Follow us

Ο σπουδαίος ρόλος του sommelier

Πόσες φορές έχετε ακούσει να λένε πως θα έρθει ο sommelier να σας βοηθήσει να διαλέξετε κρασί; Και πόσες φορές έχετε αρπάξει αυτή την ευκαιρία, να ρωτήσετε και να συζητήσετε μαζί του; Όπως λέει και ο Steve Jobs: «Ο κόσμος δεν ξέρει τι θέλει μέχρι να του το δείξεις»…

Ο σπουδαίος ρόλος του sommelier

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Παρόλο που το επάγγελμα του οινοχόου είναι από τα αρχαιότερα, οι περισσότεροι Έλληνες δεν το γνωρίζουν. Η αναβίωση του επαγγέλματος και η παρουσία οινοχόου σε μπαρ ή εστιατόρια είναι μια τάση που έχει αναπτυχθεί τις τελευταίες δεκαετίες, ανεβάζοντας το επίπεδο και το κύρος του εκάστοτε μαγαζιού. Παρόλα αυτά και ενώ θα έπρεπε ο οινοχόος να συμβουλεύει και να κατευθύνει σωστά τον πελάτη, βλέπουμε μια δυσπιστία από τη μεριά του τελευταίου προς τον οινοχόο.

Η αλήθεια είναι ότι τις προηγούμενες δεκαετίες οι οινοχόοι ήταν πολυτέλεια, εργάζονταν μόνο σε fine dining restaurants και απευθύνονταν κυρίως σε καταναλωτές υψηλού οινικού - και ίσως βιοτικού - επιπέδου. Σήμερα, παρατηρείται το φαινόμενο πολλοί σερβιτόροι να «βαφτίζονται» οινοχόοι χωρίς να έχουν ολοκληρωμένες γνώσεις γύρω από το κρασί και την κουλτούρα του.

Ένα είναι σίγουρο, πως ο πελάτης βγαίνει για να περάσει καλά και να διασκεδάσει, να συναντηθεί με την παρέα του απολαμβάνοντας ένα ποτήρι κρασί, κάποιες φορές με φαγητό, άλλες σκέτο ή με κάποιο σνακ! Και εκεί έρχεται αντιμέτωπος με μία λίστα που πιθανότατα είναι γεμάτη με άγνωστες λέξεις. Ποιος θα μπορούσε να του δώσει μία συμβουλή και μερικές προτάσεις ώστε το κρασί που θα παραγγείλει, είτε να αντιστοιχεί στα γούστα του, είτε να του προσφέρει μια ενδιαφέρουσα νέα γευστική εμπειρία; Εδώ, λοιπόν, μπαίνει ο οινοχόος!

Ο σπουδαίος ρόλος του sommelier
Ποιος θα προτείνει το κατάλληλο κρασί για ένα πιάτο, αν όχι ο sommelier;

Ο οινοχόος έχει διευρυμένες γνώσεις πάνω στο κρασί, είναι υπεύθυνος για την λίστα των κρασιών και των ποτών σε ένα μαγαζί, την συντήρηση τους και τον σωστό τρόπο σερβιρίσματος (κατάλληλη θερμοκρασία, ποτήρι). Δεν σταματά όμως ο ρόλος του οινοχόου εδώ, καθώς έχει και φυσική παρουσία στο εστιατόριο ή το winebar. Πάνω από όλα είναι ο άνθρωπος που θα προτείνει τα κατάλληλα κρασιά για το φαγητό που έχει επιλέξει ο πελάτης (όταν μιλάμε για γεύμα), θα του περιγράψει τα αρωματικά και γευστικά χαρακτηριστικά των κρασιών και θα τον καθοδηγήσει στην ιδανική επιλογή του κρασιού εκμαιεύοντας τις προσωπικές προτιμήσεις του.

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο ότι ο οινοχόος είναι εκεί για να βοηθήσει τον πελάτη. Πολλοί ακούνε την γνώμη του ειδικού σχετικά με την επιλογή του κρασιού και δεν ντρέπονται να κάνουν ερωτήσεις. Είναι αρκετές όμως και οι φορές που ο πελάτης φοβάται να ρωτήσει μήπως και πει κάτι ανόητο ή λάθος. Και στις δύο περιπτώσεις το ύφος και ο τρόπος προσέγγισης του Οινοχόου είναι αυτός που θα δημιουργήσει τις βάσεις για μια εποικοδομητική συζήτηση με στόχο την ικανοποίηση του πελάτη.

Μην νιώθετε ντροπή να ρωτήσετε κάτι. Δεν είστε υποχρεωμένοι να ξέρετε όλα τα ονόματα των ποικιλιών. Ούτε αν το Αγιωργίτικο είναι κόκκινη ή λευκή ποικιλία της Πελοποννήσου και δίνει από ροζέ και ελαφριά, έως πολύ τανικά κόκκινα, ή αν το Chablis είναι περιοχή της Γαλλίας φημισμένη για τα λευκά Chardonnay της με την κοφτερή οξύτητα. Όπως μας έλεγαν και στο σχολείο δεν υπάρχουν «χαζές» ερωτήσεις! Οι περισσότερες ερωτήσεις είναι απλές, όμως πολύ σημαντικές για την τελική επιλογή. Ο οινοχόος είναι εκεί για να βοηθήσει και όχι για να κρίνει τις γνώσεις του πελάτη.

Ο sommelier έχει δοκιμάσει όλα τα πιάτα κι όλα τα κρασιά του καταλόγου

Μην φοβάστε ότι θα ξεφύγετε εκτός προϋπολογισμού. Είναι δουλειά του οινοχόου να καταλάβει διακριτικά σε ποιο επίπεδο τιμών θέλετε να κινηθείτε και σίγουρα μην ντρέπεστε να πείτε το εύρος τιμών που θέλετε να ξοδέψετε. Είναι εκεί για να βρει το value for money κρασί για εσάς.

Αν δεν γνωρίζετε πολλά από κρασί, μην βιαστείτε να θεωρήσετε ότι όλα τα κρασιά είναι ίδια και δεν υπάρχει διαφορά! Όλα τα κρασιά είναι διαφορετικά, ακόμα και εάν προέρχονται από την ίδια ποικιλία ή την ίδια περιοχή. Αυτό είναι, άλλωστε, που το κάνει το κρασί ένα τόσο μοναδικό προϊόν: Δύο διαφορετικά κρασιά μπορούν να κάνουν ένα πιάτο να φαίνεται ίδιο αλλά και το αντίθετο!

Αν πάλι τα «ξέρετε όλα» και θεωρείτε ότι δεν χρειάζεστε την γνώμη του ειδικού, σκεφτείτε ότι ο οινοχόος έχει δοκιμάσει όλα τα κρασιά της λίστας, αλλά και όλα τα πιάτα του μενού – σίγουρα, λοιπόν, η γνώμη του έχει μια επιπλέον βαρύτητα.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, αν ο οινοχόος αρχίσει να μιλάει με δύσκολες, δυσνόητες φράσεις και ορολογίες, τότε δικαιολογημένα ο πελάτης θα είναι επιφυλακτικός απέναντι του. Οι απλές, κατανοητές και όχι περίτεχνες εκφράσεις, που δίνουν 2-3 πληροφορίες για το προϊόν και τη γεύση του, είναι οι κρίκοι που θα ενώσουν την αλυσίδα και θα οδηγήσουν τον καταναλωτή σε ένα ωραίο γευστικό ταξίδι.

Η ευγένεια, οι γνώσεις, ο επαγγελματισμός, η προσωπικότητα και το πάθος του οινοχόου, είναι τα χαρακτηριστικά που θα κάνουν τον πελάτη να νιώσει άνετα και να δεχτεί τις συμβουλές του. Είναι μια σχέση αμφίδρομη που χρειάζεται «θέληση» και από τις δύο πλευρές για να πετύχει.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.