Follow us

Love is in the bubble… Τα αφρώδη που γευτήκαμε

Η απόλαυση του κρασιού με παρέα είναι πάντα μια ιδιαίτερη διαδικασία, από την κοινή επιλογή μιας αγαπημένης ετικέτας και κατάλληλων κρυστάλλινων ποτηριών -που ειδικά σε γιορτές, όπως του Άγιου Βαλεντίνου, αλλάζουν χείλη και μοιράζονται μυστικά- μέχρι το παιχνίδι των οινόφιλων, που στοχεύει στην ανακάλυψη αρωμάτων και γεύσεων. Η περίοδος προσφέρεται για όλα…

Love is in the bubble… Τα αφρώδη που γευτήκαμε

Ο Άγιος Βαλεντίνος είναι μια ημέρα που την τιμητική τους έχουν τα αφρώδη κρασιά. Οι απόκριες γενικότερα, με τις εορταστικές συνάξεις, προκρίνουν στο περιθώριο του ξεφαντώματος οινοφιλικές συζητήσεις για τους αμετανόητους της διονυσιακής ποιότητας. Όταν μάλιστα οι φυσαλίδες στολίζουν το ποτήρι, τα πράγματα γίνονται ακόμα πιο θεματικά, τονίζουν τον εορταστικό χαρακτήρα των συνάξεων, προκαλούν εντυπώσεις και συζητήσεις. Με λίγα λόγια, τα αφρώδη κρασιά, χωρίς προσπάθεια προκαλούν το ενδιαφέρον και δημιουργούν ατμόσφαιρα. Με αφορμή όλα αυτά, εμείς σας προτείνουμε να αδράξετε την ευκαιρία για κάτι διαφορετικό και να προετοιμάσετε καλέσματα με θέμα, ας πούμε… ελάτε να μετρήσουμε μαζί τις φυσαλίδες! Θυμηθείτε, ότι τα ημίξηρα αφρώδη στέκονται προκλητικά ταιριαστά δίπλα στις φράουλες και τη σοκολάτα, αλλά ότι τα όστρακα καθώς και αρκετά ζεστά πιάτα, προτιμούν κυρίως τα ξηρά.
Αυτά σκεφτήκαμε και ακολουθώντας το πνεύμα των ημερών, δοκιμάσαμε ενδιαφέροντα ελληνικά αφρώδη τα οποία τα τελευταία χρόνια εκπλήσσουν με το ποιοτικό δυναμικό τους και τις ευχάριστες τιμές στις οποίες προτείνονται. Εσείς δεν έχετε παρά να επιλέξετε αυτό που σας ταιριάζει και να απολαύσετε τις φυσαλίδες του, είτε υπό τις ευλογίες του Αγ. Βαλεντίνου είτε ακολουθώντας τα καλέσματα του βασιλιά Καρνάβαλου.

Love is in the bubble… Τα αφρώδη που γευτήκαμε

Σίγουρα η σαμπάνια είναι η βασίλισσα της φυσαλίδας, εμείς όμως συμφωνήσαμε ότι θα είμαστε ανατρεπτικοί, θα αναρτήσουμε ελληνική σημαία και θα προσεγγίσουμε τους πιο κοντινούς της συγγενείς, τα αφρώδη και μάλιστα αυτά που γεννάνε τα ελληνικά αμπέλια. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι και η σαμπάνια δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα αφρώδες κρασί το οποίο απλά παράγεται στην Καμπανία. Είναι σίγουρα ένα κρασί με γόητρο και ποιότητα, όμως εξαιρετικά αφρώδη παράγονται και σε άλλες χώρες, όπως η Ιταλία, η Ισπανία και φυσικά η Ελλάδα. Εμείς όμως όπως είπαμε θα επιμείνουμε ελληνικά.

Τα εθνικά μας αφρώδη, τα τελευταία χρόνια πληθαίνουν αριθμητικά και δείχνουν κάθε χρόνο και καλύτερα.. Παρά το γεγονός ότι τα εμβληματικά οινοποιεία, όπως η Cair και η Ένωση Αμυνταίου έχουν μεγάλη ιστορία στα κρασιά με δεύτερη ζύμωση στην φιάλη, μέχρι πρότινος δεν είχαμε γενικά παράδοση στις φυσαλίδες. Φαίνεται όμως καθαρά ότι το αφρώδες τοπίο αλλάζει. Όλο και περισσότεροι Έλληνες οινοπαραγωγοί πέφτουν στο έρωτα των φυσαλίδων με αποτελέσματα επιπέδου. Επιλέγουν τοπικές ποικιλίες όπως ντεμπίνα, μοσχάτο, αθήρι, ξινόμαυρο, αγιωργίτικο και μανδηλάρι και μας καλούν στο ζευγαρωτό χορό των φυσαλίδων με αφρώδη λαμπερά χρυσαφί, κιτρινοπράσινα, τριανταφυλλί, και ρόδινα χρώματα, που αναδεικνύουν ανάλογα με τις επιλογές του παραγωγού τον ξηρό ημίγλυκο ή γλυκό χαρακτήρα τους.

Ένα ξηρό αφρώδες είναι εξαιρετικό απεριτίφ, γιατί «γαργαλάει» πονηρά τους αισθητήρες της γλώσσας και ανοίγει την όρεξη. Συνοδεύει κάθε είδους πικάντικα καναπεδάκια, εξωτικά finger food, ερωτικά θαλασσινά και χαριτωμένα πουλερικά, ενώ τα ημίξηρα αφρώδη αγαπιούνται με τις φράουλες, τις τάρτες φρούτων, τα μελωμένα και σοκολατένια επιδόρπια.
Όλα αυτά για να σας μπουν ιδέες για ένα αφρώδες ρομαντικό δείπνο για δυο ή για έναν εορταστικό μπουφέ. Για το ποιο αφρώδες θα διαλέξετε φροντίσαμε εμείς. Εσείς φροντίστε να τα σερβίρετε δροσερά, σε flute ποτήρια και όλα τα άλλα θα έρθουν απλά από μόνα τους!

Τα κρασιά της δοκιμής

Μοσχάτο Trani
Παραγωγός : Cair
ΠΓΕ Δωδεκάνησος
Ποικιλία : Μοσχάτο

Σε χρυσαφί τόνους δημιουργεί καλό αφρό και φυσαλίδες στο ποτήρι. Στη μύτη πρώτες έρχονται οι νότες απήγανου, που θυμίζουν sauvignon και μετά ακολουθούν αρκετοί αρωματικοί τόνοι με βοτανικό χαρακτήρα. Στο στόμα το φασκόμηλο, η μέντα και το τριαντάφυλλο είναι ξεκάθαρα. Πρόκειται για ένα σύνθετο, χαριτωμένο αφρώδες με καλή οξύτητα, φινετσάτη γεύση και λεμονάτη επίγευση.
87/100 (πολύ καλό)
Άλλες ενδιαφέρουσες ετικέτες : cair brut, boheme rose, boheme sec, cair demi sec

Αμαλία
Παραγωγός : κτήμα Τσέλεπου
Επιτραπέζιο Οίνος
Ποικιλία : -

Λαμπερό χρυσαφί. Αμέσως ξεπροβάλλουν οι νότες από λουκούμι τριαντάφυλλο και περιβάλλονται από ελαφριές νότες εσπεριδοειδών. Στο στόμα συγκεντρώνει αρκετά καλά στοιχεία έχει νεύρο, ένταση και λεμονάτη επίγευση
87/100 (πολύ καλό)

Καρανίκα ροζέ brut
Παραγωγός : Καρανίκας
ΠΓΕ Αμυνταίου
Ποικιλία : Ξινόμαυρο

Η εμφάνιση είναι ρουμπινί. Τα αρώματα στην μύτη είναι έντονα και καθαρά. Μια ευχάριστη παρέλαση από άγουρα βύσσινα, φρέσκιες φράουλες, μυρωδάτο ρόδι και ελκυστικό κεράσι. Στο στόμα είναι παιχνιδιάρικο, τραγανό, ζωηρό με καλή φρουτώδη διάρκεια και επίγευση.
86/100 (πολύ καλό)
Άλλες ενδιαφέρουσες ετικέτες : Καρανίκα Cuvee Special

Αμύνταιο Ροζέ sec
Παραγωγός : ΕΑΣ Αμυνταίου
ΟΠΑΠ Αμυνταίου
Ποικιλία : Ξινόμαυρο

Χρώμα φλούδα κρεμμυδιού. Ωραία μύτη, που στην αρχή προβάλει τα αρώματα των κόκκινων φρούτων και μετά εξελίσσεται σε γλυκό ντοματάκι. Το στόμα είναι γεμάτο, με καλή φρέσκια αίσθηση και μεγάλη επίγευση.
86/100 (πολύ καλό)

Moschato di Ifestia
Παραγωγός : Χατζηγεωργίου
Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλία : Μοσχάτο Αλεξανδρείας

Βαθύ κίτρινο χρώμα. Έντονα εσπεριδοειδή, βερίκοκο, ροδάκινο και τριαντάφυλλο πλημμυρίζουν την μύτη. Το στόμα είναι γεμάτο, τραγανό, με ωραία οξύτητα και ισορροπία ανάμεσα στην γλυκύτητα.
84/100 (καλό)

Matamis Brut
Παραγωγός : Απόστολος Ματάμης
Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλία : Ασύρτικο

Ζωηρό χρώμα. Στην μύτη διακρίνουμε αρώματα χόρτου και μαγιάς που ερωτοτροπούν με ωραίες νότες μαρμελάδας βερίκοκου, καραμέλας και αμύγδαλου. Το στόμα έχει μια ελαφριά τραχύτητα και θυμίζει νυχτέρι. Η επίγευση είναι κυρίως ξηροκαρπάτη.
83/100 (καλό)
Άλλες ενδιαφέρουσες ετικέτες : Bubbly Ροζέ, bubbly Μοσχάτο, Matamis moschato sparkling, Matamis rose demi sec

Εύα
Παραγωγός : κτήμα Εύχαρις
Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλία : -

Νεαρό λευκοκίτρινο χρώμα. Αρώματα ώριμων λευκόσαρκων φρούτων αγκαλιάζονται στοργικά από τις νότες της φρυγανιάς και της μαγιάς. Το στόμα είναι γεμάτο, με καλή διάρκεια και νύξεις ξηρών καρπών στο τέλος. Ένα τυπικό αφρώδες.
83/100 (καλό)

Aurelia
Παραγωγός : Ζοίνος
Τοπικός Οίνους Ηπείρου
Ποικιλία : Βλάχικο, Μπεκιάρι, Ντεμπίνα

Βαθύ ροζέ με καλή παρουσία φυσαλίδων. Στη μύτη ένας ελκυστικός συνδυασμός από κόκκινο μήλο και φράουλα. Το στόμα είναι πλούσιο με την γλυκύτητα να δεσμεύει την οξύτητα. Η επίγευση έχει καλή διάρκεια
82/100 (καλό)
Άλλες ενδιαφέρουσες ετικέτες : Ζίτσα Ημιαφρώδες

Ακακίες
Παραγωγός : Κυρ Γιάννη
ΠΓΕ Αμύνταιου
Ποικιλία : Ξινόμαυρο

Βαθύ κερασί χρώμα. Έντονα αρώματα ντομάτας που φλερτάρουν με κόκκινα φρούτα. Στόμα αρκετά γεμάτο, με νεύρο, καλή παρουσία διοξειδίου και διάρκεια.
81/100 (καλό)

Bianco Nero Ροζέ
Παραγωγός : Κ. Τσιλιλής
Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλία : Μοσχάτο

Λαμπερό τριανταφυλλί χρώμα που έχει συνέχεια. Αρώματα τριαντάφυλλου φλερτάρουν με νύξεις κερασιού και φράουλας. Το στόμα είναι λεπτό, γλυκό, με γεύση που παραπέμπει σε λουκούμι τριαντάφυλλο.
80/100 (καλό)
Άλλες ενδιαφέρουσες ετικέτες : bianco nero λευκό

Bee
Παραγωγός : Αμπελώνες Παλυβού
Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλία : -

Ανοιχτό τριανταφυλλί χρώμα. Στη μύτη συγκεντρώνει κόκκινα φρούτα, κυρίως κεράσια και μούρα. Στο στόμα είναι ημιαφρώδες, με χαμηλή οξύτητα και έντονη γλύκα.
78/100 (ενδιαφέρον)

Blink
Παραγωγός : Πιερία Ερατεινή
Επιτραπέζιος Οίνος
Ποικιλία : Μοσχάτο

Νεανικό κίτρινο χρώμα. Στη μύτη το πράσινο μήλο κάνει αγαπημένο ντουέτο με το βερίκοκο. Το στόμα είναι ελαφρύ, αναζητά λίγη οξύτητα και στο τέλος η επίγευση εμφανίζει πικράδα.
75/100 (ενδιαφέρον)

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.