Follow us

Κι όμως "παλαιώνουν"

Κι όμως "παλαιώνουν"

Αναφερόμαστε συχνά στα Ελληνικά κρασιά και στην αντοχή τους το χρόνο. Πολλοί μάλιστα θεωρούν ότι η ικανότητα ενός κρασιού να αντέχει στο χρόνο και συχνά να γίνεται καλύτερο (στη συγκεκριμένη περίπτωση αναφέρομαι μόνο στα κόκκινα) είναι συνώνυμο με την ποιότητα. Αυτό όμως δεν είναι ακριβώς η αλήθεια. Ισχύει για ορισμένα κρασιά και μάλιστα υπό προϋποθέσεις. Ταυτόχρονα, δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν ότι η ποιότητα των Ελληνικών κρασιών δεν επιτρέπει τέτοια εγχειρήματα, ειδικά όταν το βάθος χρόνου είναι μεγάλο και ξεπερνάει τα 10-15 χρόνια δηλαδή την πρώτη φάση αναγέννησης του Ελληνικού κρασιού και την παγίωση των "μικρών παραγωγών". Ούτε και αυτό όμως είναι απόλυτα αληθές. Δοκίμασα πριν μερικές ημέρες ένα Chateau Clauss 1982 (ΑΧΑΪΑ CLAUSS), του 1982 με 29 χρόνια στην πλάτη του και ένα Chateau Carras 1975 (ΠΟΡΤΟ ΚΑΡΡΑΣ), του 1975 με ηλικία 36 ετών. Σας μεταφέρω τις εντυπώσεις μου που, πιστέψτε με, εκτός από θετικές είναι και ενθαρρυντικές για τις δυνατότητες του Ελληνικού κρασιού και αυτών που το παράγουν.

Chateau Clauss 1982

Κι όμως "παλαιώνουν"

Φελλός στεγνός, αρκετά ξερός χωρίς ίχνος διαβροχής. Ελάχιστο ίζημα. Χρώμα αρκετά τονισμένο για την ηλικία του κρασιού κεραμιδίζον άλλα και με ερυθρές νότες. Σχετικά βαθύ. Μύτη με αρκετά έντονη αλκοολική αίσθηση αρώματα σταφίδες, πιπεριού - και νότες ξύλου. Στο φόντο μπουκέτο και άλλων μπαχαρικών. Στόμα με ικανοποιητικό όγκο οξύτητα και λειωμένες τανίνες.

Chateau Carras 1975

Φελλός βρεγμένος. Χρώμα κεραμιδί ανοιχτό διαυγές. Αρκετό ίζημα. Μύτη σύνθετη με άρωμα από ξερά αρωματικά χόρτα και μεγάλη βεντάλια μπαχαρικών. Στόμα κομψό μεσαίου όγκου, πολύ μαλακό με οξύτητα που το ζωντανεύει.

Για την ιστορία θα σας πω ακόμα ότι πριν από 6 - 7 χρόνια είχα δοκιμάσει ένα από τα διάσημα κρασιά της Καλιφόρνιας το "Ch. Beaulieu" του 1985 (δηλαδή είκοσι ετών την εποχή της δοκιμής) το οποίο σε σχέση με τα προαναφερθέντα δικά μας ήταν (ας μου επιτραπεί) "της πλάκας". Ανάλογες αναμνήσεις έχω και από αρκετές άλλες διάσημες "αλλοδαπές" υπογραφές. Θα μου πείτε γιατί τα γράφω αυτά αφού η πιθανότητα να ανοίξετε τα συγκεκριμένα μπουκάλια είναι μηδενική. Πολύ απλά για να καταλήξω ότι το Ελληνικό κρασί μπορεί να είναι σχεδόν άγνωστο παγκόσμια (γι' αυτό φταίει το μυαλό των παραγωγών και των θεσμικών φορέων) αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν κρύβει ποιότητα. Άλλοτε σε συνδυασμό με την απλότητα και την καθημερινή ευχαρίστηση και άλλοτε (σπανιότερα) με κορυφαία χαρακτηριστικά που το κάνουν αξιόμαχο αντίπαλο για κάθε σύγκριση. Σημειώστε δε, ότι αν το Πόρτο Καρράς είναι ένα ιστορικό κτήμα με αναμενόμενες επιδόσεις, η ΑΧΑΪΑ CLAUSS είναι μία μονάδα με μεγάλες παραγωγές από αυτές που πολλοί καταναλωτές (κακώς συχνά) υποτιμούν.
Συμπέρασμα; Ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες οικονομικά στιγμές αξίζει να στηρίξουμε το Ελληνικό εμφιαλωμένο κρασί. Ανάλογα με την δυνατότητα της τσέπης μας και τις προτιμήσεις μας υπάρχει πάντα μία καλή πρόταση. Καλή για την καθημερινή μας απόλαυση και ακόμα καλύτερη για τη στήριξη του κλάδου και της Εθνικής οικονομίας μας γενικότερα. Για την ιστορία και τα δύο αυτά κρασιά (σε τρέχουσα εσοδεία) στον ALPHA WINE GUIDE 2011 αξιολογούνται ως πολύ καλά (4 αστέρια). Δοκιμάστε τα.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.