Η εμπειρία του κρασιού

Αλέξανδρος Σακκάς Αλέξανδρος Σακκάς Κυριακή, 10 Αυγούστου 2008

Ο Βασίλης Κανελλακόπουλος μάς ανοίγει τις πόρτες του πανέμορφου Κτήματος Μερκούρη και μας μιλά για την ιστορία του και την επιτυχία των κρασιών του.

Η εμπειρία του κρασιού

Ένα χειμωνιάτικο βράδυ, πριν χρόνια, φτάσαμε στο Κτήμα Μερκούρη υπό καταρρακτώδη βροχή. Η πολύωρη διακοπή ρεύματος που είχε προηγηθεί έκανε την «αποστολή» μας ακόμα πιο περιπετειώδη. Χωρίς τον Βασίλη Κανελλακόπουλο δεν θα βρίσκαμε καν το δρόμο. Διαβήκαμε το κατώφλι του αρχοντικού και μαγευτήκαμε, αλλά η σαγήνη του Κτήματος αποκαλύφθηκε ολοκληρωτικά στις επόμενες επισκέψεις, υπό το φως του ήλιου.

Η αρχή

Ο Βασίλης Κανελλακόπουλος διαμορφώθηκε μέσα σ’ αυτή τη σαγήνη: «Μεγάλωσα μέσα στα αμπέλια και τις ελιές», μας λέει, «και οι εικόνες του σταφυλιού Refosco και της επεξεργασίας του στο παλιό οινοποιείο όπως και η γεύση του κρασιού μού είναι οικείες από πολύ νωρίς. Τίποτα όμως δεν έδειχνε ότι χρόνια αργότερα θα μπλεκόμουν επαγγελματικά στην περιπέτεια του κρασιού. Ίσα ίσα μάλιστα, σπούδασα στο Πολυτεχνείο και δούλεψα ως Πολιτικός Μηχανικός για αρκετά χρόνια». Με το μικρόβιο να υπάρχει, ένα ταξίδι στη βόρεια Ιταλία (τι σύμπτωση να συμπέσει με την έκθεση κρασιού Vinitaly!) έκανε τη σπίθα ν’ ανάψει: «Το 1980 με τον αδερφό μου Χρήστο πήραμε την απόφαση να δραστηριοποιηθούμε στο κρασί, στην αρχή δοκιμαστικά και λίγο αργότερα σε μόνιμη και επαγγελματική βάση».

Η επιτυχία και η αναγνώριση

Μπορεί ο Κανελλακόπουλος να μην προοριζόταν για τέτοια σταδιοδρομία, αλλά η επιτυχία που ακολούθησε αποτελεί τρανή απόδειξη ότι έκανε πολύ καλά που αποδέχτηκε την πρόκληση. «Τριάντα χρόνια μετά, ξέρω ότι δεν το έχω μετανιώσει. Το πεδίο δημιουργικότητας που προσφέρει και η αφοσίωση που απαιτεί αυτή η δουλειά με εκφράζουν απόλυτα». Έπειτα, είναι και μια γκάμα όλο και καλύτερων κρασιών, που μεγαλώνει και κερδίζει διακρίσεις. «Δίπλα στο Κτήμα Μερκούρη και την κάβα του και στην μετέπειτα Φολόη, υπάρχει πλέον μια ολόκληρη γκάμα από ξηρά και γλυκά κρασιά που με κάνουν να αισθάνομαι δικαιωμένος, όπως εξάλλου και η αγάπη των καταναλωτών. Γιατί το Κτήμα μας και η Ηλεία δείχνουν τι αξίζουν αλλά και για τη χαρά που νιώθω όταν τα κρασιά μας βραβεύονται. Όπως έχει συμβεί στον Concours Mondial de Bruxelles, στον Διεθνή Διαγωνισμό της Θεσσαλονίκης και σε τόσες άλλες περιπτώσεις».

Η συνέχεια

«Στο μέλλον θέλω να δω και τα λιγότερο γνωστά ξηρά κρασιά μας (την Καλλιστώ, τον Λαμπαδία και τον Αντάρη) αλλά και τα γλυκά να γίνονται το ίδιο αγαπητά με τα υπόλοιπα. Θα ήθελα επίσης να ένιωθα την ίδια ευχαρίστηση στην επαφή με τη
μαχόμενη φύση. Και ελπίζω να μπορώ στα χρόνια που έρχονται να απαντώ με τον καλύτερο τρόπο στις προκλήσεις του διαρκώς μεταβαλλόμενου περιβάλλοντος». Η σιγουριά που προσφέρει η γοητεία του Κτήματος Μερκούρη και η εξέλιξη των κρασιών του δείχνουν ότι ο Βασίλης Κανελλακόπουλος θα συνεχίσει να αισθάνεται δικαιωμένος.
Τηλ. οινοποιείου: 2621041601.

Επιλογές
Επιλογές


Coma Berenices 2006
Εξαιρετικό Viognier. Αχυροπράσινο χρώμα και απολαυστικά αρώματα πορτοκαλιού, καπνίσματος και ζαμπόν. Πλούσια και νόστιμη γεύση, ιδιαίτερα ισορροπημένη.

Κτήμα Μερκούρη 2005
Μία από τις καλύτερες εσοδείες του ιστορικού κρασιού. Σκουρόχρωμο, προσφέρει αρώματα σκούρων φρούτων, σοκολάτας και βανίλιας. Χορταστική γεύση, με πολύ καλές τανίνες και επίγευση βελούδινης ιδιοσυγκρασίας.

Χορταίς
Εξαιρετικό γλυκό κρασί, κυρίως από Μαυροδάφνη. Κοκκινόχρωμο, με αρώματα σύκου και ξερών φρούτων. Γεύση πλούσια και έντονα γλυκιά, αλλά πολύ ζωηρή. Οι τανίνες και η οξύτητα δαμάζουν τη γλύκα.Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος