Follow us

Μοσχοφίλερο

Η πιο παιχνιδιάρικη και ευκολόπιοτη ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα, το Μοσχοφίλερο ανθεί στην Αρκαδία αλλά και όλη την Πελοπόννησο, δίνοντας μερικά από τα πιο αρωματικά και ζωηρά λευκά κρασιά. Ευκολοσυνδύαστο και απολαυστικό, δεν είναι τυχαία ο πιο τακτικός θαμώνας στο καθημερινό τραπέζι μας!

Μοσχοφίλερο

Η ανάπτυξη και η εξέλιξη του Μοσχοφίλερου επικεντρώνεται στη Πελοπόννησο. Τα καλύτερα δείγματα τα έχει η Μαντινεία, τα οποία σύμφωνα με την νομοθεσία δίνουν κρασιά ΠΟΠ ανώτερης ποιότητας. Οι αμπελώνες βρίσκονται κυρίως γύρω από τον Μαίναλο, εκεί όπου κατά την μυθολογία ζούσε ο θεός Διόνυσος και απολάμβανε το ευχάριστο κρασί. Το ενδιαφέρον με αυτή τη ποικιλία είναι ότι, ενώ είναι ερυθρή, οινοποιείται με τις αρχές της λευκής οινοποίησης και δημιουργεί κρασιά ανοιχτόχρωμα, με γκρι ή ανοιχτές ροζ ανταύγειες, πλούσια σε αρώματα και δροσερή γεύση. Δεν μένει όμως μόνο εκεί. Από Μοσχοφίλερο μπορούμε επίσης να έχουμε μερικά από τα πιο ευχάριστα ροζέ και τα πιο φινετσάτα αφρώδη.

Μοσχοφίλερο το αρωματικό

Στην περίπτωση που έχουμε λευκά κρασιά από Μοσχοφίλερο η μύτη είναι εκρηκτική. Τα αρώματα που πλέκονται πολύ ωραία μεταξύ τους, είναι τα εσπεριδοειδή με τα λουλούδια. Συνήθως, σε ένα ποτήρι με Μοσχοφίλερο απελευθερώνονται αρώματα από λεμόνι, κίτρο, γκρέιπφρουτ, μαζί με νότες από τριαντάφυλλο και γιασεμί. Το στόμα είναι ελαφρύ, με καλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση. Τα ροζέ παίζουν σε άλλη αρωματική γκάμα, με νότες πετροκέρασου, κερασιού, φράουλας, τριαντάφυλλου, λουκουμιού και καραμέλας, ενώ τα αφρώδη έχουν ωραίες ντελικάτες νότες από άνθη λεμονιού και κίτρου.

Ιδανικά pairings

Μοσχοφίλερο

Η φρεσκάδα και οι ευχάριστες λεμονάτες νύξεις του Μοσχοφίλερου, το κάνουν πολύ αγαπητό με πολλά πιάτα, ξεκινώντας με τις σαλάτες. Ειδικά οι πράσινες σαλάτες και οι χορτόπιτες του πάνε γάντι. Πολύ καλός επίσης είναι ο συνδυασμός με τα μαλακά λευκά τυριά, που έχουν μια ελαφριά υπόξινη γεύση. Αν ψάχνετε με τι να παντρέψετε τα γιουβαρλάκια, τους λαχανοντολμάδες και τις διάφορες σούπες με αυγολέμονο με το Μοσχοφίλερο έχετε κάνει την καλύτερη επιλογή. Τα ροζέ από την άλλη πάνε πάρα πολύ με μακαρόνια με κιμά, με ιμαμ μπαιλντί στο φούρνο και με τα αγαπημένα μας λαδερά. Αν έχουμε ένα αφρώδες Μοσχοφίλερο τότε δίπλα του θα διαπρέψουν τα τηγανητά ψαράκια και τα θαλασσινά. Για τους γλυκατζίδες αξίζει ο πειραματισμός των ροζέ με την σοκολάτα και την φράουλα και των φυσαλίδων με τις λευκές τάρτες με φρούτα.

Μαντινεία Σεμέλη
Ένα τυπικό Μοσχοφίλερο με όλα τα προτερήματα της ποικιλίας. Κομψή μύτη με αρώματα λεμονοανθών, ροδάκινου και τριαντάφυλλου. Το στόμα έχει νεύρο, πολύ καλή οξύτητα και διάρκεια. Δοκιμάστε το με μια χωριάτικη σαλάτα.

Τομή Ροζέ - κτήμα Τρουπή
Ένα σομόν κρασί από Μοσχοφίλερο με εξαιρετική μύτη και στόμα. Αρώματα από ροδοπέταλα, λουκούμι και ροδόνερο ενώνονται με νότες από φράουλες και φλούδες εσπεριδοειδών. Το στόμα είναι πλούσιο, με τροπικές νύξεις και μεγάλη επίγευση. Δοκιμάστε το με γεμιστά και με μικρά τηγανητά ψαράκια.

Amalia Brut - κτήμα Τσέλεπος
Ένα εμβληματικό αφρώδες κρασί 100% από Μοσχοφίλερο. Η μύτη είναι φινετσάτη με αρώματα τριαντάφυλλου και λεμονιού. Το στόμα είναι πολύ ευχάριστο, με παιχνιδιάρικες φυσαλίδες και φρουτώδη επίγευση. Δοκιμάστε το με ceviche λαβράκι, με γαρίδες και με όστρακα.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.