Follow us

Μυστήριο/14 Αρτέμης Καραμολέγκος

Μυστήριο/14 Αρτέμης Καραμολέγκος

Ο Αρτέμης Καραμολέγκος σε συνεργασία με τον γνωστό γεωπόνο και οινολόγο του κτήματος Λευτέρη Αναγνώστου ξεκίνησαν μια ενδιαφέρουσα έρευνα για τις διαφορετικές εκφάνσεις του Ασύρτικου και κατάφεραν να ανοίξουν έναν καινούργιο ιντριγκαδόρικο δρόμο για τα κρασιά της Σαντορίνης. Μετά από πειράματα, για πρώτη φορά εμφιάλωσαν την «πορτοκαλί» εκδοχή της. Το πρωτοποριακό κρασί με όνομα "Μυστήριο/14" προέρχεται αποκλειστικά από ένα γέρικο αμπελοτόπι, στη δημοφιλή περιοχή του Πύργου. Η παραγωγή του έχει πολλές ιδιαιτερότητες.
Κατ' αρχάς, η ζύμωση πραγματοποιείται μόνο από τις φυσικές ζύμες, χωρίς προσθήκες και μια extra καινοτομία, την παρουσία των φλοιών. Οι φλούδες παραμένουν μέχρι το τέλος, όπως στην ερυθρή οινοποίηση. Μετά, το κρασί ωριμάζει στις οινολάσπες για δέκα ολόκληρους μήνες. Στο τέλος γίνεται η εμφιάλωση, χωρίς φιλτράρισμα. Αμέσως σου προκαλεί την επιθυμία να το δοκιμάσεις. Και δεν απογοητεύεσαι, το αντίθετο. Σε ταξιδεύει σε απάτητους οινικούς ορίζοντες.

Η μύτη του είναι έντονη και κρύβει ένα ακαταμάχητο μπουκέτο. Σε πρώτη ανάγνωση, κυριαρχούν τα ωραία αρώματα βοτάνων, κυρίως χαμομηλιού, δυόσμου και μαύρου τσαγιού. Ακολουθούν οι παιχνιδιάρικες νότες των μπαχαρικών, κάρδαμου και κόλιανδρου. Συμπληρώνουν οι νύξεις των ορυκτών μαζί με γοητευτικές πινελιές από αχλάδι και περγαμόντο. Το στόμα είναι εντυπωσιακό, γεμάτο, με υπέροχες νότες μπαχαρικών και μεγάλη επιγευση. Για να το δοκιμάσετε σωστά, καλύτερα πρώτα να το μεταγγίσετε και να το συνοδεύσετε με παλαιωμένες γραβιέρες και κρέατα με μπαχαρικά όπως, ιδανικά, το μοσχάρι με κάρυ.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.