Πώς να φτιάξω την προσωπική μου κάβα;

Χρήσιμα tips και οδηγίες για αγνούς εραστές, αλλά και φιλόδοξους συλλέκτες του κρασιού

Παρασκευή, 15 Μαΐου 2020

Ο εραστής του κρασιού θέλει να απολαμβάνει καλά κρασιά και στις προσωπικές του στιγμές, να τα παλαιώνει και να παρακολουθεί την εξέλιξή τους. Η δημιουργία μιας προσωπικής κάβας δεν είναι ουτοπία, αλλά ένα ρεαλιστικό σενάριο που δεν χρειάζεται παρά μια μικρή επένδυση, αλλά και μπόλικο μεράκι.

Πώς να φτιάξω την προσωπική μου κάβα;

Ένα ποτήρι καλό κρασί την κατάλληλη στιγμή. Τίποτε παραπάνω δεν χρειάζεται, για να αρχίσει μια γοητευτική σχέση που θα διαρκέσει χρόνια. Το κρασί προκαλεί και προσκαλεί τις αισθήσεις σε ένα παιχνίδισμα φαντασίας, χρωμάτων, αρωμάτων, χαράς, απόλαυσης, το οποίο, για όποιον μάθει να το παίζει, θα τον συντροφεύει για μια ζωή.

Φτιάχνω την πρώτη μου κάβα

Σε όλους μας κάπως έτσι ήρθαν τα πράγματα. Μια πρώτη ευχάριστη εμπειρία, που συχνά ήταν κεραυνοβόλος έρωτας, για να αντιληφθούμε ότι ανοίξαμε μια μεγάλη πόρτα. Πολύ σύντομα δεν αρκείσαι πια στα ποτήρια ή τα μπουκάλια καλού κρασιού που χαίρεσαι στα εστιατόρια κι αρχίζεις να θέλεις το κρασί πρωταγωνιστεί και στο σπίτι σου, σε όλες τις περιστάσεις. Στα καθημερινά γεύματα, στο κυριακάτικο τραπέζι, σε μια casual στιγμή με αλλαντικά και τυριά το κρασί έχει κιόλας κερδίσει την παρτίδα. Κι εκεί αρχίζουν οι προβληματισμοί. Θα πρέπει να τρέχω κάθε τόσο στην κάβα ή στο super market; Θα έχουν το κρασί που θέλω ή χρειάζομαι; Αξίζει τον κόπο να αναστατώνομαι κάθε φορά που θέλω να απολαύσω ένα καλό κρασί στο σπίτι με τους φίλους ή την οικογένειά μου; Αν μάλιστα είσαι wine and cheese party animal ή σου αρέσει η κοινωνική ζωή και τα τραπέζια στο σπίτι, η δημιουργία της δικής σου κάβας έρχεται σαν αναγκαιότητα.Ατέλειωτα σχεδόν τα πλεονεκτήματά της κι άλλοι τόσοι οι υπολογισμοί που πρέπει να γίνουν για να έχει σωστή συγκρότηση. Δίπλα στο συγκριτικά μεγάλο ατού, τη χρησιμότητα, υπάρχει και ο παράγοντας της υπερηφάνειας. Γιατί τη γνώση και την αγάπη που αρχίζεις σιγά - σιγά να αποκτάς, τη μετατρέπεις σε κουτί των απολαύσεων, που ανοίγει όταν επιθυμείς να προσφέρεις χαρά στους φίλους και τον εαυτό σου. Δίπλα όμως στη χαρά και την απόλαυση, έρχεται και η ανησυχία για τις προϋποθέσεις της επιτυχίας!

Χώρος και συνθήκες
Χώρος και συνθήκες

Ησυχία, σκοτάδι, απουσία οσμών, σταθερή θερμοκρασία γύρω στους 12-15°C και υγρασία 60-70%. Αυτά χρειάζεται το κρασί για να παλαιώσει ιδανικά κι αν όλοι έχουμε στο μυαλό μας εντυπωσιακά, πέτρινα, υπόγεια κελάρια, δεν σημαίνει ότι μόνο αυτά εξασφαλίζουν τις ιδανικές συνθήκες. Οι ηλεκτρικοί συντηρητές κρασιών της Liebherr, της Eurocave και άλλων εταιρειών υπόσχονται εξίσου καλά αποτελέσματα. Μικροί σε διαστάσεις και με φινιρίσματα που επιτρέπουν την τοποθέτησή τους ακόμα και στα πιο κυριλέ σαλόνια, τα έχουν όλα: σωστή θερμοκρασία και υγρασία, αντικραδασμικά συστήματα και φίλτρα κατά των δυσάρεστων οσμών. Μόνο πρόβλημα η μικρή τους χωρητικότητα. Τα 180 μπουκαλάκια που χωρά ένας μεγάλος συντηρητής είναι αστεία ποσότητα για κάποιον που έχει προσβληθεί από το μικρόβιο του συλλέκτη. Από την άλλη μεριά όμως, εμείς εδώ σας προτείνουμε να ξεκινήσετε μια προσωπική κάβα των 50-60 περίπου φιαλών που όσο την ανανεώνετε θα καλύπτει τις καθημερινές σας ανάγκες. Αν τώρα εξελιχθείτε σε συλλέκτη, τότε υπάρχει πάντα η επιλογή της αγοράς δεύτερου, ή και τρίτου συντηρητή – αρκεί να έχετε χώρο και χρήματα.

Επιλογή κρασιών και κόστος
Επιλογή κρασιών και κόστος

«Η ζωή είναι πολύ σύντομη για να πίνουμε φτηνά κρασιά». Αλήθεια; Ποιος το λέει; Μόνο ως ευφυολόγημα μπορούμε να το δούμε σήμερα, ή έστω σαν «κόντρα» προς την αδιαφορία για το τι έχουμε στο ποτήρι μας. Γιατί η παγκόσμια οινοποιία στην εποχή μας μπορεί να προσφέρει μαζί με τα μεγαλειώδη και πανάκριβα, όχι απλώς «τίμια» αλλά και πραγματικά καλά κρασιά σε πολύ ενδιαφέρουσες τιμές.Παρακολουθούμε λοιπόν στις μέρες μας τις σκηνές της παγκόσμιας αγοράς να παρουσιάζουν αστέρια ακόμη και με €6. Για εσάς, όμως, που είστε έτοιμοι να κάνετε το μεγάλο ποιοτικό βήμα και να οργανώσετε μεθοδικά τη σχέση σας με τη σημερινή οινοποιία, προτείνουμε ελαφρά αλλαγή πλεύσης. Να φτιάξετε, δηλαδή, την πρώτη σας κάβα ανεβάζοντας τον πήχη της ποιότητας, ξεκινώντας τη συλλογή σας με κρασιά που οι τιμές τους θα κυμαίνονται μεταξύ €10 και €20 ανά φιάλη. Προτείνουμε επίσης ως αριθμό εκκίνησης τις πενήντα φιάλες, ώστε το κόστος της αρχικής σας «επένδυσης» στο κρασί αυτό καθαυτό να είναι γύρω στα € 1.000.Με αυτό το ποσό ως βάση, θα μπορέσετε να οργανώσετε τις απολαύσεις σας και να τις ανανεώνετε με αρκετή ευκολία και συχνότητα χωρίς υπερβολικές δαπάνες. Καθώς κιόλας το ξεκίνημα με 50 φιάλες είναι ευέλικτο και προσιτό, θα έχετε στη διάθεσή σας ποικιλία επιλογών που και τα γούστα σας θα ευχαριστήσει και θα σας εξοικειώσει με τα χρώματα, τα αρώματα και τη θαυμαστή ποικιλία που προσφέρει η απόλαυση τού κρασιού.

Tips επιλογής κρασιών
Tips επιλογής κρασιών

- Αφού ξεκινάμε με πενήντα φιάλες, είναι ίσως καλύτερο στην αρχή να παραμείνουμε στα ελληνικά κρασιά. Έτσι, θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε και να απολαύσουμε σε μεγαλύτερο βάθος περιοχές και παραγωγούς.

- Φροντίζουμε να έχουμε στη συλλογή μας λευκά, ροζέ και κόκκινα κρασιά, αλλά και μερικά από τα καλά ελληνικά αφρώδη. Ασφαλώς και επιβάλλεται να υπάρχουν και μερικές φιάλες-εκπρόσωποι των καλύτερων γλυκών κρασιών. Σ’ αυτό τον τομέα, η Ελλάδα είναι καταπληκτική – τα γλυκά κρασιά μας είναι υπέροχα.

- Στη συλλογή μας πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ των σημαντικότερων οινοποιητικών περιφερειών της Ελλάδας (όλες δίνουν εξαιρετικά κρασιά), των κρασιών Ονομασίας Προελεύσεως (για την τυπικότητά τους) και Τοπικών Οίνων (για το επίπεδο ποιότητας και την ελευθερία κίνησης).

- Προσέχουμε ώστε να έχουμε στη συλλογή μας κρασιά και από τις πιο εκλεκτές ελληνικές ποικιλίες σταφυλιού και αλλά και από τις πιο σημαντικές διεθνείς.

- Η κάβα μας θα πρέπει να διαθέτει κρασιά άμεσης κατανάλωσης αλλά και φιάλες για παλαίωση.

- Καλό είναι να αγοράζουμε τουλάχιστον έξι φιάλες από κάθε –ερυθρό τουλάχιστον– κρασί, ώστε να μπορούμε να παρατηρούμε την εξέλιξή του στο χρόνο, δοκιμάζοντας ένα ή δύο μπουκάλια κάθε χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, διερευνούμε τόσο τις δυνατότητες παλαίωσης του κρασιού όσο και το προσωπικό μας γούστο και μπορούμε έτσι να αποφασίζουμε πιο αποτελεσματικά για τη διαχείριση της κάβας μας και τη μεγιστοποίηση της απόλαυσής μας.

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 05/04/07
Updated: 15/05/20


Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος