Follow us

Νάουσα, σε κάθετη δοκιμή

Το Ξινόμαυρο είναι πάντα επίκαιρο θέμα. Η μια εκ των τεσσάρων ποικιλιών κρασιού- πρεσβευτών μας αποτελεί συχνά αγαπημένο αντικείμενο συζήτησης των οινόφιλων και όχι μόνο…

Νάουσα, σε κάθετη δοκιμή

Αν μιλήσουμε για δυνατό οινικό brand name, τότε σίγουρα πρέπει να αναφερθούμε στη Νάουσα ή, διαφορετικά, στην πολυδυναμική ποικιλία Ξινόμαυρο. Τα δυνατά χαρτιά της ερυθρής ποικιλίας κρασιού είναι η εξέλιξη και η αντοχή στον χρόνο. Για να τα επαληθεύσουμε, δοκιμάζουμε τις τρεις συνεχόμενες χρονιές 2013, 2014 και 2015 τεσσάρων σημαντικών παραγωγών της περιοχής. Τα συμπεράσματα έχουν πολύ ενδιαφέρον…

Το Ξινόμαυρο είναι πάντα επίκαιρο θέμα. Η μια εκ των τεσσάρων ποικιλιών κρασιού- πρεσβευτών, αποτελεί συχνά αγαπημένο αντικείμενο συζήτησης των οινόφιλων και όχι μόνο. Ειδικά τελευταία, γίνεται έντονος λόγος για τις δυο εκφάνσεις της Νάουσας, την παραδοσιακή και τη μοντέρνα. Η παραδοσιακή αφορά την τυπική εκδοχή της ποικιλίας, με τα χαρακτηριστικά αρώματα της λιαστής ντομάτας και της ελιάς και τις δυναμικές ταννίνες και η σύγχρονη την εμφάνιση αρωμάτων, που παραπέμπουν περισσότερο σε κόκκινο φρούτο και πιο στρογγυλεμένες ταννίνες.

Οι οινοπαραγωγοί, κυρίως της παλαιάς γενιάς, παραμένουν πιστοί στη ρουστίκ version ενώ οι νεότεροι, όπως είναι αναμενόμενο, πειραματίζονται με πιο ευκολόπιοτες παραλλαγές. Ενδιαφέρον έχει, ωστόσο, η προσπάθεια που γίνεται να χωριστούν τα αμπελοτόπια και να συγκριθούν οι Νάουσες, που προκύπτουν από διαφορετικούς αμπελώνες.

Πάντως, είτε αναφερόμαστε στην κλασική, είτε στη νέα προσέγγιση, η Νάουσα παραμένει μια από τις μοναδικές ποικιλίες κρασιού, που είναι τόσο ανθεκτική στον χρόνο. Είναι σίγουρα ποικιλία παλαίωσης και κρασί ιδανικό για food pairing, με έντονα κρέατα, τυριά και μαγειρευτά με κόκκινες σάλτσες.

Νάουσα, σε κάθετη δοκιμή

Η δοκιμή: κάθετη 2013, 2014 και 2015

Ο πειρασμός να δοκιμάσεις κάθετα διάφορες χρονιές κρασιού είναι μεγάλος. Γι αυτό επιλέξαμε τρεις εσοδείες όχι πολύ παλαιές, ώστε να υπάρχουν στο εμπόριο, αλλά να είναι και ιντριγκαδόρικες. Η έκπληξη ήταν, ότι οι περισσότεροι παραγωγοί της περιοχής δεν είχαν τις τρεις χρονιές σε απόθεμα. Από όσους διέθεταν, συγκεντρώσαμε τις φιάλες και η δοκιμή είχε πολύ ενδιαφέρον. Καταρχάς, όλα τα κρασιά κρίθηκαν από καλά μέχρι πολύ καλά. Η παλιότερη χρονιά, 2013 ή 2014 (ανάλογα με το Κτήμα) συγκέντρωσε υψηλότερη βαθμολογία από τη νεότερη του 2015. Η ώριμη Νάουσα είχε καλύτερη δομή και καλύτερη ισορροπία, με καλή αρωματική εξέλιξη και πιο βελούδινο στόμα. Αν βρείτε λοιπόν παλαιές Νάουσες να τις προτιμήσετε και αν αποκτήσετε μια φρέσκια να της δώσετε λίγο περισσότερο χρόνο, το αξίζει!

Οινοποιείο Βαένι Νάουσα

Vaeni 2014
Στη μύτη οι βουτυράτες νότες παντρεύονται με νύξεις λιαστής ντομάτας. Το στόμα είναι γεμάτο και μαλακό, με ταννίνες που εξελίσσονται ωραία και δένουν με τις νότες σοκολάτας. Η επίγευση είναι καλή και μεγάλη.
81/100 Καλό

Vaeni 2015
Στη μύτη πρωταγωνιστούν τα αρώματα φρούτων, κυρίως κερασιού ενώ η ντομάτα είναι πολύ διακριτική στο φόντο. Το στόμα είναι επίσης φρουτώδες και ευχάριστο, με καλή ένταση και διάρκεια.
80/100 Καλό

Οινοποιείο Μπουτάρη, Νάουσα

Νάουσα Boutari 2014
Ρωμαλέα αρώματα πιπεριού μαζί με νότες ξύλου και ώριμης ντομάτας. Το στόμα είναι μεσαίου όγκου με καλή δομή και ισχυρές, αλλά διαχειρίσιμες ταννίνες.
81/100 Καλό

Νάουσα Boutari 2015
Μύτη με τονισμένο φρούτο σε μορφή μαρμελάδας, ώριμη ντομάτα και νύξεις σταφίδας και φυτικότητας. Το στόμα έχει όξινο χαρακτήρα και σχετικά γρήγορη εξέλιξη.
80/100 Καλό

Οινοποιείο Αργατία, Ροδοχώρι Νάουσας

Αργατία 2013
Κομψές νότες μπαχαρικών με φύλλο ντομάτας και νύξεις ώριμων κόκκινων φρούτων. Το στόμα είναι πλούσιο, ώριμο με ενδιαφέρουσες ταννίνες, που εξελίσσονται στο στόμα.
86/100 Πολύ Καλό

Αργατία 2014
Τονισμένα αρώματα βανίλιας, μαζί με νότες δέρματος, ξύλου, ξερών χόρτων και ελαφριές δόσεις βύσσινων. Μετά την ανάδευση, εμφανίζονται αρώματα, που θυμίζουν φύλλο ντομάτας και χώμα. Το στόμα μπαίνει μαλακά και αναπτύσσει ταννίνες, που αφήνουν ένα μικρό μούδιασμα στο τελείωμα.
83/100 Καλό

Αργατία 2015
Στη μύτη είναι ευδιάκριτα τα τυπικά αρώματα της ποικιλίας -βλέπε λιαστή ντομάτα συνδυασμένα με νότες βιολέτας και μαρμελάδας κόκκινων φρούτων. Το στόμα μπαίνει με δυνατές ταννίνες που μαλακώνουν στην επίγευση.
81/100 Καλό

Κτήμα Κυρ Γιάννη, Νάουσα

Ράμνιστα Κυρ Γιάννη 2013
Η ντομάτα κυριαρχεί σε σχέση με το φρούτο και την ελαφριά βανίλια. Με τη δεύτερη ανάδευση ανοίγει και πλημμυρίζουν νότες μπαχαρικών, δαμάσκηνου και bitter σοκολάτας. Το στόμα είναι γενναιόδωρο, με μεγάλη επίγευση.
85/100 Πολύ Καλό

Ράμνιστα Κυρ Γιάννη 2015
Έντονα και ζωηρά αρώματα κόκκινων φρούτων σε αρμονία με τις νότες ντομάτας. Το στόμα είναι συμπυκνωμένο με καλές ταννίνες και ωραίες νύξεις σοκολάτας.
84/100 Καλό

Τα κρασιά δοκίμασαν οι Διονύσης Κούκης, Χρυσούλα Κυριακοπούλου, Ντίνα Γκρουμούτη, Γκόγκης Χατζηχρήστος.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.