Follow us

Άρωμα Παλέρμο στο κέντρο της πόλης

Για πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα ο παραγωγός Νικολάς Γκάτι Ρούσο και παρουσίασε τα κρασιά του.

Άρωμα Παλέρμο στο κέντρο της πόλης

Τα Σιτσιλιάνικα κρασιά κρύβουν τη γοητεία του άγνωστου και ανεξερεύνητου. Τους ακολουθεί η φήμη των συναρπαστικών οργανοληπτικών χαρακτηριστικών και αυτή τους έφερε πρόσφατα στα ποτήρια μας. Για πρώτη φορά ήρθε στην Ελλάδα ο παραγωγός Νικολάς Γκάτι Ρούσο και παρουσίασε τα κρασιά του σε μια βραδιά με άρωμα Σικελίας στο Food Mafia- V4.
Ο Νικολάς Γκάτι, ένας πολύ ενδιαφέρων άνθρωπος, με καταγωγή από τη Μεσσίνα, περιοχή δίπλα στο Παλέρμο, από την αεροναυπηγία και τις τηλεπικοινωνίες στο Μπουένος Άιρες, επέστρεψε στην πατρίδα του για να αναλάβει το οικογενειακό οινοποιείο Tenuta Gatti.

Άρωμα Παλέρμο στο κέντρο της πόλης

To εμβληματικό οινοποιείο λειτουργεί από το 1825 και με την επιστροφή του Νικολά, πήρε νέα πνοή. Οι χώροι εκσυγχρονίστηκαν και πραγματοποιήθηκαν καινούργιες φυτεύσεις στους εντυπωσιακούς αμπελώνες, που καλλιεργούνται οργανικά. Ανάμεσα στις ποικιλίες που ευδοκιμούν, στα 170 ιδιόκτητα στρέμματα, υπάρχουν αρκετές γηγενείς, παραδοσιακές και σπάνιες ποικιλίες της περιοχής, που εξελίσσονται και αναδεικνύονται από το οινοποιείο. Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν οι Grillo, Insolia, Malvasia, Nocera και Nero d’Avola. Στις περισσότερες ετικέτες του κτήματος πρωταγωνιστούν οι τοπικές ποικιλίες και σε κάποιες περιπτώσεις ενισχύονται από την παρουσία διάσημων διεθνών ποικιλιών, όπως για παράδειγμα οι Merlot, Cabernet Sauvignon, Pinot Noir και Sauvignon Blanc. Στη σικελιάνικη βραδιά που στήθηκε πριν από λίγο καιρό, τα κρασιά έκλεψαν τις εντυπώσεις και τους ουρανίσκους επιβεβαιώνοντας την φήμη τους για προσωπικότητα και φινέτσα.

Το λευκό Catalina, Mamertino Doc από τις ποικιλίες Inzolia και Grillo ήταν ευχάριστη αποκάλυψη. Ένα ζωηρό κρασί με έντονα αρώματα λευκών λουλουδιών ωραία μπλεγμένα με τροπικά φρούτα και βοτανικές νότες. Το ροζέ Paula Nocera έσκασε με δύναμη στη μύτη και στον ουρανίσκο μας νότες φράουλας εμπλουτισμένες με πιπέρι. Το ερυθρό Franco IGT Sicilia, από το γνωστό δίδυμο Merlot- Cabernet, δημιούργησε τις καλύτερες εντυπώσεις συνδυάζοντας τη γοητευτική μύτη με αρώματα φρούτων του δάσους, βοτάνων και βανίλιας, με το μαλακό, βελούδινο και γεμάτο στόμα. Το επόμενο, επίσης ερυθρό, Martiniano IGT, Sicilia από το πρωτότυπο ζευγάρι Nero d’ Avola και Cabernet προκάλεσε εκρήξεις μούρων και μπαχαρικών και, τέλος, την καλύτερη επίγευση άφησε ένα εξαιρετικό κρασί το Curpane Mamertino Doc. Το κρασί που προέρχεται από την ένωση των ποικιλιών Nocera και Nero d’Avola περνάει δώδεκα μήνες από βαρέλι και τέσσερις μήνες στη φιάλη. Το αποτέλεσμα είναι στιβαρό με ένα σύνθετο μπουκέτο μούρων, φραγκοστάφυλων, πιπεριών και δέρματος.

Η επαφή με τα Σικελιάνικα κρασιά διευρύνει την οινική εμπειρία. Δοκιμάζεις κάτι διαφορετικό, πρωτότυπο, που παντρεύει τη δυναμική και την πολυπλοκότητα με τη φινέτσα και την κομψότητα.

Τα κρασιά του Tenuta Gatti μπορούν πολύ εύκολα να κάνουν παρέα σε πιάτα από ελαφριά μέχρι πολύ έντονα. Απόδειξη, ότι στάθηκαν επάξια δίπλα στις έντονες γεύσεις που ετοίμασε ο Ηλίας Σκουλάς εμπνευσμένος από την γαστρονομία του Παλέρμο. Πορκέτα, προβολόνε, συκωτάκια πουλιών και πολλά ακόμα, έδεσαν απόλυτα με τα γευστικά κρασιά.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.