Follow us

Εννιά αριστοκρατικά λευκά για το τραπέζι μας

Από αρωματικά Sauvignon Blanc μέχρι τραγανά Riesling κι από εκεί σε στιβαρά Ασύρτικα, τα λευκά κρασιά του φετινού μας καλοκαιριού έχουν τον χαρακτήρα και τη δυναμική που χρειάζεται όχι απλώς για να συμπληρώσουν, αλλά για να απογειώσουν τα τραπεζώματά μας.

Εννιά αριστοκρατικά λευκά για το τραπέζι μας

Από τη Βάσω Κουτσοβούλου

Οι υψηλές θερμοκρασίες, ο καυτός ήλιος, η χαλαρή διάθεση και η ξεγνοιασιά μιας καλοκαιρινής ημέρας μας προδιαθέτουν να επιλέγουμε λευκά κρασιά και συνήθως ελαφριά και δροσερά. Υπάρχουν όμως και στιγμές όπου θέλουμε να δούμε το κρασί πιο «σοβαρά» και να απολαύσουμε μια πιο «ιδιαίτερη» φιάλη, που θα συνδυάσουμε με πιο «απαιτητικά» φαγητά. Να κάτσουμε με την παρέα μας γύρω από ένα τραπέζι και να συζητήσουμε για λίγα λεπτά, για το πόσο δένει η οξύτητα του κρασιού με την οξύτητα του φαγητού και για το αν τα αρώματα του ποτηριού μας αναδεικνύονται από το πιάτο. Κάπως σαν το master chef δηλαδή! Εννιά τέτοια λευκά κρασιά κέρδισαν την προσοχή μας αυτό το καλοκαίρι και σας τα προτείνουμε ανεπιφύλαχτα. Είμαστε σίγουροι ότι αν τα συνοδεύσετε με νόστιμα εδέσματα θα έχετε μία γαστρονομική εμπειρία που θα θυμάστε για καιρό.

Πίσω από τις προτάσεις μας βρίσκονται 3 διαφορετικές αναγνωρισμένες και δημοφιλείς ποικιλίες, δύο από τον διεθνή αμπελώνα και μία από τον Ελληνικό, που θα αναδείξουν κάθε ιδιαίτερη στιγμή και θα σας αποζημιώσουν με τον χαρακτήρα και την προσωπικότητα τους. Το μόνο που έχετε να κάνετε, είναι να περιηγηθείτε στα χαρίσματα των κρασιών από τις λευκές ποικιλίες Sauvignon Blanc, Riesling και Ασύρτικο και χαρείτε τα όμορφα καλοκαιρινά απόβραδα, με ένα ποτήρι καλό ρασί πλάι στους λαχταριστούς προτεινόμενους γευστικούς συνδυασμούς που σας προτείνουμε.

Sauvignon Blanc

Εννιά αριστοκρατικά λευκά για το τραπέζι μας

Ξεκινήσαμε την γευστική δοκιμή με τα αρωματικά Sauvignon Blanc, που αν και η καλλιέργεια τους είναι συνυφασμένη με την Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία, εμείς προτιμήσαμε να ανακαλύψουμε εξαιρετικές εκφράσεις της από τον ελληνικό αμπελώνα.

Σαμαρόπετρα 2019, Κυρ-Γιάννη
(ενδεικτική λιανική τιμή: 10,90 €)
Αξιολόγηση: Καλό

Φρέσκο με αρώματα εσπεριδοειδών και τροπικών φρούτων όπως μάνγκο και λίτσι σε φόντο από φυτικές νότες πιπεριάς. Μέτριο σώμα, με ζωηρή οξύτητα και λεμονάτη επίγευση.
Δοκιμάστε το με: πράσινες σαλάτες και τηγανητό ψαράκι.

Sauvignon Blanc 2018, Κτήμα Γεροβασιλείου
(ενδεικτική λιανική τιμή: 17,40 €)
Αξιολόγηση: Πολύ καλό

Φρουτώδης χαρακτήρας που θυμίζει ροδάκινο και βερίκοκο, με την βανίλια από την δρυ και το μέλι να συνδυάζονται ευχάριστα με την διακριτική παρουσία της πιπεριάς. Γεμάτο σώμα με τονισμένη οξύτητα και μακρά επίγευση.
Δοκιμάστε το με: λιπαρά ψάρια και ζυμαρικά με κρέμα γάλακτος, αλλά και μόνο του με ποικιλία από αποξηραμένα φρούτα.

Μαγικό βουνό λευκό 2018, Nico Lazaridi
(ενδεικτική λιανική τιμή: 18,00 €)
Αξιολόγηση: Καλό

Κομψό, με κυρίαρχα τα ώριμα φρούτα όπως ροδάκινο, βερίκοκο και λευκό μούρο που πλαισιώνονται από την γλυκιά παρουσία της καραμέλα και της βανίλιας. Στο στόμα είναι ευχάριστο με ζωηρή οξύτητα και απαλή ξηροκαρπάτη επίγευση.
Δοκιμάστε το με: κολοκυθάκια γεμιστά αυγολέμονο και ζυμαρικά με πέστο.

Riesling

Συνεχίσαμε με δυο Riesling διαφορετικής προέλευσης και φιλοσοφίας, μια ποικιλία που, αν και δεν είναι τόσο δημοφιλής όσο το Sauvignon Blanc, έχει πολλούς φανατικούς θαυμαστές, γιατί συνδυάζει υπέροχα την εξωστρέφεια με τον «στιβαρό» χαρακτήρα.

Riesling 2018, Leon Beyer
(ενδεικτική λιανική τιμή: 17,60 €)
Αξιολόγηση: Καλό

Σύνθετο αρωματικά με ώριμα φρούτα που παραπέμπουν σε εσπεριδοειδή και τροπικά, σταφίδα ξανθιά και ορυκτές νότες που θυμίζουν πετρέλαιο -μην τρομάξετε, είναι ένα επιθυμητό χαρακτηριστικό σε αυτά τα κρασιά. Ευχάριστο στο στόμα και γεμάτο με γλυκά στοιχεία και ικανοποιητική επίγευση.
Δοκιμάστε το με: καρπάτσιο τσιπούρας, μακαρονάδα με αστακό και καβούρι.

Riesling 2017, Villa Maria
(ενδεικτική λιανική τιμή: 14,60 €)
Αξιολόγηση: Πολύ καλό

Εκρηκτικό άρωμα, με άφθονα πυρηνόκαρπα φρούτα και έντονη ορυκτότητα. Στην γεύση κυριαρχούν τα λεμονάτα στοιχεία που ισορροπούν με την βουτυρένια αίσθηση αφήνοντας ένα ωραίο στρογγυλό τελείωμα.
Δοκιμάστε το με: γλώσσα μενιέρ και λεμονάτο κοτόπουλο.

Ασύρτικα

Ολοκληρώσαμε την γευσιγνωσία με τα «αυστηρά» Ασύρτικα από την Σαντορίνη και το ιδιαίτερο terroir του ηφαιστειογενούς εδάφους που αποτυπώνεται αρωματικά και γευστικά στα κρασιά.

Σαντορίνη 2019, Κτήμα Σιγάλας
(ενδεικτική λιανική τιμή: 24,10 €)
Αξιολόγηση: Καλό

Μια Σαντορίνη, φιλική προς τον καταναλωτή με αρώματα εσπεριδοειδών και απαλές ορυκτές νότες. Στο στόμα είναι λεμονάτο με έντονη οξύτητα, διακριτική αίσθηση αλμύρας και επίγευση που διαρκεί.
Δοκιμάστε το με: όστρακα και καλαμαράκια τηγανητά ή ψητά.

Σαντορίνη Παλαιά κλήματα 2016, Κτήμα Τσέλεπου
(ενδεικτική λιανική τιμή: 30,00 €)
Αξιολόγηση: Πολύ καλό

Εντυπωσιακό και πολύπλοκο, με αρώματα τροπικών φρούτων και εσπεριδοειδών, ευγενική ορυκτότητα και βουτυράτες νότες. Πλούσιο σώμα με τονισμένη οξύτητα και γεμάτη επίγευση μεγάλης διάρκειας.
Δοκιμάστε το με: λιπαρά ψητά ψάρια όπως ο ροφός και η σφυρίδα και ζυμαρικά με θαλασσινά.

Σαντορίνη Ασύρτικο 2018, Vassaltis
(ενδεικτική λιανική τιμή: 28,60 €)
Αξιολόγηση: Πολύ καλό

Αρκετά φρουτώδες με τα εσπεριδοειδή να κυριαρχούν και τις ορυκτές νότες να συμπληρώνουν το αρωματικό προφίλ. Στο στόμα η υψηλή οξύτητα προσδίδει νεύρο, η λιπαρή υφή πολυπλοκότητα και η λεμονάτη επίγευση διαρκεί για ώρα.
Δοκιμάστε το με: στρείδια και λαυράκι σεβίτσε.

Σαντορίνη 2018, Gavalas Winery
(ενδεικτική λιανική τιμή: 26,80 €)
Αξιολόγηση: Καλό

Φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών και ορυκτές νότες. Ίδια παλέτα και στο στόμα, ισορροπημένο με επίγευση ικανοποιητικής διάρκειας. Μια τυπική Σαντορίνη.
Δοκιμάστε το με: θαλασσινά, μπακαλιάρο τηγανητό και χοιρινό λεμονάτο.

*Τα κρασιά δοκίμασαν οι Διονύσης Κούκης, Βάσω Κουτσοβούλου, Ιωσήφ Πρωϊμάκης, Δέσποινα Μπαράκη, Μαριαλένα Χατζηνικολάου.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.