Follow us

Αργεντινή: Ο άγνωστος γίγαντας

Είναι για πολλούς μια άγνωστη πραγματικότητα: η χώρα του tango και του ερωτικού πάθους, η χώρα του Maradona και της λατρείας του ποδοσφαίρου, η χώρα των πολιτικών παθών, είναι πάνω απ’ όλα μια χώρα του κρασιού!

Αργεντινή: Ο άγνωστος γίγαντας

Ελάχιστοι Ευρωπαίοι γνωρίζουν ότι το Buenos Aires κάποτε, πολύ πριν αρχίσουν οι μακροχρόνιες πολιτικές ταλαιπωρίες, θεωρείτο και ήταν πραγματικά το Παρίσι της Λατινικής Αμερικής – μια πόλη του φωτός, της λάμψης και της διασκέδασης. Η Αργεντινή και το Buenos Aires του σήμερα, με όλη την ανάκαμψη και τη χαρούμενη ζωή που επανήλθε, δεν κατάφεραν ακόμα να αγγίξουν την παλιά χλιδή και λάμψη.

Λίγοι Ευρωπαίοι μπορούν να φανταστούν ότι ήδη το 2001 η Αργεντινή διέθετε 2.090.000 στρέμματα οινοποιούμενων αμπελώνων. Όντας όμως μια χώρα «ευρωπαϊκής» ιδιοσυγκρασίας, η Αργεντινή είχε πάντα μια σχέση προνομιακού έρωτα με το κρασί. Οι Αργεντινοί πάντα έπιναν πολύ κρασί, σε σημείο που ακόμα και σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής να προορίζεται για εγχώρια κατανάλωση. Το 1970, η ετήσια κατά κεφαλήν κατανάλωση κρασιού ήταν 91. 79 λίτρα – τώρα όμως είναι μόλις 41, αφού η χώρα πέρασε στο μεταξύ ατέλειωτες περιπέτειες.

Ο γίγαντας της οινοποιίας μόλις ξανάρχισε να προβάλλει από τις στάχτες του. Η ποιοτική αναγέννηση, η οποία επρόκειτο να κάνει τα κρασιά της Αργεντινής να αστράφτουν από λάμψη, άρχισε μόλις μετά το 1990 – όταν οι «παραδοσιακές» εταιρείες που ειδικεύονταν στην παραγωγή άκομψων και φθηνών κρασιών αισθάνθηκαν «κολλημένες στον τοίχο». Η αναγέννηση του «γίγαντα» συμπίπτει με μια συγκυρία κοσμοϊστορικών αλλαγών, τόσο σε διεθνές όσο και σε αργεντίνικο επίπεδο: η παγκόσμια τάση «drink less but drink good» φλερτάρει με τη δραματική ποιοτική αναγέννηση των αργεντίνικων κρασιών. Γιατί μπορεί η χώρα να διαθέτει τις καλύτερες κλιματικές και εδαφολογικές συνθήκες για την παραγωγή κρασιού απ’ όλη τη Λατινική Αμερική, αλλά ποτέ άλλοτε τα πράγματα δεν ήταν τόσο αισιόδοξα και ποιοτικά όσο την τελευταία δεκαπενταετία.

Περιοχές, ποικιλίες

Αργεντινή: Ο άγνωστος γίγαντας

Παρ’ όλο που η οινάμπελος υπάρχει σε όλη την Αργεντινή, το πραγματικά σημαντικό ποσοτικά και ιδίως ποιοτικά μέρος της οινοπαραγωγής γίνεται στα δυτικά σύνορα της χώρας – στην πλευρά η οποία βρίσκεται στην ευεργετική σκιά της cordillera των Άνδεων. Η Αργεντινή είναι η μοναδική χώρα της Λατινικής Αμερικής που έχει σύστημα Ονομασιών Προέλευσης. Υπάρχουν όμως μόλις δύο Ονομασίες – η San Rafael και η Lujan de Cuyo.

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ωστόσο, ότι και οι δύο Ονομασίες Προέλευσης βρίσκονται στην περιφέρεια της Mendoza, μια πραγματικά χαρισματική περιοχή – εκεί παράγονται τα καλύτερα και επίσης μερικά χαρισματικά κρασιά της χώρας. Στο πέρασμα των χρόνων κατορθώθηκε τρεις ποικιλίες σταφυλιού να εγκλιματιστούν τόσο καλά στις συνθήκες της Αργεντινής, ώστε από τη μια να έχουν εξαιρετική ποιοτική απόδοση και από την άλλη να θεωρούνται ως εθνικές ποικιλίες της χώρας. Σχεδόν κανένας στην Αργεντινή δεν θυμάται πλέον ότι οι ερυθρές ποικιλίες Malbec και Bonarda προέρχονται η πρώτη από το Bordeaux και η δεύτερη από το Piemonte της βόρειας Ιταλίας. Ελάχιστοι θυμούνται, επίσης, ότι η εξαιρετικά αρωματική και φρουτώδης λευκή ποικιλία Torrontes κατάγεται από τη Γαλικία της Ισπανίας.

Μαζί με αυτές τις «αργεντίνικες» ποικιλίες, ήταν επόμενο να αναπτυχθούν και να δώσουν θαυμάσια αποτελέσματα και οι πιο κοσμοπολίτικης και διεθνούς φήμης και ανάπτυξης Cabernet Sauvignon, Merlot, Syrah, Chardonnay, Sauvignon Blanc αλλά και πολλές άλλες, ιταλικής κυρίως προέλευσης. Το χαρακτηριστικό των αργεντίνικων κρασιών είναι ότι στην καλύτερη ποιοτικά «φορεσιά» τους έχουν, λόγω ιδιαίτερα ευνοϊκών εδαφικών και κλιματολογικών συνθηκών, πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες παλαίωσης απ’ ό,τι τα κρασιά των υπόλοιπων χωρών της Λατινικής Αμερικής. Το δεδομένο αυτό το έχουμε διαπιστώσει και προσωπικά με εκτεταμένες, λεπτομερειακές και συχνές γευσιγνωσίες – κυρίως στα ταξίδια μας στο εξωτερικό.

Η Αργεντινή στην Ελλάδα

Δυστυχώς, η παρουσία των αργεντίνικων κρασιών στη χώρα μας είναι μικρή και καθόλου συστηματική. Παράλληλα όμως έχουμε και ένα ευχάριστο προνόμιο: η Trivento, μία από τις πιο σύγχρονες και προσανατολισμένες στην ποιότητα οινοποιίες της Αργεντινής, είναι η μόνη με ομαλή, συστηματική και επαρκέστατη παρουσία στην ελληνική αγορά. Δεν είναι, λοιπόν, καθόλου τυχαίο ότι όλα τα οινοποιεία της Trivento βρίσκονται στη χαρισματική περιφέρεια της Mendoza, ούτε και ότι τα κρασιά απ’ όλες τις γκάμες της εταιρείας έχουν στολίσει τα αρχεία της με συνεχείς βραβεύσεις σε όλους τους παγκόσμιας φήμης και κύρους διεθνείς διαγωνισμούς κρασιών.

Το γνωστό περιοδικό Wine Spectator έχει χαρακτηρίσει την Αργεντινή ως τον «κοιμώμενο γίγαντα» της διεθνούς οινοποιίας και έχει αναφερθεί επανειλλημένως στα κρασιά της Trivento με τα πιο θερμά και επαινετικά λόγια. Το όνομα της εταιρείας είναι εμπνευσμένο από τους τρεις ανέμους που φυσούν στη Mendoza . Στην παραγωγή χρησιμοποιούνται, με εξίσου επιτυχημένα αποτελέσματα, οι τοπικές αργεντίνικες αλλά και οι διεθνείς κοσμοπολίτικες ποικιλίες.

Μαζί με την ισχυρή παρουσία της Trivento στην ελληνική αγορά, υπάρχουν και μικρές επιπλέον (ως επί το πλείστον ιδιωτικές) εισαγωγές μερικών ακόμα αργεντίνικων κρασιών. Καλή δουλειά επ’ αυτού κάνει ο «Οινόκοσμος», αλλά και τα αργεντίνικης ιδιοσυγκρασίας εστιατόρια Oro-Toro και Bandoneon που κάνουν τις δικές τους εισαγωγές.

Μικρή, γευστική δοκιμή

Trivento, Chardοnnay-Torrontes 2005
Ελάχιστα λευκά κρασιά με έχουν γεμίσει τόση ικανοποίηση τον τελευταίο καιρό. Ένα υπόδειγμα «εύκολου» και απολαυστικού κρασιού, με ιδιαίτερα αρωματική προσωπικότητα: τροπικά φρούτα συνδυάζονται αρμονικά με εσπεριδοειδή. Η κομψή γεύση είναι τόσο «τραγανή», λόγω δροσιστικής οξύτητας, ώστε το κρασί είναι έξοχο με μικρά ψάρια και θαλασσινά.

Trivento, Tribu Malbec 2005
Άφθονο και ζουμερό κόκκινο φρούτο, με τα πιπεράτα ποικιλιακά χαρακτηριστικά του Malbec να είναι εμφανή. Ζουμερή και φρουτώδης γεύση, με στρογγυλεμένες μαλακές ταννίνες μεσαίας έντασης. Καταπληκτικό καθημερινό κρασί.

Τrivento, Cabernet-Merlot 2005
Ιδιαίτερα βαθύχρωμο, συνδυάζει τη στιβαρή προσωπικότητα του Cabernet με το μαύρο φρούτο και τις ζουμερές ταννίνες του Merlot. Ισορροπημένη γεύση, με χαρακτηριστικά φραγκοστάφυλου, πιπεριού και νότες από αρωματικά βότανα.

Trivento, Reserva Syrah-Malbec 2004
Συνάντηση δύο ιδιαίτερα ισχυρών προσωπικοτήτων, όπως το Syrah και το Malbec. Βαθύ και έντονο χρώμα ρουμπινιού, με «γλυκά» αρώματα μαρμελάδας-δαμάσκηνο και φρέσκου μαύρου μούρου. Η ωρίμανση στο βαρέλι προσφέρει ένταση στην έκφραση των πιπεράτων χαρακτηριστικών, αλλά και καπνισμένη βανίλια στην επίγευση.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.