Follow us

Δοκιμάζοντας λευκά, οικονομικά κρασιά

Στα ποτήρια μας στροβιλίστηκαν πολλές τοπικές και διεθνείς ποικιλίες, όπως η βηλάνα, η μαλαγουζιά, η μονεμβασιά και το chardonnay -με ένα κοινό παρανομαστή: η τιμή τους να μην ξεπερνά τα 6 ευρώ. Τα ενδιαφέροντα συμπεράσματα της δοκιμής ακολουθούν...

Δοκιμάζοντας λευκά, οικονομικά κρασιά

Η επιλογή των λευκών κρασιών

Στο μυαλό μας, μαζί με την προετοιμασία των διακοπών ήρθε και η οργάνωση της καλοκαιρινής κάβας, με την προϋπόθεση να μην ξεπεράσουμε το περιορισμένο budget. Σύμφωνα με τον καλοκαιρινό γαστρονομικό κανόνα τα φαγητά είναι πιο ελαφριά, με λιγότερα ζωικά λιπαρά, αλλά πλούσια σε νοστιμιά και σε αρώματα. Έτσι ακριβώς είναι και τα καλοκαιρινά κρασιά, στην πλειοψηφία τους λευκά: πιο ελαφριά, χωρίς μεγάλες παλαιώσεις , πιο δροσερά, πιο φρέσκα, με υψηλότερη οξύτητα για να είναι πιο τραγανά, με λιγότερες ή καθόλου ταννίνες, με αρώματα που παραπέμπουν σε εξωτικά φρούτα και γεύση ευχάριστη και ευκολόπιοτη.

Δοκιμάζοντας λευκά, οικονομικά κρασιά

Με τρίπτυχο επομένως τα λευκά κρασιά, τις καλοκαιρινές ποικιλίες και τις τιμές μέχρι 6 ευρώ, με την γευσιγνωστική ομάδα του umami, συγκεντρώσαμε διαφορετικές ετικέτες από τις κάβες και τα σούπερ μάρκετ της πόλης. Έτσι, στο τραπέζι της δοκιμής πήραν θέση κρασιά από την Κρήτη, την Μακεδονία, την Πελοπόννησο, την Στερεά Ελλάδα και την Λήμνο. Στο τέλος της δοκιμής, το συμπέρασμα ήταν ότι υπάρχουν αρκετά ελληνικά λευκά κρασιά με εξαιρετική σχέση ποιότητας τιμής, πολλές αξιοπρεπείς και ενδιαφέρουσες οικονομικές ετικέτες, που μπορούν να αποτελέσουν τον οινικό άσσο στο μανίκι μας σε όλες τις διακοπές.

Τα κρασιά της δοκιμής

Βηλάνα Λυραράκης 2012,
ΠΓΕ Κρήτης
Ποικιλίες: Βηλάνα
Λευκά και κίτρινα φρούτα εμφανίζονται στη μύτη, όπως το αχλάδι, το μήλο και το βερίκοκο και αγκαλιάζονται από ελαφριές ανθώδη νότες κυρίως γαζίας. Το στόμα είναι ελαφρύ με ξεκάθαρες φυτικές νότες και υπόγλυκη επίγευση.
Ενδιαφέρον (76/100)

Σαββατιανό Αναστασία Φράγκου 2012,
Τοπ. Οίνος Σπατών
Ποικιλίες: Σαββατιανό
Πληθωρική μύτη με φρέσκα μήλα, mango, ανανά και πεπόνι. Το στόμα είναι καθαρό, γεμάτο, με μια αίσθηση μεταλλικότητας και με ένταση. Η επίγευση του είναι ευχάριστη και με μεγάλη διάρκεια.
Πολύ καλό (85/100)

Χάρισμα Κτήμα Αβαντίς 2012,
ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα
Ποικιλίες: Μαλαγουζιά, Trebiano
Όμορφες νύξεις από τσάι και χαμομήλι πρωταγωνιστούν στη μύτη και συμπληρώνονται από μικρές πινελιές κανέλας και μεταλλικότητας. Στο στόμα είναι πλούσιο, ώριμο με γλυκό τελείωμα.
Καλό (80/100)

Περίβλεπτος κτήμα Θεοδωρακάκου 2012,
Τοπ. Οίνος Λακωνία
Ποικιλίες : Μονεμβασιά
Πρώτα έρχονται στην μύτη οι λεμονάτες νότες και ακολουθούν τα λευκά άνθη, το χαμομήλι και το τσάι. Στο στόμα την ρεβάνς την έχει το χαμομήλι, ενώ η γεύση είναι λιπαρή και γεμάτη. Η επίγευση είναι σχετικά κοντή.
Ενδιαφέρον (75/100)

Νότιος Γαία Οινοποιητική 2012,
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Ποικιλίες : Μοσχοφίλερο, Ροδίτης
Στο ανοιχτό χρυσαφί του χρώμα κρύβονται ευχάριστα αρώματα, όπως το τριαντάφυλλο, το γιασεμί και το νυχτολούλουδο. Στο στόμα είναι λεμονάτο, μεσαίου όγκου, με σημαντικές αρετές, όπως την φρεσκάδα, το νεύρο και τη ζωηράδα.
Καλό (81/100)

Γιορτή Σεμέλη 2012
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Ποικιλίες : Μοσχοφίλερο
Φρέσκα φυτικά, μέντα και δυόσμος κατακλύζουν την μύτη μαζί με νότες από ροδόνερο και τριαντάφυλλο. Στο στόμα είναι μεσαίου όγκου, αρκετά ισορροπημένο, με καλή επίγευση που έχει διάρκεια και ένταση.
Καλό (84/100)

Άκρες Σκούρα 2012,
ΠΓΕ Πελοπόννησος
Ποικιλίες : Μοσχοφίλερο, Αλεπού ( Ροδίτης )
Χρυσοκίτρινο. Ενα τυπικό κρασί πλούσιο σε αρώματα λευκόσαρκων φρούτων και λουλουδάτες νότες. Στο στόμα εμφανίζει ευγενική φυτικότητα και καλή οξύτητα που του προσδίδει νεύρο και ζωντάνια.
Καλό (83/100)

Παράγκα Κυρ- Γιάννη 2012,
ΠΓΕ Μακεδονία
Ποικιλίες : Ροδίτη, Μαλαγουζιά
Λαμπερό χρώμα, σύνθετη μύτη, κομψό στόμα. Ένα κρασί που ευωδιάζει λευκά φρούτα και βότανα. Στο στόμα είναι αρκετά γεμάτο, με γλυκύτητα που ισορροπεί την οξύτητα, χωρίς να χάνει την ζωηράδα του.
Καλό (83/100)

Στροφιλιά 2012,
Ποικιλίες: Ροδίτης, Σαββατιανό, Sauvignon blanc
Οι ποικιλίες συνεργάζονται καλά και το κρασί που προκύπτει έχει ένα ενδιαφέρον αρωματικό δυναμικό, που επικεντρώνεται στο αχλάδι, τα ροδάκινα, το κίτρο και το πορτοκάλι. Ο φρουτώδης χαρακτήρας βρίσκεται σε ένα φόντο από φυτικές νότες. Στο στόμα, ο όγκος του υποστηρίζεται επαρκώς από την οξύτητα και η επίγευση είναι λεμονάτη.
Καλό (80/100)

Ονειροπαγίδα Βασίλης Κανιάρης 2012,
ΠΓΕ Στερεά Ελλάδα
Ποικιλίες : Chardonnay
Στη μύτη διακρίνονται αρώματα κίτρινων φρούτων χαμηλής έντασης. Στο στόμα είναι επίσης ελαφρύ, με χαμηλή οξύτητα και διάρκεια.
Αποδεκτό (72/100)

Κτήμα Εύχαρις 2012,
Ποικιλίες: Μοσχοφίλερο, Ροδίτης
Η μύτη του είναι σύνθετη και δεν μονοπωλείται από το μοσχοφίλερο. Έτσι, βρίσκουμε νότες από τριαντάφυλλο και από τροπικά φρούτα. Στο στόμα είναι λιπαρό, παχύ με καλή οξύτητα και διάρκεια στην επίγευση.
Καλό (83/100)

Φιλονόη Πέτρος Χωνάς 2012,
ΠΟΠ Λήμνος
Ποικιλίες : Μοσχάτο Αλεξανδρείας
Στην μύτη ξεχωρίζουν οι γνωστές μοσχάτες νότες και στο στόμα κυριαρχεί το μέλι. Η γεύση του είναι ελαφριά και του λείπει ένταση και διάρκεια.
Ενδιαφέρον (77/100)

Τρεις Πλαγιές, Στέλιος Λογοθέτης 2012,
Ποικιλίες : chardonnay, Μαλαγουζιά
Χαρακτηριστικά αρώματα πεπονιού και mango τυλίγονται από κομψές φυτικές νότες. Στο στόμα είναι σύνθετο, πληθωρικό και συγχρόνως φινετσάτο. Ένα κρασί αρμονικό και με διάρκεια.
Πολύ καλό (86/100)

Αντί επιλόγου

Στις βαλίτσες σας λοιπόν μπορείτε μαζί με τα άλλα απαραίτητα να έχετε και τα λευκά κρασιά που θα λάμψουν στις φιλικές συναντήσεις και τα δείπνα των διακοπών χωρίς να σας αδειάσουν το πορτοφόλι.
Τα κρασιά της δοκιμής μπορείτε να τα βρείτε σε επιλεγμένες κάβες και σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ.

Χρυσούλα Κυριακοπούλου

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.