Οι περισσότεροι από τη Σύρο γνωρίζουν το λουκούμι της και το εκρηκτικό τυρί Σαν Μιχάλη. Η αλήθεια είναι ότι το νησί έχει ιστορία γύρω από το κρασί, αλλά τις τελευταίες δεκαετίες είχε σχεδόν εγκαταληφθεί. Η Σύρος, όμως, έχει τις προϋποθέσεις, εδαφικές και κλιματικές για την ανάπτυξη των κυκλαδίτικων ποικιλιών. Ο ταλαντούχος και δραστήριος οινολόγος Νίκος Χατζάκης φρόντισε να την προσθέσει και στον ελληνικό οινικό χάρτη. Απόδειξη, το τελευταίο του κρασί Σαν τα Μάραθα, που υπογράφει ο Νίκος και πατάει στην αγαπημένη ποικιλία ασύρτικο. Το κρασί είναι αποκάλυψη, ειδικά για όσους προτιμούν τη δροσερή οξύτητα. Τραγανό, σκάει στον ουρανίσκο μας με αρώματα κίτρου, λεμονιού και πορτοκαλιού. Αυτό όμως που έρχεται σε δεύτερο πλάνο και προσφέρει ένα γεμάτο σύνολο είναι οι νότες ρίγανης και ορυκτών.
Είναι σίγουρα κρασί για φαγητό, πλούσιο στη μύτη και στο στόμα, που στηρίζει πολλά λιπαρά πιάτα. Εμένα μου ήρθε αμέσως στο μυαλό το ντουέτο με γούνα, τη θαλασσινή σπεσιαλιτέ της Νάξου. Κάντε και εσείς πειραματισμούς με αχνιστά μύδια και τηγανητά μικρά ψάρια ή λιπαρά ψητά όπως είναι η πέστροφα και ο σολομός.
Συμβουλή: αν βρεθείτε στη Σύρο, επισκεφτείτε το boutique οινοποιείο!
Οινοποιείο Σύρου, Τάλαντα Σύρου