banner
banner
banner

Δοκιμάζοντας λευκά, οικονομικά κρασιά

13 ελληνικές ετικέτες μέχρι 6 ευρώ στο τραπέζι της δοκιμής

Τετάρτη, 24 Ιουλίου 2013

Στα ποτήρια μας στροβιλίστηκαν πολλές τοπικές  και διεθνείς ποικιλίες, όπως η βηλάνα, η μαλαγουζιά, η μονεμβασιά και το chardonnay -με ένα κοινό παρανομαστή:  η τιμή τους να μην ξεπερνά τα 6 ευρώ. Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της δοκιμής ακολουθούν... 

Δοκιμάζοντας λευκά, οικονομικά κρασιά

banner
Η επιλογή των λευκών κρασιών

Στο μυαλό μας, μαζί με την προετοιμασία των διακοπών ήρθε και η οργάνωση της καλοκαιρινής κάβας, με την προϋπόθεση να μην ξεπεράσουμε το περιορισμένο budget. Σύμφωνα με τον  καλοκαιρινό γαστρονομικό κανόνα τα φαγητά είναι πιο ελαφριά, με λιγότερα ζωικά λιπαρά, αλλά  πλούσια σε νοστιμιά και σε αρώματα. Έτσι ακριβώς είναι και τα καλοκαιρινά κρασιά, στην πλειοψηφία τους λευκά:   πιο ελαφριά, χωρίς μεγάλες παλαιώσεις , πιο δροσερά, πιο φρέσκα, με υψηλότερη οξύτητα για να είναι πιο τραγανά, με λιγότερες ή καθόλου ταννίνες, με αρώματα που παραπέμπουν σε εξωτικά φρούτα και γεύση ευχάριστη και ευκολόπιοτη. 

Δοκιμάζοντας λευκά, οικονομικά κρασιά

Με τρίπτυχο επομένως τα λευκά κρασιά, τις καλοκαιρινές ποικιλίες και τις τιμές μέχρι 6 ευρώ, με την γευσιγνωστική ομάδα του umami,  συγκεντρώσαμε διαφορετικές ετικέτες  από τις κάβες και τα σούπερ μάρκετ της πόλης.  Έτσι, στο τραπέζι της δοκιμής πήραν θέση κρασιά από την Κρήτη, την Μακεδονία, την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και την Λήμνο. Στο τέλος της δοκιμής, το συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχουν αρκετά ελληνικά λευκά κρασιά με εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής, πολλές αξιοπρεπείς και ενδιαφέρουσες οικονομικές ετικέτες, που μπορούν να αποτελέσουν τον οινικό άσσο στο μανίκι μας σε όλες τις διακοπές. 

banner
Τα κρασιά της δοκιμής
Τα κρασιά της δοκιμής

Βηλάνα Λυραράκης 2012, 
ΠΓΕ Κρήτης  
Ποικιλίες: Βηλάνα 
Λευκά και κίτρινα φρούτα εμφανίζονται στη μύτη, όπως το αχλάδι, το μήλο και το βερίκοκο και αγκαλιάζονται από ελαφριές ανθώδη νότες κυρίως γαζίας. Το στόμα είναι ελαφρύ με ξεκάθαρες φυτικές νότες και υπόγλυκη επίγευση. 
Ενδιαφέρον (76/100)

Σαββατιανό Αναστασία Φράγκου 2012, 
Τοπ. Οίνος  Σπατών 
Ποικιλίες: Σαββατιανό 
Πληθωρική μύτη με φρέσκα μήλα, mango, ανανά και πεπόνι. Το στόμα είναι καθαρό, γεμάτο, με μια αίσθηση μεταλλικότητας και με ένταση. Η επίγευση του είναι ευχάριστη και με μεγάλη διάρκεια. 
Πολύ καλό (85/100)

Χάρισμα Κτήμα Αβαντίς 2012, 
ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα 
Ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Trebiano 
Όμορφες νύξεις από τσάι και χαμομήλι πρωταγωνιστούν στη μύτη και συμπληρώνονται από μικρές πινελιές κανέλας και μεταλλικότητας. Στο στόμα είναι πλούσιο, ώριμο με γλυκό τελείωμα. 
Καλό (80/100)

Περίβλεπτος κτήμα Θεοδωρακάκου 2012, 
Τοπ. Οίνος Λακωνία 
Ποικιλίες : Μονεμβασιά 
Πρώτα έρχονται στην μύτη οι λεμονάτες νότες και ακολουθούν τα λευκά άνθη, το χαμομήλι και το τσάι. Στο στόμα την ρεβάνς την έχει το χαμομήλι, ενώ η γεύση είναι λιπαρή και γεμάτη. Η επίγευση είναι σχετικά κοντή. 
Ενδιαφέρον (75/100)

Δοκιμάζοντας λευκά, οικονομικά κρασιά

Νότιος Γαία Οινοποιητική 2012, 
ΠΓΕ Πελοπόννησος 
Ποικιλίες : Μοσχοφίλερο, Ροδίτης 
Στο ανοιχτό χρυσαφί του χρώμα κρύβονται ευχάριστα αρώματα, όπως το τριαντάφυλλο, το γιασεμί και το νυχτολούλουδο. Στο στόμα είναι λεμονάτο, μεσαίου όγκου, με σημαντικές αρετές, όπως την φρεσκάδα, το νεύρο και τη ζωηράδα. 
Καλό (81/100)

Γιορτή Σεμέλη 2012 
ΠΓΕ Πελοπόννησος 
Ποικιλίες : Μοσχοφίλερο 
Φρέσκα φυτικά, μέντα και δυόσμος κατακλύζουν την μύτη μαζί με νότες από ροδόνερο και τριαντάφυλλο. Στο στόμα είναι μεσαίου όγκου, αρκετά ισορροπημένο, με καλή επίγευση που έχει διάρκεια και ένταση. 
Καλό (84/100)

Άκρες Σκούρα 2012, 
ΠΓΕ Πελοπόννησος 
Ποικιλίες : Μοσχοφίλερο, Αλεπού ( Ροδίτης) 
Χρυσοκίτρινο. Ενα τυπικό κρασί πλούσιο σε αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και λουλουδάτες νότες. Στο στόμα εμφανίζει ευγενική φυτικότητα και καλή οξύτητα που του προσδίδει νεύρο και ζωντάνια. 
Καλό (83/100)

Δοκιμάζοντας λευκά, οικονομικά κρασιά

Παράγκα Κυρ- Γιάννη 2012, 
ΠΓΕ Μακεδονία 
Ποικιλίες : Ροδίτη, Μαλαγουζιά 
Λαμπερό χρώμα, σύνθετη μύτη, κομψό στόμα. Ένα κρασί που ευωδιάζει λευκά φρούτα και βότανα. Στο στόμα είναι αρκετά γεμάτο, με γλυκύτητα που ισορροπεί την οξύτητα, χωρίς να χάνει την ζωηράδα του. 
Καλό (83/100)

Στροφιλιά 2012, 
Ποικιλίες: Ροδίτης, Σαββατιανό, Sauvignon blanc 
Οι ποικιλίες συνεργάζονται καλά και το κρασί που προκύπτει έχει ένα ενδιαφέρον αρωματικό δυναμικό, που επικεντρώνεται στο αχλάδι, τα ροδάκινα, το κίτρο και το πορτοκάλι. Ο φρουτώδης χαρακτήρας βρίσκεται σε ένα φόντο από φυτικές νότες. Στο στόμα, ο όγκος του υποστηρίζεται επαρκώς από την οξύτητα και η επίγευση είναι λεμονάτη. 
Καλό (80/100)

Ονειροπαγίδα Βασίλης Κανιάρης 2012, 
ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα 
Ποικιλίες : Chardonnay 
Στη μύτη διακρίνονται αρώματα κίτρινων φρούτων  χαμηλής έντασης. Στο στόμα είναι επίσης ελαφρύ, με χαμηλή οξύτητα και διάρκεια.  
Αποδεκτό (72/100)

Δοκιμάζοντας λευκά, οικονομικά κρασιά

Κτήμα Εύχαρις 2012, 
Ποικιλίες: Μοσχοφίλερο, Ροδίτης 
Η μύτη του είναι σύνθετη και δεν μονοπωλείται από το μοσχοφίλερο. Έτσι, βρίσκουμε νότες από τριαντάφυλλο και από τροπικά φρούτα. Στο στόμα είναι λιπαρό, παχύ με καλή οξύτητα και διάρκεια στην επίγευση.
Καλό (83/100) 

Φιλονόη Πέτρος Χωνάς  2012, 
ΠΟΠ Λήμνος 
Ποικιλίες : Μοσχάτο Αλεξανδρείας 
Στην μύτη ξεχωρίζουν οι γνωστές μοσχάτες νότες και στο στόμα κυριαρχεί το μέλι. Η γεύση του είναι ελαφριά και του λείπει ένταση και διάρκεια. 
Ενδιαφέρον (77/100)

Τρεις Πλαγιές, Στέλιος Λογοθέτης 2012, 
Ποικιλίες : chardonnay, Μαλαγουζιά 
Χαρακτηριστικά αρώματα πεπονιού και mango τυλίγονται από κομψές φυτικές νότες. Στο στόμα είναι σύνθετο, πληθωρικό και συγχρόνως φινετσάτο. Ένα κρασί αρμονικό και με διάρκεια. 
Πολύ καλό (86/100)

Αντί επιλόγου
Αντί επιλόγου

Στις βαλίτσες σας λοιπόν μπορείτε μαζί με τα άλλα απαραίτητα να έχετε και τα λευκά κρασιά που θα λάμψουν στις φιλικές συναντήσεις και τα δείπνα των διακοπών χωρίς να σας αδειάσουν το πορτοφόλι.
Τα κρασιά της δοκιμής μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένες κάβες και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. 

Χρυσούλα ΚυριακοπούλουΧρώμα / κατηγορία

banner

Ποικιλίες

banner

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

banner

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

banner

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος