Follow us

Αυστραλία: Μόδα σε λευκό

Πυρετός ποιοτικού κρασιού από τη χώρα των καγκουρό. Πρόσω ολοταχώς με πηδήματα εις... μήκος!

Αυστραλία: Μόδα σε λευκό

Η τελευταία καυτή εξέλιξη στο ρεπερτόριο των εισαγόμενων κρασιών θέλει τη μεγάλη δύναμη του Νέου Οινικού Κόσμου, την Αυστραλία, να μας συναρπάζει με πάνω από 100 ερεθιστικά κρασιά, που πλέον έρχονται στην Ελλάδα. Τα αυστραλέζικα κρασιά απλώνονται, εκτός από τα μοδάτα εστιατόρια, και σε ενημερωμένες κάβες της γειτονιάς, στριμώχνοντας στη γωνία την ανταγωνίστριά της Καλιφόρνια. Η κλασική Barossa, η πιπεράτη Clare, η τροπική Hunter ή η Coonawarra, με το ξακουστό κοκκινόχωμα που χαρίζει άπειρη φινέτσα στα κρασιά της, φιγουράρουν σε λίστες κρασιών της Αθήνας, της Κρήτης, της Μυκόνου ...

Παρόντες είναι παραγωγοί που συνδυάζουν μέγεθος και ποιότητα, όπως η Orlando-Wyndham και η πολυεθνική Southcorp των καταπληκτικών Penfolds, Lindemans, Rosemount κ.ά. Η παλέτα εκτείνεται σε οικογενειακές επιχειρήσεις μέσου μεγέθους, όπως η Yalumba της Barossa ή η Sandalford της Δυτικής Αυστραλίας, αλλά και μπουτίκ, ακριβά, δυσεύρετα οινοποιεία, σαν τον Jim Barry και τους ιστορικούς Henschke. Αν και εισάγονται όλοι οι τύποι κρασιών, έμφαση έχει δοθεί στο μοντέρνο θρίαμβο της Αυστραλίας -τα λευκά της. Τα αιθέρια Riesling που θα τα ζήλευαν και οι γεννήτορες Αλσατοί, τα δυναμικά Semillon που παλαιώνουν για δεκαετίες και, πάνω απ όλα, τα πυκνά, βαρελάτα, τροπικά Chardonnay.

Η παγκόσμια ανεπανάληπτη επιτυχία του Chardonnay της Αυστραλίας είναι ένα ονειρεμένο απρόσμενο success story. Σκεφτείτε ότι μέχρι το 1970 δεν υπήρχε ρίζα Chardonnay σε χώμα αυστραλέζικο! Σε είκοσι χρόνια, όμως, ήρθαν τα πάνω κάτω. Η Αυστραλία είναι το νούμερο ένα σε εξαγωγές κρασιού στις ΗΠΑ. Το 1985 στην Αγγλία, μία στις δύο φιάλες κρασιού ήταν γαλλική και η Αυστραλία ανύπαρκτη. Το 2002, οι εισαγωγές από τη χώρα των καγκουρό έχουν αυξηθεί 250 φορές και η βασίλισσα του κρασιού, η Γαλλία, έχει χάσει το μισό μερίδιο αγοράς της από μια χώρα με παραγωγή μικρότερη του Bordeaux...

Η Αυστραλία δεν σημείωσε μόνο εμπορική επιτυχία ταυτοχρόνως άλλαξε τον τρόπο με τον οποίο παραγωγοί και καταναλωτές βλέπουν το κρασί. Ήταν αυτή που έβαλε το Chardonnay per se στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Χάρη σε αυτήν, η λέξη Chardonnay έγινε διαβατήριο επιτυχίας, ακόμη και για τα απλά Bourgogne Blanc της Βουργουνδίας, της πατρίδας δηλαδή του διάσημου σταφυλιού! Η οινοπαραγωγή της Αυστραλίας είχε το προνόμιο να ελέγχεται από μεγάλες εταιρείες, ικανές για ουσιαστικό marketing. Μετά την ένωση των οινοποιών Evans & Tate και Cranwick, οι πέντε μεγαλύτερες εταιρείες ελέγχουν το 85% της παραγωγής. Εδώ όμως, οι μεγάλοι είναι ποιοτικοί! Το κρασί-μύθος της Αυστραλίας, το Grange των Penfolds, παράγεται από τους Southcorp -έναν κολοσσό που η κεντρική εμφιαλωτική του μονάδα στην Niurootpa παράγει πάνω από 450 διαφορετικά κρασιά!

Οι Αυστραλοί έβαλαν στο επίκεντρο των ενδιαφερόντων τους τη δημιουργία κρασιών με το χαρακτήρα του μέσου καταναλωτή, έφτιαξαν κρασιά που κάλυψαν τα γούστα του και τα παρουσιάζουν με τρόπο εύκολο, καταληπτό και σέξι. Τα κρασιά τους είναι ώριμα, πυκνά, μαλακά και γεμάτα αρώματα φρέσκων, τροπικών φρούτων. Μπορεί να μην έχουν ακόμη το κύρος και την πολυπλοκότητα των μεγάλων κρασιών της Βουργουνδίας, αλλά, χωρίς να λαϊκίζουν, ικανοποιούν με τρόπο άμεσο και πληθωρικό, χωρίς να απαιτούν από εμάς να έχουμε πτυχίο Master of Wine για να αποκρυπτογραφήσουμε τις ονοματολογικές και άλλες ιδιαιτερότητές τους.

Η χώρα του ΟΖ, μέσω της απλότητας της ετικέτας, χάρισε στον πρωτάρη οινόφιλο την αυτοπεποίθηση που χρειαζόταν. Να την λοιπόν, η Αυστραλία, να εκφράζει την τέλεια ισορροπία μεταξύ της πλούσιας παράδοσης, της άρτιας τεχνογνωσίας και της φαντασίας. Μια νέα οινική θεώρηση γεμάτη φρεσκάδα, γοητεία και ποιότητα. Τα κρασιά της Αυστραλίας πάλεψαν αρκετά και κέρδισαν επάξια το δικαίωμα του να μην μπορεί κανένας να τα αψηφήσει.

Γευσιγνωσία

Heggies Vineyard Eden Valley 2000 Chardonnay

Αυστραλία: Μόδα σε λευκό

Λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα. Ντελικάτα και εξαιρετικά σύνθετα αρώματα ξηρών καρπών (αμυγδάλου και φουντουκιού), φρούτων (βερίκοκου, ροδάκινου και μάνγκο) και εσπεριδοειδών. Εντυπωσιακά λιπαρό, με βουτυράτη γλύκα και μεγάλης διάρκειας επίγευση. (Αίολος).
Βαθμολογία: 88, 5/100

Rosemount Estate Semillon Chardonntay 2001 Australia

Χρώμα κιτρινόχρυσο, λαμπερό. Αρώματα με έντονη την αίσθηση του περγαμόντου και του πράσινου νεραντζιού (γλυκό κουταλιού), σε φόντο βανίλιας και πραλίνας αμυγδάλων. Μαζί τους, κάποιες κομψές ρητινώδεις νύξεις. Στο στόμα πλούσιο και «παχύ», με δροσερή οξύτητα. (Santa Maura).
Βαθμολογία: 85,5/100

Australian Medium Dry 2000 South Eastern Australia

Τονισμένο, λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα. Νότες αρωμάτων, που φέρνουν στο νου την ιδιόρρυθμη ευγένεια των ορυκτών πετρωμάτων ενός ρίσλινγκ, εσπεριδοειδών κονφί, και παράλληλα εξελιγμένα αρώματα κίτρινων φρούτων (λ.χ., ροδάκινου). Γεύση με πλούτο, γλύκα, αλλά και καλή οξύτητα. (Marks & Spencer).
Βαθμολογία: 85/100

Βin 381 Semillon 2000 South Eastern Australia

Έντονο σκούρο κίτρινο χρώμα και σύνθετα αρώματα εσπεριδοειδών (κονφί νεραντζιού και ραφινάτο περγαμόντο), φρούτων, βανίλιας και φουντουκιού. Στο στόμα. εμφανίζεται λιπαρό με γλύκα πλούτο και μεγάλη διάρκεια. (Marks & Sρencer).
Βαθμολογία: 85/100

Oxford Landing Vintage 2001 Chardonnay Valumba

Υπέροχο, λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα. Λεπτά και έντονα αρώματα λευκών λουλουδιών, φρούτων, τσάγαλου (φρέσκο αμύγδαλο), βανίλιας, βουτύρου και βαλσαμικές νότες. Καλοδομημένο και συμπυκνωμένο «στόμα», με καλή οξύτητα. (Αίολος).
Βαθμολογία: 84,3/100

Devils Lair Margaret River 1999 Chardonnay

Απαλό πρασινοκίτρινο χρώμα. Εκφραστικά αρώματα, συνδυασμού ώριμων κίτρινων φρούτων, νότες πραλίνας αμυγδάλου, βουτύρου, αλλά και κάποιες πιο φυτικές, που θυμίζουν σέλερι. «Στόμα» πλούσιο, με άψογη ισορροπία και ταυτόχρονα κομψότητα. (Santa Maura).
Βαθμολογία: 84/100

Fifth Leg Magraret River 2000

Λαμπερό πρασινοκίτρινο χρώμα. Αρώματα τυπικά του sauvignon blanc, που συνδυάζουν εξωτικό φρούτο, ανανά και μάνγκο. «Στόμα» με άψογη ισορροπία και πυκνότητα, που αγγίζει τα όρια του πλούτου. (Santa Maura).
Βαθμολογία: 83,3/100

Henschke 2000 Cranes Eden Valley Chardonnay

Όμορφο, λαμπερό κίτρινο χρώμα. Έντονα και πλούσια αρώματα ώριμων κίτρινων φρούτων και ξηρών καρπών (λ.χ., αμυγδάλου). Έντονη γλύκα, που κυριαρχεί, μαζί με το έντονο και σε διάρκεια φρούτο. (Αίολος).
Βαθμολογία: 83/100

Βin 109 Chardonnay 1999 Hunter Valley

Εντυπωσιακό κιτρινοπράσινο, «ηλεκτρικό», χρώμα. Αρωματικά ιδιόρρυθμο, ξεκινάει με τη φυτική πλευρά των φρούτων και καταλήγει σε ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα και φουντούκια). «Στόμα» γλυκό, πλούσιο, βανιλάτο, δίχως επαρκή οξύτητα. (Marks & Spencer).
Βαθμολογία: 82,8/100

Lindermans Bin 65 Chardonnay 1999

Έντονο χρυσό, «ηλεκτρικό» χρώμα. Πυκνά, αλλά χαμηλής έντασης, φρουτώδη αρώματα κίτρινων φρούτων και εσπεριδοειδών (φλούδες πορτοκαλιού κονφί), ώριμων ξηρών καρπών και βανίλιας. Πλούσιο, με έντονη γλύκα, που έχει ανάγκη περισσότερη οξύτητα. (Veronica Hosρitality Services).
Βαθμολογία: 82,8/100

Lindermans Cawarra Chardonnay 2000

Πρασινοκίτρινο χρώμα με χρυσαφιές αποχρώσεις. Γοητευτικό άρωμα από φλούδες πράσινων εσπεριδοειδών, ώριμα λευκόσαρκα κίτρινα φρούτα και ξηρούς καρπούς. «Στόμα» μέτριας πυκνότητας, με καλή ισορροπία. (Santa Maura).
Βαθμολογία: 82,8/100

Henschke 2000 Julius Eden Valley Riesling

Έντονο κίτρινο χρώμα. Εξελιγμένα και υπερώριμα, πυκνά αρώματα από φρούτα και ξηρούς καρπούς, με μια πιο βαριά αίσθηση από μαραμένο γιασεμί. «Στόμα» με πλούτο, γλύκα και καλή οξύτητα, που το ισορροπεί επιτυχώς. (Αίολος).
Βαθμολογία: 82,8/100

Lindermans Padthaway Chardonnay 1998

Χρυσαφί χρώμα και διακριτικά αρώματα εξωτικών φρούτων (σαν συνδυασμός ώριμης ντομάτας και κρέμας μπριλέ) και ξηρών καρπών. «Στόμα» βανιλάτο, γλυκό πλούσιο, με ανεπαρκή όμως οξύτητα, στα όρια του πλαδαρού. (Santa Maura).
Βαθμολογία: 82,8/100

Coldstream Hills 1999 Chardonnay Yarra Valley

Σκοτεινό χρυσαφί, πλούσιο χρώμα. Έντονα αρώματα βαρελιού, που σπρώχνουν τις μυρωδιές των ελαφρά καβουρδισμένων ξηρών καρπών και των ώριμων φρούτων σε δεύτερο πλάνο. Δροσερό σε γεύση, δίχως την αναμενόμενη γευστική συμπύκνωση. (Santa Maura).
Βαθμολογία: 82,5/100

Εlement by Sandalford 2000 Chardonnay

Λαμπερό κίτρινο χρώμα. Μέτριας έντασης αρώματα, με καλό δέσιμο φρούτου, βαρελιού, ξηρών καρπών και εσπεριδοειδών. Με έντονη γλύκα στην αρχή και οξύτητα που εμφανίζεται σταδιακά, καταφέρνει να επιτύχει την ισορροπία. (U.D.S.).
Βαθμολογία: 82,5/100

Coldstream Hills 1999 Reserve Chardonnay

Λαμπερό χρυσοπράσινο χρώμα. Κομψότατη, βοτανική «μύτη», με πολυπλοκότητα (βούτυρο, κερί, εξωτικό φρούτο και βερίκοκο). Γλύκα αλκοόλ, που το κάνει πυκνό, ζουμερό, αλλά και κάπως πλαδαρό. (Santa Maura).
Βαθμολογία: 82,3/100

Australian Chardonnay Semillon Colombard 2001

Βαθυκίτρινο χρώμα και όμορφος αρωματικός συνδυασμός: λευκά λουλούδια, φλούδες εσπεριδοειδών σε φόντο καλά αφομοιωμένης βανίλιας και ξηρών καρπών. Έντονο αλκοόλ χαρίζει βουτυράτο «στόμα» και «πάχος». (Marks & Spencer).
Βαθμολογία: 82,3/100

Ηoney Tree Semillon Chardonnay 2001 Australia

Λαμπερό, βαθύ πρασινοκίτρινο χρώμα. «Μύτη» μεσαίας έντασης, από φρέσκα λουλούδια και εσπεριδοειδή (π.χ., πράσινο λεμόνι). «Στόμα» πλούσιο, με καλή ισορροπία, που όμως υπολείπεται σε κομψότητα. (Marks & Spencer).
Βαθμολογία: 82/100

Penfolds, the Valleys Chardonnay 1999

Έντονο πρασινοκίτρινο χρώμα και όμορφα καραμελωμένα αρώματα εσπεριδοειδών, εξελιγμένων κίτρινων φρούτων και πραλίνας αμυγδάλου. Γεύση με καλή ισορροπία γλύκας / οξύτητας και αρκετά έντονη αίσθηση βαρελιού. (Γένκα Εμπορική).
Βαθμολογία: 82/100

Wynns Coonawarra Estate 2001 Chardonnay

Λαμπερό κίτρινο-χρυσαφί χρώμα. «Μύτη» εσπεριδοειδών, φρέσκου φρούτου, γιασεμιού, βουτύρου και ξηρών καρπών. Στο στόμα, δίχως ιδιαίτερη συμπύκνωση, καταφέρνει όμως, χάρη στην οξύτητά του, να εμφανίζεται σφιχτοδεμένο και ζωηρό. (Santa Maura).
Βαθμολογία: 81,8/100

Rosemount Estate Roxburgh 1997 Chardonnay

Σκούρο κίτρινο χρώμα και αρώματα (από τα οποία απουσιάζει η κομψότητα) υπερώριμων και ξηρών φρούτων, που συνοδεύονται από έντονη παρουσία βαρελιού. «Στόμα» γλυκό από το έντονο αλκοόλ. (Santa Maura).
Βαθμολογία: 81,5/100

Penfolds Koonunga Hill Chardonnay 1999

Χρυσοκίτρινο λαμπερό χρώμα και περισσότερο απ όσο θα έπρεπε εξελιγμένα αρώματα, με παρουσία αλδεϋδικών νύξεων, υπερώριμων φρούτων και μελιού. Γλυκό, αλλά μάλλον απλό, «στόμα». (Γένκα Εμπορική).
Βαθμολογία: 80,8/100

Η γευσιγνωσία

Τα κρασιά δοκιμάστηκαν στις 5/7/2002, με την αμερόληπτη μέθοδο της «τυφλής» δοκιμής, στην «Αίγλη Ζαππείου». Τη γευσιγνωστική ομάδα αποτέλεσαν οι: Δημήτρης Αντωνόπουλος (δημοσιογράφος), Θάνος Καραθάνος (οινολόγος), Αλέξανδρος Σακκάς (δημοσιογράφος) και Αργύρης Τσακίρης (οινολόγος).

Ως παρατηρητές έλαβαν μέρος οι: Κωνσταντίνος Βασιλάκης (U.D.S. ΑΕ), Κωνσταντίνος Λαζαράκης («Αίολος»), Νίκος Λουκάκης (Γένκα Εμπορική). Η γευσιγνωσία (τα κρασιά μάς προμήθευσαν οι εισαγωγείς τους) διεξήχθη σύμφωνα με τους κανόνες δεοντολογίας που προτείνει η Ένωση Ελλήνων Δημοσιογράφων Οίνου (ΕΛΔΟΙΝ).

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.