυφλή» δοκιμή από τους Δημήτρη Αντωνόπουλο (δημοσιογράφος), Σίμο Γεωργόπουλο (δημοσιογράφος), Αλέξανδρο Σακκά (δημοσιογράφος) και Αργύρη Τσακίρη (οινολόγος). Η γευσιγνωσία διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που προτείνει η ΕΛΔΟΙΝ. Τα κρασιά μάς προμήθευσαν οι παραγωγοί και οι διανομείς τους (οι τιμές είναι ενδεικτικές). Στις γευσιγνωσίες του «Umami» χρησιμοποιούμε νερό S. Pellegrino για να «ησυχάσουμε» το στόμα.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.