Follow us

Hotel Rathaus Wein & Design

Στο ξενοδοχείο Rathaus Wein & Design, το δίλημμα δεν είναι πόσο αναπαυτικό είναι το κρεβάτι ή αν το δωμάτιο βλέπει μπροστά ή πίσω. Το ερώτημα είναι ποιος οινοπαραγωγός της Αυστρίας είναι ο οικοδεσπότης της ανάπαυσής σας, γιατί κάθε δωμάτιο είναι αφιερωμένο σε έναν διαφορετικό.

Hotel Rathaus Wein & Design

Mην ψάχνετε, λοιπόν, για τον κλασικό αριθμό δωματίου, αλλά για την ετικέτα του οινοπαραγωγού που στολίζει την πόρτα του. Όλα μέσα στο δωμάτιο –βιβλία στο coffee table, φωτογραφίες στους τοίχους που αντικαθιστούν τους συνήθεις πίνακες και βέβαια οι φιάλες κρασιού στο mini bar– προέρχονται αποκλειστικά από το οινοποιείο του συγκεκριμένου οινοπαραγωγού.

Στο δωμάτιο «F.X. Pichler» έχετε επιλογή ανάμεσα σε Gruner Veltliner Klostersatz, Riesling Steinerthal, Gruner Veltliner Oberhauser, Dom T-FX-T sparkling wine.

Στο mini bar του δωματίου του οινοπαραγωγού Hirtzberger έχετε να διαλέξετε ανάμεσα σε Riesling Steinterassen, Gruner Veltliner Rotes Tor, Grauburgunder Pluris, Gruner Veltliner Steinriegl. Ενώ φιάλες Riesling Achleiten, Gruner Veltliner Hochrain, Weissburgun-der Kollmutz, Riesling Steinriegl σας περιμένουν στο δωμάτιο «Rudi Pichler». Ζαλιστήκατε ήδη από τα δύσκολα στην προφορά τους ονόματα προτούν καν δοκιμάσετε τα κρασιά; Δεν πειράζει. Ενδεικτικά τα αναφέρω, αλλά με την ευκαιρία θα σας πω και τα εξής: Τόσο ο F.X. Pichler όσο και οι Rudi Pichler και Hirtzberger συγκαταλέγονται ανάμεσα στους κορυφαίους παραγωγούς της Ευρώπης και όχι μόνο της Αυστρίας.

Πέρα από τα αυτονόητα για την απόλαυση μιας φιάλης κρασιού στο δωμάτιο (σωστή θερμοκρασία, ανάλογα ποτήρια λευκού και κόκκινου κρασιού, ανοιχτήρια κ.λπ. – μεταλλικά νερά και ξηροί καρποί είναι δωρεάν), ακόμη και τα είδη προσωπικής φροντίδας (shower gel, λοσιόν κ.λπ.) έχουν άρωμα κρασιού, ειδική παραγγελία του Rathaus Wein & Design.

Η οινολογική προσωπικότητα του ξενοδοχείου διαφαίνεται παντού. Ο μπουφές του πρωινού περιλαμβάνει πάνω από 250 είδη, πολλά βασισμένα στο κρασί, όπως γλυκίσματα, κέικ και τυριά με γεύση κρασιού. Στο wine bar, η λίστα περιλαμβάνει 450 ετικέτες για την πληρέστερη μύηση στην οινική γκάμα των 38 καλύτερων οινοπαραγωγών της Αυστρίας και του αυστριακού brandy «Mr. Reisetbauer». Στο wine lounge, αν περιοριστείτε σε ένα ποτήρι κρασί, η επιλογή θα σας ικανοποιήσει τόσο γευστικά όσο και από άποψη κόστους: ξεκινά από € 2,90 για ένα ποτήρι φρέσκου Gelber Muskateller και φτάνει στα € 8 για ένα ποτήρι κόκκινο Admiral του οινοπαραγωγού Pockl.

Αν θελήσετε να εξερευνήσετε ενδελεχέστερα και ξεχωριστά τους οινοπαραγωγούς της Αυστρίας, το Rathaus Wein & Design τιμά κάθε μήνα τον «the winemaker of the month» και διοργανώνει αντίστοιχο wine tasting: 5 ετικέτες του οινοπαραγωγού με αντίστοιχα πιάτα του wine lounge (π.χ. antipasti, σαλάτες, πλατό τυριών, πάστα) κοστίζουν € 25 το άτομο.

Hotel Rathaus Wein & Design

Αν ενθουσιαστείτε με κάποιον, αναλαμβάνουν να σας κάνουν wine tour στο οινοποιείο του. Όλα αυτά σε μια χώρα που, αν και παράγει κρασί εδώ και αιώνες, μέχρι πριν από δέκα χρόνια δεν διέθετε πάνω από 20 ετικέτες, κυρίως λευκού Riesling. Η πρόσφατη οινολογική άνθηση, όμως, έχει δημιουργήσει σπουδαίους οινοποιούς, με ισχυρό προφίλ και δυναμικό προϊόν. Το wine concept του Rathaus Wein & Design αποτυπώνει τέλεια την πρόοδο της αυστριακής οινοποιίας.

Άνοιξε τον Μάιο 2003, σε ένα τυπικό κτίριο του 1930, όπου αρχικά συνυπήρχαν διαμερίσματα, εργαστήρια, εσωτερικές αυλές, μακρόστενοι διάδρομοι και κλιμακοστάσια και το οποίο μεταπολεμικά άλλαξε πολλές χρήσεις. Το κτίριο κάποια στιγμή πέρασε –κληρονομιά από μια θεία– στην ιδιοκτησία της οικογένειας Fleischhaker, γνωστής από το εστιατόριο Pfefferschiff στο Σάλτσμπουργκ, το οποίο περιλαμβάνεται στα 10 καλύτερα της Αυστρίας και έχει μια από τις εξαντλητικότερες λίστες κρασιού της χώρας.

Πρώτο μέλημα των Fleischhaker, πριν καν από την ανακαίνιση, ήταν το concept του ξενοδοχείου. Το γρίφο έλυσε ένα ωραίο πρωί η sommelier του Pfefferschiff, Martina Poll, η οποία διευθύνει σήμερα το Rathaus Wein & Design και με υποδέχτηκε στο ξενοδοχείο. Έχοντας σπουδάσει στην Οινική Ακαδημία της Αυστρίας, πρότεινε κάθε δωμάτιο να είναι αφιερωμένο σε έναν Αυστριακό οινοπαραγωγό. Οι ιδιοκτήτες ενθουσιάστηκαν με την πρότασή της κι έτσι, χάρη σ’ αυτή, γεννήθηκε το concept του wine hotel, μοναδικό στην Ευρώπη.

Ο αρχιτέκτονας Manfred Kanzlinger, ο οποίος ανέλαβε την ανακαίνιση του Rathaus, διαμόρφωσε 39 δωμάτια, καθένα με διαφορετικό χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας ποικιλία χρωμάτων, υλικών, κουρτινών, επίπλων και φωτιστικών και με τόνους ήρεμους και ανακουφιστικούς που να συνάδουν με την οινική απόλαυση.

Οι οινοπαραγωγοί ανταποκρίθηκαν θετικά στο κάλεσμα των Fleischhaker και τα 38 δωμάτια πήραν το όνομα των αντίστοιχων top winemakers της Αυστρίας, ενώ το 39ο δωμάτιο δόθηκε στον παραγωγό του brandy «Mr. Reisetbauer», το καλύτερο της χώρας. Στην ουσία οι οινοπαραγωγοί έγιναν σπόνσορες της φιλοξενίας του Rathaus Wein & Design: ανά πάσα στιγμή μπορούν να αλλάξουν την ετικέτα στην πόρτα, ενώ παράλληλα έχουν και την ευθύνη για τη wine list του δωματίου τους.

Αυτή τη στιγμή, μου επισημαίνει η Martina Poll, υπάρχει λίστα αναμονής από οινοπαραγωγούς για να ονοματίσουν τα έξι επιπλέον δωμάτια που προστίθενται στο ξενοδοχείο, καθώς πρόσφατα αναχώρησε η τελευταία γηραιά ένοικος από το κτίριο, η οποία ζούσε εδώ δεκαετίες, αλλά κανείς δεν διανοήθηκε ποτέ να της ζητήσει να φύγει. Στην Αυστρία, η νομοθεσία είναι εξαιρετικά προστατευτική υπέρ του ενοικιαστή, μου διευκρινίζει η Martina Poll.

Η ανταπόκριση των πελατών και των οινόφιλων είναι εξαιρετικά θερμή. Και, ενώ στην αρχή ήταν κυρίως Αυστριακοί που ήρθαν περισσότερο από περιέργεια για το wine concept, σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της πελατείας είναι διεθνές, με πρώτους και καλύτερους τους Ελβετούς, οι οποίοι διακρίνονται για ενδόμυχο ανταγωνισμό προς τους Αυστριακούς. «Τώρα πια πολλοί τακτικοί πελάτες επιλέγουν τα δωμάτιά τους με βάση τον οινοπαραγωγό», τονίζει χαρούμενη και συνάμα περήφανη η Martina Poll. Σ’ αυτό το ξενοδοχείο, πρωταγωνιστής είναι το κρασί.


Ιnfo
Hotel Rathaus Wein & Design: Lange Gasse 13, 1080, Βιέννη, τηλέφωνο +4314001122, φαξ: +431400112288, www.hotel-rathaus-wien.at
Το πακέτο για τον «οινοπαραγωγό του μήνα» περιλαμβάνει δύο νύχτες στο δωμάτιο του συγκεκριμένου οινοπαραγωγού, wine tasting, καλάθι με ένα μπουκάλι κρασί, φρούτα και σπιτικές μαρμελάδες της οικογένειας Fleischhaker, συσκευασίες δώρου Wine shower gel & body lotion, full buffet breakfast και κοστίζει € 210 το άτομο. Ναι, η Βιέννη είναι πιο φθηνή από την Αθήνα.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.