banner
banner
banner

Διονύσια 2011

Νέοι ποιοτικοί παίκτες στο ελληνικό κρασί

Αλέξανδρος Σακκάς Αλέξανδρος Σακκάς Τετάρτη, 06 Απριλίου 2011

Διονύσια 2011

Η οικονομική κρίση όλο και βαθαίνει δημιουργώντας όλο και περισσότερα προβλήματα σε όλους τους παραγωγικούς κλάδους. Ειδικότερα στο χώρο του κρασιού με πτώσεις πωλήσεων, που συχνά αγγίζουν και το 40%, η κατάσταση μάλλον είναι δραματική. Αυτό ισχύει σε οικονομικό επίπεδο, δεν φαίνεται, όμως, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να επηρεάζει τις προσπάθειες των Ελλήνων οινοπαραγωγών για ακόμα περισσότερη ποιότητα και συνακόλουθη απόλαυση στο τραπέζι. Είναι γεγονός ότι για τον μέσο οινόφιλο το εμφιαλωμένο κρασί "φαντάζει" συχνά ακριβό ακόμα και όταν αναφερόμαστε στην κατανάλωση στο σπίτι. Συχνά αυτό είναι αλήθεια, όπως είναι αλήθεια ότι υπάρχουν, ή νεο-εμφανίζονται για πρώτη φορά, κρασιά με εξαίρετη σχέση ποιότητας/τιμής.
Αυτά τα νεο-εμφανιζόμενα κρασιά επιχειρήσαμε να "εξερευνήσουμε" στην πρόσφατη έκθεση "Διονύσια 2011", σε μια προσπάθεια να δώσουμε στους οινόφιλους που ψάχνουν νέες ιδέες και τη δυνατότητα να δοκιμάσουν νέα, σχετικά άγνωστα, κρασιά.

banner

Οι τάσεις

Οι τάσεις

Οι τάσεις που διαμορφώθηκαν στα φετινά Διονύσια ήταν ξεκάθαρες και ενδιαφέρουσες, με πολλές υποσχέσεις για το μέλλον - εφόσον η Ελλάδα και το ελληνικό κρασί ειδικότερα καταφέρουν να ξεπεράσουν την κρίση και να ξανασταθούν γερά στα πόδια τους.
Το 2010 φαίνεται να είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα εσοδεία, με κρασιά που φανερώνουν εξαιρετικό αρωματικό και γευστικό προφίλ και μεγάλες δυνατότητες διάρκειας στο χρόνο.
Η παρουσία των νέων, μικρών οινοποιείων -δίπλα στα παραδοσιακά μεγάλα αλλά και σε εκείνα που στις αρχές τους είχαν δημιουργήσει το φαινόμενο των "μικρών παραγωγών"- είναι πολύ περισσότερο από αξιοπρεπής. Η δουλειά γίνεται όλο και πιο σοβαρή, τα κρασιά αρχίζουν πλέον να έχουν πραγματικό ενδιαφέρον και η απόλαυση που προσφέρουν είναι πολύ σημαντική.
Ακόμα και αν δημιουργούνται ερωτηματικά για τη βιωσιμότητα και το μέλλον των νέων οινοποιείων που εμφανίζονται, αποτελεί πλέον γεγονός ότι ο κλάδος της οινοποιίας στην Ελλάδα παραμένει γεμάτος ζωντάνια και διάθεση για δημιουργία.
Το ενδιαφέρον για τη χρήση ελληνικών ποικιλιών σταφυλιού, ιδίως στα άσπρα κρασιά, γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο. Νέο αστέρι των λευκών ποικιλιών σταφυλιού φαίνεται να είναι η Μαλαγουζιά. Φαίνεται επίσης ότι από τις γηγενείς ποικιλίες της Κρήτης, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον -και τα καλύτερα αποτελέσματα- αυτή τη στιγμή φαίνεται να δίνει το Βιδιανό.
Τα κρασιά από ερυθρές ποικιλίες δείχνουν να παρουσιάζουν στασιμότητα. Μόνο το Μαυροτράγανο της Σαντορίνης και το Αγιωργίτικο φαίνεται να κινούνται αδιόρατα, χωρίς όμως την εμφάνιση νέων παραγωγών με πραγματικά αξιόλογα αποτελέσματα. Το Μαύρο Καλαβρυτινό δεν φαίνεται να έχει ακόμα εξερευνηθεί επαρκώς.

Οι επιλογές

Στις επιλογές μας από τα φετινά Διονύσια φυσάει άνεμος φρεσκάδας και νεωτερικότητας. Επιλέξαμε και σας προτείνουμε μερικά καλά κρασιά που ξεχωρίσαμε, μόνο από νέους παραγωγούς - ακριβώς για να τονίσουμε την κινητικότητα και τη δημιουργικότητα του ελληνικού κρασιού.
1. Παραγωγός: Τσιώλας - "Αμπελοείς" (περιοχή Ν. Περάμου - Καβάλα)

Μαλαγουζιά 2010 (Μαλαγουζιά)

Φωλιά (Chardonnay)

Silver 2008 (Cabernet Sauvignon - Merlot)
2. Παραγωγός: Λιαρομάτης (Αρχαία Ολυμπία)

Ολύμπια Γη 2010 (Ροδίτης - Ασύρτικο)
3. Παραγωγός: Κοντοβρακής (Αργολίδα)

Ροκανιάρης 2010 (Ροκανιάρης)
4. Παραγωγός: Αρβανιτίδης (Ασκός - Θεσσαλονίκη)

Chardonnay 2011 (Chardonnay)
5. Παραγωγός: Οινογένεσις (Δράμα)

Φεγγίτες Λευκός 2007 (Ασύρτικο - Sauvignon)
6. Παραγωγός: Παπαγιαννάκος (Μαρκόπουλο - Αττική)

Μαλαγουζιά 2010 (Μαλαγουζιά)
7. Παραγωγός: Αναστασία Φράγκου (Νέος Βουτζάς - Αττική)

Μαλαγουζιά 2010 (Μαλαγουζιά)
8. Παραγωγός: Παναγιωτόπουλος (Μεσσηνία)

Chardonnay 2010 (Chardonnay)

Μαλαγουζιά 2010 (Μαλαγουζιά)

Merlot 2005 (Merlot)
9. Παραγωγός: Θηβαϊκή Γη (Θήβα)

Λευκός 2010 (Μαλαγουζιά - Ασύρτικο)

Τρύπιο Λιθάρι 2008 (Merlot - Cabernet Franc)
10. Παραγωγός: Δουλουφάκης (Ν. Ηράκλειο - Κρήτη)

Δάφνιος 2010 (Βιδιανό)
11. Παραγωγός: Κτήμα Μιχαλάκη (Ν. Ηράκλειο - Κρήτη)

Gold Cuv?e 2010 (Μαλβάζια - Μοσχάτο Σπίνας - Chardonnay)
12. Παραγωγός: Θεστία (Στ. Ελλάδα)

Μαλαγουζιά 2010 (Μαλαγουζιά)
13. Παραγωγός: Τετράμυθος (Άνω Διακοφτό - Καλάβρυτα)

Ροδίτης 2010 (Ροδίτης)

Μαλαγουζιά 2010 (Μαλαγουζιά)
14. Παραγωγός: Μανουσάκης (Ν. Χανίων - Κρήτη)

Alexandra 2008 (Syrah - Mourverdre - Grenade Rouge)
15. Παραγωγός: Πύργος Ονειροπαγίδα (Μεγαρίδα)

Ονειροπαγίδα 2009 (Chardonnay)

banner


Χρώμα / κατηγορία

banner

Ποικιλίες

banner

Το κρασί στο εξωτερικό

Το κρασί στην Ελλάδα

banner

ΟΠΑΠ - ΠΟΠ - ΠΓΕ οίνοι

Παραγωγοί

banner

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος