Follow us

Κρασί: Σαντορίνη, να την πιεις στο ποτήρι

Ασύρτικο, Νυκτέρι, Vinsanto, Μαυροτράγανο: γουλιές ιστορίας, γεύση θάλασσας, αρώματα καλντέρας. Πίνουμε από το «ποτήρι» της Σαντορίνης και μυούμαστε στα μυστικά της.

Κρασί: Σαντορίνη, να την πιεις στο ποτήρι

Για πολλά χρόνια, το κυριότερο –και ακριβότερο– «προϊόν» της Σαντορίνης ήταν η καλντέρα. Ποιος μιλούσε για οινοποιεία κατά τη δεκαετία του ’80, όταν οι παραγωγοί του νησιού έφτιαχναν φτηνό χύμα κρασί που το πουλούσαν στις ταβέρνες της Αθήνας; Η ετυμηγορία όμως ήρθε από την ίδια την αγορά. Το νησί γέμισε ασφυκτικά και τα αμπέλια τού έδωσαν διαφορετικό αέρα και προοπτική. Όταν η επένδυση γίνεται στην ποιότητα, η γαστρονομία έχει πρωταγωνιστικό ρόλο. Σ’ αυτό το πλαίσιο, η Σαντορίνη άρχισε να μας διηγείται την ιστορία της μέσα από αρώματα κρασιών με τη δύναμη της ηφαιστειακής γης και το χαρακτήρα μιας ποικιλίας που ευδοκιμεί σε ένα νησί που το χτυπούν οι αέρηδες.

Ταυτόχρονα, σπουδαίοι οινοποιοί έφτασαν στο νησί και ασχολήθηκαν σοβαρά με την αμπελουργία και την οινοποίηση. Το αποτέλεσμα; Τα σαντορινιά κρασιά είναι από τα πιο δημοφιλή στην Ελλάδα και με αξιοσημείωτες πωλήσεις στο εξωτερικό, ενώ όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Αν σκεφτείτε ότι η Σαντορίνη αποτελεί τον πρώτο οινοτουριστικό προορισμό στην Ελλάδα με τόσα οργανωμένα και επισκέψιμα οινοποιεία, καλά εστιατόρια και ένα ολόκληρο δίκτυο που κινείται γύρω από αυτά με γευσιγνωσίες κ.λπ., το μέλλον προβλέπεται ευοίωνο. Αδράξτε την ευκαιρία για διακοπές με καλντέρα, θάλασσα και δοκιμές ντόπιων κρασιών και προϊόντων.

Τα τέσσερα πρόσωπα του κρασιού της Σαντορίνης

Κρασί: Σαντορίνη, να την πιεις στο ποτήρι


Ασύρτικο
Μια ποικιλία με ιδιαίτερο χαρακτήρα – ή τον λατρεύεις ή τον μισείς. Στο μικροκλίμα της Σαντορίνης δίνει ένα κρασί με μεταλλικά στοιχεία, υψηλή οξύτητα και πληθωρικό σώμα, που ταιριάζει με τον ηφαιστιογενή χαρακτήρα του ίδιου του νησιού. Είναι η βασική θηραϊκή ποικιλία (αντιστοιχεί περίπου στο 80% της παραγωγής σταφυλιών) και αποτελεί τη βάση παραγωγής οίνου ΟΠΑΠ Σαντορίνη. Το Ασύρτικο είναι από τις πιο σημαντικές λευκές ποικιλίες και αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά χαρτιά του ελληνικού αμπελώνα για μια πιθανή καριέρα στο εξωτερικό. Δοκιμάστε τον Θαλασσίτη Βαρέλι και τη Σαντορίνη του Σιγάλα (με ή χωρίς παλαίωση σε βαρέλι, αντίστοιχα) για να διαπιστώσετε πώς εκφράζεται ιδανικά το Ασύρτικο.

Νυκτέρι
Το λευκό, ξηρό, υψηλόβαθμο (δεν μπορεί να είναι κάτω από 13,5%), παραδοσιακό παλαιωμένο κρασί της Σαντορίνης από Ασύρτικο. Ονομάστηκε έτσι, γιατί οι αμπελοκαλλιεργητές τρυγούσαν τα σταφύλια το πρωί και τα επεξεργάζονταν αυθημερόν, ώστε το πάτημά τους γινόταν μέχρι αργά το βράδυ και η όλη κατεργασία τη νύχτα, που οι θερμοκρασίες είναι χαμηλότερες. Μια άλλη εκδοχή είναι ότι λόγω της ζέστης, ξεκινούσαν το μάζεμα των σταφυλιών σχεδόν νύχτα. Σερβίρεται δροσερό και συνοδεύει ψάρια στη σχάρα αλλά και παραδοσιακά πιάτα του νησιού (ντοματοκεφτέδες, φάβα κ.ά). Το πληθωρικό Νυχτέρι του συνεταιρισμού (ΣΑΝΤΟ) είναι ιδανικό για να ανακαλύψετε τη γοητεία του ιδιαίτερου αυτού κρασιού.


Vinsanto
Είναι το καμάρι του νησιού. Το παραδοσιακό λιαστό κρασί ΟΠΑΠ Σαντορίνη με το μελί χρώμα, τις χρυσαφένιες ανταύγειες και το ιδιαίτερο άρωμα, με συμπυκνωμένη γεύση ώριμων σύκων, σταφίδας, δαμάσκηνου κ.λπ. Το 1853 ο Lois Lacroix έγραψε γι’ αυτό: «Κανένα γλυκό κρασί δεν μπορεί να συγκριθεί με το λευκό σαντορινιό Vinsanto». Φτιάχνεται από λιαστά σταφύλια που απλώνονται στον ήλιο για μία έως δύο εβδομάδες. Όσο περισσότερο παλαιώνεται τόσο ισορροπούν τα γλυκά του στοιχεία και βελτιώνεται υπέροχα – απόδειξη το εξαιρετικά παλαιωμένο Vinsanto του Αργυρού και επίσης το Vinsanto του Σιγάλα.

Μαυροτράγανο
Θα λέγαμε ότι είναι το σημερινό trend της Σαντορίνης. Αν και το νησί ποτέ δεν φημιζόταν για τις ερυθρές του οινοποιήσεις, το Μαυροτράγανο φαίνεται πως ξεκινά μια νέα εποχή. Πρόκειται για σταφύλι με μικρές και πολύ νόστιμες ρόγες, πολλές ταννίνες και ιδιαίτερη γεύση. Θα μπορούσαμε να πούμε ότι έχει τα αρώματα του Pinot Noir και τη γεύση του Cabernet. Επειδή έχει έντονες ταννίνες, χρειάζεται παλαίωση για να μαλακώνει. Ο Πάρις Σιγάλας επιμένει σ’ αυτή την ποικιλία γιατί υπάρχει μόνο στη Σαντορίνη. Έτσι, το δικό του Μαυροτράγανο είναι η καλύτερη εκδοχή που μπορούμε να δοκιμάσουμε.