Follow us

Πρωτοεμφανιζόμενοι και μικροί παραγωγοί στο ποτήρι μας…

Να σας προσφέρουμε ένα ποτήρι πετροκόρυθο ή καλύτερα ένα γουστολίδι; Η μήπως να σας προσκαλέσουμε για μια ξενάγηση στο πρώτο φωτοβολταϊκό οινοποιείο ή στους βορειοελλαδίτικους αμπελώνες, που καλλιεργούνται με φυσικά λιπάσματα; Αυτά είναι μερικά από τα έργα των μικρών και πρωτοεμφανιζόμενων οινοπαραγωγών, που βάλθηκαν να ταρακουνήσουν το ριζωμένο οινικό σύστημα και εμείς βαλθήκαμε να τους γνωρίσουμε…

Πρωτοεμφανιζόμενοι και μικροί παραγωγοί στο ποτήρι μας…

Το τότε και το τώρα…

Τότε, στην δεκαετία του 80, ξεκίναγε η προσδοκώμενη για καιρό άνθιση του ελληνικού κρασιού με αντιπρόσωπους που τελικά στην πορεία κατάφεραν να εξελιχθούν σε εμβληματικούς παραγωγούς. Η καλλιέργεια των αμπελώνων συστηματοποιήθηκε, η ποιότητα των κρασιών σταθεροποιήθηκε, οι μέθοδοι παραγωγής εξελίχθηκαν, τα οινοποιεία απέκτησαν σύγχρονα μηχανήματα και η αγορά τροφοδοτήθηκε με επώνυμα κρασιά όπως αυτά του Χατζημιχάλη, του Παπαιωάννου και του Κώστα ή του Νίκου Λαζαρίδη. Και μετά όταν η αρχική προσδοκία έγινε πλέον κατάκτηση, η καμπύλη ανάπτυξης του ελληνικού κρασιού παρέμεινε για αρκετές δεκαετίες ευθεία γραμμή. Οι παλιοί επαναπαύτηκαν και η αγορά μειονεκτούσε σε καινούριες οινικές εμπειρίες και προτάσεις. Τώρα, τα τελευταία χρόνια, μια νέα γενιά οινοπαραγωγών δείχνει ότι φορτσάρει ξανά, παρακολουθεί τις καινούριες οινικές εξελίσσεις και τις ενσωματώνει στα ελληνικά δεδομένα, επικεντρώνεται στις γηγενείς ποικιλίες, γενεσιουργεί στο αμπέλι και στο οινοποιείο και όπως φαίνεται, μπορεί να αλλάξει το βαλτωμένο οινικό σκηνικό.

Αναζητήσαμε και σας παρουσιάζουμε μια πρώτη ομάδα με καινοτόμο ενδιαφέρον… Γνωρίστε τους και εννοείται ότι θα ακολουθήσει και επόμενη.

Αχαιών Οινοποιητική

Πρωτοεμφανιζόμενοι και μικροί παραγωγοί στο ποτήρι μας…

Στην καρδιά του πιο προικισμένου αμπελώνα, στις ορεινές πλαγιές της Αιγιαλείας, πάνω ακριβώς από τον Κορινθιακό κόλπο απλώνονται οι αμπελώνες της οικογένειας Κατσικώστα, με βασικές ποικιλίες τον ροδίτη, τον σιδερίτη, τη μαυροδάφνη, το μοσχάτο και τις ξένες, syrah, merlot και cabernet. Ο Λουκάς Κατσικώστας ξεκίνησε να παράγει και να εμφιαλώνει κρασιά σε ένα υπόγειο οινοπωλείο το 1946. Αργότερα, το 1962 ο γιος του Κωνσταντίνος συνέχισε την παράδοση ιδρύοντας ένα ολοκληρωμένο οινοποιείο στην περιοχή Παλαιοκαμάρες Αιγίου. Σήμερα πλέον, τα ηνία έχει η τρίτη γενιά και στο τιμόνι βρίσκονται ο Λουκάς και η Σωσάννα. Τα δυο αδέλφια έχουν δώσει νέα οινική πνοή στο κτήμα και στο οινοποιείο, που ανακαινίστηκε και εκσυγχρονίστηκε πλήρως. Το βάρος έχει μετατοπιστεί στις γηγενείς ποικιλίες της Αιγιαλείας και σε κρασιά που εκφράζουν με μοντέρνο τρόπο την παράδοση του τόπου. Εμείς, από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, τον Σιδερίτη 2012.
http://www.achaionestate.gr

Σιδερίτης 2012 (Π.Γ.Ε. Αχαΐα – Λευκός Ξηρός, ποικιλία: σιδερίτης)
Κίτρινο σκούρο. Μια ιδιαίτερη και ενδιαφέρουσα μύτη. Μοσχοβολάει κυρίως ώριμα φρούτα, κομπόστα κυδωνιού και μανταρίνι. Το στόμα είναι γλυκό με αρκετή οξύτητα και ελαφριά τραχύτητα στο τελείωμα.
81/100 (Καλό)

Άλλα κρασιά της εκμετάλλευσης:
Μοσχάτο 2012 (Π.Γ.Ε. Αχαΐα – Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία : μοσχάτο

Ροδίτης 2012 (Π.Ο.Π. Πάτρα – Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: ροδίτης

Fairytale 2012 (Τοπικός Οίνος Πελοποννήσου – Ροζέ Ημίγλυκος)
Ποικιλία: μοσχάτο, μαυροδάφνη

Laura Nera 2012 (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Αιγιαλείας – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία: μαυροδάφνη

Οινοποιείο Γαζωρίτη

Οι Σέρρες μπήκαν στο οινικό παιχνίδι, με πρωτοστάτες τα αδέλφια Γιάννη και Σωτήρη Μπούλιου και τον φίλο τους Χρήστο Θολούλη. Οι οικογένειές τους, όπως και η περιοχή, η Αρχαία πόλη Γαζώρου, έχουν παρελθόν στην οινική και αμπελουργική παράδοση. Με αυτές τις καταβολές και επιρροές, το 2006 ανέλαβαν και μετέτρεψαν μια αποθήκη, δίπλα στο σιδηροδρομικό σταθμό, σε σύγχρονο και λειτουργικό οινοποιείο, το οινοποιείο Γαζωρίτη. Το πάθος τους, τους οδήγησε και στην καλλιέργεια των αμπελώνων με τις εξής ποικιλίες: merlot, cinsaut, chardonnay, ροδίτη και cabernet sauvignon. Σήμερα τόσο οι αμπελώνες, περίπου 100 στρεμμάτων, όσο και το κτίριο παραγωγής είναι περιποιημένοι και ανοιχτοί στους οινόφιλους για ξεναγήσεις και δοκιμές. Εμείς, από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Isari ερυθρό βαρέλι 2011 από cabernet sauvignon και merlot.
http://www.gazoritiswinery.com

Isari ερυθρό βαρέλι 2011 (Π.Γ.Ε. Σέρρες - Ερυθρός Ξηρός, ποικιλία: cabernet, merlot)
Σκούρο κόκκινο. Στη μύτη ευωδιάζουν σύνθετα αρώματα κόκκινων φρούτων, σοκολάτας, κέδρου και καπνού. Στο στόμα η παρουσία των ταννινών είναι έντονη, όμως ενσωματώνονται καλά με την πλούσια γεύση. Η επίγευση εμφανίζει διοξείδιο και γλυκά χαρακτηριστικά.
86/100 (Πολύ καλό)

Άλλα κρασιά της εκμετάλλευσης
Isari λευκό 2012 (Π.Γ.Ε. Σέρρες – Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: chardonnay

Isari ερυθρό 2011 (Π.Γ.Ε. Σέρρες – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία : cabernet, merlot

Κτήμα Γκιούλη

Ακολουθώντας την όμορφη διαδρομή από το Κιάτο προς την λίμνη Στυμφαλία πέφτουμε κυριολεκτικά πάνω στο οικογενειακό οινοποιείο Γκιούλη. Ο εμπνευστής και δημιουργός, Γιώργος Γκιούλης με την εξειδικευμένη ιδιότητα του οινολόγου και γεωπόνου, το 1993 ήταν από τους πρώτους που ξεκίνησε τη βιολογική καλλιέργεια. Τα τελευταία χρόνια τα παιδιά του έχουν μπει δυναμικά στην καλλιέργεια, στην παραγωγή, στην προώθηση των κρασιών και κυρίως στις εξαγωγές. Τα αποτελέσματα είναι ήδη εμφανή: Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες έχουν αγγίξει τα 60 στρέμματα, με ποικιλίες όπως το sauvignon gris, το chardonnay, το αγιωργίτικο, το μοσχοφίλερο, τον ροδίτη και το sauvignon blanc. Τα κρασιά είναι βελτιωμένα και τηρούν όλες τις αυστηρές προϋποθέσεις του Αμερικάνικου υπουργείου γεωργίας, για την πιστοποίηση βιολογικών οίνων. Εμείς, από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το cabernet sauvignon 2010.
http://www.domainegioulis-wines.gr

Cabernet sauvignon 2010 (Π.Γ.Ε. Κλημέντι, Ερυθρός Ξηρός, ποικιλία: cabernet sauvignon)
Ανοιχτό κόκκινο. Ξεχωρίζουν αρώματα δέρματος και ακολουθούν νύξεις κόκκινων φρούτων και καπνού. Στο στόμα είναι ελαφρύ με ταννίνες που προεξέχουν.
70/100 (Αποδεκτό)

Άλλα κρασιά της εκμετάλλευσης
Κτήμα Γκιούλη Chardonnay 2012 (Π.Γ.Ε. Κλημέντι –Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: chardonnay

Κτήμα Γκιούλη Sauvignon Gris (Π.Γ.Ε. Πελοπ/νησος –Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: sauvignon gris

Κτήμα Γκιούλη Cabernet 2000 (Τοπικός Οίνος Πελοποννήσου – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία : cabernet

Οικογένεια Γραμμένου

Ο Σπύρος Γραμμένος το 1972 έβαλε σε εφαρμογή το όραμα του για την παραγωγή τοπικών Κερκυραϊκών οίνων υψηλής ποιότητας. Στις ημέρες μας όλη η οικογένεια μοιράζεται την ίδια αγάπη και πίστη στην αξία των τοπικών κρασιών. Στους αμπελώνες τους, έκτασης 30 στρεμμάτων, καλλιεργούνται μόνο ντόπιες ποικιλίες, η λευκή κακοτρύγης και η ερυθρή πετροκόρυθο. Τα σταφύλια επιλέγονται με προσοχή και οινοποιούνται στο πρότυπο οινοποιείο, που βρίσκεται στο Μέσο της Κέρκυρας, στην περιοχή Πέλεκα. Τόσο η τοποθεσία, όσο και οι εσωτερικοί χώροι του οινοποιείου αξίζουν την επίσκεψη. Ανάμεσα στις αίθουσες ξεχωρίζει η παραδοσιακή αίθουσα δοκιμών. Εμείς, από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το πετροκόρυθο βαρέλι.
http://grammenosfamily-wines.com

Πετροκόρυθο, βαρέλι (Τοπικός Οίνος Κέρκυρας, Ερυθρός Ξηρός, ποικιλία: πετροκόρυθο, cabernet)
Ερυθρό μεσαίου βάθους. Αρώματα με βοτανικές νότες, ξέρα κόκκινα φρούτα και αίσθηση ντομάτας. Στόμα με λίγες μαλακές τανίνες, ελαφρύ και με αρκετή οξύτητα.
81/100 (Καλό)

Άλλα κρασιά της εκμετάλλευσης
Κακοτρύγης 2012 (Π.Γ.Ε. Κέρκυρα – Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: κακοτρύγης

Κτήμα Γράμψα

Οι Αμπελώνες του νεοσύστατου Ζακυνθινού κτήματος Γράμψα απλώνονται στο πανέμορφο ημιορεινό ριζίτικο χωριό, που ονομάζεται Λαγοπόδο. Σε αυτή την ρίζα του βουνού δημιουργήθηκε επίσης ένα κουκλίστικο οινοποιείο από πέτρα και ξύλο. Το οινοποιείο περιλαμβάνει ένα μικρό μουσείο με παραδοσιακά μηχανήματα αμπελοκαλλιέργειας και οινοποίησης, καθώς και έναν εξαιρετικό χώρο για γευσιγνωσίες. Μόλις βγεις από το κτίριο αγναντεύεις τους καλοδουλεμένους αμπελώνες, που αποτελούνται μόνο από τις σπάνιες ζακυνθινές ποικιλίες το λευκό γουστολίδι και τον ερυθρό αυγουστιάτη. Η προσπάθεια της οικογένειας είναι πολύ σημαντική, γιατί αυτές οι ποικιλίες είχαν σχεδόν εξαφανιστεί και τώρα επανέρχονται στο οινικό προσκήνιο προσφέροντας την ευκαιρία να τις γνωρίσουμε και να τις απολαύσουμε. Εμείς, από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων τον "Αυγουστιάτη στη ρίζα του βουνού" 2012.
http://www.ktimagrampsa.gr

Αυγουστιάτης στη ρίζα του βουνού 2012 (Τοπικός Οίνος Ζακύνθου – Ερυθρός Ξηρός, ποικιλία: αυγουστιάτης)
Ερυθρό μεσαίου βάθους. Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αρώματα των κόκκινων φρούτων και ακολουθούν διακριτικές πινελιές από μπαχαρικά και βιολέτα. Το στόμα είναι ελαφρύ με ταννίνες που είναι ακόμα σκληρές.
80/100 (Καλό)

Άλλα κρασιά της εκμετάλλευσης
Novita 2012 (Τοπικός Οίνος Ζακύνθου – Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: γουστολίδι

Αυγουστιάτης Ηλίου Φως (Τοπικός Οίνος Ζακύνθου – Ερυθρός Γλυκός)
Ποικιλία: αυγουστιάτης

Κτήμα Καρανίκα

Ο Ολλανδός Laurents Hartman άφησε τις στρατηγικές θέσεις σε μεγάλες εταιρείες μέσων επικοινωνίας στο εξωτερικό και ήρθε στο Αμύνταιο για να εκπληρώσει την μεγαλύτερη επιθυμία του, να γίνει οινοπαραγωγός. Από όλες τις αμπελουργικές χώρες και ζώνες επέλεξε αυτό το κομμάτι της Β. Ελλάδας, γιατί γοητεύτηκε από το ξινόμαυρο και τις δυνατότητές του. Το παράτολμο εγχείρημα πέτυχε και μαζί με την σύζυγο του Annette έχουν δημιουργήσει με θέα τους αμπελώνες τους, ένα οινοποιείο ξεχωριστών ποιοτικών προδιαγραφών. Χωρίζεται σε τρεις ορόφους και όλη η μεταφορά του μούστου και του κρασιού γίνεται με τη βαρύτητα, χωρίς να καταπονείται το κρασί από τις αντλίες και τα φιλτραρίσματα. Αυτή είναι και η φιλοσοφία τους. Τα κρασιά που γεννούν να γίνονται με το πιο φυσικό τρόπο. Δεν προσθέτουν καθόλου χημικά λιπάσματα, μόνο φυσικά, που ετοιμάζουν οι ίδιοι και δεν χρησιμοποιούν ζύμες ή άλλες βελτιωτικές ουσίες. Αφήνουν στη φύση και στο έδαφος να σμιλέψουν τα χαρακτηριστικά του κρασιού. Εκείνοι φροντίζουν με το καλύτερο τρόπο τα 30 τους στρέμματα με το ξινόμαυρο, το λημνιώνα, το cabernet και το ασύρτικο. Εμείς, από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Terra Levea Ασύρτικο.
http://www.karanika.com

Terra Levea Ασύρτικο (Π.Γ.Ε. Φλώρινα – Λευκός Ξηρός, ποικιλία: ασύρτικο)
Μεσαίου βάθους κίτρινο ελάχιστα γκρι. Στη μύτη παντρεύονται σύνθετα αρώματα φρέσκων και ώριμων φρούτων, όπως λεμονιού, μπανάνας και κόκκινου μήλου, σε ένα φόντο από τριαντάφυλλο, βότανα και ορυκτά. Το στόμα είναι γεμάτο με γλυκές νότες αρχικά και στη συνέχεια αποκτά ιδιαίτερη σπιρτάδα. Το τελείωμα είναι μακρύ και ελαφρά τραχύ.
85/100 (Πολύ καλό)

Άλλα κρασιά της εκμετάλλευσης
Καρανίκα Brut 2013 (Επιτραπέζιος Οίνος – Λευκός Αφρώδης)
Ποικιλία: ξινόμαυρο

Terra Levea Ξινόμαυρο 2011 (Π.Γ.Ε. Φλώρινα – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία: ξινόμαυρο

Κτήμα Καρανίκα 2010 (Π.Γ.Ε. Φλώρινα – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία: ξινόμαυρο, λημνιώνα, cabernet

La Tour Melas

Η χώρα μας έχει αποκτήσει το δικό της επισκέψιμο chateau, σε μια πανέμορφη αγροικία κοντά στον Παρνασσό, στον χωριό Αχινός. Ο κύριος Μελάς το 2001 έφερε από τη Γαλλία τις ερυθρές ποικιλίες cabernet franc και merlot. Οι ερυθρές μετανάστριες βρήκαν πρόσφορο έδαφος στα πετρώδη εδάφη της Φθιώτιδας και με ελεγχόμενη φροντίδα έδωσαν κρασιά με στυλ, που παραπέμπουν στα ερυθρά κρασιά του Bordeaux, της δεξιάς όχθης. Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες έκτασης 11 εκταρίων, είναι πυκνά φυτεμένοι σε γαλλικό σχήμα Γκιγιό, ο τρύγος γίνεται αυστηρά με το χέρι και η παραγωγή δεν ξεπερνάει τα 30-50 εκατόλιτρα ανά εκτάρι. Όλη η διαδικασία αμπελοκαλλιέργειας και παραγωγής πραγματοποιείται με βιολογικές και βιοδυναμικές μεθόδους και στο τέλος η εμφιάλωση εκτελείται επίσης χειρονακτικά. Τα ελληνικά μπορντoλέζικα κρασιά κυκλοφορούν στην αγορά μετά από 22 μήνες παλαίωσης στα βαρέλια και έξι μήνες στη φιάλη, με ετικέτα και ονομασία, που επισφραγίζει τον τύπο τους. Από τα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Cyrus one 2011 από cabernet Franc και merlot
http://latourmelas.com

Cyrus one 2011 (Ερυθρός Ξηρός, ποικιλία: cabernet Franc, merlot)
Βαθύ ερυθρό. Στη μύτη κομψά αρώματα κόκκινου φρούτου σε φόντο βοτάνων και μπαχαρικών, όπως πιπέρι και καπνό. Το στόμα είναι στρογγυλό και βελούδινο, με μεγάλη γλύκα και τανίνες με στρογγυλάδα, που του δίνουν ζωντάνια, μεγάλη διάρκεια και ωραία επίγευση.
90/100 (Εξαιρετικό)

Άλλα κρασιά της εκμετάλλευσης
La tour Melas 2011: (Επ. οίνος – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλίες: Cabernet Franc, Merlot

Κτήμα Μίγας

Για τον Δημήτρη Μίγα το κρασί είναι τρόπος ζωής. Μεγάλωσε με την οικογένεια του στον Τύρναβο δουλεύοντας το αμπέλι και δοκιμάζοντας κρασί. Η εμπειρία του, τον βοήθησε αργότερα, ώστε να επιλέξει την καλύτερη θέση για τους αμπελώνες και το οινοποιείο. Στο εντυπωσιακό κτίριο ενώνονται αρμονικά η πέτρα, το ξύλο και το τούβλο και με τον ίδιο επιτυχημένο τρόπο παντρεύονται οι παραδοσιακές και μοντέρνες τεχνικές. Το οινοποιείο μάλιστα είναι περιτριγυρισμένο, από τα 120 στρέμματα ιδιόκτητων αμπελώνων. Εκεί καλλιεργούνται με ιδιαίτερη φροντίδα οι παρακάτω διεθνείς και ελληνικές ποικιλίες : chardonnay, sauvignon, syrah, merlot, cabernet sauvignon και αντίστοιχα μοσχάτο Αμβούργου, μπατίκι και μαλαγουζιά. Τα κρασιά που προκύπτουν εκφράζουν το terroir της περιοχής. Εμείς από αυτά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, το Chardonnay βαρέλι 2011
http://www.domaine-migas.gr

Chardonnay βαρέλι 2011 (Τοπικός Οίνος Τυρνάβου – Λευκός Ξηρός, ποικιλία: chardonnay)
Κίτρινο βαθύ χρυσάφι. Στη μύτη παρελαύνουν ώριμα και έντονα αρώματα από μπανάνα, ανανά, βερίκοκο και βανίλια. Το στόμα έχει ακόμα πιο έντονα αρώματα βανίλιας και καλή οξύτητα που εμφανίζεται σταδιακά.
85/100 (Πολύ καλό)

Άλλα κρασιά της εκμετάλλευσης
Μοσχάτο Αμβούργου 2012 (Τοπικός Οίνος Τυρνάβου – Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: μοσχάτο Αμβούργου

Παλαιός Άμπελος 2012 (Τοπικός Οίνος Τυρνάβου – Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: chardonnay, sauvignon blanc

Μοσχάτο Αμβούργου 2012 (Τοπικός Οίνος Τυρνάβου – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία: μοσχάτο Αμβούργου

Παλαιός Άμπελος merlot 2012 (Τοπικός Οίνος Τυρνάβου – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία: merlot

Παλαιός Άμπελος syrah 2012 (Τοπικός Οίνος Τυρνάβου – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία: syrah

Παλαιός Άμπελος syrah – merlot 2009 (Τοπικός Οίνος Τυρνάβου – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία: syrah, merlot

Κτήμα Μπριντζίκη

Το Λαντζόι Ηλείας, ένα χωριό κρυμμένο μέσα στην πυκνή βλάστηση, είναι βάση της οινοπαραγωγικής μονάδας της οικογένειας Μπριντζίκη. Ο ιδιοκτήτης Διονύσης Μπριντζίκης, από την φύση του ανήσυχος παραγωγός, δημιούργησε εκ νέου ένα μπουτίκ οινοποιείο, που αξιοποιεί τον υπερσύγχρονο τρόπο για την παραγωγή κρασιών ποιότητας. Tο οινοποιείο είναι έτσι σχεδιασμένο, ώστε να λειτουργεί με την αρχή της βαρύτητας και να εκμεταλλεύεται τις δυνατότητες της γεωθερμικής ενέργειας. Σε αυτό βοηθάνε τα φωτοβολταικά συστήματα, που έχουν στηθεί στην οροφή του κτιρίου και αποτελούν πρωτοπορία για τα ελληνικά οινοποιεία. Στην ίδια λογική καλλιεργούνται βιολογικά, τα ιδιόκτητα 120 στρέμματα στους αμπελώνες Αρχαίας Ολυμπίας, που περιλαμβάνουν ελληνικές ποικιλίες, όπως ροδίτη, μαλαγουζιά, τινακτόρωγο, φιλέρι, ασύρτικο, αυγουστιάτη και αγιωργίκο και διεθνείς όπως, chardonnay, merlot και refosco. Εμείς, από αυτά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, τον Τινακτόρωγο 2012.
http://www.brintzikis.com

Τινακτόρωγος 2012 (Τοπικός Οίνος Ηλείας – Λευκός Ξηρός, ποικιλία τινακτόρωγος)
Κιτρινοπράσινο λαμπερό. Στην μύτη διακρίνουμε αρώματα μεσαίας έντασης εσπεριδοειδών και πυρηνόκαρπων φρούτων. Σε μεγαλύτερο βαθμό ξεχωρίζουν ο ανανάς και το ροδάκινο. Το στόμα είναι ισορροπημένο και η επίγευση έχει καλή διάρκεια.
83/100 (Καλό)

Άλλα κρασιά της εκμετάλλευσης
Ενιπέας 2012 (Π.Γ.Ε. Πισατίδα - Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: ασύρτικο, ροδίτης

Αυγουστιάτης 2009 (Π.Γ.Ε. Ηλεία – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία: αυγουστιάτης

Κτήμα Χατζηβαρύτη

Το νεότερο οινοποιείο στην Γουμένισσα, ήταν ένας κοινός κρυφός πόθος του Βαγγέλη Χατζηβαρύτη και της Όλγας Ιακωβίδου από την δεκαετία του 80. Το καλό είναι ότι σήμερα έχει πάρει σάρκα και οστά με ένα εντυπωσιακό νεοκοσμίτικο οινοποιείο αγκαλιασμένο από αμπελώνες. Στο εσωτερικό του είναι μίνιμαλ και παντού επικρατούν τα γήινα χρώματα, η πέτρα και το ξύλο. Στο ισόγειο είναι όλη η μονάδα παραγωγής και στο υπόγειο τα καλόγουστα κελάρια. Τα σταφύλια έρχονται στο οινοποιείο από τους ιδιόκτητους αμπελώνες, 120 στρεμμάτων, μετά την εφαρμογή του δύσκολου πράσινου τρύγου. Τα κρασιά που προέρχονται από το ξινόμαυρο, τη νεγκόσκα, τον ροδίτη, το ασύρτικο, το sauvignon και το cabernet, έχουν ένα μοναδικό στυλ, φινέτσα και κομψότητα. Εμείς, από αυτά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε μεταξύ των άλλων, τη Γουμένισσα 2011.
www.kondor.gr

Γουμένισσα 2011 (Π.Γ.Ε. Γουμένισσα – Ερυθρός Ξηρός, ποικιλία: ξινόμαυρο)
Κόκκινο μεσαίου βάθους. Η μύτη είναι σύνθετη με αρώματα πιπεριού, ζαμπόν, βανίλιας, καπνού, κόκκινων φρούτων και τυπικής ντομάτας. Το στόμα θυμίζει καλή Βουργουνδία, με λεπτότητα, καλή συμπύκνωση, ωραία οξύτητα και νόστιμες πιπεράτες ταννίνες. Η επίγευση είναι πολύπλοκη και μεγάλη.
90/100 (Εξαιρετικό)

Άλλα κρασιά της εκμετάλλευσης
Mosaic 2012 (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Πάικου – Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: ροδίτης, ξινόμαυρο, sauvignon

Sauvignon Ασύρτικο 2010 (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Πάικου – Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: sauvignon, ασύρτικο

Ορόσημο 2012 (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Πάικου – Λευκός Ξηρός)
Ποικιλία: ροδίτης

Ξινόμαυρο Cabernet 2011 (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Πάικου – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία: ξινόμαυρο, cabernet

Mosaic 2011 (Π.Γ.Ε. Πλαγιές Πάικου – Ερυθρός Ξηρός)
Ποικιλία: νεγκόσκα, ξινόμαυρο, merlot, cabernet

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.