banner
banner
banner

Μια ροζέ μονομαχία: Αγιωργίτικο V/S Ξινόμαυρο

Δοκιμάζοντας ροζέ με concept τις δυο βασικές ελληνικές ερυθρές ποικιλίες

Χρυσούλα Κυριακοπούλου Χρυσούλα Κυριακοπούλου Πέμπτη, 12 Οκτωβρίου 2017

Αν θέλαμε να εντοπίσουμε την κατηγορία κρασιών που τελευταία αποκτάει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις προτιμήσεις των οινόφιλων, δεν θα ήταν δύσκολο. Είναι αναμφισβήτητα τα ροζέ, που γράφουν νέο κεφάλαιο…

Μια ροζέ μονομαχία: Αγιωργίτικο V/S Ξινόμαυρο

Από αμφιλεγόμενη κατηγορία και με τη ρετσινιά της χαμηλής ποιότητας, έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή, με πολλές ποιοτικές ετικέτες, που επιβεβαιώνουν τη δυναμική τους. Ανάμεσα τους, ξεχωρίζουν οι ροζέ εκδοχές από ελληνικές ποικιλίες. Για του λόγου το αληθές, βάλαμε στο τραπέζι των δοκιμών τα τριανταφυλλί και σομόν κρασιά με προέλευση δυο ερυθρές ποικιλίες-πρεσβευτές, το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο και κάναμε μεταξύ τους ένα ενδιαφέρον γευστικό crash test.

banner
Τα ροζέ δηλώνουν “παρών”
Τα ροζέ δηλώνουν “παρών”

Ξεφυλλίζοντας τις λίστες στα περισσότερα εστιατόρια τα τελευταία χρόνια, φαίνεται η αναβαθμισμένη παρουσία των ροζέ κρασιών. Τα ελκυστικά σε χρώμα κρασιά έχουν πλέον πιστούς οπαδούς, που απολαμβάνουν τις αρετές τους. Αυτή η προτίμηση ήρθε σιγά σιγά και καθιερώθηκε ως τάση.
Κάνοντας ένα γρήγορο flash back, τα ροζέ πέρασαν από τη λανθασμένη φήμη της ανάμιξης λευκών και ερυθρών και τις λίγες αποδεκτές ετικέτες και έφτασαν να είναι το νέο trend, με τους παραγωγούς να αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των ροζέ φιαλών τους.


Αρχικά, γνωρίσαμε τα ρουμπινί κρασιά με τα έντονα αρώματα framboise και σήμερα η γκάμα έχει εξελιχθεί με λαμπερά ανοιχτόσρωμα σομόν, τύπου Προβηγκίας.
Τα ταμπού για τα ροζέ έχουν ξεπεραστεί και οι γνώστες δεν διστάζουν να τα συνδυάσουν με όλους τους τύπους κουζίνας. Είναι αλήθεια, άλλωστε, ότι ταιριάζουν σχεδόν με όλα. Αγαπάνε τα comfort food, τα μεσογειακά πιάτα, τα λαδερά και πάνω από όλα την ανατολίτικη και έθνικ κουζίνα.

Μια ροζέ μονομαχία: Αγιωργίτικο V/S Ξινόμαυρο

Δυο ποικιλίες, που έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα σε ροζέ κρασιά με ελληνική ταυτότητα, είναι το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο. Βάζοντάς τα δίπλα δίπλα σε μια δοκιμή, η εμπειρία ήταν συναρπαστική και τα αποτελέσματα έχουν πολύ ενδιαφέρον, καθώς επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο. Τα περισσότερα κρασιά είτε από τη μια είτε από την άλλη ποικιλία κρίθηκαν καλά.
Δείτε αναλυτικά τη δοκιμή και διαλέξτε αυτά που ταιριάζουν περισσότερο στα γούστα σας ή στις ανάλογες πίνειν ανάγκες σας. Για παράδειγμα, ένα Αγιωργίτικο με εκρηκτικά αρώματα κερασιού ή ένα Ξινόμαυρο με γοητευτικές φυτικές νότες.


Η δοκιμή

banner
Ξινόμαυρο

Κεχρής Ρόζα 2016

Κεχρής Ρόζα 2016

Παραγωγός: Σ. Κεχρής ΣΙΑ ΟΕ
Ξηρό, ρετσίνα
Κομψή μύτη με το ρετσίνι να ενσωματώνεται πολύ καλά και να συνδυάζεται με τα φρουτώδη αρώματα κυρίως κόκκινων φρούτων. Το στόμα είναι γεμάτο και έχει καλή διάρκεια και ισορροπία.
84/100 Καλό

Claudia Rosé 2016

Claudia Rosé 2016

Παραγωγός: Domaine Claudia Papayianni
ΠΓΕ Χαλκιδική
Ξηρό
Στη μύτη ξεχωρίζουν ωραία αρώματα φύλλου ντομάτας με ελαφριές νύξεις κερασιού. Το στόμα είναι ιδιαίτερο, γεμάτο, με νότες άγουρου κερασιού και μεγάλη επίγευση.
82/100 Καλό

Εξ’ Αρνών

Εξ’ Αρνών

Παραγωγός: Domaine Claudia Papayianni
ΠΓΕ Μακεδονία
Ημίξηρο
Στη μύτη παντρεύονται αρώματα framboise με νότες ώριμης ντομάτας, σχεδόν λιαστής. Το στόμα είναι πλούσιο με καλή οξύτητα που ισορροπεί την γλυκύτητα.
84/100 Καλό

Α Rosé 2016

Α Rosé 2016

Παραγωγός: Aplha Estate
ΠΟΠ Αμύνταιο
Ξηρό
Αυστηρή μύτη με βουτυράτες νότες. Το στόμα έχει νεύρο, λιπαρότητα και διάρκεια.
81/100 Καλό

Κατώγι Αβέρωφ 2016

Κατώγι Αβέρωφ 2016

Παραγωγός: Αβέρωφ
ΠΓΕ Μακεδονία
Ημίγλυκο
Στη μύτη βγαίνουν τυπικά αρώματα της ποικιλίας -βλέπε ντομάτα. Στο στόμα, συνεχίζουν οι φυτικές νότες που παραπέμπουν σε φύλλα ντομάτας. Η οξύτητα είναι καλή και ισορροπεί τη γλυκύτητα. Καλή επίγευση
85/100 Πολύ Καλό

Rosé Ξινόμαυρο 2016

Rosé Ξινόμαυρο 2016

Παραγωγός: Κτήμα Αρβανιτίδη
ΠΓΕ Θες/νίκη
Ξηρό
Πολύ καλή μύτη με σαφείς νότες ντομάτας, φύλλου και σάρκας. Το στόμα είναι πολύπλοκο με φρουτώδης και φυτικές νύξεις. Η οξύτητα είναι καλή και ανεβάζει τις γλυκές νότες. Η επίγευση είναι μεγάλη.
86/100 Πολύ καλό

Dougos Xinomavro Syrah 2016

Dougos Xinomavro Syrah 2016

Παραγωγός: οινοποιείο Δούγκος
Ξηρό
Στη μύτη έχει ωραία στοιχεία και από τις δυο ποικιλίες. Διακρίνονται ίχνη μελανιού και νυχτολούλουδου μαζί με νότες γλυκιάς ντομάτας και μαρμελάδας framboise. To στόμα έχει τονισμένη γλυκύτητα, πάχος, καλή οξύτητα και διάρκεια.
81/1000 Καλό

Παράγκα Flowers 2016

Παράγκα Flowers 2016

Παραγωγός: Κυρ Γιάννη
ΠΓΕ Μακεδονία
Ποικιλίες: ξινόμαυρο, merlot
Ημίξηρο
Ωραία μύτη με ανθικά και φρουτώδη αρώματα. Στο στόμα ξεχωρίζει το γλυκό ντοματάκι και τα ώριμα κόκκινα φρούτα. Η οξύτητα είναι καλή και του δίνει νεύρο. Η επίγευση μεγάλη.
80/100 Καλό

L’ Esprit du Lac 2016

L’ Esprit du Lac 2016

Παραγωγός: Κυρ Γιάννη
ΠΟΠ Αμύνταιο
Ξηρό
Ευγενικό και κομψό κρασί. Η μύτη είναι ιδιαίτερη, με βοτανικές νότες και στο στόμα εμφανίζεται η ντομάτα. Η επίγευση έχει διάρκεια.
83/100 Καλό

Αγιωργίτικο

Bee 2016

Bee 2016

Παραγωγός: Palivou Vineyards
Ημίγλυκο
Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα κερασιού και τσιχλόφουσκας. Το στόμα έχει τονισμένη γλυκύτητα και έντονο άρωμα κερασιού.
75/100 Ενδιαφέρον

Αμπελώνες Παπαϊωάννου 2015

Αμπελώνες Παπαϊωάννου 2015

Παραγωγός: Αμπελώνες Παπαιωάννου
ΠΓΕ Κορινθία
Ξηρό
Μύτη με ελαφριά ένταση και στόμα γεμάτο με φυτικές νότες.
79/100 Ενδιαφέρον

Ροζέ του Φεγγαριού 2016

Ροζέ του Φεγγαριού 2016

Παραγωγός: Κατώγι Στροφιλιά Α.Ε
ΠΓΕ Πελ/νήσος
Ξηρό
Ευχάριστη μύτη με νότες κερασιού. Στο στόμα λείπει το νεύρο και η επίγευση είναι σχετικά κοντή.
78/100 Ενδιαφέρον

Ορεινός Ήλιος 2016

Ορεινός Ήλιος 2016

Παραγωγός: Semeli
ΠΓΕ Κορινθία
Ξηρό
Ευκολόπιοτο κρασί, με τυπικά χαρακτηριστικά Αγιωργίτικου. Το στόμα έχει όγκο και καλή οξύτητα.
80/100 Καλό

14-18h 2016

Παραγωγός: Γαία Οινοποιητική
ΠΓΕ Πελ/νήσος
Ξηρό
Σύνθετη μύτη με αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως κερασιού, φράουλας και berries. To στόμα είναι γενναιόδωρο, με καλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση.
82/100 Καλό

Μια ροζέ μονομαχία: Αγιωργίτικο V/S Ξινόμαυρο

4-6h 2016

Παραγωγός: Γαία Οινοποιητική
ΠΓΕ Πελ/νήσος
Ξηρό
Γοητευτικό άρωμα φράουλας, που εμπλουτίζεται με φυτικές και βοτανικές νότες. Το στόμα είναι φινετσάτο, με αίσθηση κερασιού και ευγενικό τελείωμα.
84/100 Καλό

Άκρες Σκούρα 2016

Άκρες Σκούρα 2016

Παραγωγός: Σκούρας
ΠΓΕ Πελ/νησος
Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο
Ξηρό
Ευχάριστη μύτη και στόμα, με βασικά χαρακτηριστικά τα αρώματα κερασιού. Στο φόντο διακρίνουμε φυτικές νότες. Το στόμα έχει νεύρο και η επίγευση καλή διάρκεια.
81/100 Καλό

Αγιωργίτικο Ζαχαριά 2016

Αγιωργίτικο Ζαχαριά 2016

Παραγωγός: Αμπελώνες Ζαχαριά
ΠΓΕ Πελ/νήσος
Ξηρό
Στη μύτη αρώματα φρέσκων φρούτων. Το στόμα είναι ελαφρύ, νευρώδες με μέτριο όγκο. 79/100 Ενδιαφέρον

Φτέρη 2015

Φτέρη 2015

Παραγωγός: Οινοποιείο Τρούπη
Ποικιλίες: αγιωργίτικο, μοσχοφίλερο
Ξηρό
Ουδέτερη μύτη με φυτικές νότες. Το στόμα έχει φρεσκάδα και η επίγευση είναι καλή.
78/100 Ενδιαφέρον



Τα κρασιά δοκίμασαν οι γευσιγνώστες: Διονύσης Κούκης, Χρυσούλα Κυριακοπούλου.



Χρώμα / κατηγορία

banner

Ποικιλίες

banner

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

banner

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

banner

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος