3 ελληνικά Syrah που πρέπει να δοκιμάσετε

Freedom, Vriniotis Syrah Wild Fermentation και Nostos

Χρυσούλα Κυριακοπούλου 28/11/2017

Πρωτότυπα ή κλασικά, τα ελληνικά Syrah τιμούν την ποικιλία και έχουν δυνατό λόγο, ειδικά αυτή την εποχή, στο τραπέζι μας…

Το Syrah είναι από τις αγαπημένες μου ποικιλίες και δεν λείπει ποτέ από την κάβα μου. Μπορεί να βρίσκει μπροστά του το Cabernet, δεν αφήνει όμως η απόσταση τους να είναι μεγάλη. Στους ελληνικούς αμπελώνες φαίνεται ότι ανταποκρίνεται εξαιρετικά και οι οινοπαραγωγοί, που έχουν ασχοληθεί μαζί του, αξιοποιούν τα προσόντα του. Ανάμεσα στις μονοποικιλιακές ετικέτες που κυκλοφορούν, επιλέξαμε τρεις. Το Freedom, γιατί είναι πρωτοεμφανιζόμενο, το Vriniotis syrah, γιατί είναι ιδιαίτερο και το Nostos, γιατί είναι all time classic. Αξίζουν και τα τρία τη δοκιμή. Διαλέξτε το δικό σας αγαπημένο και στήστε μια από τις χειμωνιάτικες βραδιές ένα τραπέζι με κρεατικά και παλαιωμένα τυριά.

Το Freedom του Κτήματος Αβαντίς

Ο Απόστολος Μούντριχας δεν χρειάζεται συστάσεις, ειδικά στην περίπτωση του Syrah. Είναι αδιαμφισβήτητα ο Έλληνας πατέρας του. Έχει εστιάσει σε αυτή την ποικιλία όσο κανένας, με πάθος και έχει δυναμώσει τα ποιοτικά της θεμέλια. Στη συλλογή του έχει ήδη αρκετές ετικέτες, πρόσφατα όμως πρόσθεσε ακόμα μια. Το Freedom έχει δυνατή ετικέτα και δηλώνει την ελευθερία, που έχει προσφέρει στο κρασί ο Απόστολος. Σε αυτή τη φιάλη φυλάσσεται το Syrah, που προκύπτει “φυσικά”, χωρίς την προσθήκη θειώδους.  Αν νομίζετε ότι τα “φυσικά” κρασιά έχουν αδυναμίες, μόλις δοκιμάσετε το Freedom, θα αναθεωρήσετε. Το κρασί είναι κομψό και εντυπωσιακά σύνθετο, με θελκτικά αρώματα βατόμουρων και δαμάσκηνου, σε ένα ωραίο φόντο λουλουδιών. Στο στόμα εμφανίζονται οι νότες παλαίωσης, με καλές δόσεις βανίλιας, σοκολάτας και μπαχαρικών.


Το Syrah wild fermentation του Vriniotis

Ο παραγωγός από την Εύβοια κάνει πολύ καλή δουλειά και με τον οινολόγο του Γρηγόρη Σκοπελίτη, παρουσιάζουν κρασιά με ιδιαίτερες ζυμώσεις και παλαιώσεις. Στην περίπτωση αυτού το Syrah δεν προσθέτουν ζύμες του εμπορίου, αλλά αφήνουν το κρασί να παραχθεί αυτόνομα, με τις φυσικές άγριες ζύμες. Οι ιθαγενείς ζύμες του δίνουν μοναδικό χαρακτήρα. Στη μύτη, μαύρα κεράσια και μούρα μπερδεύονται με τη λεβάντα. Το στόμα έχει όλα τα καλά, καλοσχηματισμένες ταννίνες, με έντονη παρουσία, αρμονική οξύτητα, όγκο, αρώματα φρούτων και μπαχαρικών και μεγάλη επίγευση.


Nostos Syrah του οινοποιείου Manousakis

Φεύγουμε από την Εύβοια για να φτάσουμε στα Χανιά, σε ένα ιστορικό οινοποιείο, με αξιοθαύμαστα λευκά και ερυθρά κρασιά. Κάθε ετικέτα της οικογένειας Μανουσάκη αποτελεί λόγο συζήτησης και δοκιμής για τους οινόφιλους. Το Syrah τους θεωρείται από τα καλύτερα δείγματα αυτής της ποικιλίας και όχι άδικα. Είναι ένα στιβαρό κρασί, που όταν το δοκιμάσεις δεν το ξεχνάς εύκολα. Στην μύτη σκάνε δυνατά αρώματα καπνού, παντρεμένα πολύ ωραία με μαύρα φρούτα, πιπέρια και νύξεις ζαμπόν. Το στόμα είναι πλούσιο, με πυκνές νότες φρούτων και έντονα πιπέρια. Στην επίγευση εμφανίζονται πάλι οι γοητευτικές νότες του καπνού.

Γράψε την άποψή σου
Κρασί

Χρώμα / κατηγορία

Ποικιλίες

όλες οι ποικιλίες

Τα εξαιρετικά

Αναζήτηση ετικέτας

Αναζητήστε ετικέτες από τον ελληνικό αμπελώνα δίνοντας μέρος του ονόματος ή του παραγωγού

Παραγωγοί

όλοι οι παραγωγοί

Το κρασί στην Ελλάδα

Οίνοι ΟΠΑΠ

ονομασίες προέλευσης ανωτέρας ποιότητας

Τοπικοί οίνοι

Τοπικοί οίνοι ανά διαμέρισμα

Το κρασί στο εξωτερικό