Follow us

Μια ροζέ μονομαχία: Αγιωργίτικο V/S Ξινόμαυρο

Αν θέλαμε να εντοπίσουμε την κατηγορία κρασιών που τελευταία αποκτάει όλο και μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις προτιμήσεις των οινόφιλων, δεν θα ήταν δύσκολο. Είναι αναμφισβήτητα τα ροζέ, που γράφουν νέο κεφάλαιο…

Μια ροζέ μονομαχία: Αγιωργίτικο V/S Ξινόμαυρο

Από αμφιλεγόμενη κατηγορία και με τη ρετσινιά της χαμηλής ποιότητας, έχουν βρεθεί στην πρώτη γραμμή, με πολλές ποιοτικές ετικέτες, που επιβεβαιώνουν τη δυναμική τους. Ανάμεσα τους, ξεχωρίζουν οι ροζέ εκδοχές από ελληνικές ποικιλίες. Για του λόγου το αληθές, βάλαμε στο τραπέζι των δοκιμών τα τριανταφυλλί και σομόν κρασιά με προέλευση δυο ερυθρές ποικιλίες-πρεσβευτές, το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο και κάναμε μεταξύ τους ένα ενδιαφέρον γευστικό crash test.

Τα ροζέ δηλώνουν “παρών”

Μια ροζέ μονομαχία: Αγιωργίτικο V/S Ξινόμαυρο

Ξεφυλλίζοντας τις λίστες στα περισσότερα εστιατόρια τα τελευταία χρόνια, φαίνεται η αναβαθμισμένη παρουσία των ροζέ κρασιών. Τα ελκυστικά σε χρώμα κρασιά έχουν πλέον πιστούς οπαδούς, που απολαμβάνουν τις αρετές τους. Αυτή η προτίμηση ήρθε σιγά σιγά και καθιερώθηκε ως τάση.
Κάνοντας ένα γρήγορο flash back, τα ροζέ πέρασαν από τη λανθασμένη φήμη της ανάμιξης λευκών και ερυθρών και τις λίγες αποδεκτές ετικέτες και έφτασαν να είναι το νέο trend, με τους παραγωγούς να αυξάνουν συνεχώς τον αριθμό των ροζέ φιαλών τους.

Αρχικά, γνωρίσαμε τα ρουμπινί κρασιά με τα έντονα αρώματα framboise και σήμερα η γκάμα έχει εξελιχθεί με λαμπερά ανοιχτόσρωμα σομόν, τύπου Προβηγκίας.
Τα ταμπού για τα ροζέ έχουν ξεπεραστεί και οι γνώστες δεν διστάζουν να τα συνδυάσουν με όλους τους τύπους κουζίνας. Είναι αλήθεια, άλλωστε, ότι ταιριάζουν σχεδόν με όλα. Αγαπάνε τα comfort food, τα μεσογειακά πιάτα, τα λαδερά και πάνω από όλα την ανατολίτικη και έθνικ κουζίνα.

Δυο ποικιλίες, που έχουν δώσει εξαιρετικά δείγματα σε ροζέ κρασιά με ελληνική ταυτότητα, είναι το Αγιωργίτικο και το Ξινόμαυρο. Βάζοντάς τα δίπλα δίπλα σε μια δοκιμή, η εμπειρία ήταν συναρπαστική και τα αποτελέσματα έχουν πολύ ενδιαφέρον, καθώς επιβεβαιώνουν το υψηλό επίπεδο. Τα περισσότερα κρασιά είτε από τη μια είτε από την άλλη ποικιλία κρίθηκαν καλά.
Δείτε αναλυτικά τη δοκιμή και διαλέξτε αυτά που ταιριάζουν περισσότερο στα γούστα σας ή στις ανάλογες πίνειν ανάγκες σας. Για παράδειγμα, ένα Αγιωργίτικο με εκρηκτικά αρώματα κερασιού ή ένα Ξινόμαυρο με γοητευτικές φυτικές νότες.

Η δοκιμή

Ξινόμαυρο

Κεχρής Ρόζα 2016

Παραγωγός: Σ. Κεχρής ΣΙΑ ΟΕ
Ξηρό, ρετσίνα
Κομψή μύτη με το ρετσίνι να ενσωματώνεται πολύ καλά και να συνδυάζεται με τα φρουτώδη αρώματα κυρίως κόκκινων φρούτων. Το στόμα είναι γεμάτο και έχει καλή διάρκεια και ισορροπία.
84/100 Καλό

Claudia Rosé 2016

Παραγωγός: Domaine Claudia Papayianni
ΠΓΕ Χαλκιδική
Ξηρό
Στη μύτη ξεχωρίζουν ωραία αρώματα φύλλου ντομάτας με ελαφριές νύξεις κερασιού. Το στόμα είναι ιδιαίτερο, γεμάτο, με νότες άγουρου κερασιού και μεγάλη επίγευση.
82/100 Καλό

Εξ’ Αρνών

Παραγωγός: Domaine Claudia Papayianni
ΠΓΕ Μακεδονία
Ημίξηρο
Στη μύτη παντρεύονται αρώματα framboise με νότες ώριμης ντομάτας, σχεδόν λιαστής. Το στόμα είναι πλούσιο με καλή οξύτητα που ισορροπεί την γλυκύτητα.
84/100 Καλό

Α Rosé 2016

Παραγωγός: Aplha Estate
ΠΟΠ Αμύνταιο
Ξηρό
Αυστηρή μύτη με βουτυράτες νότες. Το στόμα έχει νεύρο, λιπαρότητα και διάρκεια.
81/100 Καλό

Κατώγι Αβέρωφ 2016

Παραγωγός: Αβέρωφ
ΠΓΕ Μακεδονία
Ημίγλυκο
Στη μύτη βγαίνουν τυπικά αρώματα της ποικιλίας -βλέπε ντομάτα. Στο στόμα, συνεχίζουν οι φυτικές νότες που παραπέμπουν σε φύλλα ντομάτας. Η οξύτητα είναι καλή και ισορροπεί τη γλυκύτητα. Καλή επίγευση
85/100 Πολύ Καλό

Rosé Ξινόμαυρο 2016

Παραγωγός: Κτήμα Αρβανιτίδη
ΠΓΕ Θες/νίκη
Ξηρό
Πολύ καλή μύτη με σαφείς νότες ντομάτας, φύλλου και σάρκας. Το στόμα είναι πολύπλοκο με φρουτώδης και φυτικές νύξεις. Η οξύτητα είναι καλή και ανεβάζει τις γλυκές νότες. Η επίγευση είναι μεγάλη.
86/100 Πολύ καλό

Dougos Xinomavro Syrah 2016

Παραγωγός: οινοποιείο Δούγκος
Ξηρό
Στη μύτη έχει ωραία στοιχεία και από τις δυο ποικιλίες. Διακρίνονται ίχνη μελανιού και νυχτολούλουδου μαζί με νότες γλυκιάς ντομάτας και μαρμελάδας framboise. To στόμα έχει τονισμένη γλυκύτητα, πάχος, καλή οξύτητα και διάρκεια.
81/1000 Καλό

Παράγκα Flowers 2016

Παραγωγός: Κυρ Γιάννη
ΠΓΕ Μακεδονία
Ποικιλίες: ξινόμαυρο, merlot
Ημίξηρο
Ωραία μύτη με ανθικά και φρουτώδη αρώματα. Στο στόμα ξεχωρίζει το γλυκό ντοματάκι και τα ώριμα κόκκινα φρούτα. Η οξύτητα είναι καλή και του δίνει νεύρο. Η επίγευση μεγάλη.
80/100 Καλό

L’ Esprit du Lac 2016

Παραγωγός: Κυρ Γιάννη
ΠΟΠ Αμύνταιο
Ξηρό
Ευγενικό και κομψό κρασί. Η μύτη είναι ιδιαίτερη, με βοτανικές νότες και στο στόμα εμφανίζεται η ντομάτα. Η επίγευση έχει διάρκεια.
83/100 Καλό

Αγιωργίτικο

Bee 2016

Παραγωγός: Palivou Vineyards
Ημίγλυκο
Στη μύτη κυριαρχούν αρώματα κερασιού και τσιχλόφουσκας. Το στόμα έχει τονισμένη γλυκύτητα και έντονο άρωμα κερασιού.
75/100 Ενδιαφέρον

Αμπελώνες Παπαϊωάννου 2015

Παραγωγός: Αμπελώνες Παπαιωάννου
ΠΓΕ Κορινθία
Ξηρό
Μύτη με ελαφριά ένταση και στόμα γεμάτο με φυτικές νότες.
79/100 Ενδιαφέρον

Ροζέ του Φεγγαριού 2016

Παραγωγός: Κατώγι Στροφιλιά Α.Ε
ΠΓΕ Πελ/νήσος
Ξηρό
Ευχάριστη μύτη με νότες κερασιού. Στο στόμα λείπει το νεύρο και η επίγευση είναι σχετικά κοντή.
78/100 Ενδιαφέρον

Ορεινός Ήλιος 2016

Παραγωγός: Semeli
ΠΓΕ Κορινθία
Ξηρό
Ευκολόπιοτο κρασί, με τυπικά χαρακτηριστικά Αγιωργίτικου. Το στόμα έχει όγκο και καλή οξύτητα.
80/100 Καλό

14-18h 2016

Παραγωγός: Γαία Οινοποιητική
ΠΓΕ Πελ/νήσος
Ξηρό
Σύνθετη μύτη με αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως κερασιού, φράουλας και berries. To στόμα είναι γενναιόδωρο, με καλή οξύτητα και μεγάλη επίγευση.
82/100 Καλό

4-6h 2016

Παραγωγός: Γαία Οινοποιητική
ΠΓΕ Πελ/νήσος
Ξηρό
Γοητευτικό άρωμα φράουλας, που εμπλουτίζεται με φυτικές και βοτανικές νότες. Το στόμα είναι φινετσάτο, με αίσθηση κερασιού και ευγενικό τελείωμα.
84/100 Καλό

Άκρες Σκούρα 2016

Παραγωγός: Σκούρας
ΠΓΕ Πελ/νησος
Αγιωργίτικο, Μοσχοφίλερο
Ξηρό
Ευχάριστη μύτη και στόμα, με βασικά χαρακτηριστικά τα αρώματα κερασιού. Στο φόντο διακρίνουμε φυτικές νότες. Το στόμα έχει νεύρο και η επίγευση καλή διάρκεια.
81/100 Καλό

Αγιωργίτικο Ζαχαριά 2016

Παραγωγός: Αμπελώνες Ζαχαριά
ΠΓΕ Πελ/νήσος
Ξηρό
Στη μύτη αρώματα φρέσκων φρούτων. Το στόμα είναι ελαφρύ, νευρώδες με μέτριο όγκο. 79/100 Ενδιαφέρον

Φτέρη 2015

Παραγωγός: Οινοποιείο Τρούπη
Ποικιλίες: αγιωργίτικο, μοσχοφίλερο
Ξηρό
Ουδέτερη μύτη με φυτικές νότες. Το στόμα έχει φρεσκάδα και η επίγευση είναι καλή.
78/100 Ενδιαφέρον


Τα κρασιά δοκίμασαν οι γευσιγνώστες: Διονύσης Κούκης, Χρυσούλα Κυριακοπούλου.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.