Follow us

Friuli

Παρά το γεγονός ότι βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από την τουριστικά διάσημη Βενετία η περιοχή του Friuli (στα ανατολικά σύνορα της Ιταλίας με τη Σλοβενία) είναι άγνωστη ακόμα και σε έμπειρους ταξιδευτές. Με επίκεντρο την στενά συνδεδεμένη με Ελληνικές μνήμες, Τεργέστη και το γραφικό Ούντινε το Friuli συγκινεί κατά κύριο λόγο τους οινόφιλους και δη τους "μάλλον ψαγμένους". Οι περισσότεροι φίλοι του κρασιού όταν και αν σκεφτούν "Ιταλικά" αναφέρονται κυρίως στην Τοσκάνη, ίσως στο Πιεμοντέ, άντε κ

Friuli

Η περιοχή

Το Friuli βρίσκεται στο Β. Α. μέρος της χώρας κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, Σλοβενία και Κροατία. Εκτείνεται από τις Άλπεις (Ορεινή περιοχή) και καταλήγει σε πεδινές, όλες εξίσου ενδιαφέρουσες, περιοχές που βρέχονται από την Αδριατική. Το Collio, τα κρασιά του οποίου και δοκιμάσαμε, βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Σλοβενία στην οποία άλλωστε και ανήκει ένα (γεωγραφικό και φυσικά όχι αμπελοοινικό) τμήμα της περιοχής.
H περιοχή ωφελείται ιδιαίτερα από την γειτνίαση με τους πρόποδες των Άλπεων, όπου φυσούν οι άνεμοι που έρχονται από την Αδριατική Θάλασσα. Οι δροσεροί άνεμοι μαλακώνουν το κλίμα αλλά και-ιδιαίτερα για την οινοποιία-βοηθούν στη διατήρηση της οξύτητας στα σταφύλια. Εξίσου σημαντικό, οι καλύτεροι αμπελώνες βρίσκονται σε ασβεστώδη και αμμώδη εδάφη. Το Collio είναι περιοχή παραγωγής κυρίως λευκών κρασιών, παράγοντας πέντε φορές περισσότερα λευκά κρασιά από κόκκινα. Τα λευκά κρασιά του Collio είναι πλούσια και εύσωμα. Διακρίνονται ως μονοποικιλιακά (κυρίως) αλλά και ως χαρμάνια διαφόρων ποικιλιών σταφυλιού. Οι σημαντικότερες ποικιλίες σταφυλιού, από αυτές που χρησιμοποιούνται στο Collio, είναι το Friulano,η Ribolla Gialla, η Malvasia Istriana, το Chardonnay και το Sauvignon Blanc.Υπάρχουν επίσης οι ποικιλίες Muller-Thurgau, Picolit, Riesling, Traminer και Welschriesling.

Η γευστική δοκιμή

Friuli

Στη διάρκεια του 15νθήμερου ταξιδιού μας στην περιοχή επισκεφθήκαμε και την Vinitaly όπου μας δόθηκε η ευκαιρία να απολαύσουμε σε μία εξαιρετική δοκιμή συναρπαστικές και ενδιαφέρουσες ετικέτες από την οινοπαραγωγική ζώνη Collio D.O.C. Από αυτή την άρτια οργανωμένη προσέγγιση των κρασιών του Collio σας μεταφέρουμε (για να μην κουράσουμε) ένα μικρό απόσπασμα που αφορά κυρίως παραγωγούς που τα κρασιά τους απ' ότι γνωρίζουμε, εισάγονται και στη χώρα μας. Σαν ένα συμπληρωματικό βοήθημα για μελλοντικές επιλογές.

1. Κρασιά-blends, Collio Bianco D.O.C

Borgo del Tiglio 2009
Πολύ ανοιχτόχρωμο. Πολύ φρέσκα και σχεδόν λεμονάτα φρούτα η πρώτη αρωματική εντύπωση, ακολουθεί η αίσθηση πιπεριού και βασιλικού. Πολύ κομψό κρασί, ολόφρεσκο και ζωηρό.

Marco Felluga, "Molamatta" 2009
Πολύ σαγηνευτικό άρωμα βασιλικού, κίτρινων φρούτων, λουλουδιών και μελιού.Το κρασί αυτό σε κατακυριεύει με τον κομψό και λιπαρό πλούτο του. Κρασί διακριτικό, με μακριά επίγευση.

2. Κρασιά μονοποικιλιακά, "Collio" D.O.C από την ποικιλία Friulano

Paolo Venturini 2009
Aνοιχτόχρωμο αχυροασημένιο. Αρώματα λουλουδιών, ξηρών καρπών και κίτρινου φρούτου. Η γεύση είναι κάπως κατώτερη από το αναμενόμενο

Borgo del Tiglio 2009
Ανοιχτόχρωμο, στους τόνους του αχυροασημένιου. Αρώματα πιπεριού και διακριτικού κίτρινου φρούτου. Αρκετά παχύ στην γεύση, με πολύ ωραία mineralite. Πιπεράτη επίγευση.

2. Κρασιά μονοποικιλιακά "Collio" D.O.C. aπό την ποικιλία Ribolla Giala

Paolo Venturini 2009
Αχυροασημένιο χρώμα, σε ανοιχτούς τόνους. Σε mineral φόντο αναπτύσσει πιπεράτα αρωματικά στοιχεία, μαζί με πολύ διακριτική αίσθηση ανθέων και φρούτων και μία κομψή αίσθηση καπνίσματος. Πλούσια γεύση, ιδιαίτερα mineral, με ισχυρή οξύτητα.

Marco Felluga 2010
Σχετικά αχνό ασημοπράσινο χρώμα. Όχι μόνο αρωματικό αλλά πυκνό και βαθύ: mineral και πιπεράτο. Εξαιρετική, μαγική σχεδόν, γεύση. Είναι πλούσια, έντονη, mineral και μακρύτατη.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.