Επιστροφή στο Μουσείο Οίνου της ΕΟΣ Σάμου

Ανοίγει ξανά τον Μάιο το εμβληματικό μουσείο

Χρυσούλα Κυριακοπούλου Χρυσούλα Κυριακοπούλου Τετάρτη, 08 Μαΐου 2019

Όλη η ιστορία του Σαμιώτικου κρασιού φυλάσσεται μέσα σε έναν υπέροχο χώρο, που όλοι οι οινόφιλοι αξίζει να επισκεφτούν έστω μια φορά…

Επιστροφή στο Μουσείο Οίνου της ΕΟΣ Σάμου

Θυμάμαι ακόμα, τότε που σπούδαζα οινολογία στη σχολή Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών, την πρώτη εκδρομή που κάναμε με τους συμφοιτητές μου στη Σάμο. Το πιο όμορφο κομμάτι του ταξιδιού ήταν η επίσκεψη στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ. Εκεί κάνεις πραγματική βουτιά μέσα στην ιστορία και την παραγωγή των εμβληματικών κρασιών, που έκαναν τα ελληνικά κρασιά γνωστά στο εξωτερικό.
Σε ένα πέτρινο κτίριο του 19 αιώνα, φιλοξενείται ό,τι αφορά το σαμιώτικο κρασί. Ο χώρος έχει τη δική του ιστορία, αφού ξεκίνησε ως οιναποθήκη, μετατράπηκε σε βαρελοποιείο και από το 2005 είναι γεμάτο με οινικά εκθέματα.

Επιστροφή στο Μουσείο Οίνου της ΕΟΣ Σάμου

Ο επισκέπτης μπορεί να περιηγηθεί μέσα στους διαφορετικούς χώρους και να ανακαλύψει συλλεκτικές φιάλες, παλαιές φωτογραφίες, πολύτιμα χειρόγραφα παραγωγής, παραδοσιακά μηχανήματα, που δεν υπάρχουν πια, και τεράστιες ξύλινες δεξαμενές. Ανάμεσα σε όλα αυτά, ξεχωρίζει η φυσική αναπαράσταση της καλλιέργειας των σαμιακών αμπελιών σε «πεζούλες ξερολιθιάς» και το παλιό πατητήρι.

Επιστροφή στο Μουσείο Οίνου της ΕΟΣ Σάμου

Η ξενάγηση ολοκληρώνεται με τον πιο ευχάριστο τρόπο, στον χώρο της δοκιμής. Σε μια όμορφη αίθουσα μπορείς να δοκιμάσεις όλη την γκάμα των κρασιών του ΕΟΣ, από τα σπιρτόζικα ξηρά, όπως οι αγαπημένες Ψηλές Κορφές, μέχρι τα διάσημα γλυκά κρασιά, βλέπε Athemis, Nectar και να γνωρίσεις εις βάθος την ξεχωριστή ποικιλία του άσπρου μικρόρωγου Μοσχάτου Σάμου. Γι αυτούς, μάλιστα, που θέλουν να πάρουν στις αποσκευές τους μερικές φιάλες, στον ίδιο χώρο λειτουργεί πωλητήριο, που εκτός από κρασιά έχει και μια συλλογή τοπικών προϊόντων των μελών του συνεταιρισμού. 

Μουσείο Οίνου, Μαλαγάρι, 2273087510 (ωράριο λειτουργίας Τρίτη έως Παρασκευή από τις 10:30 – 17:00 και το Σαββατοκύριακο 10:00 – 17:00)


Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος