Follow us

Les Sources de Caudalie

Στην καρδιά των διάσημων μπορντολέζικων αμπελώνων Smith-Haut-Lafitte, το τετράστερο boutique hotel/spa/εστιατόριο εφαρμόζει στην πράξη τους κανόνες της γαλλικής φιλοξενίας, παραδίδοντας μαθήματα οινικού (αλλά και γενικότερα) πολιτισμού.

Les Sources de Caudalie

Ένας σκοτσέζος από τον 18ο αι. στο γαλλικό νότο

Η διαδρομή από το αεροδρόμιο Μερινιάκ μέχρι τους καταπράσινους λόφους του Chateau Smith-Haut-Lafitte θυμίζει σκηνές από την ταινία Sideways, η οποία έκανε αίσθηση πριν από τέσσερα χρόνια, περιγράφοντας τη μαγεία του έτερου οινολογικού παραδείσου, την Καλιφόρνια. Το Μπορντό απέχει μόλις τρεις ώρες από την Αθήνα και οι πύργοι του είναι ξακουστοί στους επισκέπτες. Σε ένα προικισμένο terroir, το Chateau Smith-Haut-Lafitte διατηρεί το προνόμιο μιας μοναδικής ιστορίας, αφού οι πρώτοι αμπελώνες φυτεύτηκαν το 13ο αι. από την αριστοκρατική οικογένεια Bosq. Χρειάστηκε, όμως, ένας Σκoτσέζος, ο George Smith, στα τέλη του 18ου αι., για να του χαρίσει τις λαμπρές μέρες της δόξας του, εγκαινιάζοντας μια φημισμένη πορεία.

«Πρόκειται για ένα μαγευτικό τοπίο με ήπιους ανέμους, εξαιρετικό συνδυασμό εδάφους και σπάνιες ποικιλίες», εξηγεί με ενθουσιασμό η Florence Cathiard, η οποία αγόρασε τα κτήματα στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 μαζί με τον σύζυγό της Daniel, εγκαταλείποντας μια ζηλευτή επιχειρηματική καριέρα. Αν και πίστευαν ότι θα ήταν μια εξαιρετική ιδέα για να αποσυρθούν, απολαμβάνοντας τους αμπελώνες τους, υπολόγισαν χωρίς το ένθερμο πάθος και το επιχειρηματικό δαιμόνιο της δεύτερης γενιάς, η οποία στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας όχι μόνο αναβάθμισε την αμπελοοινική εκμετάλλευση, αλλά και τη μετέτρεψε σε ένα υψηλού επιπέδου σύνθετο σύνολο.

Σήμερα, παράλληλα με τη δραστηριότητα του οινοποιείου και τα υψηλής ποιότητας κρασιά που παράγει, ένα εξαιρετικό ξενοδοχείο, δύο πολύ καλά εστιατόρια και ένα spa, δημιουργούν ένα μοναδικό προορισμό για μια διαμονή επιπέδου. Η οποία γίνεται ακόμα πιο ενδιαφέρουσα, αν σκεφτούμε ότι ο επισκέπτης θα βρεθεί στην καρδιά μιας διάσημης αμπελουργικής ζώνης με ιστορία και αριστοκρατική παράδοση. Το Chateau Smith-Haut-Lafitte και το alter ego του «Les Sources de Caudalie» (το οποίο συγκεντρώνει τις υπόλοιπες δραστηριότητες) αποτελούν μια πραγματικότητα που δύσκολα αντιπαρέρχεται ο επισκέπτης. Το αντίθετο μάλιστα. λειτουργούν αυτόνομα μέσα σε μια διάσημη περιοχή και αποτελούν μια πρόκληση-προορισμό για ταξίδι.

«Το κρασί είναι πολιτισμός» δηλώνει η Florence, οδηγώντας τη Chevrolet SUV, για μια επιτόπια ξενάγηση στα κτήματα. «Και ο καλύτερος τρόπος να μεταφέρεις το πάθος από γενιά σε γενιά είναι να ζεις τη δράση από μέσα», ερμηνεύοντας –κατά ένα τουλάχιστον μέρος– την επιτυχία του label Caudalie! Και να έχεις τη δύναμη της δημιουργίας μέσα σου, θα συμπληρώσουμε.

Η ωραία κοιμωμένη της Γκραβ

Les Sources de Caudalie

«Όχι, δεν χρειάζεται να είναι κάποιος εξερευνητής διάσημων ετικετών για να διαπιστώσει ότι η τέχνη του ‘‘Les Sources de Caudalie’’ έχει βαθιές ρίζες στη γαλλική κουλτούρα», έγραφαν σε ένα άρθρο τους οι αγγλικοί «Τimes». Με τέσσερα αστέρια, μια θέση στην πεντάδα «Best Complex in the World» και πρώτο βραβείο στην Ευρώπη στους διαγωνισμούς της Cond, Nast Traveller έχει κάθε λόγο να υπερηφανεύεται. Για τους ίδιους τους Γάλλους, μάλιστα, η ωραία κοιμωμένη της κοιλάδας της Γκραβ, όπως είναι γνωστή, έχει την αξία σχεδόν οινολογικού συμβόλου. Πέντε συγκροτήματα που παραπέμπουν στα αγαπημένα κλισέ της γαλλικής Provence, αλλά με τον αέρα και τις ανέσεις πολυτελούς resort.

Η Alice Tourbier (κόρη της Florence και του Daniel Gathard) περιγράφει τις διαδικασίες αναπαλαίωσης των εγκαταλειμμένων αχυρώνων, αλλά η διήγηση δεν είναι αρκετή για να αναδείξει κάποιος τα 49 δωμάτια και σουίτες που ξεπερνούν τη φαντασία τουριστικών καρτ ποστάλ. Από τα τέσσερα κτίρια (όλα διαφορετικού στιλ) που συνθέτουν την ξενοδοχειακή μονάδα, το πιο δημοφιλές είναι το «La Bastide des Grands Crus», το οποίο παραπέμπει στη διαδικασία του κρασιού, αφού κάθε δωμάτιο διαθέτει και το όνομα ενός λάτρη του οίνου (από τους απλούς τεχνίτες των βαρελιών μέχρι τους συλλέκτες σπάνιων ετικετών). Αντίθετα, το αποικιοκρατικού ύφους «Le Comptoir des Indes» απευθύνεται στους κοσμοπολίτες του είδους, συμφιλιώνοντας σε ένα αρμονικό σύνολο το πολυτελές σήμερα με το παρελθόν, την εποχή που τα εμπορικά πλοία οδηγούσαν τα κρασιά από το Μπορντώ στη Μεγάλη Βρετανία και την Ασία.

Το «La Grange au Bateau» έχει όλες τις προδιαγραφές ατμοσφαιρικού boutique hotel (δεν είναι τυχαίο ότι η σουίτα «Le Vent du Large» έχει μακρά λίστα αναμονής). Στην ίδια λογική βρίσκεται και το «La Μaison de Lievre», το οποίο αποτελεί χαρακτηριστικό δείγμα couleur locale, ενώ η κάπως απόμερη καμπάνα «L’ Ile aux Oiseaux», η grande suite του ξενοδοχείου, είναι η καλύτερη κρυψώνα για σύγχρονους Ροβινσώνες.

French paradox vs French (orthodox) haute gastronomie

Για τα ανήσυχα πνεύματα, όμως, το Les Sources de Caudalie έχει και άλλες χάρες, όπως τα βραβευμένα εστιατόριά του. Ο γνωστός σεφ Franck Salein έχει εξασκήσει τις ικανότητές του σε ευφάνταστους συνδυασμούς (τελευταία κυκλοφόρησε και το «Carnet des Saveurs en Bordeaux», με πρακτικές εφαρμογές των συνταγών του), ενώ στη μαρμίτα του συμμαχούν η γαλλική κουλτούρα με την αγγλική εξτραβαγκάντσα και τη γιαπωνέζικη σοφία από τις συνεργασίες του στα καλύτερα εστιατόρια ανά τον κόσμο.

«Ο στόχος είναι να αναδείξω τον πλούτο των πρώτων υλών του terroir που δίνουν μια άλλη δυναμική στην κουζίνα». Και το πετυχαίνει περίφημα τόσο στο περιζήτητο «La Grand’ Vigne», όπου έχει κερδίσει την εκτίμηση αυστηρών κριτών (άπαιχτη η ξύλινη terrasse πάνω στη λίμνη με θέα τους αμπελώνες), όσο και στο «La Table du Lavoir», μια μεταμοντέρνα εκδοχή γαλλικής auberge, σε ένα κτίριο που χρησίμευε τον προηγούμενο αιώνα ως αποθήκη για το πλύσιμο των ρούχων και έχει μεταμορφωθεί σε εξαιρετική σάλα για απαιτητικούς ουρανίσκους.

H δεξιοτεχνία του αποκαλύπτεται και σε ένα εκπληκτικής μαεστρίας μενού «Αux Sources de la Minceur», μόλις 500 θερμίδων, που δίνει άλλη διάσταση στο αδυνάτισμα. Το κλείσιμο του ματιού, όμως, γίνεται στο bar «French Paradox», το οποίο επιβεβαιώνει τη θεωρία περί γαλλικού παράδοξου μακροζωίας, εξαιτίας της αδυναμίας του στο καλό κρασί. Πάνω από 16.000 ετικέτες Grands Crus σε πρώτη προβολή και σε απόλυτη αρμονία με εκλεκτές ποικιλίες καπνού στο «La Tour des Cigares», έναν πραγματικό πύργο που αγναντεύει την περιοχή, για απόλαυση που ευφραίνει καρδίαν…

Σε ένα βαρέλι merlot

Τίποτα, όμως, απ’ όλα αυτά δεν θα ανέβαζε τον ενθουσιασμό στα ύψη, χωρίς μια «βόλτα» στο δημοφιλές «Spa de Vinotherapie Caudalie» που συγκεντρώνει κάθε χρόνο φανατικό κοινό για μια κούρα «πατητηριού», όπως είναι το περίφημο –και εξαντλητικό– «Wine Maker’s Massage Toning», το οποίο και αποτελεί signature treatment. Η αλήθεια είναι ότι οι θερμές ιαματικές πηγές που βρίσκονται μέσα στο Κτήμα και αναβλύζουν από βάθη 540 μέτρων είναι ένα σημαντικό προσόν, αλλά πρώτες έρχονται οι θεραπείες του κρασιού (με αντίστοιχη σειρά περιποίησης για συνέχιση κατ’ οίκον) που εφαρμόζονται με αυστηρή επιτήρηση του πανεπιστημίου του Μπορντό, το οποίο με συνεχή έρευνα αποκαλύπτει κάθε χρονιά επιπλέον ευεργετικές ιδιότητες των κουκουτσιών και των αποσταγμάτων. Απόδειξη, η θεραπεία «Crushed Cabernet Scrub Slimming», η οποία γίνεται με όλα τα κατάλοιπα από την επεξεργασία της ποικιλίας Cabernet στο οινοποιείο του Chateau και κάνει θραύση.

Τα ολοήμερα πακέτα της μύησης (Cure Initiation Vinotherapie) περιλαμβάνουν βουτιές σε βαρέλια με κόκκινο κρασί (Βarrel Bath, Red Wine Bath, Grape Marc Bath) και μασάζ με καταπλάσματα Merlot, ενώ για την τριήμερη αναζωογόνηση δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από θεραπείες όπως η «Cure Caudalie d’ Exception», με εξειδικευμένες φροντίδες sur mesure. Παράδειγμα, για να πάρετε μια ιδέα, το «Pulp Friction Sculpting Massage» με τις ρώγες των σταφυλιών να αναλαμβάνουν τον αναζωογονητικό ρόλο.

Στο «Les Sources de Caudalie» τίποτα δεν είναι pr-t-!-porter», υποστηρίζει η δεύτερη κόρη του ζεύγους Mathilde και ο σύζυγός της Bertrand Thomas, οι οποίοι έχουν αναλάβει το έργο της διαχείρισης σε έναν πραγματικά επίγειο παράδεισο. Αυτή την εποχή ετοιμάζονται για τη high season, αφού τα εορταστικά πακέτα έχουν κάνει την εμφάνισή τους με ιδέες ανανέωσης για το grand reveillon. Ποιος είπε ότι η ευτυχία είναι δύσκολη υπόθεση; Les Sources de Caudalie: Chemin de Smith-Haut-Lafitte, Βοrdeaux-Martillac, τηλ. 0044 557 83 83 83, www.sources-caudalie.com

Chateau Smith-Haut-Lafitte

Το Sources de Caudalie βρίσκεται μέσα στους αμπελώνες του διάσημου domaine. Καταγράφουμε το ιστορικό και οινικό προφίλ του κτήματος.


Η ιστορία του ξεκινάει στα μέσα του 14ου αιώνα, καθώς τα στοιχεία αναφέρουν ότι η ευγενής οικογένεια Du Bosq επέλεξε την περιοχή που βρίσκεται ο πύργος με στόχο την αμπελουργική εκμετάλλευση. Οι ημερομηνίες-κλειδιά στην ιστορία της εκμετάλλευσης είναι:

18ος αι.:
Ο Σκοτσέζος Georges Smith αγοράζει την εκμετάλλευση, προσθέτει το όνομά του δίπλα στο Haut-Lafitte και αρχίζει να εξάγει στη Μ. Βρετανία τα κρασιά που παράγει.

1842:
Ο δήμαρχος του Bordeaux και παθιασμένος αμπελουργός Μ. Duffour Duberqiez κληρονομεί από τη μητέρα του την εκμετάλλευση και την ανεβάζει στο επίπεδο του Grand Cru.

1958:
Ο οίκος Louis Eschenauer, που από την αρχή του αιώνα έχει τη διανομή των κρασιών του chateau, αγοράζει την εκμετάλλευση και επενδύει μεγάλα ποσά για τον εκσυγχρονισμό της.

1990:
Ο Daniel Cathiard ερωτεύεται το Κτήμα και μαζί με τη σύζυγό του Florence προχωρούν στην αγορά του και αφιερώνονται με πάθος στη συνεχή αναβάθμιση της εκμετάλλευσης.

Σήμερα:
Το Κτήμα παράγει περίπου 100.000 φιάλες ερυθρό (Cru Class, de Graves - 34% Merlot, 55% Cabernet Sauvignon) και 30.000 φιάλες λευκό (90% Sauvignon Blanc, 5% Sauvignon Gris και 5% Semillon). Η δεύτερη ετικέτα του Κτήματος (Les Hauts de Smith) δίνει περίπου 65.000 φιάλες το χρόνο.

Τα κρασιά του κτήματος

Σε γενικές γραμμές, τα λευκά κρασιά του Κτήματος διακρίνονται για την απόλυτη αρωματική ισορροπία που σέβεται τα χαρακτηριστικά της ποικιλίας χωρίς ακρότητες. Στο στόμα το πάχος είναι (ανάλογα και με τη χρονιά) γενικά παρόν, με πολύ καλή ισορροπία και δροσιστικές λεμονάτες νότες που παραμένουν στην επίγευση. Σε ό,τι αφορά τα κόκκινα, τα αρώματα φρούτων του δάσους κάνουν αισθητή την παρουσία τους σε συνδυασμό με μπαχαρικές νότες σε αρμονική συνύπαρξη.

Στο στόμα, και ανάλογα με τη χρονιά, το ταννικό δυναμικό είναι ελεγχόμενο και «ακουμπάει» σε ένα γενικά πλούσιο υπόβαθρο, που καταλήγει σε ικανοποιητική διάρκεια. Γενικά τα κρασιά του Chateau Smith-Haut-Lafitte συγκαταλέγονται σήμερα ανάμεσα στις μεγάλες ετικέτες της Ονομασίας Προέλευσης Pessac Leognan (Grand Cru Class,) και υπάρχουν χρονιές που τοποθετείται άνετα στο επίπεδο των κορυφαίων της ζώνης, όπως π.χ. το Chateau Laville Haut-Brion.

Επιλογές

Mοn petit cadeau
Όχι, ποτέ δεν είναι νωρίς για χριστουγεννιάτικη wish list. Με ένα κλικ στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.sources-caudalie.com/cadeau.html μπορείτε να επιλέξετε ένα από τα πακέτα δώρων για διαμονή σε low budget τιμές. Οι προσφορές περιλαμβάνουν προτάσεις για ερωτευμένα ζευγάρια (La Vie de Chateau en Amoureux), παθιασμένους με το κρασί με επιτόπιες ξεναγήσεις στους αμπελώνες (Αu Coeur des Vignes) και ανήσυχους γευσιγνώστες με μαθήματα μαγειρικής δύο φορές το μήνα, με τον σεφ του La Grand’Vigne, Frank Salein (Les Grands Crus de la Grand’Vigne). Οι ιδέες καλύπτουν συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και εξαρτώνται από τη διαθεσιμότητα της εποχής, οπότε σπεύσατε… (ακούει-κάποιος-στο-βόρειο-πόλο;)

Τravel trivia
Η high season ξεκινά από τις 22 Δεκεμβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου (και, στη συνέχεια, 31 Μαρτίου μέχρι 30 Οκτωβρίου) και τα πακέτα εξαρτώνται ανά περίπτωση: demi-pension με ένα γεύμα τη μέρα εναλλακτικά στο La Grand’Vigne ή το La Table du Lavoir, η οποία ξεκινά από € 400 ευρώ για 2 μέρες δίκλινο, και pension complete με δυο γεύματα τη μέρα από € 450 ευρώ για 2 μέρες δίκλινο. Εννοείται ότι υπάρχουν διαφορετικές τιμές ανάλογα με την επιλογή της σουίτας, ενώ πραγματοποιούνται εξορμήσεις για γευσιγνωσίες στο Chsteau Smith-Haut-Lafitte μετά από συνεννόηση. Όσο για τις τιμές του Spa Caudalie, υπολογίζονται με το πακέτο (στο πρόγραμμα προστέθηκαν και post baby θεραπείες με τίτλο «Petit Raisin», για φουλ ανανέωση 6 ημερών).

Βack to town
Η περιοχή του Μπορντό δεν φημίζεται μόνο για τα κρασιά της, αφού οι λάτρεις των εκλεκτών γεύσεων ταξιδεύουν συχνά για να απολαύσουν το foie gras του P,rigord, τις canneles (μικρές μπουκιές με τραγανό φύλλο και σιροπιαστή γέμιση), τις c=tes από μπορντολέζικα αρνάκια που ψήνονται πάνω σε αμπελόφυλλα, τα σπάνια μανιτάρια copes που συνοδεύουν ομελέτες και σάλτσες στις μπριζόλες, τα αυτόχθονα τρυφερά σπαράγγια που σερβίρονται με μια ελαφριά βινεγκρέτ ή μέσα σε βραστό αυγό, τα ποταμίσια ψάρια λάμπρινα που μαρινάρονται σε κόκκινο κρασί και τη χειμωνιάτικη σούπα tourin με μπόλικο σκόρδο και χωριάτικο ψωμί που ταιριάζει τέλεια με τις κόκκινες ετικέτες του Chateau. Σκεφτείτε τα όλα πάνω σε ένα γιορταστικό τραπέζι, και αποφασίστε.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.