Follow us

Στην Πάρο με τα κρασιά Μωραΐτη

Η οικογένεια Μωραίτη, εδώ και πολλά χρόνια, παλεύει για τη διατήρηση των ποικιλιών του κυκλαδίτικου αμπελώνα και κάνει πολύ καλή δουλειά, παράγοντας αξιοσημείωτα κρασιά…

Στην Πάρο με τα κρασιά Μωραΐτη

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε παραγωγούς, που προσπαθούν να αναδείξουν τα προϊόντα ενός τόπου. Το κρασί είναι ένα σπουδαίο πολιτισμικό προϊόν και στην περιοχή της Πάρου έχει ιστορία από το 3200-2000 π.χ.. Η οικογένεια Μωραίτη παλεύει για τη διατήρηση των ποικιλιών του κυκλαδίτικου αμπελώνα και κάνει πολύ καλή δουλειά.
Στην περιοχή της Νάουσας, λοιπόν, δίπλα στην παραλία των Αγίων Αναργύρων, βρίσκεται ένα οινοποιείο, πραγματικό στολίδι. Η οικογένεια Μωραίτη, εδώ και χρόνια στηρίζει τη συνέχεια του παραδοσιακού αμπελώνα και δημιουργεί κρασιά, που κερδίζουν τους ουρανίσκους σε όλον τον κόσμο. Μπαίνουμε στο οινοποιείο τους και δοκιμάζουμε τα κρασιά τους, που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο τις τοπικές ποικιλίες.

Η αρχή της ιστορίας

Το 1910, ο πρωτοπόρος Μανώλης Μωραΐτης ξεκίνησε την καλλιέργεια αμπελώνων για την παραγωγή κρασιών -και αυτή ήταν η αρχή… Πέρασε την αγάπη στον γιο του Θεόδωρο, που ανέλαβε δράση το 1967 και πραγματοποίησε την πρώτη εμφιάλωση παριανού κρασιού. Σήμερα, στο τιμόνι βρίσκουμε την τρίτη γενιά, τον δραστήριο Μανώλη, ο οποίος κατάφερε να εξελίξει και να αναβαθμίσει τον αμπελώνα και τα κρασιά του νησιού. Τα τελευταία χρόνια, έχει την πολύτιμη βοήθεια των παιδιών του, του Θοδωρή και του Σάββα, που ασχολήθηκαν βαθιά με την παραγωγή και την προώθηση του κρασιού, μέσα από τις σπουδές τους. Ο Θοδωρής και ο Σάββας έχουν τις γνώσεις, την εμπειρία και το πάθος και ήδη κάνουν εξαιρετική δουλειά.

Στην Πάρο με τα κρασιά Μωραΐτη

Οι αμπελώνες και το οινοποιείο

Η οικογένεια διαθέτει 180 στρέμματα σε ορεινές περιοχές του νησιού, τα οποία καλλιεργεί βιολογικά. Η διαμόρφωση τους είναι σε ωραίες πεζούλες και είναι ξερικά. Οι ποικιλίες, που έχουν επιλέξει, είναι κυρίως γηγενείς, όπως Μονεμβασιά, Μανδηλαριά, Αηδάνι Μαύρο, Βάφτρα, Αηδάνι λευκό, Μαλουκάτα, Μαυροτράγανο και Ποταμίσιο. Η δουλειά που κάνουν στο αμπέλι είναι πολύ σπουδαία, γιατί έχουν καταφέρει να διασώσουν και να αναβιώσουν σημαντικές ποικιλίες, σαν την Μονεμβασιά και να συμβάλουν στην αναγνώριση και την προώθηση τους.

Σε ότι αναφορά το οινοποιείο, είναι ένα από τα πιο όμορφα -και όχι μόνο στην Ελλάδα, χτισμένο εξολοκλήρου από πέτρα. Αξίζει, όποιος βρεθεί στην Πάρο, να το επισκεφτεί. Το 2001 περίπου έγινε η αναπαλαίωσή του και πλέον χωρίζεται σε δυο κτίρια, το σύγχρονο και το παλιό. Ο εξοπλισμός του είναι εντυπωσιακός.
Στο σύγχρονο κτίριο θα βρείτε όλη τη μοντέρνα τεχνολογία και μόλις περάσετε στον δεύτερο χώρο, στο μουσείο, θα ανακαλύψετε τα παλιά μηχανήματα και μια σειρά από φωτογραφίες, μέχρι και τη μακέτα του καϊκιού, που στις αρχές του 20ου αιώνα μετέφερε τα βαρέλια με τα κρασιά στα υπόλοιπα νησιά. Δεν πρέπει να φύγετε, αν δεν επισκεφτείτε τα υπόγεια βαρέλια και τον κουκλίστικο χώρο γευσιγνωσίας.

Τα κρασιά Μωραΐτη

Η παραγωγή του οινοποιείου αγγίζει περίπου τις 300.000 φιάλες τον χρόνο. Από αυτές, το 30% εξάγεται στις Η.Π.Α., Καναδά, Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία και Κύπρο.
Η συλλογή τους σε ετικέτες έχει πολύ ενδιαφέρον και τα περισσότερα έχουν βραβευτεί σε διαγωνισμούς, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Ανάμεσα τους, ξεχωρίζουμε κάποια, που πρέπει να δοκιμάσετε για να γνωρίσετε τον παριανό οίνο.

Πάρος Λευκός
Ένα κρασί από Μονεμβασιά 100%. Το λαμπερό χρυσοκίτρινο χρώμα του κρύβει πολύ ωραίες τροπικές νότες ανανά, συνδυασμένες με αρώματα εσπεριδοειδών και νύξεις πιπεριού. Το στόμα είναι πολύ καλό, ισορροπημένο, με νύξεις ορυκτών και φρούτων. Η επίγευση είναι μεγάλη και αφήνει μια ευχάριστη δροσιά. Δοκιμάστε το μαζί με ψάρια στη σχάρα, θαλασσινά και ωμά.

Πάρος Ερυθρός
Ένα πολύ ενδιαφέρον ζευγάρι από Μανδηλαριά και Μονεμβασιά. Η μύτη είναι γοητευτική και έντονη, με αρώματα κυρίως δαμάσκηνου και μπαχαρικών. Το στόμα επίσης είναι δυναμικό, με νότες γλυκών και πικάντικων μπαχαρικών και αποξηραμένων φρούτων. Η επίγευση έχει πολύ καλή διάρκεια. Δοκιμάστε το με έντονα κρέατα, ψητά ή μαγειρεμένα με σάλτσες με μπαχαρικά.

Malvasia 4 ετών
Ένα εκπληκτικό γλυκό κρασί, που έχει βαθμολογηθεί από τον Robert Parker με 93 βαθμούς. Η μύτη του είναι εκρηκτική, με αρώματα βερίκοκου, ροδάκινου, σταφίδας, μελιού και ψημένων ξηρών καρπών. Το στόμα του είναι συμπυκνωμένο, έντονο, με τραγανή οξύτητα, που ισορροπεί μοναδικά τη γλυκύτητά του. Αξίζει να το δοκιμάσετε σκέτο, δροσερό, να το συνοδεύσετε με αποξηραμένα φρούτα, με μπλε τυριά ή με γλυκά του κουταλιού ή του ταψιού.

Κτήμα Μωραΐτη ροζέ

Πολύ ενδιαφέρουσα ροζέ εκδοχή, αποκλειστικά από αηδάνι μαύρο. Στη μύτη διακρίνουμε αρώματα από κόκκινα φρούτα, κυρίως φράουλας και κερασιών, μαζί με νότες από καραμέλα. Το στόμα είναι κομψό, γενναιόδωρο, με καλή οξύτητα. Βάλτε το οπωσδήποτε δίπλα σε μαγειρευτά, όπως είναι τα γεμιστά και τα λαδερά φασολάκια και πιο “έθνικ”, δοκιμάστε το με γαρίδες τεμπούρα και γλυκόξινο κοτόπουλο.

Επίσης...

Κρασί και BBQ: συνδυασμός φωτιά

Όταν σκεφτόμαστε barbeque, το μυαλό μπορεί αυτομάτως να ταιριάζει τα ζουμερά κρεατικά με την εικόνα μιας παγωμένης μπύρας να ιδρώνει πλάι τους. Στην πραγματικότητα, όμως, το βουτυράτο καραμέλωμα με το οποίο προικίζεται το κρέας απ’ το λίπος του κι η μυρωδάτη κάπνα που παίρνει μαζί του απ’ τα κάρβουνα, στήνουν ιδανικό καμβά για πεντανόστιμα οινικά παντρέματα, που μπορούν να ξεκλειδώσουν νέους γευστικούς ορίζοντες. Αρκεί να βρούμε τα σωστά κλειδιά!

Περισσότερα από

Κρασί

Τα οινικά αστέρια των Χρυσών Σκούφων 2022

Tο Κτήμα Γεροβασιλείου έφερε αρωματική και γευστική φινέτσα στο dinner de gala, με τις πιο εκλεκτές ετικέτες του να συμπληρώνουν τις σπουδαίες γεύσεις της μοναδικής βραδιάς.

Πάστα και κρασί: μια σχέση αγάπης

Από τη μακαρονάδα «της στιγμής» στο σπίτι, ως τις «γευστικές-creatίοns» των καλών ιταλικών εστιατορίων, η καρδιά και ο ουρανίσκος των Ελλήνων συγκινείται πάντοτε στη θέα, την οσμή, την ιδέα της πάστα. Και τι καλύτερο, τι πιο γαργαλιστικό για να την συνοδεύσει, από ένα καλό μπουκάλι κρασί; Ιδίως αν είναι, βέβαια, το σωστό μπουκάλι κρασί.

Κέικ Κρασιού

Πώς θα φτιάξεις κέικ κρασιού.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Το Peloponnese Wine Festival δηλώνει παρουσία στις 21/2

Το οινικό event, που συγκεντρώνει εκατοντάδες οινόφιλους, θα διεξαχθεί στο ξενοδοχείο Royal Olympic της Αθήνας, τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου…

Η οινική εκπαίδευση συναντά τη φιλοξενία

Τα κορυφαία προγράμματα σπουδών του «Le Monde» εμπλουτίζονται εγκαινιάζοντας τη νέα συνεργασία του κορυφαίου εκπαιδευτικού ομίλου με τον παγκόσμιο πρωτοπόρο της εκπαίδευσης οίνων και αποσταγμάτων WSET.

My Xmas Pairings: Tα αγαπημένα μας κρασιά συμπληρώνουν τις γεύσεις των γιορτινών μας πιάτων

Μαζί με τα My market, σας βοηθάμε με την οργάνωσή του, ετοιμάζοντας ένα πλήρες μενού για το εορταστικό τραπέζι.