Follow us

Οινοποιία Μπουτάρη: δοκιμάσαμε τους λευκούς οίνους ναυαρχίδες

Το λευκό κρασί είναι συνδεμένο στενά με τους θερμούς μήνες του καλοκαιριού γι'αυτό και εμείς δοκιμάσαμε 10 λευκά «ναυαρχίδες» από γηγενείς ποικιλίες πρεσβευτές του ελληνικού terroir και ιδού τα συμπεράσματα μας.

Οινοποιία Μπουτάρη: δοκιμάσαμε τους λευκούς οίνους ναυαρχίδες

Το εμβληματικό οινοποιείο της οικογένειας Μπουτάρη μετράει χιλιάδες τρύγους, από το 1879, μοιρασμένους στις βασικές αμπελουργικές περιοχές της χώρας, απαριθμεί αρκετές πρωτιές, καινοτομίες και βραβεύσεις και παρουσιάζει μια μεγάλη γκάμα κρασιών, όλων των κατηγοριών και των τύπων για κάθε περίσταση, είτε ειδική είτε καθημερινή.

Από το 1906 που κυκλοφόρησε η πρώτη ελληνική ερυθρή εμφιαλωμένη ετικέτα «Νάουσσα Μπουτάρη», μέχρι τους πρόσφατους πειραματικούς οίνους, τα κρασιά Μπουτάρη διέπονται από τη ίδια αρχή: αναδεικνύουν την τυπικότητα των ντόπιων ποικιλιών και την μοναδικότητα του εκάστοτε terroir και δεν επηρεάζονται από την παγκόσμια μόδα, που προωθεί την δημιουργία κρασιών φασόν με νεοκοσμίτικα χαρακτηριστικά και αβανταδόρικα αρώματα πασπαρτού.

Οινοποιία Μπουτάρη: δοκιμάσαμε τους λευκούς οίνους ναυαρχίδες

Ο προσανατολισμός στις αυτόχθονες δυνατότητες των ποικιλιών επιβεβαιώνεται καθώς σερβίρουμε ένα ένα τα κρασιά από Σαββατιανό, Μοσχοφίλερο, Μαλαγουζιά, Βιδιανό, Αθήρι και Ασύρτικο. Καμία ετικέτα δεν ξεφεύγει από τα προσδοκώμενα γνωρίσματα ποικιλότητας και καμία δεν μπαίνει στην φιλοσοφία της υπερβολής και του εντυπωσιασμού. Βρίσκουμε αρώματα και γεύσεις ξεκάθαρες και κρασιά εμφατικά της ιστορικότητας της οικογένειας Μπουτάρη, που μπορούν να παίξουν βελτιωτικό ή απογειωτικό ρόλο στο καθημερινό τραπέζι και να στηρίξουν την καθιέρωση και εξέλιξη των ελληνικών ποικιλιών από σημαντικές ζώνες, όπως είναι η Μαντινεία, η Νάουσα, η Κρήτη, η Σαντορίνη και η Αττική.

Σε όλες αυτές τις περιοχές και μάλιστα σε στρατηγικά επιλεγμένα σημεία δραστηριοποιείται η εταιρεία με οινοποιεία και ιδιόκτητους αμπελώνες. Η Νάουσσα αποτελεί το εναρκτήριο λάκτισμα καθώς εκεί δημιούργησε ο Γιάννης Μπουτάρης το 1879 το πρώτο οινοποιείο αναβιώνοντας την ερυθρή ποικιλία ξινόμαυρο. Αρκετά μετά τις δεκαετίες του ‘80 και του ‘90 η Μπουτάρης οινοποιητική επεκτάθηκε στη Γουμένισσα, στη Σαντορίνη, στη Νεμέα, στην Κρήτη και στην Αττική μέσα από την συνεργασία με την Ρωξάνη Μάτσα. Συγκεκριμένα το 1984 ολοκληρώθηκε στην ορεινή Γουμένισσα το οινοποιείο και ξεκίνησαν οι καλλιέργειες σε Νεγκόσκα, Ξινόμαυρο και Cabernet Sauvignon.

Το 1991 χτίστηκε το οινοποιείο της Μαντινείας και έτσι διασώθηκε τότε η ποικιλία Μοσχοφίλερο, που σήμερα καλλιεργείται από την Μπουτάρη σε έκταση 310 στρεμμάτων, την μεγαλύτερη που καλύπτει η γηγενής ποικιλία στην Ελλάδα. Το οινοποιείο της Σαντορίνης, που βρίσκεται στο δρόμο για τον Φάρο μετά το Ακρωτήρι, άνοιξε στα μέσα της δεκαετίας του 80 εγκαινιάζοντας μια νέα μορφή οινοτουρισμού στη χώρα με επισκέψεις, ξεναγήσεις και δοκιμές στο οινοποιείο και στους αμπελώνες. Το οινοποιείο της Κρήτης, που πρόσφατα από Φανταξομέτοχο ονομάστηκε Scalarea, λειτουργεί από τις αρχές της δεκαετίας του 90. Σήμερα έχει αναδιαμορφωθεί όλος ο αμπελώνας του με ντόπιες ποικιλίες, όπως Αθήρι, μοσχάτο σπίνας, malvasia, Κοτσιφάλι, μαυροτράγανο, μανδηλάρι, ασύρτικο, βηλάνα και βιδιανό και έχουν δημιουργηθεί σε συνεργασία με τα Aria Hotels τρεις πολυτελείς κατοικίες περιτριγυρισμένες από τα 66 στρέμματα αμπελώνα.

Η Δοκιμή

Η πλειοψηφία των κρασιών είναι «Καλά» και «Πολύ Καλά» και αυτό για ένα οινοποιείο που διαχειρίζεται τόσους μεγάλους όγκους παραγωγής είναι αξιοσημείωτο. Η γκάμα τους περιλαμβάνει τα πάντα από ευκολόπιοτα καθημερινά κρασιά, από οίνους φαγητού μέχρι εμβληματικές ετικέτες. Ειδική μνεία αξίζει στις εκδοχές του Μοσχοφίλερου!

Scalarea 2020 (Βιδιανό- Αθήρι)

Φρέσκια μύτη με αρώματα αχλαδιού και ροδάκινου και σε δεύτερη ανάγνωση περγαμόντο, νεράντζι και γκρέιπφρουτ. Το στόμα έχει ωραίες φυτικές νότες, οι οποίες εμπλουτίζονται με κίτρο και πεπόνι. Καλή ένταση και οξύτητα και φινετσάτη επίγευση.

82/100

Σαββατιανό Μάτσα 2020

Ευγενική μύτη με φυτικές νότες και λευκόσαρκο φρούτο. Το στόμα είναι ευχάριστο μεσαίου όγκου και μέτριας οξύτητας με καλή επίγευση, που παραπέμπει σε νύξεις εσπεριδοειδών

80/100

Μοσχοφίλερο 2020

Τυπικό και ευχάριστο με αρώματα μέντας και τριαντάφυλλου. Στόμα με διακριτική φυτικότητα, μέτριο όγκο και αρώματα από άνθη εσπεριδοειδών.

80/100

Φαιά γη (Μοσχοφίλερο)

Στη μύτη συμπυκνωμένα αρώματα φρούτων κυρίως πεπονιού και αχλαδιού μαζί με νότες μελιού, τριαντάφυλλου και καραμέλας βουτύρου. Στο στόμα υπερισχύει η τυπικότητα οι βουτυράτες νύξεις και τα ελαφριά mineral στοιχεία. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια και αφήνει στο τέλος τροπικές νότες.

84/100

Οροπέδιο 2020 (Μοσχοφίλερο)

Σύνθετη και κομψή μύτη με πρωταγωνιστές τις φλούδες εσπεριδοειδών, την μέντα και το τριαντάφυλλο. Το στόμα είναι λιπαρό, βουτυράτο με μεγάλη επίγευση.

81/100

Μοσχοφίλερο Cuvee Special 2020

Έντονη μύτη με τυπικά αρώματα της ποικιλίας ενισχυμένα με αρώματα ροδάκινου, πεπονιού και μάνγκου. Το στόμα είναι γεμάτο, με καλή οξύτητα και μεγάλη φρουτώδη επίγευση.

84/100

Φανταξομέτοχο (Ασύρτικο, chardonnay)

Στη μύτη κυριαρχούν οι φλούδες του πορτοκαλιού με λίγο ροδάκινο και τσακμακόπετρα. Το στόμα είναι ισορροπημένο και γενναιόδωρο με αρώματα λουλουδιών και φρούτων. Η επίγευση είναι καλή.

83/100

Μαλαγουζιά 2020

Πολύ κομψή μύτη με αρώματα εσπεριδοειδών, γκρέιπφρουτ και ροδάκινου συνδυασμένα με τσακμακόπετρα, ορυκτά και βούτυρο. Το στόμα είναι πλούσιο, γεμάτο ευχάριστες νότες φρούτων και η επίγευση έχει πολύ καλή διάρκεια.

86/100

Καλλίστη Reserve

Αυστηρή και πολύ καλά δομημένη μύτη με πρωταγωνιστές τα ορυκτά αρώματα. Το στόμα είναι αρμονικό με πολύ καλή ενσωμάτωση της παλαίωσης. Έχει επίσης όγκο και πολύ καλή οξύτητα. Η επίγευση τέλος έχει μεγάλη διάρκεια

86/100

Διάνθος ροζέ (Ξινόμαυρο)

Τυπική μύτη με αρώματα framboise σε ώριμη εκδοχή, λιαστές ντομάτας αλλά και ωραίες νότες κερασιού. Το στόμα είναι ανάλογο με φυτικές νότες, νεύρο και βουτυράτη επίγευση.

84/100

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.