Γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς Νοτίου Αιγαίου

Δοκιμή στα κρασιά της Ρόδου, της Πάτμου και της Κω

Χρυσούλα Κυριακοπούλου Χρυσούλα Κυριακοπούλου Πέμπτη, 25 Ιουλίου 2019

Το Νότιο Αιγαίο φέτος συγκεντρώνει τους προβολείς, ως τιμώμενη γαστρονομική περιοχή. Στα ταξίδια μας ανακαλύψαμε ότι εκτός από την κουζίνα, έχει μικρούς παραγωγούς οίνου, που αξίζει να γνωρίσουμε καλύτερα…

(c) Cair wine company

(c) Cair wine company

Οι οινοπαραγωγοί του Νοτίου Αιγαίου

Είναι πολλοί αυτοί που αναζητούν να δοκιμάσουν κρασιά από γηγενείς ποικιλίες και μικρούς παραγωγούς, όχι και τόσο γνωστούς και να διευρύνουν τους οινικούς τους ορίζοντες. Το Νότιο Αιγαίο είναι από τις περιοχές που προσφέρει στους οινόφιλους -και όχι μόνο- μια τέτοια πρωτόγνωρη οινική εμπειρία.
Αν και πολλά από τα νησιά, όπως είναι η Ρόδος, η Πάτμος και η Κως έχουν μεγάλη αμπελουργική ιστορία και αρκετές ενδιαφέρουσες τοπικές ποικιλίες, δεν έχουν ακόμα την έντονη οινική αναγνωρισιμότητα, που έχουν άλλα νησιά και περιοχές της Ελλάδας.
Με αφορμή τα premium δείπνα που διοργανώνει αυτό το καλοκαίρι το Αθηνόραμα με την υποστήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου σε τέσσερα από τα καλύτερα  ξενοδοχεία της Ρόδου, εμείς δοκιμάσαμε μια μεγάλη γκάμα κρασιών και σας παρουσιάζουμε τους παραγωγούς και τα κρασιά τους, που ξεχωρίσαμε. Διαβάστε αναλυτικά τις πληροφορίες και αν τυχόν στις διακοπές σας βρεθείτε στη Ρόδο, στην Πάτμο ή στην Κω αξίζει να επισκεφτείτε τα οινοποιεία και να γνωρίσετε από κοντά τους οινοποιούς και τα κρασιά τους.

Στην Πάτμο

Κτήμα Πατοινός

Κτήμα Πατοινός

Στο βόρειο τμήμα του νησιού, στην περιοχή Βάγια, βρίσκεται ένα πρότυπο οινοποιείο, που ξεχωρίζει για τη βιοδυναμική φιλοσοφία και για το πανέμορφο πατητήρι, το πιο παλιό στο νησί, που χρονολογείται από τις αρχές του 19 αιώνα. Οι αμπελώνες, περίπου είκοσι ιδιόκτητα στρέμματα, είναι στη νότια πλευρά της Πάτμου,  στην Πέτρα -ένα υπέροχο μέρος που βρέχεται από τη θάλασσα και τα αμπέλια απλώνονται στην άκρη ενός ανοιχτού κόλπου. Εκεί, καλλιεργούνται βιοδυναμικά δυο αυτόχθονες ποικιλίες, το Ασύρτικο και το Μαυραθήρικο. Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε:

Πατοινός Ασύρτικο 2018
Λευκό 
Ποικιλία Ασύρτικο
ΠΓΕ Δωδεκάνησος
14% vol 
Στη μύτη κυριαρχούν λεπτές και γλυκές νότες εσπεριδοειδών. Το στόμα μπαίνει γλυκά και σιγά σιγά εξελίσσεται η οξύτητα, η οποία συνδυάζεται πολύ καλά με τις νότες περγαμόντου και ορυκτών. Η επίγευση έχει μια φρεσκάδα, που παραπέμπει σε λίτσι.
Πολύ καλό

Πατοινός Μαυραθήρικο 2018
Ερυθρό
Ποικιλία Μαυραθήρικο
ΠΓΕ Δωδεκάνησος
13%vol
Γοητευτική και σύνθετη μύτη με αρώματα σοκολάτας και μπαχαρικών, όπως είναι το θυμάρι, η ρίγανη και το πράσινο πιπέρι. Το στόμα είναι πλούσιο, με ωραίες ταννίνες και μεγάλη επίγευση.
Πολύ καλό

Στη Ρόδο

Cair (2χλμ Λίνδος - Ρόδος , 2241068772, www.cair.gr)

Μια από τις μεγαλύτερες οινοποιίες στην Ελλάδα εδρεύει στην Ρόδο και λειτουργεί από το 1928. Η μονάδα, που βρίσκεται στον επαρχιακό δρόμο προς την Λίνδο, είναι εξοπλισμένη με την τελευταία τεχνολογία, ώστε να εξασφαλίζει την παραγωγή ποιοτικών κρασιών από τον ροδίτικο αμπελώνα. Στη συλλογή τους βρίσκουμε κρασιά από γηγενείς ποικιλίες, όπως είναι το Αθήρι, η Μαλαγουζιά και το Μοσχάτο και διεθνείς σαν το Merlot και το Tempranillo. Σημειώστε, ότι ανάμεσα τους ξεχωρίζουν οι αφρώδεις ετικέτες, που έχουν αποσπάσει αρκετά βραβεία και διακρίσεις. Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε:

Cair Pathos 2018
Ροζέ
Ποικιλία Syrah
ΠΓΕ Δωδεκάνησος
12.5%vol
Λαμπερό ρουμπινί χρώμα. Στη μύτη πολύ ωραία αρώματα κόκκινων φρούτων, κυρίως φράουλας, κερασιού και φραμπουάζ. Το στόμα έχει καλή οξύτητα, είναι ευχάριστο και ευκολόπιοτο.
Καλό

Γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς Νοτίου Αιγαίου

Ρόδος 2400
Λευκό
Ποικιλία Αθήρι
ΠΟΠ Ρόδος
12%vol
Δροσερή μύτη με αρώματα βοτάνων και εσπεριδοειδών. Στο στόμα, κυριαρχούν οι νότες λεμονιού και χορταριού. Ευχάριστη επίγευση.
Καλό

Οινοποιείο Κουνάκη (Έμπωνας Ρόδου, 6940695865, www.kounakiswines.gr)

Εδώ και εξήντα χρόνια περίπου το οικογενειακό οινοποιείο Κουνάκη παράγει κρασιά από τις ποικιλίες Μαλαγουζιά, Μοσχάτο, Αμοργιανό, Ασύρτικο, Cabernet, Merlot, Syrah, Chardonnay και Sauvignon συνδυάζοντας την παράδοση με τις σύγχρονες τεχνικές, με σκοπό να εκφράσει τη μοναδικότητα του terroir της Ρόδου. Η μικρή οινοπαραγωγική μονάδα βρίσκεται στο χωριό Έμπωνας και εκτός των άλλων παράγει πολύ καλά γλυκά κρασιά από Μοσχάτο Ρόδου. Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε:

Κουνάκης Rose blend 2018
Ροζέ
Ποικιλία: Μοσχάτο, Merlot, Cabernet, Syrah
ΠΓΕ Δωδεκάνησος
13%
Πληθωρικά αρώματα φρούτων και λουλουδιών. Γεμάτο στόμα με ισορροπημένη οξύτητα και φρουτώδη επίγευση.
Καλό

Γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς Νοτίου Αιγαίου

Κουνάκης Αμοργιανό Μαυραθήρικο 2018
Ερυθρό
Ποικιλία: Αμοργιανό, Μαυραθήρικο
ΠΓΕ Δωδεκάνησος
Πολύ ενδιαφέρουσα μύτη με αρώματα ντομάτας και φύλλα ντομάτας σε φόντο από κόκκινα φρούτα. Το στόμα ακολουθεί την μύτη και η επίγευση είναι μεγάλη.
Καλό

Οινοποιείο Αλεξανδρή (Έμπωνας Ρόδου, 2246041349)

Ο Παναγιώτης Αλεξανδρής γύρισε από τις σπουδές του στο Μονπελιέ το 2005 και ανέλαβε το οικογενειακό οινοποιείο στην περιοχή Έμπωνας Ρόδου. Το οινοποιείο βρίσκεται σε μια προικισμένη περιοχή στο βουνό Αταβύρου. Στην ίδια περιοχή βρίσκονται και τα σαράντα ιδιόκτητα στρέμματα, στα οποία καλλιεργούνται με φροντίδα και προσοχή οι ροδίτικες ποικιλίες. Εκτός από τα ξηρά λευκά και ερυθρά, ενδιαφέρον έχουν οι ετικέτες γλυκών κρασιών. Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε:

Alexandris 2017
Λευκό
Δροσερή και καλοκαιρινή μύτη, με λαχταριστά αρώματα αχλαδιού και πεπονιού. Το στόμα είναι ζωηρό με καλή επίγευση.
Καλό

Γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς Νοτίου Αιγαίου

Apiro Alexandris 2018
Ροζέ
13.5%
Σύνθετη μύτη, με νότες φρέσκου φραμπουάζ και νύξεις ώριμου πράσινου και κόκκινου μήλου. Στόμα που έχει οξύτητα και μέση επίγευση.
Καλό

Οινοποιείο Πιπέρη (επαρχ. Οδός Απόλλωνα 46, Ρόδος, www.piperiswinery.gr)

Διασχίζοντας την Επαρχιακή οδό Απόλλωνα, το βλέμμα πέφτει σε ένα όμορφο οινοποιείο χτισμένο με τέτοια υλικά, που εναρμονίζονται με το φυσικό τοπίο. Το οινοποιείο ανήκει στην οικογένεια Πιπέρη. Στο τιμόνι της παραγωγής βρίσκεται τώρα ο Παναγιώτης Πιπέρης, που έχει κληρονομήσει από τους προγόνους του την αγάπη, το μεράκι και την εμπειρία για το αμπέλι και το κρασί.

Γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς Νοτίου Αιγαίου

Ανάμεσα στα κρασιά που δοκιμάσαμε, ξεχωρίσαμε: 

Karpos Piperis 2018
Ροζέ
13%
Αρώματα ώριμων φρούτων και ελαφριές νότες μπαχαρικών στη μύτη και στο στόμα.
Ενδιαφέρον

Στην Κω

Οινοποιείο Μωρέ (Μεσαριά Κως, 2242025971, www.mesariano.gr)

Στην Κω, ένας μικρός παραγωγός, ο Νίκος Μωρές, παράγει μια ετικέτα από Cabernet Sauvignon, που αξίζει κάποιος να δοκιμάσει. Οι αμπελώνες τους, 10 στρέμματα που βρίσκονται στον Ασκληπιείο, καλλιεργούνται βιολογικά. Στη συνέχεια, η οινοποίηση γίνεται με τις φυσικές άγριες ζύμες και η εμφιάλωση χωρίς φιλτράρισμα.

Γνωριμία με τους οινοπαραγωγούς Νοτίου Αιγαίου

Μεσαριανό 2017
Ερυθρό
Ποικιλία Cabernet Sauvignon
ΠΓΕ Κως
13%vol
Σκούρο ερυθρό χρώμα. Έντονη μύτη με αρώματα φραγκοστάφυλου, κερασιού και νότες βανίλιας. Το στόμα είναι γενναιόδωρο, με μεγάλη επίγευση
Καλό


Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος