banner
banner
banner

Κρασιά με … «καπάκι»

Αργύρης Τσακίρης Αργύρης Τσακίρης Πέμπτη, 02 Αυγούστου 2012

Δοκιμάζουμε κρασιά σε συσκευασία μισού λίτρου με πώμα «κράουν» και τα αξιολογούμε.

Κρασιά με … «καπάκι»

Για όσους δεν καταλάβατε περί τίνος πρόκειται θα υπενθυμίσουμε ότι το «καπάκι» (ή κράουν όπως αποκαλείται πιο επίσημα) είναι το γνωστό μεταλλικό βούλωμα που συναντάμε κατά κύριο λόγω στις μπύρες και στα αναψυκτικά. Χρησιμοποιείται όμως και σε ορισμένες εμφιαλωμένες ρετσίνες ή και αρετσίνωτα κρασιά που προτείνονται σε γυάλινη συσκευασία του μισού λίτρου. Στη δοκιμή που ακολουθεί συμμετέχουν 6 διαφορετικά κρασιά. Τέσσερις ρετσίνες, ένα λευκό χωρίς ρετσίνι και ένα ροζέ ομοίως. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις αξιολογήσεις (όλα τα κρασιά βρίσκονται στο ίδιο ποιοτικά επίπεδο) το συμπέρασμα που προκύπτει είναι ασφαλές και μάλλον πρέπει να καλύπτει χωρίς ιδιαίτερες αποκλίσεις τις περισσότερες προτάσεις που κάνει η συγκεκριμένη κατηγορία. 

banner

Ρετσίνα και μεταλλικό καπάκι

Όσον αφορά το οινολογικό κομμάτι το μεταλλικό καπάκι είναι για μια συσκευασία πολύ πρακτική, εξαιρετικά εύκολη στο άνοιγμα. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότιι πρόκειται για κρασί με γρήγορη διακίνηση είναι πολύ δύσκολο να προκύψουν προβλήματα οξείδωσης, αφού αν και η επιφάνεια επαφής πώματος και φιάλης είναι μικρή, ασφαλίζει πολύ καλά το περιεχόμενο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά και την μπύρα στα οποία αποτρέπει την έξοδο του διοξειδίου του άνθρακα. Ακόμη ας θυμηθούμε ότι η δεύτερη ζύμωση της σαμπάνιας γίνεται με τέτοιου είδους πώμα. Βέβαια το μεταλλικό καπάκι δεν χρησιμοποιείται σε κρασιά ποιότητας, γιατί συνδέεται με καταναλωτικές συνήθειες και με στερεότυπα που έχουν σχέση με την έννοια της ποιότητας. 

Η ρετσίνα, (ένας τύπος κρασιού που παράγεται αποκλειστικά στη χώρα μας), γίνεται με την προσθήκη ρετσινιού πεύκου στο γλεύκος που ζυμώνεται. Έχει ένα πρωτότυπο άρωμα, δύσκολο στη μη συνηθισμένη όσφρηση, το οποίο απαιτεί συνήθεια για να γίνει αποδεκτό. Όταν δεν είναι πολύ έντονο επιτρέπει την αναγνώριση και των άλλων αρωμάτων του κρασιού και μπορεί να δώσει ένα αρμονικό σύνολο. Μια ρετσίνα, κρίνεται βάσει του αρωματικού υπόβαθρου που εμφανίζει και της ποιότητας της ρητίνης. Η παρουσία της πέρα από ένα όριο παύει να παίζει το ρόλο του συμπληρωματικού αρώματος και γίνεται το άρωμα που επικρατεί. Η αποδοχή της (γευστικά και αρωματικά) είναι θέμα προσωπικής προτίμησης. Συνήθως χρησιμοποιείται σε άσπρα κρασιά, σπάνια ροζέ και ακόμα σπανιότερα κόκκινα κυρίως σε χωρική οινοποίηση. Δεν έχει μάλλον καμιά ιδιαίτερη βιολογική δράση ως συντηρητικό. Η παρουσία της ρητίνης συνοδεύεται πάντα από μια ελαφριά πικρίλα στο κρασί και γίνεται ιδιαίτερα έντονη σε κρασί που έχει ηλικία πάνω από ένα χρόνο.

Η δοκιμή

ΡΕΣΤΣΙΝΑ ΚΟΥΡΤΑΚΗΣ
Ρετσίνα-ονομασία κατά παράδοση
Παραγωγός Κουρτάκης 1,23 € 
Ανοιχτό κίτρινο. Θα δυσκολευτείτε να αντιληφθείτε ότι πρόκειται για ρετσίνα αφού η αρωματική αίσθηση της ρητίνης μόλις που γίνεται αντιληπτή στη μύτη αν και η γενική αρωματική ένταση είναι ελάχιστη. Στο στόμα το άρωμα της ρητίνης γίνεται διακριτικά αντιληπτό πάνω σε ένα λεπτό σώμα 
68/100 (ανεκτό)

ΡΕΤΣΙΝΑ ΜΑΛΑΜΑΤΙΝΑ
Ρετσίνα-ονομασία κατά παράδοση
Παραγωγός Μαλαματίνας 1,43 € 
Κίτρινο μεσαίου βάθους. Αρώματα ρητίνης που αν και χαμηλής σχετικά έντασης δεν αφήνουν το λιγοστό φρούτο να δηλώσει την παρουσία του. Στόμα αρκετά ελαφρύ με αισθητή οξύτητα τονισμένη αίσθηση ρετσίνας και ελαφρά πικρό τέλος. 
67/100 (ανεκτό)

ΡΕΤΣΙΝΑ ΓΕΩΡΓΙΑΔΗ
Ρετσίνα-ονομασία κατά παράδοση
Παραγωγός Γεωργιάδης 1,32 € 
Ανοιχτό κίτρινο. Ικανοποιητική αρωματική ένταση με το λιγοστό φρούτα σε καλή συνεργασία με την περιορισμένη ρετσίνα. Στόμα που κερδίζει η ρητίνη, ελαφρύ με καλή ισορροπία και ικανοποιητική διάρκεια. Η πιο τολμηρή εκδοχή που προσπαθεί να κρατήσει κάποια παραδοσιακά στοιχειά έντασης και μάλλον δικαιώνεται.
69/100 (ανεκτό)

ΝΕΦΕΛΗ
Ρετσίνα-ονομασία κατά παράδοση
Εμφιάλωση για λογαριασμό Καρφουρ - Μαρινοπουλος 0,99 € 
Ανοιχτό κίτρινο. Ελαφρύ άρωμα φρούτου και ρητίνης η οποία όμως γίνεται αντιληπτή σχεδόν μόνο στο στόμα. Στόμα λεπτό με αισθητή οξύτητα που προσπαθεί να το κάνει δροσερό αλλά έρχεται σε αντίθεση με το υπόλοιπο στυλ. Ελαφρά πικρό τέλος.
65/100 (οριακά ανεκτό)

ΛΕΥΚΟΣ ΞΗΡΟΣ ΚΟΥΡΤΑΚΗ
Λευκό-ξηρό-επιτραπέζιο κρασί
Παραγωγός Κουρτάκης 1,29 € 
Ανοιχτό κίτρινο. Άτονα αρώματα κίτρινων φρούτων και νότες ξερού χόρτου. Στόμα ανάλογα λεπτό με οξύτητα που αν και χαμηλή δεν υποστηρίζεται. Σύντομη διάρκεια. Ένα κρασί χωρίς ελαττώματα ούτε προτερήματα.
68/100 (ανεκτό)

ΚΟΚΚΙΝΕΛΙ ΚΟΥΡΤΑΚΗ
Ρόζε –ξηρό -επιτραπέζιο
Παραγωγός Κουρτάκης 1,39 € 
Ροδί με πορτοκαλιές αποχρώσεις. Αδιόρατα αρώματα φρούτων. Στόμα λεπτό με  οξύτητα που δεν υποστηρίζεται και μένει στην επίγευση. Σύντομη διάρκεια. Ένα κρασί που εκτός του χρώματος οργανοληπτικά ελάχιστα ξεχωρίζει από το προηγούμενο.
67/100 (ανεκτό)

Όπως προκύπτει από τις αξιολογήσεις η συγκεκριμένη κατηγορία κρασιών κινείται στην περιοχή του ανεκτού. Προφανώς επομένως δεν μπορούν να μπουν δίπλα σε ένα πιάτο με πολύ λεπτά χαρακτηριστικά κατάλληλο για απαιτητικούς. Όμως άνετα μπορούν να καταναλωθούν όταν στο τραπέζι κυριαρχούν απλές και έντονες γεύσεις. Τα συγκεκριμένα κρασιά έχουν όμως ένα ακόμα πλεονέκτημα. Είναι φτηνά λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι η τιμή της συσκευασίας του μισού λίτρου κυμαίνεται από 1 – 1,5 ευρώ με μία απλή αναγωγή μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι αν μιλήσουμε για κλασικές φιάλες των 0,75 ευρώ η τιμή θα ήταν 1,5 – 2 ευρώ. Ενδιαφέρον φαίνεται, ειδικά για καταναλωτές που αγαπάνε τη ρετσίνα ή δεν έχουν υπερβολικές απαιτήσεις. 

banner

Ρετσίνα και φαγητό

Η ρετσίνα παραδοσιακά και όχι άδικα πίνεται σε χαμηλό ποτήρι που ανοίγει στο επάνω μέρος όπως το νεροπότηρο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι προσπαθούμε, αντίθετα με τα άλλα κρασιά, να μειώσουμε την  ένταση των αρωματικών συστατικών της.

Παρά τα όσα καταμαρτυρούν πολλοί στους ρητινίτες η ρετσίνα είναι ένα κρασί που «δένει» με πολλές Ελληνικές γεύσεις. Έτσι αν και εξοβελίσαμε το σκόρδο και γενικότερα τις έντονες οσμές από την σύγχρονη Ελληνική κουζίνα δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η ρετσίνα είναι ένας ιδανικός αρωματικός συνδυασμός για τα πιάτα με σκόρδο. Μπακαλιάρος τηγανητός και σκορδαλιά με ρετσίνα δένουν απόλυτα γευστικά. Η ρετσίνα επί πλέον αγαπάει τη ρίγανη, το κύμινο, είναι θαυμάσια με μικρά ψάρια όπως η μαρίδα, και ο γαύρος, το ψητό χταπόδι και την ταραμοσαλάτα. Ταιριάζει επίσης με σαλάμια, τηγανισμένο συκώτι, κοντοσούβλι και κοκκορέτσι με μπόλικα καρυκεύματα. Συνδυάζεται ακόμα με τζατζίκι, πιπεριές γεμιστές, με τη φέτα, ακόμη και με τσεντάρ, μετσοβόνε και τέλος με χαλβά του μπακάλη. 

Στην Ελλάδα τελικά είμαστε τυχεροί που έχουμε εκτός από σκόρδο και ρετσίνα. Το μόνο κρασί που συνεχίζει να παράγεται στον ίδιο τόπο επί αιώνες και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να στολίζει το Ελληνικό τραπέζι. Χρώμα / κατηγορία

banner

Ποικιλίες

banner

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

banner

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

banner

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος