Follow us

Κρασιά χωρίς θειώδη από την Boutari

Τα θειώδη προστατεύουν το κρασί απ’ το να γίνει ξύδι, κρύβουν όμως και μερικά από τα γευστικά κι αρωματικά χαρακτηριστικά του. Ως εκ τούτου, οι πρωτοπορίες της εταιρείας «Μπουτάρη» στην οινοποίηση χωρίς προσθήκη θειωδών, έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον…

Κρασιά χωρίς θειώδη από την Boutari

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Μέχρι τα τέλη της δεκαετίας του 1970 η έκφραση / ένδειξη ότι ένα κρασί περιέχει θειώδη, ακόμα κι αν δεν ήταν ανύπαρκτη, σπάνια κινούσε το ενδιαφέρον ενός οινόφιλου. Από τότε όμως κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Λίγο η αναζήτηση κρασιών με πιο ευγενικά / φυσικά χαρακτηριστικά, λίγο η επίκληση λόγων υγείας και οι ψυχώσεις των εξ Αμερικής καταναλωτών το σκηνικό πλέον έχει αλλάξει. Στις μέρες μας η παραγωγή ποιοτικών κρασιών με καθόλου ή ελάχιστο θειώδες αποτελεί κύριο ζητούμενο με πολύ ή λιγότερο ευτυχή αποτελέσματα.

Ανάμεσα στους αρκετούς παραγωγούς που ασχολήθηκαν με το θέμα, εξαιρετικά σημαντική είναι και η παρουσία της εταιρείας «Μπουτάρη», η οποία κατά τη διάρκεια της μακρόχρονης παρουσίας της έχει πρωτοστατήσει πολλές φορές στις εξελίξεις και έχει προσφέρει σημαντικές υπηρεσίες στο ελληνικό κρασί. Το ίδιο ισχύει και σε ό,τι αφορά στη χρήση θειώδους στο κρασί.

Το πρώτο κρασί της εταιρείας χωρίς θειώδες είδε το φως το ημέρας στο οινοποιείο της εταιρείας στο Mayrac της Γαλλίας, βρίσκοντας απήχηση στο καταναλωτικό κοινό. Το 2010 δημιουργήθηκε το πρώτο Πειραματικό Syrah «Οινοποίηση χωρίς θειώδη» στον βιολογικό αμπελώνα της Ρωξάνης Μάτσα και έκτοτε η σειρά συνεχώς εμπλουτίζεται για να φτάσει το 2019 να αποτελείται από 7 κρασιά διαφορετικών ποικιλιών και να έχει αποκτήσει τη δική της ξεχωριστή ταυτότητα.

Ο τρόπος παραγωγής των κρασιών της σειράς αυτής, ακολουθεί συγκεκριμένο πρωτόκολλο, ανάλογα με το χρώμα (λευκό ή κόκκινο), με ελάχιστες παρεμβάσεις τόσο στο αμπέλι (βιολογικοί αμπελώνες) όσο και στο κρασί. Η οινοποίηση χωρίς προσθήκη θειωδών έχει σκοπό την παραγωγή οίνων με προσωπικότητα και χαρακτήρα οι οποίοι σέβονται το οικοσύστημα από το οποίο προέρχονται και υπερτερούν σε τυπικότητα και ποιότητα οργανοληπτικών χαρακτήρων.

Κρασιά χωρίς θειώδη από την Boutari

Τι είναι τα θειώδη στο κρασί;

Τα θειώδη είναι χημικές ενώσεις του θείου που βρίσκουμε σε πάρα πολλά τρόφιμα όπως αποξηραμένα φρούτα και λαχανικά, κατεψυγμένες γαρίδες, συσκευασμένους χυμούς λεμονιού. Στο κρασί, χρησιμοποιούνται σε διάφορα στάδια της οινοποίησης προκειμένου το κρασί να μην γίνει ξύδι. Τα επιτρεπόμενα όρια θειώδους στο κρασί ορίζονται από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία και πλέον αναγράφονται υποχρεωτικά στην ετικέτα για την ενημέρωση των καταναλωτών και την προστασία των αλεργικών. Ακόμη και εντός επιτροπεώμενων ορίων, όμως, η υπερβολική χρήση θειωδών μπορεί να κρύψει σε ένα βαθμό αρώματα και γεύσεις του κρασιού.

Η γευστική δοκιμή

Έχοντας μία καλή εικόνα της τάσης και των αποτελεσμάτων της παραγωγής κρασιών χωρίς θειώδες θεωρήσαμε χρήσιμο για τους φίλους του κρασιού να κάνουμε συστηματική δοκιμή όλων των κρασιών της σειράς και να εκφράσουμε τη γνώμη μας. Όπως θα διαπιστώσετε και εσείς διαβάζοντας τα σχόλια που ακολουθούν πρόκειται για αξιόλογα κρασιά σε βατή για το είδος τους τιμή (περίπου 12 ευρώ) που αξίζει να τα δοκιμάσετε.

*Στη δοκιμή συμμετείχαν η Βάσω Κουτσοβούλου, ο Διονύσης Κούκης και ο Δημήτρης Λίτινας

Σαββατιανό 2019
Αμπελώνας: Κτήμα ΡΩΞΑΝΗΣ ΜΑΤΣΑ Κάντζα
Λαμπερό, κιτρινόλευκο χρώμα. Ώριμο και εξελιγμένο άρωμα λευκών φρούτων, πράσινου μήλου και ξηρών καρπών. Στο στόμα είναι ευχάριστο και ισορροπημένο, με φρουτώδη αίσθηση και ξηροκαρπάτη επίγευση.
Απολαύστε το στους 10-12°C. Ταιριάζει με σαλάτες και χορτόπιτες.
Καλό

Ροδίτης 2019
Αμπελώνας: Κτήμα ΡΩΞΑΝΗΣ ΜΑΤΣΑ Κάντζα Αττικής
Χρυσοκίτρινο χρώμα. Διακρίνουμε ένα φίνο άρωμα ώριμων εσπεριδοειδών που συνδυάζεται με απαλές βοτανικές νότες και κάποιες οξειδωτικές νύξεις που όμως ενσωματώνονται ωραία μέσα στο κρασί. Είναι ευχάριστο στο στόμα με δροσερή οξύτητα και επίγευση που διαρκεί.
Απολαύστε το στους 10-12°C. Συνδυάστε το με ορεκτικά, μικρά ψάρια και λευκά κρέατα.
Ενδιαφέρον

Μοσχοφίλερο 2019
Αμπελώνας: Μαντινεία
Χρυσοκίτρινο χρώμα. Το άρωμα του είναι αρκετά εξελιγμένο και χαρακτηρίζεται από ώριμα εσπεριδοειδή με νότες αποξηραμένων λουλουδιών και μελιού. Στο στόμα έχει μέτριο σώμα, με ζωηρή οξύτητα και απαλά λιπαρή υφή.
Απολαύστε το στους 10-12°C. Ταιριάζει με πράσινες σαλάτες με dressing από μέλι, λιπαρά ψάρια και χοιρινό με λεμονάτες σάλτσες.
Ενδιαφέρον

Μαλαγουζιά 2019
Αμπελώνας: Κτήμα ΡΩΞΑΝΗΣ ΜΑΤΣΑ Κάντζα Αττικής
Χρυσαφί χρώμα. Το άρωμα του είναι γλυκό και θυμίζει ώριμα τροπικά φρούτα όπως η μπανάνα μαζί με έντονες νότες γλυκού του κουταλιού περγαμόντο και αποξηραμένα άνθη. Στο στόμα είναι σχετικά γεμάτο με λιπαρή και απαλά πικάντικη επίγευση.
Απολαύστε το στους 10-12°C. Ταιριάζει εξαιρετικά με πιάτα με γλυκόξινες σάλτσες.
Ενδιαφέρον

Αγιωργίτικο 2019
Αμπελώνας: Ντουραμάνι, Νεμέα
Πορφυρό χρώμα με φρουτώδες άρωμα όπου κυριαρχούν τα κόκκινα φρούτα, μαζί με απαλές φυτικές νότες και καραμέλα. Στο στόμα είναι μαλακό με απαλές τανίνες και επίγευση που διαρκεί.
Απολαύστε το στους 16-18°C αφού το μεταγγίσετε σε καράφα και το αφήσετε για περίπου μισή ώρα. Συνδυάστε το με κόκκινα κρέατα στη γάστρα, μουσακά και ζυμαρικά με κόκκινες σάλτσες.
Καλό

Syrah 2018
Αμπελώνας: Κτήμα ΡΩΞΑΝΗΣ ΜΑΤΣΑ Κάντζα Αττικής
Βαθύ πορφυρό χρώμα. Πλούσιο άρωμα κόκκινων φρούτων σε μορφή μαρμελάδας, ώριμο δαμάσκηνο και βύσσινο, σε γλυκό φόντο καραμέλας. Αρκετά γεμάτο στο στόμα με βελούδινες τανίνες και γλυκόπιοτη επίγευση.
Απολαύστε το στους 16-18°C. Ιδανικό με κυνήγι και πλατώ ώριμων τυριών και αλλαντικών.
Καλό

Ξινόμαυρο 2019
Αμπελώνας: Γαλλικά Μαρίνα Νάουσα
Aνοιχτό κόκκινο χρώμα. Στη μύτη αναδεικνύονται αρώματα από κόκκινα φρούτα, λιαστή ντομάτα και γλυκά μπαχαρικά, με κυρίαρχο το πιπέρι. Το σώμα του είναι μέτριο με ζωηρή οξύτητα και αρκετές αλλά καλά ενσωματωμένες τανίνες.
Απολαύστε το στους 16-18°C. Ταιριάζει με κρέατα και όσπρια με πιπεράτες κόκκινες σάλτσες.
Καλό

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.