ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Πιερία, ο νέος προορισμός για το κρασί

Ακολουθήσαμε τη διαδρομή των κρασιών των θεών του Ολύμπου και σας μεταφέρουμε όλες μας τις εντυπώσεις. Αξίζει να κάνετε και εσείς τις δικές σας δοκιμές…

Πιερία, ο νέος προορισμός για το κρασί

Για τους περισσότερους, ο οινικός ελληνικός χάρτης περιλαμβάνει βασικούς σταθμούς, όπως είναι η Νεμέα, η Δράμα, η Σαντορίνη, η Κρήτη και η Αττική. Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια μπήκε εμβόλιμα η Πιερία και βρίσκεται συνέχεια σε ανοδική πορεία, καθιερώνοντας σιγά σιγά τη θέση της ανάμεσα στους διάσημους δρόμους κρασιού την Βόρειας Ελλάδας.

Ο δρόμος κρασιού του Ολύμπου

Πιερία, ο νέος προορισμός για το κρασί

Η μετάβαση στην Πιερία είναι μια μαγική περιοδεία σε πολύ όμορφες και ιστορικές περιοχές, στις οποίες κατοικούσαν σύμφωνα με την ελληνική μυθολογία θεοί και Μούσες. Εκεί, ανάμεσα στη σκιά του Ολύμπου, του εντυπωσιακού αρχαιολογικού πάρκου Δίου και των υπέροχων θαλασσών απλώνονται οι αμπελώνες της Πιερίας, που καλλιεργούνται κατά κύριο λόγο βιολογικά. Τα αμπέλια ευνοούνται από το προικισμένο έδαφος και το ιδιαίτερο κλίμα που αναπτύσσεται στα όρη και στις πλαγιές και ενισχύεται από την ευεργετική επίδραση της θαλασσινής αύρας. Το ταξίδι στην Πιερία μέσα από τα αρώματα και τις γεύσεις του κρασιού είναι κάτι πρωτόγνωρο και συναρπαστικό.

Αυτό που το κάνει τόσο ενδιαφέρον είναι ότι πριν από λίγα χρόνια, το κρασί της περιοχής ήταν τελείως άγνωστο ενώ σήμερα κάνει δυναμικά βήματα, μέσα από μια ομάδα νέων παραγωγών, που μας προκαλούν να το ανακαλύψουμε και να διευρύνουμε τους οινικούς μας ορίζοντες.

Κάνοντας ένα φλας μπακ, η Πιερία ήταν από την αρχαιότητα οινοπαραγωγική περιοχή, όμως τις δεκαετίες 20 και 30, με την φυλλοξήρα, το μεγαλύτερο μέρος των αμπελώνων καταστράφηκε και τη δεκαετία του 90, η αμπελοκαλλιέργεια εγκαταλείφθηκε. Ο Γιώργος Αδάμος ήταν ο πρώτος που δραστηριοποιήθηκε, μετά το 2000, με πολύ μεράκι και ακολούθησαν τα τελευταία χρόνια και άλλοι, δουλεύοντας πολύ καλά ελληνικές ποικιλίες, όπως είναι η μαλαγουζιά, το ξινόμαυρο, το ασύρτικο, ο ροδίτης, το βιδιανό και η λημνιώνα και διεθνείς, όπως είναι το merlot, το cabernet sauvignon, το chardonnay, το syrah, το trebbiano και το sauvignon… και έδωσαν νέα πνοή στα κρασιά του Ολύμπου. Στην περιοχή, απ' όπου κατάγεται μια από τις πρώτες ελληνικές ποικιλίες, η «κομπολογούλα», σήμερα συνολικά καλλιεργούνται 2, 240 στρέμματα, δραστηριοποιούνται αρκετοί οινοπαραγωγοί, κυκλοφορούν αρκετές ετικέτες και οι φιάλες ξεπερνούν τις 200.000. Να σημειώσουμε, ότι από το 2008, θεσπίστηκε στην περιοχή η ζώνη Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης ( ΠΓΕ), που επίσης έδωσε ώθησε και στήριξη στην ταυτότητα των κρασιών της περιοχής.
Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να κάνει κάποιος τη διαδρομή στη Ράχη, στο Κίτρος, στον Κολινδρινό και στα υπόλοιπα αμπελουργικά χωριά. Πέρα από τα υπέροχα τοπία που εναλλάσσονται, επισκέπτεσαι τους οινοπαραγωγούς και έρχεσαι τετ α τετ με ιντιγκαδόρικα κρασιά. Αυτή την πορεία θα ξεκινήσουμε…

Οι οινοπαραγωγοί και τα οινοποιεία

Κελάρι Αδάμου

Στη καρδιά του πανέμορφου χωριού Κίτρος βρίσκεται το οινοποιείο του Γιώργου Αδάμου και της φιλόξενης οικογένειας του. Με πολύ αγάπη ασχολούνται με τα 60 ιδιόκτητα στρέμματα αμπελώνων και φροντίζουν την ανάπτυξη του ροδίτη, του μοσχάτου και μιας σειράς ξένων ποικιλιών. Το οινοποιείο είναι παραδοσιακό και εξοπλισμένο ώστε να φτάνει την παραγωγή των 40.000 φιαλών. Το μεγάλο ατού του είναι το εντυπωσιακό κελάρι. Σε αυτό φυλάσσονται μικρά δρύινα βαρέλια, που αγκαλιάζονται από χιλιάδες φωτογραφίες πελατών, δημιουργώντας μια πολύ ιδιαίτερη και οικεία ατμόσφαιρα. Για τη δοκιμή των κρασιών, με ναυαρχίδα τη Βασίλισσα, ένα δροσερό και ισορροπημένο λευκό κρασί, μπορείτε να παραμείνετε στο κελάρι ή να πάτε στην ταβέρνα, δίπλα στο οινοποιείο, που επίσης ανήκει στην οικογένεια και σερβίρει τοπικούς μεζέδες ντουέτο με τα κρασιά του κτήματος. Οι περισσότερες ετικέτες έχουν διακριθεί και εξάγονται στην Αυστρία και στη Γερμανία.

Κίτρος Πιερία, 23510 71990

Κτήμα Kitrus

Από τα πιο πρόσφατα οινοποιεία της περιοχής, είναι αυτό του μηχανολόγου μηχανικού Γιώργου Γαρυπίδη και της οικογένειάς του. Θυμάμαι την πρώτη επαφή που είχα με τα κρασιά τους, σε ένα wine restaurant της Αθήνας, δεν τα ήξερα και μου τα πρότεινε ο οινοχόος. Ενθουσιάστηκα με τον χαρακτήρα τους. Τη δεύτερη φορά, τα είδα σε οινική έκθεση και είχαν κλέψει τις εντυπώσεις. Όλα άρχισαν το 2008, όταν φύτεψαν τον πρώτο τους αμπελώνα έκτασης 30 στρεμμάτων στην Πύδνα Πιερίας. Μετά, όλα πήραν το δρόμο τους. Πρόσθεσαν με προσοχή και άλλα στρέμματα με βασικές ποικιλίες τη μαλαγουζιά και το Syrah και δυο εκπλήξεις, τη χαμένη σπάνια ποικιλία aglianico και την πολύ ιδιαίτερη ιταλική verdicchio. Τα κρασιά από τις δυο ποικιλίες είναι πολύ ιντριγκαδόρικα και προσφέρουν μια καινούρια γευστική εμπειρία. Η μαλαγουζιά αποτελεί δυνατό χαρτί και έχει γίνει εμπορική επιτυχία. Καθόλου άδικα. Έχει σύνθετη μύτη εσπεριδοειδών και γεμάτο στόμα. Η συλλογή ολοκληρώνεται με ένα φρουτώδες Syrah. Η διαδρομή μέχρι το Kitrus αξίζει και για τα κρασιά αλλά και για το boutique οινοποιείο, μέσα στους αμπελώνες. Όπως είπε μάλιστα ο κύριος Γαρυπίδης, σκοπεύουν να αυξήσουν τους ιδιόκτητους αμπελώνες.

Πύδνα Πιερίας, 23510 77724, www.kitrus.gr

Οινοποιείο Παπαγιαννούλη

Ο Κώστας Παπαγιαννούλης ασχολείται με την μελισσοκομία, έχει έναν μικρό εκδοτικό οίκο και δεν του είναι αρκετά. Για να είναι ευχαριστημένος, τα συμπλήρωσε αρχικά με την αμπελοκαλλιέργεια το 1999 και αργότερα με την παραγωγή κρασιών. Τα κρασιά είναι η μεγάλη του αγάπη και την πέρασε και στο γιό του Δημήτρη, που έχει μπει δυναμικά στο οινοποιείο. Η λειτουργία του οικογενειακού οινοποιείου ξεκίνησε το 2010 και σήμερα εμφιαλώνουν περίπου 15.000 φιάλες, από τις ποικιλίες cabernet, merlot, αγιωργίτικο, syrah. Από αυτές προκύπτουν τέσσερα κρασιά με την επωνυμία Kέραμος, που είναι ευκολόπιοτα και ευχάριστα και ένα πέμπτο τελείως διαφορετικό. Αυτό το κρασί έχει πολύ ενδιαφέρον, είναι γλυκό και παραπέμπει σε sangria.

2 χιλιόμετρο Κατερίνης- Ν. Κεραμιδίου, 23510 31363

Κτήμα Κούρτη

Ο Απόστολος Κούρτης έχει δημιουργήσει ένα κουκλίστικο οινοποιείο στο γραφικό χωριό Ράχη και το λειτουργεί μαζί με όλη του την οικογένεια. Το χωριό ήταν γνωστό για τα καπνά, εκείνος όμως στο δικό του χωράφι το 1997, φύτεψε τα πρώτα αμπέλια τεσσάρων στρεμμάτων. Σήμερα οι ιδιόκτητοι αμπελώνες έχουν φτάσει τα 60 στρέμματα, με τις ποικιλίες cabernet, trebbiano, syrah, merlot, chardonnay, ασύρτικο και αγιωργίτικο και τα κρασιά, παραγωγής 20,000 φιαλών, ξεχωρίζουν σε διεθνείς διαγωνισμούς. Για παράδειγμα, το 2008, στις Βρυξέλες το cabernet έλαβε ασημένιο μετάλλιο. Από τα πέντε κρασιά του, ξεχωρίζει ιδιαίτερα το πληθωρικό ερυθρό Oniros. Αξίζει να το δοκιμάσετε στον ζεστό χώρο γευσιγνωσίας του οινοποιείου. Μην φύγετε χωρίς να επισκεφτείτε το κελάρι με τα γαλλικά και τα αμερικάνικα βαρέλια και το πατάρι με την απίστευτη θέα.

Ράχη Πιερίας, 2351098521

Κτήμα Χρυσοστόμου

Μια ακόμα οικογένεια, οι αδερφοί Χρυσοστόμου, Νίκος και Ηλίας, μεγάλωσαν μέσα στα αμπέλια και αποτελούν την τέταρτη γενιά που αναλαμβάνει τα ηνία. Ο επαγγελματισμός τους είχε ως αποτέλεσμα σήμερα να μετράνε 125 ιδιόκτητα στρέμματα και να αριθμούν σημαντικές διακρίσεις. Το οινοποιείο τους (που ολοκληρώθηκε το 2007), στην περιοχή Κίτρος, είναι όμορφο, πέτρινο και κυρίως έχει δυναμική, που αγγίζει την παραγωγή 40,000 φιαλών. Οι βασικές ποικιλίες που δουλεύουν είναι η μαλαγουζιά, το ασύρτικο, το chardonnay, η λημνιώνα, το ξινόμαυρο, το merlot και το syrah. Από τα κρασιά τους -έχουν οκτώ διαφορετικές ετικέτες- πολύ ιδιαίτερη είναι η Μαλαγουζιά, η οποία παλαιώνεται για δυο χρόνια σε δρύινο βαρέλι και έχει αναπτύξει πολύ ενδιαφέρουσα μύτη και πλούσιο στόμα. Στα επόμενα σχέδιά τους είναι να βγάλουν και ένα κρασί από λιαστά σταφύλια. Να προσθέσουμε, ότι τα τελευταία χρόνια πάνε καλά στο εξωτερικό, ειδικά στις χώρες Γερμανία, Βέλγιο, Αγγλία και Κύπρο.

Κίτρος, 6947433162

Κτήμα Ξηρομερίτη

Ο Σπύρος Ξηρομερίτης είναι δικηγόρος, αλλά τον κέρδισε το κρασί. Τις γνώσεις και το μεράκι υιοθέτησαν τα παιδιά του Χριστίνα και Αλέξανδρος, που μπήκαν στον χώρο πολύ ενεργά. Αρχικά, δραστηριοποιήθηκαν με τον αμπελώνα και έδωσαν νέα πνοή στο παλιό οικογενειακό χωράφι, φυτεύοντας το 2010 νέα κλήματα αγιωργίτικου, cabernet, syrah και sauvignon. Μετά, σειρά είχε το οινοποιείο. Με την επίβλεψη της Χριστίνας, ανάμεσα στους αμπελώνες δημιουργήθηκε ένα καλαίσθητο οινοποιείο με δυνατότητα παραγωγής 15.000 φιαλών. Η πρώτη ετικέτα βγήκε στην αγορά με το όνομα Ξηρομερίτης και μετά ακολούθησαν και άλλες, το ερυθρό « Παραδοσιακός», το ημίγλυκο ερυθρό « Αφροδίτη» και το γλυκό ερυθρό « Christy». Παράλληλα, η σειρά Ξηρομερίτης ενισχύθηκε με ένα παλαιωμένο ερυθρό και ένα λευκό.

Κτήμα Μυθικό Βουνό, Οικογένεια Γραμματόση

Η γνωριμία με την οινική οικογένεια Γραμματόση αξίζει να ξεκινήσει από τους πανέμορφους αμπελώνες 150 στρεμμάτων, που βρίσκονται σε ιδανική τοποθεσία, στους πρόποδες του Λιτοχωρίου Πιερίας. Μόλις τους διασχίσεις, είναι τόσο περιποιημένοι, που καταλαβαίνεις τη φροντίδα που δέχονται οι ποικιλίες ασύρτικο, μαλαγουζιά, chardonnay, sauvignon, cabernet, merlot και syrah, που καλλιεργούνται. Ο Σάκης Γραμματόσης είναι κατασκευαστής, αλλά εδώ και δώδεκα χρόνια προτεραιότητα του είναι το αμπέλι και το κρασί. Την αδυναμία του ακολουθούν και τα δυο του παιδιά, ο Γιάννης και ο Παναγιώτης, που διευρύνουν τις γνώσεις τους στη Γαλλία. Σήμερα, κυκλοφορούν δυο κρασιά με την ονομασία Μυθικό Βουνό, ένα λευκό και ένα κόκκινο. Δοκιμάσαμε το λευκό από ίση ποσότητα ασύρτικου και μαλαγουζιά, ένα κρασί ισορροπημένο, με καλή οξύτητα και ωραία φρουτώδη μύτη.

Τοπολιανή Λιτοχωρίου

Κτήμα Πιερία - Ερατεινή

Δυο έμπειροι οινολόγοι με καταξιωμένη πορεία, ο Ανδρέας Πάντος και ο Παύλος Αργυρόπουλος, συναντήθηκαν και μαζί αποφάσισαν να στηρίξουν την ανερχόμενη οινική Πιερία και να δημιουργήσουν εκεί τα κρασιά τους. Σε μια προικισμένη περιοχή, στο Κολινδρό, αρχικά ανέπτυξαν τους αμπελώνες τους έκτασης 150 στρεμμάτων, με τις συνήθεις ελληνικές και διεθνείς ποικιλίες, που ευδοκιμούν στην περιοχή, συν μια ξεχασμένη και σπάνια ποικιλία, το κολινδρινό. Σε λίγο, θα είναι έτοιμο και το κουκλίστικο οινοποιείο τους στην περιοχή. Προς το παρόν, το ενδιαφέρον τραβάνε τα κρασιά τους και για το περιεχόμενο και για όλο το μελετημένο packaging. Ο ιντριγκαδόρικος ερυθρός Γυμνός Βασιλιάς έχει μια εξαιρετική μίνιμαλ λευκή ετικέτα και αφορά ένα πολύ καλό και τυπικό syrah, με χαρακτήρα και διάρκεια. Εξίσου καλές είναι οι ετικέτες Ευχές Ερατεινές, τόσο η λευκή όσο και η ερυθρή εκδοχή, με κοινό χαρακτηριστικό την πληθωρική μύτη και το έντονο στόμα. Αυτά που πρέπει όμως οπωσδήποτε να δοκιμάσετε, είναι δυο διαφορετικές προτάσεις με μαλαγουζιά: η γλυκιά μαλαγουζιά και η πορτοκαλί.

Κολινδρό,6972-709.011

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.