banner
banner
banner

Domaine Μεσενικόλας: στα χνάρια μιας ιδιαίτερης ποικιλίας

H ερυθρή ποικιλία που αναδείχθηκε με την υπογραφή του Γιώργου Καραμήτρου

Χρυσούλα Κυριακοπούλου Χρυσούλα Κυριακοπούλου Πέμπτη, 20 Οκτωβρίου 2016

Είναι γεγονός ότι διανύουμε μια περίοδο ανόδου των γηγενών ποικιλιών. Ποικιλίες σπάνιες, μοναδικές, που ανοίγουν νέους οινικούς ορίζοντες και προχωρούν τη γευστική εμπειρία πολλά βήματα παρακάτω, δημιουργώντας πρωτότυπα και πρωτόγνωρα κρασιά…

Domaine Μεσενικόλας: στα χνάρια μιας ιδιαίτερης ποικιλίας

Αν θέλουμε να μιλήσουμε για ένα από τα ατού των ελληνικών κρασιών σίγουρα ένα από αυτά είναι η αφθονία σε τοπικές ποικιλίες με ταυτότητα και αποκλειστικά χαρακτηριστικά. Σε αυτή τη κατηγορία ανήκει το Μαύρο Μεσενικόλα, μια ποικιλία που συναντάται αποκλειστικά στην ομώνυμη περιοχή και δίνει ερυθρά κρασιά με πολλαπλά χαρίσματα, που έχει αναδείξει μόνο ένας παραγωγός, ο Γιώργος Καραμήτρος και η οικογένειά του. Είναι πολύ ιντριγκαδόρικο να έχεις στη διάθεση σου μια ποικιλία αρχικά άγνωστη και να καταφέρνεις να κερδίζεις ολοένα και περισσότερο το οινόφιλο κοινό. Ο Γιώργος έχει καταφέρει σήμερα ο Μαύρος Μεσενικόλας να έχει μπει για τα καλά στον οινικό χάρτη και να φιγουράρει στις περισσότερες ενημερωμένες wine lists.

banner
Domaine Μεσενικόλας: στα χνάρια μιας ιδιαίτερης ποικιλίας

Συναντήσαμε τον Γιώργο Καραμήτρο για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, που θα μας γνωρίσει "από πρώτο χέρι" την ποικιλία και τις δυνατότητές της καθώς και την πορεία του Domaine Μεσενικόλα προς την αναγνώριση.


Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με το κρασί;
Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, υπάρχει δίπλα μου το κρασί. Ίσως ευθύνεται γι αυτό, το ότι ζούμε σε μια περιοχή με κύρια καλλιέργεια το αμπέλι, χαρακτηρισμένη μάλιστα ως περιοχή Ο.Π.Α.Π., ίσως πάλι το γεγονός ότι  ο παππούς μου και ο πατέρας μου  είχαν πάντα κύρια ασχολία τους  την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου. Kαι φυσικά  θυμάμαι τον τρύγο! Τη μεγάλη γιορτή, που μέχρι κι εμείς, τα παιδιά, καταλαβαίναμε πόσο σπουδαία  ήταν. Και μετά, την αγωνία του πατέρα μου για τη ζύμωση του κρασιού, την υπομονή του, τα ξενύχτια του, την αγάπη και τον σεβασμό του γι αυτή την πανάρχαια διαδικασία που συντελούνταν στα υπόγειά μας… Θεωρώ, ότι όποιος μεγάλωσε με αυτές τις  εικόνες, δεν θα μπορούσε ποτέ να ασχοληθεί με κάτι άλλο. Ίσως, πάλι, φταίει και η σκιά της «Κοιμωμένης των Αγράφων», που καθρεφτίζεται στη λίμνη Πλαστήρα… Ίσως να φταίνε και τα λόγια του παππού Γιώργου: «Σσσσς, κάνε ησυχία, το κρασί κοιμάται….»


Πείτε μας τα χαρακτηριστικά της περιοχής του Μεσενικόλα...
Ο Μεσενικόλας  είναι ένα χωριό στους πρόποδες των Αγράφων, δίπλα στη λίμνη Πλαστήρα. Οι αμπελώνες μας βρίσκονται σε υψόμετρο από 250 έως 700 μέτρα και η ηλικία τους σε κάποιες ποικιλίες (όπως στο Μαύρο Μεσενικόλα) ξεπερνούν τα 80 έτη. Τα εδάφη είναι αργιλοπηλώδη, ιδανικά για αμπελοκαλλιέργεια. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με το μικροκλίμα της περιοχής, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μέγιστη απόδοση των αμπελώνων, σε ποσότητα, αλλά κυρίως σε ποιότητα.

Domaine Μεσενικόλας: στα χνάρια μιας ιδιαίτερης ποικιλίας

Ποια είναι η ιστορία  της ποικιλίας Μεσενικόλα και πώς εμφανίστηκε ξανά; Γιατί είναι ιδιαίτερη;
Γύρω  στο 1455 έρχεται στην περιοχή για να βρει καταφύγιο ζωής ο Monsieur Nicolas, ένας ευγενής, φραγκικής καταγωγής. Ως γνώστης της αμπελοκαλλιέργειας και του καλού κρασιού αναγνωρίζει στην τοπική ποικιλία μοναδικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και αφιερώνει τη ζωή του στη  συστηματική καλλιέργειά της όπως και στη γενικότερη ανάπτυξη της αμπελουργίας στην περιοχή. Η κληρονομιά που θα αφήσει, θα χαραχτεί για πάντα στη μνήμη των ντόπιων καλλιεργητών, που θα τον τιμήσουν, δίνοντας το όνομά του (παραφράζοντάς το, με την ντοπιολαλιά από Μεσιέ Νικολά σε Μεσενικόλα) στην τοπική ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα» καθώς και στο μικρό χωριό που αναπτύχθηκε γύρω από τα αμπέλια.


Πείτε μας λίγα λόγια για τους αμπελώνες σας και για τον τύπο του κρασιού που δίνει η ποικιλία.
Οι ιδιόκτητοι αμπελώνες μας είναι 70 στρέμματα. Συνεργαζόμαστε, όμως, με 150 περίπου αμπελουργούς από την ευρύτερη περιοχή .
Η παραγωγή κυμαίνεται σε 700-1000 κιλά ανά στρέμμα στους ξηρικούς αμπελώνες.
Η ποικιλία «Μαύρο Μεσενικόλα» όταν οινοποιηθεί σωστά, δίνει οίνους ποιότητας με λεπτά αρώματα. Σήμερα, με ανάμειξη της ποικιλίας «Μαύρο Μεσενικόλα» 70% με τις ποικιλίες Syrah και Carignan 30% παράγεται το κρασί Ονομασίας Προέλευσης Ανώτερης Ποιότητας (V.Q.P.R.D.) «Μεσενικόλα». Σε «μοναχική» οινοποίηση, το Μαύρο Μεσενικόλα δίνει εξαιρετικά ροζέ κρασιά με πορτοκαλί αποχρώσεις και αρώματα φράουλας και κόκκινων φρούτων του δάσους.
Παράγουμε 20.000 φιάλες ετησίως Π.Ο.Π. MESSENICOLA & 30.000 φιάλες Ημίξηρο Π.Γ.Ε. Ροζέ κρασί από 100% Μαύρο Μεσενικόλα, το «Από δυό χωριά».

banner
Domaine Μεσενικόλας: στα χνάρια μιας ιδιαίτερης ποικιλίας

Πώς αντιμετωπίζεται η ποικιλία στην αγορά;
Σήμερα πολλοί οινόφιλοι γνωρίζουν την ποικιλία και το ομώνυμο κρασί Π.Ο.Π. Μεσενικόλα. Σ’ αυτό συνέβαλε και η αλλαγή νοοτροπίας των οινόφιλων, που αναζητούν ελληνικές ποικιλίες ξεχωριστές. Το ίδιο συμβαίνει και με τους επαγγελματίες. Η νέα γενιά των ανθρώπων που ασχολούνται με το κρασί έχει βγάλει από την «αφάνεια» πλήθος εξαιρετικών ελληνικών ποικιλιών.


Σε ποιο κοινό απευθύνεται το κρασί σας και ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Το  MESSENICOLA ως κρασί έχει ένα εξαιρετικά «βελούδινο» τελείωμα στο στόμα, γεγονός που το κάνει αρεστό στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού. Οι τανίνες του είναι μαλακές και η ξηρότητά του τόσο-όση… Η τιμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική. Η νέα συσκευασία σε τετράγωνη φιάλη (μοναδική καινοτομία για φιάλη κρασιού), αρέσει πολύ. Ευτυχώς, το MESSENICOLA  αγκαλιάστηκε από το οινόφιλο κοινό και στο εξωτερικό. Σήμερα, σημαντικές ποσότητες από την παραγωγή μας απορροφάται στις αγορές της Αγγλίας, του Βελγίου και του Καναδά, γεγονός που μας επιτρέπει να αισιοδοξούμε.
Τα  άμεσα μελλοντικά μου σχέδια είναι η κυκλοφορία μιας νέας σειράς κρασιών σε ατομικές φιάλες (187ml) με εντελώς καινοτόμο design , που απευθύνεται σε νεότερο κόσμο. Στο απώτερο μέλλον, φιλοδοξώ  να κάνω τον τόπο μου και το MESSENICOLA  γνωστά σε όλον τον κόσμο!

Domaine Μεσενικόλας: στα χνάρια μιας ιδιαίτερης ποικιλίας

Προτάσεις για να απολαύσουμε το Mεσενικόλα;
Συνδυάζεται αρμονικά με ψητό κόκκινο κρέας, με κυνήγι και κόκκινες σάλτσες, με καπνιστά τυριά και αλλαντικά αλλά και με φρούτα, όπως το μήλο και το αχλάδι.

Δοκιμή στις ετικέτες Μεσενικόλα

Ο Γιώργος Καραμήτρος έχει μια ενδιαφέρουσα συλλογή κρασιών. Στην περίπτωση της ποικιλίας Μεσενικόλα έχει τρεις ετικέτες, το ροζέ Από Δυο Χωριά, το ερυθρό Μεσενικόλα 2011 ( Μεσενικόλα 70%, Syrah και Carignan) και το Μεσενικόλα Συλλεκτών 2007.
Από Δυο Χωριά
ΠΓΕ ροζέ

Χρώμα που θυμίζει φλούδα κρεμμυδιού με λαμπερές χάλκινες αποχρώσεις. Ευχάριστα αρώματα framboise με ελαφριές λουλουδάτες νότες. Το στόμα μπαίνει γλυκά και υποστηρίζεται από δροσερή οξύτητα. Καλή επίγευση και διάρκεια.

Domaine Μεσενικόλας: στα χνάρια μιας ιδιαίτερης ποικιλίας

Μεσενικόλα 2011
Βαθύ κόκκινο χρώμα. Έντονη και ωραία μύτη με αρώματα βύσσινου ενισχυμένα με νότες ζαμπόν, καπνού και μπαχαρικών. Σε δεύτερη ανάγνωση διακρίνονται και νύξεις καραμέλας γάλακτος. Στόμα γεμάτο, με νεύρο και καλή ισορροπία. Οι ταννίνες είναι μαλακές, αρκετά ευλύγιστες και εξελίξιμες. Τελείωμα με διάρκεια και ελαφριά αίσθηση καμένου ξύλου.

Domaine Μεσενικόλας: στα χνάρια μιας ιδιαίτερης ποικιλίαςΧρώμα / κατηγορία

banner

Ποικιλίες

banner

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

banner

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

banner

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος