Follow us

Μεγάλες Μέρες Νεμέας: το μεγάλο φινάλε

Μετά από ένα μήνα σχεδόν, η καθιερωμένη οινική δράση της Νεμέας φτάνει στο κορύφωμα της, με το διήμερο 3 και 4 Σεπτεμβρίου γεμάτο εξαιρετικό κρασί και πλούσια πολιτιστικά δρώμενα…

Μεγάλες Μέρες Νεμέας: το μεγάλο φινάλε

Για πρώτη χρονιά οι «Μεγάλες Μέρες Νεμέας» πήραν τόσο μεγάλη χρονική παράταση και απλώθηκαν έναν ολόκληρο μήνα! Από αρχές Αυγούστου, οι οινοπαραγωγοί της περιοχής ήταν σε εγρήγορση με διάφορες εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες, τόσο στη Νεμέα όσο και στην ευρύτερη περιοχή. Αυτή η οινική πορεία τερματίζεται με τον καλύτερο τρόπο και δίνει μια καλή ευκαιρία για όλους μας να παραβρεθούμε στα οινικά γεγονότα, που θα λάβουν χώρα μέσα στο Σαββατοκύριακο 3-4/9.

Μεγάλες Μέρες Νεμέας: το μεγάλο φινάλε

Η απόσταση είναι μικρή και τα προγράμματα των οινοποιείων είναι πολύ δελεαστικά. Όλες οι πόρτες των οινοπαραγωγών θα είναι ανοιχτές και θα μπορέσουμε να γνωρίσουμε εις βάθος την πολύτιμη ερυθρή ποικιλία της περιοχής, το Αγιωργήτικο και, πολύ περισσότερο, να δοκιμάσουμε πολλές διαφορετικές εκδοχές της, παρέα με τους ίδιους τους παραγωγούς. Είναι η καλύτερη στιγμή να ξεναγηθούμε στους αμπελώνες και σε αρκετές περιπτώσεις να γίνουμε κι εμείς μέρος κάποιου τρύγου! Η συμβουλή μας είναι να μελετήσετε το αναλυτικό πρόγραμμα στο Site της Ένωσης των οινοποιείων www.nemeawineland.com και να κάνετε από πριν τις επιλογές σας. Να ψάξετε για κτήματα, όπου θα μπορέσετε να δοκιμάσετε αποκλειστικά γι αυτές τις ημέρες, παλιότερες και νέες σοδειές. Επίσης, ρίξτε μια ματιά στα ειδικά σεμινάρια, τις γευσιγνωσίες και τις παρουσιάσεις βιβλίων κρασιού και γαστρονομίας.

Ενδεικτικά: Στο οινοποιείο Παλυβού πολύ ενδιαφέρον έχει ο διαγωνισμός φωτογραφίας που θα τρέξει, με θέμα το αμπέλι, στο κτήμα Νέμειον ο executive σεφ Μάριος Κούγιας και η Ελένη Κούγια Τσαγκρή θα μαγειρέψουν νοστιμιές από την Παλιά Αγορά του Αιγαίου και στη Σεμέλη, μετά την δοκιμή κρασιών, θα απολαύσουμε δυο μεγάλους καλλιτέχνες. Στο πρώτο μέρος, ο συνθέτης Δημήτρης Μαραμής θα παρουσιάσει τον κύκλο τραγουδιών "Συμπόσιον". Το "Συμπόσιον" είναι ένα έργο με θέμα τον οίνο και τον έρωτα, το οποίο αναδεικνύει την πολιτισμική και συμβολική αξία του κρασιού στην αδιάκοπη πορεία της ελληνικής γλώσσας. Μέσα από τα τραγούδια προβάλλονται αιώνια σύμβολα, το κρασί, το αμπέλι, το σταφύλι, η μέθη και η ηδύτητα του έρωτα. Ένα έργο μελοποιημένης ποίησης από τον Όμηρο έως τον Ρίτσο. Στο δεύτερο μέρος, η ταλαντούχα Πέννυ Μπαλτατζή μας ταξιδεύει σε γνωστά δικά της τραγούδια, αλλά και άλλων σημαντικών δημιουργών. Αυτό είναι το ξεχωριστό στις Μέρες Νεμέας: το κρασί μπλέκεται με τον πολιτισμό -τη μουσική, την τέχνη, τα γράμματα- εκεί όπου άλλωστε ανήκει.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.